Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: shinya56 » sobota, 9 marca 2019, 12:35

anagamidev pisze: sobota, 9 marca 2019, 12:09 Jeśli BTC ma przetrwać kolejne kilka lat to 100k$ czy 1M$ jest ewidentne wcześniej czy później

Napisz z czego wynika ta cena?

Weteran
Reputacja: 717
Reputacja postu: 
2

Postautor: szlagaag » sobota, 9 marca 2019, 12:44

shinya56 pisze: sobota, 9 marca 2019, 12:35Napisz z czego wynika ta cena?

Skoro Berkshire Hathaway akcje mogą kosztować po 300 tysięcy $ ,to czemu bitcoin nie może?
Spekulacja tylko i wyłącznie. Chce ktoś bitcoina po milion to go napompują. :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » sobota, 9 marca 2019, 12:51

Warto też spojrzeć na rynki tradycyjne :D Skoro mówi się, że na crypto weszli już profesjonalni inwestorzy i ten rynek stał się dojrzalszy, to może też nie będzie jakichś długich bess :D Przykładowo Apple, korekty po 80% i od razu mocne ostre odbicia :D Poza tym te wszystkie spółki zaczynają korekcić ino roz, tj. Amazon, Facebook, bo mówi się też, że BTC wyprzedza trochę rynek, więc ten kapitał może właśnie zmigrować do crypto, kapitał, który nic nie robi traci na wartości :D

Ogólnie zasada jest prosta, jeśli ktoś wierzy w jakieś aktywo, widzi potencjał i chce być obrzydliwie bogaty, bądź finansowo wolny, to powinien właśnie skupować takie korkety 60-80% w ciemno i być cierpliwym :D

### edited: 2019-03-09 13:04 ###
I nie jest to żadne magiczne myślenie. Po prostu opieranie się na faktach, logice, zdrowym rozsądku oraz chłodnej kalkulacji :D
Ostatnio zmieniony sobota, 9 marca 2019, 13:05 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » sobota, 9 marca 2019, 12:55

szlagaag pisze: sobota, 9 marca 2019, 12:44Skoro Berkshire Hathaway akcje mogą kosztować po 300 tysięcy $ ,to czemu bitcoin nie może?

Są też akcje typu B : https://stooq.pl/q/?s=brk-b.us&c=1d&t=l&a=lg&b=0
zresztą porównywanie tych walorów, z Buffetem na czele to lekka aberracja.
Buffet nie ma 3000 klonów.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » sobota, 9 marca 2019, 12:59

shinya56 pisze: sobota, 9 marca 2019, 12:35
anagamidev pisze: sobota, 9 marca 2019, 12:09 100k$ czy 1M$ jest ewidentne wcześniej czy później

z czego wynika ta cena?
Z tego, że gość żyje marzeniami i chce innych nimi infekować. Oczywiście może się kiedyś spełnią.
Może też mieć rodzaj magicznego myślenia, że jak więcej będzie o czymś pisał, to dołoży malutką cegiełkę do spowodowania tego. :mrgreen:

Dodano po 39 sekundach:
@CRXEE8 Nie mam, wywaliłem i nie odkupiłem, strach było na noc odkupować, ale ładnie skupili korektę.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 490
Reputacja postu: 
0

Postautor: Drobniak » sobota, 9 marca 2019, 13:04

Trader21 mówi w tym filmiku że kupował ETH po spadkach 90% a lubi takie okazje i dodatkowo widzi trochę potencjału tutaj, przy czym zaznacza że jego ekspozycja na krypto będzie nie większa niż chyba 5% portfela o ile dobrze pamiętam. Wspomniał jeszcze, że będzie robił zakupy jak sytuacja na krypto odwróci się na dobre. Niestety bardzo krótko w tym temacie, na sam koniec filmiku tylko kilka zdań rzucił. Może coś więcej skomentuje na Invest Cuffs w tym miesiącu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: Wymazywanie » sobota, 9 marca 2019, 13:14

anagamidev pisze: sobota, 9 marca 2019, 10:02 A Ty sobie shortujesz i Cię leszczą, ciekaw jestem jaki jest bilans czy na nich faktycznie dużo ugrałeś, czy więcej miałbyś jakbyś po prostu trzymał te ukopane BTC
Dokładnie. Zresztą można grać i 10 lat na giełdzie i zachowywać się jak amator (to za drogo, to musi spaść, muszę shortować albo w drugą stronę, longowanie bez względu na trend).

Ja sądzę, że @socjolog2008 jest na crypto bardziej dla rozrywki czy lekkiego hazardu niż dla zarabiania. :D Inaczej by miał inne podejście i zarabiał a nie szczuł na cenę, bo by odkupił za 500$. Cena w spekulacji jest tylko zmienną operacyjną, ocena jej jako tania/droga jest bezsensownym subiektywizmem - liczy się tylko i wyłącznie ruch ceny i jej trendowy potencjał. Zresztą Socjo jest też przebiegły i chciwy - shortował z tego co pisał chyba wszystkie paperwallety z BTC kupionym w 2015 - w 2017 więc chciał powiększyć ilość BTC. A wystarczyło je sprzedać za fiaty na bani z zyskiem pewnie z 400-2000% i nie ryzykować na dźwigni. Chciał 2 pieczenie na jednym ogniu, mieć więcej BTC stawiając na ich spadek. To jakby mieć królika na talerzu i zamawiać ośmiornicę z jabłkiem w pysku. :mrgreen: Ja bym wolał królika tylko a potem kulturalnie się nadrinkować dla trawienia a nie skok jak w kasynie już po wygranej "bo można więcej". :)

Dodano po 4 minutach 39 sekundach:
@Drobniak Poczytaj co pisał o crypto w 2013. :) On raczej nie jest dobrym spekulantem. Jest za to inwestorem fundamentalnym z wiedzą. O crypto wie max z połowę tego co przeciętna średnio ogarnięta osoba tutaj.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » sobota, 9 marca 2019, 13:18

Wszyscy tu jesteśmy dla Technologii @Wymazywanie ;)
ps. nie wszystkie. A zwycięzcą który dał zysk na tej arcy bani był w moim przypadku DASH (może dlatego że nie dało się go shortować) :mrgreen:
No to czekamy, co dalej..

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » sobota, 9 marca 2019, 13:28

socjolog2008 pisze: sobota, 9 marca 2019, 09:20Na post @Wymazywanie o 5000$ latem ja daje latem czerwiec/ lipiec już stabilne 2000$
Trzeba być mobilnym w spekulacji. 5000$+ jest oczywiste JEŚLI wyjdzie z trójkącika górą. Jak zobaczę, że np. idzie do 3600, 3500, nie zachowuje jego dolnej linii tylko przerywa, to oddala to znacznie wyjście górą i 5k$ i wtedy wzrasta realność nowego dołka (może gdzieś w 2400-2800). Nie ma co się kopać z koniem. To ma nie być przewidywanie ceny, tylko obserwacja sytuacji, określenie warunków sygnałów i pod nie już decyzja - oczywiście z dozą intuicji.

Nie ma co pisać na forum i czytać forum jako plebiscyt co kto ile obstawia, to pełna amatorka. Zobaczyłbyś wyjście z trójkąta i pokonanie highów odbić, to jasne, dalej trzymaj się 2000$, zły bo BTC musi spaść bo tak postanowiłeś, przecież to bez sensu. :)

Początkujący
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: Miro » sobota, 9 marca 2019, 13:36

@anagamidev uwielbiam czytać jego posty. Mimo, że wszyscy są przeciwko to on dalej upiera się, że będzie 1mln na btc:) Jesteś mega spalencem albo wariatem ale szanuje, że nie zmieniasz zdania. Ja mam strasznie niepewne podejście. Z jednej strony chciałbym wrzucić kwotę 5 cyfrowa a nóż się uda a potem myślę, że btc nie ma racji bytu.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 marca 2019, 14:26 przez Miro, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
5

Postautor: socjolog2008 » sobota, 9 marca 2019, 13:45

@Wymazywanie odpisuje z grzeczności i poważnie się zawijam na jakiś czas, bo wielu ma mnie dość. Nie ma spaść bo ja tak chcę (chociaż się muł stosuje do mojego chcenia od miesięcy już), tylko

To była bańka sztucznie spompowana sztuczną kasą Tether
To była cała kaskada bajek o forkach, podziałach, segwitach, ico pomysłach z narni i całej reszcie ,pył po tym nie został
Kopanie nie jest opłacalne, bo największy producent sam ryje na potęgę i żeby sprzedać swoje urządzenia marzeń musiał wygenerować popyt (krótkotrwały) i stworzyć alternatywę łatwiejszą do kopania (wywaliła się na pysk ,gdzieś tam szura po podłodze bo powstała kolejna alternatywa alternatywy ;) )
Pojawiają się płaczki na rynku, padają biznesy, to się zakleszczyło do tego stopnia że na moją logikę powinno nastąpić kolaps i zasadniczo następuje. Jasne że to nie ma żadnego znaczenia kto ma rację stary, przecież to akurat widzimy po stanie $ indywidualnie

To jest mega ciekawy walor spekulacyjny. Dla mnie to jest tu najciekawsze, taka wręcz zbiorowa hipnoza. Milion dolarów, adopcja, przyszłość. Hasło jak dla partii politycznej @anagamidev`a - nie ma takiego drugiego waloru spekulacyjnego jak crypto na którym ludzie by się tak emocjonalnie rozpalali.

Bez odbioru. Bo mi znowu napiszecie, że nie interesując się, zbytnio się interesuje. D-y nie zawracam. Obserwuje z krzaków dalszy rozwój sytuacji :mrgreen:

Początkujący
Reputacja: 114
Reputacja postu: 
5

Postautor: leszek555 » sobota, 9 marca 2019, 13:57

Wymazywanie pisze: sobota, 9 marca 2019, 12:59Może też mieć rodzaj magicznego myślenia, że jak więcej będzie o czymś pisał, to dołoży malutką cegiełkę do spowodowania tego.

im więcej osób publicznie głosi, ze btc będzie po 1 mln$ tym dłużej potrwa bessa, jeśli komuś zależy na tym, żeby szybciej btc wpadły w odpowiednie ręce powinien wstrzymać się z opiniami o 1 mln i nie utrzymywać nadziei wśród takich ludzi jak ja, a do wygłaszania publicznie opinii nt 1 mln$ wrócić dopiero po przebiciu wcześniejszego ATH. @anagamidev działa na własną szkodę i przedłuża swoje cierpienie, mam nadzieję, że nie ma twittera na 100tys obserwujących. :P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
5

Postautor: Wymazywanie » sobota, 9 marca 2019, 14:00

socjolog2008 pisze: sobota, 9 marca 2019, 13:45 Nie ma spaść bo ja tak chcę (chociaż się muł stosuje do mojego chcenia od miesięcy już), tylko

To była bańka sztucznie spompowana sztuczną kasą Tether
To była cała kaskada bajek o forkach, podziałach, segwitach, ico pomysłach z narni i całej reszcie ,pył po tym nie został
A co Ty pół roku na giełdzie siedzisz, że "o, to była bańka"? Bańki nie widziałeś i tego jakie emocje powoduje? ;) Jasne, że była bańka i co z tego? Jakby bańka miała oznaczać upadek BTC, to by się nie podniósł po 32$ nigdy. Wielkie odkrycie bo bańka. Spadło o -84% i nie, dalej ma spadać, bo kopanie nieopłacalne a biznesy padają. Ręce opadają. Tak było jest i będzie: duże wzrosty, duże spadki, nierentowność kopania na zmianę z rentownością; leszcze pozostajacy w paradygmacie mijającego trendu. Co w tym nowego i dziwnego? Nic.

To jest normalny cykl ceny giełdowej to co się dzieje z BTC i całą otoczką z opłacalnością kopania. Sprytny spekulant potrafi wyjść przed tłum, który zawsze zostaje w emocjach długo trwającego trendu. Czy to już - nie wiem, ale trzeba myśleć kreatywnie, nie depresyjnie jak leszcz, co pierwszy raz bessę zobaczył i widzi tylko spadki.

Odnosnie bańki by tether - na takiej samej zasadzie - ale mamy pełne dane! - była bańka goxowa. I co? I gów... :) Fakt, że bania była sztucznie pompowana nie jest jakimś novum. Bańki i wałki, pompowanie, przekręty - taki z Ciebie foreksiarz i się temu dziwisz? :) Tak działa świat finansów. Jeden wielki wał. Jak nie chcesz tego grać, to najlepiej wyślij paperwallety Rydzykowi to podziękuję Ci na wizji, co będziesz pchał w ten brudny BTC sztucznie spompowany.

"Bo była sztuczna bańka" normalnie trzymajcie mnie, weteran forexa dziwi się, że bańka była sztucznie pompowana, nie wytrzymie. :mrgreen: :lol:
Ostatnio zmieniony sobota, 9 marca 2019, 14:02 przez Wymazywanie, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 490
Reputacja postu: 
0

Postautor: Drobniak » sobota, 9 marca 2019, 14:02

@Wymazywanie dużo osób wcześniej mówiło że krypto jest bee itd. Ale napisałem to głównie w kontekście odpowiedzi do posta @anagamidev bo napisał, że jak ktoś widzi potencjał to zainwestuje i jak widać znajdują się tacy, mimo nawet wcześniejszych negatywnych nastawień do tego rynku. Hitem jak dla mnie jest i tak Zaorski, nie wiem za co on tego Nexusa dostał :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
4

Postautor: bitloteiros » sobota, 9 marca 2019, 14:05

Drobniak pisze: sobota, 9 marca 2019, 11:51Znowu widać podaż na 4k i malejący wolumen widoczny na H2, to chyba zachęta na kolejną wycieczkę na południe
Oj żebyś się nie przejechał na takich "wskaźnikach". Byki pokazują ostatnio siłę i nie należy tego nie doceniać
ekonokomik pisze: sobota, 9 marca 2019, 07:40Jak dla mnie to od początku roku jesteśmy w grze long w fazie akumulacji (a ja to nawet i wcześniej ), a dla DT jest to "no trade zone" aż do sygnału odwrócenia trendu, albo złamania wsparć
Wreszcie wróciła zmienność, widzimy spore wahania kursu. To są idealne warunki dla DT. Mylisz DT z swing traderami i trend traderami w których się pewnie zmienią gdy trend się znów ustabilizuje i określi jasno kierunek.
ekonokomik pisze: sobota, 9 marca 2019, 07:40I jak Wuj się uprze grać i bawić w strefie wojny, to się Wuj jedynie pokaleczy i wykrwawi na SL-ach o te małe ostre szpileczki
Wujek jest cierpliwy i wchodzi głównie na tych szpileczkach bo to one dają zarobić lub skalpuje wąskie range za moniaki ale dziękuje za troskę ;)
ekonokomik pisze: sobota, 9 marca 2019, 07:40To popatrz na wykres z rana i znajdź teraz dla nas radę, Wuju
Rada jest prosta i taka sama jak zawsze - nie shortujemy siły i wsparcia i nie longujemy słabości czy oporu. A ja widzę siłę ( wszędzie powrót w kształcie µ ) i chęć na więcej więc czekam jak sobie kurs poradzi z OB który wrzuciłem wczoraj i z którym właśnie walczymy. Zarówno short (siła) jak i long (opór) teraz to proszenie się o kłopoty. Tym bardziej że jest weekend więc ostrożnie na paluszki :twisted:
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » sobota, 9 marca 2019, 14:09

Ech, to nie jest tak, że 100k$ czy 1M$ zostanie wbite w jednej chwili, to musi potrawać, to jest cały proces, długotrwały, z perspektywy wykresu musi nastąpić mnóstwo wzrostów i korekt :D Tylko kiedy takie pokrzykiwania moje będą akceptowalne? Jak już będziemy na 99k$? :D Przecież jak twiedziłem na początku 2017 roku, że warto inwestować i nie ma się co martwić dopóki nie wbijemy 10k$ w ciągu najbliższych 2-4 lat, że można śmiało ładować kapitał. I też było, że jestem naganiaczem, że marzycielem, że postradałem zmysły, coż. Minął rok i okazało się, że faktycznie 10k$ zostało wbite, jak późńiej powiedziałem, że będzie 20k$, że można zarobić jeszcze 100% to też ze mnie się śmiali, minęły 3 tygodnie i znowu udało się przewidzieć, ktoś zarobił, ktoś stracił :D Ale właśnie takie 100k$ soon to jest target na kilka lat, tylko, że jak już będzie pewność do tej ceny to już będziemy hen hen daleko od dołka i mega ryzyko wtopy krótkoterminowo, bo nie wiadomo gdzie to się zatrzyma i jak głęboko skorekci :D Teraz jesteśmy w mojej opinii w mega bezpiecznym miejscu i jeśli BTC ma istnieć kolejne 10 lat to 100k$ to minimum jeśli chodzi o kolejne szczyty :D Oczywiśicie można sobie czekać na przebicie 20k$, co potwierdzi odwrócenie trendu długoterminowego, ale wtedy już tylko 500% do ugrania, a co jeśli przykorecki na 40k$ do 20k$? Albo co daje mi to, że obkupię się na 2k$, co wtedy zrobię? Dlaczego chcę kupić na 2k$, dlatego, żeby sprzedać na 4k$ czy, żeby już trzymać do nowego ATH. Jeśli liczę na nowe ATH, to już teraz cena jest atrakcyjna i kupowanie teraz daje mi pewny zysk. Czekanie do 2k$ z kolei jest ryzykowne. A co jeśli ktoś kto kupił na 2k$ sprzeda później na 6k$, wykres poleci na 10k$ i dalej będzie jechał na 20k$, czy znowu wjedę czy będę czekał znowu na korektę 80%, która może nieprędko nastąpić :D Być może taka osoba, która kupił na 2k$ i sprzedała na 6k$, znowu kupi na 10k$, bo zobaczy potencjał na wzrosty, a rynek przykorekci do 6k$ i co wtedy? :D
Ostatnio zmieniony sobota, 9 marca 2019, 14:13 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » sobota, 9 marca 2019, 14:12

@Wymazywanie nie róbmy na kolejne 3 strony afery koperkowej na temat tego co ja tu napisałem. Napisałem to samo co pisałem wiele razy, i wiele miesięcy temu. Jeden z wielu punktów widzenia. Wychodzę z założenia że po prostu tym razem chłopaki przestrzelili znacznie. Funt nigdy nie spompowali do 500 zł czy złota do 11000$ za uncje. Rząd liczb.
Druga rzecz to nie ma innego waloru, którego żywot uzależniony jest od przymusu ustawicznego utrzymania poprzez angażowania środków na prąd, urządzenia. ABSOLUTNIE nigdy nie napisałem że BTC jest brudny, sztuczny. Wręcz przeciwnie projekt BTC będzie zawsze świecił zajebistością, bez względu na cenę, chociażby ze względy na aspekt przesyłu i przechowywania środków.
Teraz zrobicie 100-200$ niech Wam rób obfitości da, wyjdzie, wejdzie do trójkąta. Ale docelowo, długofalowo ja mam na myśli że się nadto rozpędzili z tą banieczką i teraz zbierają żniwa. 1000$ jest osiągalne i dalej będzie działać, funkcjonować, będą zwolennicy, będzie elegancko. Kwestia czasu.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 marca 2019, 14:15 przez socjolog2008, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
2

Postautor: bitloteiros » sobota, 9 marca 2019, 14:15

socjolog2008 pisze: sobota, 9 marca 2019, 13:45To była bańka sztucznie spompowana sztuczną kasą Tether
To nie ma żadnego znaczenia
socjolog2008 pisze: sobota, 9 marca 2019, 13:45Kopanie nie jest opłacalne
To też nie. Zamkną się ci którzy nie wytrzymają a kurs i tak zrobi swoje
socjolog2008 pisze: sobota, 9 marca 2019, 13:45Pojawiają się płaczki na rynku, padają biznesy, to się zakleszczyło do tego stopnia że na moją logikę powinno nastąpić kolaps i zasadniczo następuje
Nie wiem czy powinno ale równie dobrze może on nastąpić teraz co wbijając uprzednio pięciocyfrowe ceny i należy to wykorzystać a nie kopać się z koniem. Trader ( a za takiego się przecież uważasz ) powinien zwracać większą uwagę na wykres niż na fundamenty. A licząc na logiczne zachowanie kursu to jedyne co później można liczyć to straty
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Reputacja: 3193
Reputacja postu: 
0

Postautor: Harmony » sobota, 9 marca 2019, 14:22

bitloteiros pisze: sobota, 9 marca 2019, 14:15Kopanie nie jest opłacalne
To też nie. Zamkną się ci którzy nie wytrzymają a kurs i tak zrobi swoje
A czy właśnie zamknięcie wielu kopalni nie wywinduje ceny do góry?

Bo tak o:

-mniej górników będzie sprzedawać,
-popyt będzie większy niż podaż,
;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
3

Postautor: domator » sobota, 9 marca 2019, 14:28

Wykopanych bitcoinow jest zawsze tyle samo bez wzgledu na ilosc kopalni/gornikow. Juz nie raz bylo cwiczone ze to nie ma najmniejszego wplywu na cene. Jesli ktos kopie ponizej kosztow jest idiota bo zamiast placic za prad - moze kupic BTC.
Pomijam sytuacje wielkich kopalni i walki o lancuchy bo tam faktycznie moga kopac pod woda. Ale to wyjatki.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Wróć do „Przedszkole”