Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: akos » środa, 6 lutego 2019, 14:48

@sha256

Nowy dołek na BTC również wydaje mi się bardziej prawdopodobny niż budowanie dłuższego ruchu w górę z tego miejsca, od początku 3200 wydawało mi się jakieś mało legitne na dołek pod większe odbicie :) Na razie jednak ostrożnie do tego podchodzę, powiedzmy 60/40.
Co do relacji ze stockami to jednak wykresów nie nakładam na siebie, analizuję niezależnie, związek z krypto widzę podobnie jak @Wymazywanie czyli jako "luźny", zdecydowanie za luźny żeby grać pod to.

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » środa, 6 lutego 2019, 15:00

@Wymazywanie Jeśli spojrzysz na wykresy, które zamieszczałem to ostrożnie zakładały możliwy i oczekiwany ruch do góry. Widziałem to jako raczej korektę wzrostową niż początek nowej hossy. Nic takiego nie nastąpiło. Pomimo, że rynek miał okazję nie skorzystał z niej i kurs BTC obsuwał się i to czyni cały czas.

Jeżeli więc podczas mocnego zachowania rynków finansowych nie widzimy podobnej reakcji na BTC to znaczy, że zachowuje się znacznie słabiej od rynku i/lub należy oczekiwać kontynuowania ruchu w dół z możliwością wzmocnienia tego ruchu podczas spadków na wzrostowych wcześniej rynkach finansowych.
Traderzy doskonale znają AT z rozpisaniem na poszczególne rynki. Tutaj trudno nie wykorzystać możliwego złego sentymentu w otoczeniu do wywołania skutecznego ruchu w dół na BTC.

Dodano po 4 minutach 14 sekundach:
@Wymazywanie
Co do LTC to czy zauważyłeś bardziej bycze zachowanie na tej kryptowalucie? Ostatnio jest mocny w stosunku do BTC.
Być może to przez halving, który nadchodzi, o którym wspomniałeś- sierpień tego roku z tego co pamiętam, BTC maj 2020. to tez trzeba mieć na uwadze. Coraz trudniej o wejście na rynek przez mining.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » środa, 6 lutego 2019, 15:05

@sha256 Tak, zauważam na LTC, ze jest ciut mocniejszy. XMR chyba też. Niestety nie mam żadnej z nich i mam co innego, co słabo się zachowuje. Żałuję, że nie zostawiłem LTC na dłużej (a miałem za 23 czy 24$ jakoś all in jakiś czas temu).

Odnośnie SPX a BTC, może korelacja jak już bywa, to z opóźnieniem. Dlatego wypytuję Cię, bo wiem, że to śledzisz i może kiedyś też z opóźnieniem reagowało.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 490
Reputacja postu: 
2

Postautor: Drobniak » środa, 6 lutego 2019, 15:14

Myślę, że trzeba uważać biorąc pod uwagę wzmocnienie ruchu w dół BTC spowodowane spadkami na dużych rynkach, może to się okazać pułapką a kryptowaluty na przekór mogą wtedy zrobić korektę spadków. Oczywiście to tylko jedna z możliwości. Ja na razie mam takie zdanie, że rynek krypto żyje własnym życiem i nie ma na razie powodu, żeby uważać inaczej. Spekulacja sama w sobie i tak jest już wystarczająco trudna a dokładać do tego analizę dużych rynków to kolejna robota.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
2

Postautor: Pleasek89 » środa, 6 lutego 2019, 16:23

Nieźle to wyglada krótkoterminowo:
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
9

Postautor: prap0n » środa, 6 lutego 2019, 16:57

Wrzuce offtopowy artykul ale to jest po prostu ciekawe.

Zapewne czesc z was slyszala o sprawie gdzie wlasciciel gieldy kanadyjskiej rzekomo "UMARL" z kluczami do portfela wartym 180 mln usd?
Podobno zginal w miejscu gdzie dosc powszechne jest "falszowanie smierci".

No to czytajcie teraz to:

https://www.newsbtc.com/2019/02/06/ceo- ... ath-mafia/
" There is a whole industry ready with their “death kits,” in which people can hire doctors, administrators, and witnesses for as little as $100. Philippines and India are among the most sought-after countries to get a ‘fake real death certificate’ easily."

A ludzie watpia w to czy Kulczyk mogl upozorowac wlasna smierc :) :)

Dodatkowo gosc wczesniej podobno zostal skazany za jakies oszustwo w procesie sadowym w stanach i po tym zmienil imie i nazwisko :D

Zastanawia mnie jaki jest jego plan? Jesli to prawda to w koncu musi ruszyc coiny. Zapewne za pare lat jak wiekszosc o tym zapomni...

No to jak zrobicie debet na koncie na dzwigni x10000 to wiecie gdzie jechac :)
Ostatnio zmieniony środa, 6 lutego 2019, 17:08 przez prap0n, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » środa, 6 lutego 2019, 17:03

Kurs sam z siebie w górę nie pójdzie , potrzebne odpalenie odpowiednich mechanizmów które to zrobią ;) tyle że to kosztuje grube miliony i jak widać nikomu narazie nie w smak je wydawać .
BTC>ETH

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: -176
Reputacja postu: 
-1

Postautor: osobliwy_nick » środa, 6 lutego 2019, 19:01

Oldboy pisze: środa, 6 lutego 2019, 13:59W ostatnim czasie wzrost popularności wyszukiwania informacji nt. Bitcoina i krypto nastąpił głównie w takich krajach jak np. Ukraina i Wenezuela. Wniosek jaki może się nasuwać jest taki, że krypto (jednak) zaczyna być postrzegane jako potencjalna inwestycja w ciężkich czasach (czyli raczej jak złoto).
Tonący brzytwy się chwyta. Tyle, że w Wenezueli w większości, z tego co czytałem i tak płaci się (czarnorynkowymi) dolarami. Aczkolwiek trzeba przyznać, że w sytuacji, gdy państwo z galopującą inflacją zakazuje płatności w innej walucie, a potrzebujemy zrobić przelew, a nie zapłacić gotówką, bitcoin nieźle się do tego nada (choć jest pełno kryptowalut, które nadadzą się jeszcze lepiej, gdy ktoś umie liczyć, a musi się nauczyć liczyć, gdy zarabia 2$ miesięcznie). Co nie zmienia faktu, że prywatnie nigdy nie zainwestowałbym w tak niszową branżę jak np. akcje firmy, która świadczy usługi płatności dla krajów z galopującą inflacją, którymi rządzi dyktator. Dlatego też nie zainwestuję w bitcoina.

Początkujący
Reputacja: 31
Reputacja postu: 
-1

Postautor: vulcs1 » środa, 6 lutego 2019, 19:31

osobliwy_nick pisze: środa, 6 lutego 2019, 19:01Dlatego też nie zainwestuję w bitcoina.
to po co jesteś użytkownikiem forum o bitcoin? xDDD

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja: -176
Reputacja postu: 
-86

Postautor: osobliwy_nick » środa, 6 lutego 2019, 19:43

vulcs1 pisze: środa, 6 lutego 2019, 19:31to po co jesteś użytkownikiem forum o bitcoin? xDDD
Kiedyś, dawno, dawno temu, za górami, za lasami zainwestowałem, w sensie - holdowałem (szybko jednak rozmyśliłem się z tego pomysłu). Wówczas założyłem też konto, bo miałem kilka typowych pytań. W tej chwili tylko spekuluję. Wszelkie informacje na forum traktuję spekulacyjnie. Nawet, jeśli będę miewał longa na BTC, to tylko na jakiś czas, w długim terminie sądzę, że spadnie do 0.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 lutego 2019, 03:20 przez osobliwy_nick, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 584
Reputacja postu: 
13

Postautor: CRXEE8 » środa, 6 lutego 2019, 19:47

Bardzo mocno zbliżyliśmy się do ważnego poziomu (MA200 na tygodniowych) i wg mnie większe szanse na odbicie (nawet krótkoterminowe) z tego poziomu niż jakieś drastyczne pogłębienie spadków i pod to gram.
Obrazek

nawet historia pokazuje jaki to jest ważny poziom
Obrazek
► Pokaż Spoiler

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » środa, 6 lutego 2019, 22:13

@CRXEE8 pozamykałem shorty, zabrałem te kilka % i czekam razem z Tobą na to odbicie. Dostanie z automatu w łeb shortem. Ale oczekiwane jest też przez shorciarzy. Dzisiaj ładna zabawa i na USD i na GBP. Możliwe to jest, nawet bardziej niż 51% Spadki wg. obserwacji telenoweli przy 6k zapowiadało by spadek o stopień niżej, od poprzedniego dołka (o powiedzmy 80$), ale znowu moc nie kopiuje tamtych zachowań : https://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty Dajmy mu szansę :mrgreen:
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
3

Postautor: janku66 » środa, 6 lutego 2019, 22:26

@Wymazywanie ale pojechałeś te kilka ostatnich stron wątku.
Mam nadzieję, że Ci ulżyło i zluzujesz, bo wolę zobaczyć od Ciebie wykres z krótkim komentarzem niż takie psychologiczne eseje o innych użytkownikach.
"Niczyje zdrowie, wolność ani mienie nie są bezpieczne, kiedy obraduje parlament"

Wygadany
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0

Postautor: 1235674 » środa, 6 lutego 2019, 22:37

CRXEE8 pisze: środa, 6 lutego 2019, 19:47Bardzo mocno zbliżyliśmy się do ważnego poziomu (MA200 na tygodniowych) i wg mnie większe szanse na odbicie (nawet krótkoterminowe) z tego poziomu niż jakieś drastyczne pogłębienie spadków i pod to gram.

Wtedy odbiło się od EMA200. Natomiast jeśli chodzi o obecną besse, to wsparcie przy EMA200 1W już padło.
Spoiler:
Obrazek
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: Wymazywanie » środa, 6 lutego 2019, 22:42

osobliwy_nick pisze: środa, 6 lutego 2019, 19:43 Kiedyś, dawno, dawno temu, za górami, za lasami zainwestowałem, w sensie - holdowałem (szybko się rozmyśliłem z tego pomysłu). Wówczas założyłem też konto, bo miałem kilka typowych pytań. W tej chwili tylko spekuluję. Wszelkie informacje na forum traktuję spekulacyjnie. Nawet, jeśli będę miewał longa na BTC, to tylko na jakiś czas, w długim terminie sądzę, że spadnie do 0.
Masz święte prawo do własnego zdania i nikt Ci tego nie odbiera.

Ale czy potrafisz spojrzeć obiektywnie na własne podejście?

Tam, za górami i lasami w rejonach "A" (wykres niżej) przewidywałeś dalsze wzrosty na BTC i Lisku (x100 na Lisku w 2 lata) a teraz, po pęknięciu i dużych spadkach (nie wiadomo czy to koniec, ale wiemy, że spadło już taki % jak zazwyczaj po bańkach poprzednich), przedstawiasz poglądy skrajnie przeciwne: spadnie dalej, a nawet straci jakąkolwiek wartość. Czujesz jak groteskowo to brzmi?

https://www.tradingview.com/x/qAmKLnJm/

Ty nie rozgryzłeś w magiczny sposób rynku, ale jak pokazuje historia, jesteś bardzo mocnym odbiciem aktualnego trendu czego dowodzą dwie skrajności w jakie łatwo wpadasz. Szczerze, to im więcej takich osób jak Ty (typowe emocje zwykłej ulicy która przedawkowuje trendy), to tym łatwiej zarabia się tym, którzy choć trochę wychodzą swoją grą przed tłum. :) Więc nomen omen robisz dobrą robotę smart "money'om", inwestorom, ludziom, co kupują raczej "tam na dole" i sprzedają raczej "tam wyżej". Robisz im wszystkim dobrze, a sobie robisz niestety krzywdę. Bo nie ma sensu zmieniać poglądów o 180 stopni ze skrajnych na skrajne, po spadku rzędu -85%. Nie musisz "nadrabiać" błędów z bańki wpadając w odwrotne szambo. Ani świat ani giełda ani bitcoin nie są czarno-białe, ale są w ogromie odcieni szarości. Nie ma potrzeby być zero-jedynkowym.

@vjankuv, Ja od Ciebie też chcę zobaczyć wykres, najlepiej z trafną strzałką gdzie pójdą świeczki. Ale przeglądając posty, coś nie widzę żadnej analizy, nie będę więc tracił czasu, by Cię zadowolić. :)
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
1

Postautor: janku66 » środa, 6 lutego 2019, 22:48

Wymazywanie pisze: środa, 6 lutego 2019, 22:42Ja od Ciebie też chcę zobaczyć wykres, najlepiej z trafną strzałką gdzie pójdą świeczki. Ale przeglądając posty, coś nie widzę żadnej analizy, nie będę więc tracił czasu, by Cię zadowolić

Chyba nigdy nie wstawiłem tu wykresu. Ewentualnie czyjś z jakiegoś źródła.
Wątpię bym kiedykolwiek wstawił tutaj coś swojego.
Wolę korzystać z wiedzy i umiejętności innych. Temu też wnioskuję o nie u tych, którzy się na tym znają. M.in. u Ciebie.
"Niczyje zdrowie, wolność ani mienie nie są bezpieczne, kiedy obraduje parlament"

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » środa, 6 lutego 2019, 23:48

Śledzę różne alty i na kilku właśnie pojawiły się odbicia (ZRX, WAN, RVN, BAT) a przeciągnięto je konkretnie po podłodze na przestrzeni kilku dni. Wydaje mi się, że to znak, że btc może szykować się do lokalnego odbicia w kierunku co najmniej 3900$.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 7 lutego 2019, 00:01

vjankuv pisze: środa, 6 lutego 2019, 22:48Wolę korzystać z wiedzy i umiejętności innych.
To jest kompletna mina na giełdzie. Z cudzej wiedzy to warto korzystać w szkole, na lekcjach z książek. :)
Stanowczo za mało się czyta starsze posty. Ja nie analizuję za dużo skal 15m czy 1-4h, raczej na 1d/1w patrzę i niewiele się tam dzieje. Świeczki po prostu idą nudno w kształcie jakby trójkąta, jaki opisywałem kilka tygodni temu. Jest to symetryk, który łatwo może przerodzić się w spadkowy (ten były ryzykowny). Kształt od początku konsolidacji po dużym spadku raczej okaże się jedną z opcji:

-symetryczny i jako pennant bearish w dół,
-spadkowy i książkowo w dół (obie te opcje możliwe, ze fejkowo w dół, by odbić mocniej, nie kontynuując mocno trendu zgodnie z tym, że pułapki są bardzo możliwe),
-uklepanie symetryka z podniesieniem się w górę robią AE bottom (jeśli nie zejdzie niżej, byłoby to brzydkie bottom tzn. z ciut większą niż typowa różnicą ceny między oboma dołkami).

Przy spadkach powinno dojść do 2.4-3k i tam się zadomowić na jakiś czas zgodnie z tym, co konsolidowało w cze/sie 2017 + szpilą z poł. wrz 2017 (która była przyspieszeniem trendu wzrostowego i nasiliła trend - przysp. trendu na bańkach tworzy paraboliczny wzrost). Natomiast w przypadku odbicia z małym pogłębieniem lub bez pogłębienia z low gru 2018, spodziewałbym się dobicia do linii trendu spadkowego od ATH mierzonej nie od ATH ale mniej więcej od double topa z lu/mar 2018 (zaznaczono na wykresie). Przebicie tej linii i tak nastąpi prędzej czy później, jednak jest opadająca, więc ma coraz mniejsze "wymagania". Może ona zapoczątkować silniejszy i dłuższy impuls wzrostowy.

Niebawem postaram się może zrobić aktualizację moich podliczeń dni spadku/wzrostu z obecnymi danymi. Ostatnie robiłem wiele tygodni temu a mamy nowy dołek. Mam nadzieję, że uda mi się Ciebie zadowolić.

Dodano po 4 minutach 13 sekundach:
BitJanusz pisze: środa, 6 lutego 2019, 23:48 Śledzę różne alty i na kilku właśnie pojawiły się odbicia (ZRX, WAN, RVN, BAT) a przeciągnięto je konkretnie po podłodze na przestrzeni kilku dni. Wydaje mi się, że to znak, że btc może szykować się do lokalnego odbicia w kierunku co najmniej 3900$.
To NIC nie znaczy. Altów jest tyle, że codziennie jakieś latają po 2 a nawet 3 czy 4 cyfrowe % wzrostu dziennego. To nie ma znaczenia. Jedynie jak topowe się ruszają może to mieć znaczenie dla BTC.

Początkujący
Reputacja: 46
Reputacja postu: 
3

Postautor: Inwestor_bub » czwartek, 7 lutego 2019, 00:07

Być może to dość życzeniowe myślenie, ale patrząc na obrazek poniżej wydaje się, że jesteśmy w przededniu mocnego odbicia. Na pewno szortowanie na tych poziomach nie jest dobrym pomysłem.

Obrazek

Obrazek

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 837
Reputacja postu: 
0

Postautor: xtraderx » czwartek, 7 lutego 2019, 00:46

Dodano po 4 minutach 13 sekundach:
BitJanusz pisze: środa, 6 lutego 2019, 23:48 Śledzę różne alty i na kilku właśnie pojawiły się odbicia (ZRX, WAN, RVN, BAT) a przeciągnięto je konkretnie po podłodze na przestrzeni kilku dni. Wydaje mi się, że to znak, że btc może szykować się do lokalnego odbicia w kierunku co najmniej 3900$.
To NIC nie znaczy. Altów jest tyle, że codziennie jakieś latają po 2 a nawet 3 czy 4 cyfrowe % wzrostu dziennego. To nie ma znaczenia. Jedynie jak topowe się ruszają może to mieć znaczenie dla BTC.
Akurat w tej kwestii bitjanusz juz wiele razy udowadnial, ze obserwowanie tych gowno altow ma jakis sens... tak samo gdy pierwsze zaczynaja spadac..

Wróć do „Przedszkole”