Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 93
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: szymoncorr » czwartek, 23 sierpnia 2018, 07:36

Jak donosi https://news.bitcoin.com/largest-crypto ... ifications
"W obwodzie Leningradzkim otwarto największą farmę kryptowalutową w Rosji. Obiekt jest wyposażony w ponad 3000 urządzeń górniczych i zajmuje powierzchnię około 4 000 metrów kwadratowych."
"Każdy prywatny inwestor może umieścić swój sprzęt na terenie centrum wydobywczego lub wynająć jego moc obliczeniową."
Ponadto, jak wynika z tego samego artykuł "wciąż istnieją plany stworzenia farmy górniczej opartej na byłej elektrowni jądrowej w Sosnowym Borze" planowany termin inwestycji? 2021.
W poniedziałkowym oświadczeniu gubernator regionu leningradzkiego omówił także aspekt prawny kryptowalut w Rosji. "Na poziomie federalnym opracowywane są przepisy, które umożliwią regulację wykorzystania kryptowalut" podkreślając, że "Duma Państwowa Federacji Rosyjskiej rozważa rachunki dotyczące cyfrowych aktywów finansowych".

Dzień dobry :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 23 sierpnia 2018, 08:28

adam1226 pisze:
Pleasek89 pisze: Jednocześnie ci, którzy pisali, że spadki są już wliczone w cenę mieli chyba rację
a ja chcialem wysmiewac tych co pisali o insiderach....
Cóż, wcale nie musimy jej mieć - ale spójrzcie na to z tej strony: dump na wysokim wolumenie zdarzył się drugi raz z rzędu w dniu odrzucenia ETF, i to po wyrysowaniu byczego przebicia oporów na wysokim wolumenie. Nasi weterani dopatrują się w tym przypadku bądź zbiegu okoliczności i mogą mieć rację, ja natomiast uważam, że ktoś dowiedział się o tych decyzjach zawczasu i kulturalnie się wyprzedał z kilku tysięcy BTC - i to drugi raz z rzędu. Prawdopodobnie ten sam osobnik, który skupował BTC w paczkach po 1000 wcześniej (takie moje domysły tylko). Nawet, jeśli Wy osobiście nie gracie pod ETF-y, to ktoś gruby prawdopodobnie jednak to robi. No chyba, że to kompletny i totalny zbieg okoliczności, ale zbieżność dat i wydarzeń jest jednak zadziwiająca.

ETFy to nie żaden żart. Zatwierdzenie takowego nie tylko daje sygnał, że SEC jednak zmienia podejście (to dla wielu istotne), ale przede wszystkim umożliwia wszystkim tym, którzy nie mogą bądź nie chcą kupować BTC na krypto giełdach "normalny" zakup. W tym tzw. instytucjom. Giełda, która będzie taką akcję prowadzić musi skupić fizycznie BTC w znacznej ilości. Prawdopodobnie poza rynkiem (być może również chciałaby kupić tzw. "czyste" BTC, których wartość jest wyższa od giełdowych), ale i tak jest to wzrost popytu. Dodatkowo, jeżeli ETF nie zakłada "short ETF" (trzeba się wczytać w każdy z nich), to nie można na takich giełdach wtedy shortować. Kierunek więc wydaje się wręcz oczywisty.

Niestety, "gra pod ETF" ma krytyczną wadę - i widać przykład z wczoraj - drugi raz już dump rozpoczyna się jeszcze przed newsem. Dlatego pisałem o insiderach. "zwykły kaziu" może co najwyżej sprzedać w dołku. Ja ustawiam Stop Sell x25 pod kreski (zdaje się , że było to 6450$ - moja wcześniejsza tj 6600 została wywalona przy chwilowym crashu mexa) w oczekiwaniu na taką sytuację, więc można powiedzieć, że gram pod ETF, ale na dobrą sprawę gram pod kreski z ETF-em z tyłu głowy :)

Aha, i moja pozycja zamknęła się automatycznie po wzięciu 30% profitu (Limit Buy ustawiony zawczasu), więc szczerze mi wisi, czy dziś będzie trzepanie shortów, czy też nie.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » czwartek, 23 sierpnia 2018, 08:43

BitJanusz pisze: Cóż, wcale nie musimy jej mieć - ale spójrzcie na to z tej strony: dump na wysokim wolumenie zdarzył się drugi raz z rzędu w dniu odrzucenia ETF, i to po wyrysowaniu byczego przebicia oporów na wysokim wolumenie. Nasi weterani dopatrują się w tym przypadku bądź zbiegu okoliczności i mogą mieć rację, ja natomiast uważam, że ktoś dowiedział się o tych decyzjach zawczasu i kulturalnie się wyprzedał z kilku tysięcy BTC - i to drugi raz z rzędu.
Ależ to żaden przypadek. Być może wczorajsze tąpnięcie miało związek z przeciekiem w sprawie ETF'ów. Dziś kurs już odbił do poziomu neutralnego. Jutro zacznie się zachowywać tak jakby nic się nie stało.
Tyle. Można się rozejść. ;)

Co do reszty - też piszesz prawdę. Zatwierdzony ETF miałby duży wpływ na kurs w skali long.
A odrzucony? Właśnie ten wpływ widzieliśmy.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: szymoncorr » czwartek, 23 sierpnia 2018, 08:53

BitJanusz pisze: Nasi weterani dopatrują się w tym przypadku bądź zbiegu okoliczności i mogą mieć rację, ja natomiast uważam, że ktoś dowiedział się o tych decyzjach zawczasu i kulturalnie się wyprzedał z kilku tysięcy BTC - i to drugi raz z rzędu. Prawdopodobnie ten sam osobnik, który skupował BTC w paczkach po 1000 wcześniej
Mimo, że weteranem absolutnie nie jestem to cały ten "zrzut" o 200, może 300 USD w dodatku na raty, patrząc jeszcze na poziomy skupowania tych paczek BTC i mi wydaje się raczej Bitcoinową normą, niejednokrotnie mieliśmy większe jazdy na wykresie i to bez powodu, oczywiście nie można powiedzieć że bliskość rozwiązania decyzji o ETF nie miała wpływu na dynamikę spadków, natomiast to raczej kamyczki wywoływały lawinę a mając kapitał by zdumpować trochę cenę i wkupić się niżej korzystając z sytuacji, czemu nie.
Oczywiście, jeżeli to już koniec "akcji". Decyzji raczej każdy się spodziewał więc ten "news" był w cenie od dawna co wielokrotnie stwierdzał tu @ekonokomik, a taki news to dla insiderów żaden news.
No i gratuluje zysku :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
0

Postautor: shinya56 » czwartek, 23 sierpnia 2018, 09:08

No to na obecną chwilę jakie plany na przyszłość ? Następna decyzja SEC pod koniec września. Do końca sierpnia mulenie ? Od września powolne wzrosty ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
2

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 23 sierpnia 2018, 09:31

I wyszlo ze @ekonokomik mial racje... :)
Wszystko w cenie... cale odrzucenie + chiny, kosztowalo ok 200$ w dol... przeszly bitki z jednych rak do drugich bez jakiejkolwiek mozliwosci spadniecia do 5 czy 4k $. Takze mozna obejsc sie smakiem.
Kazdy kolejny bad news jest coraz mniej wplywowy na kurs... stad mysle ze poerwszy lepszy jakis mega pozytywny news wzniesie bitka na wyzyny... tudziez szczyty :mrgreen:

Dodano po 52 sekundach:
@shinya56, chyba bedzie kroczyc blizej ku 7k (i to juz) niz 6k wiec tak jak piszesz.

Na 1D widac juz kanal wzrostowy.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 sierpnia 2018, 09:36 przez Dovakhiin, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
0

Postautor: TomaszT » czwartek, 23 sierpnia 2018, 09:35

Wszyscy czekali na okolice 5XXX, dla każdego było to pewne, że ETF zostanie odrzucony, że kurs zanurkuje. Rekordowa ilość shortów. To wszystko byłoby zbyt piękne dla shorciarzy...
Będziemy poruszać się zygzakiem, jak dotąd?
https://www.tradingview.com/chart/XBTUS ... -XBT-idea/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » czwartek, 23 sierpnia 2018, 09:52

Dovakhiin pisze: Wszystko w cenie.
No właśnie.. tak wszystko w cenie, że spadło z 6800.. no dobra 66xx na 62xx ,
Poza tym spadek o 400usd na tych poziomach co jesteśmy to jak spadek o 1000 czy wiecej z wyzszego poziomu,
nie mowiac juz o tym, ze poziom 6200 byl bardzo silnie broniony...
TomaszT pisze: Rekordowa ilość shortów.
ja mysle, ze shorty spokojnie przekrocza rekordowy poziom... pytanie kiedy ;)
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: nitroprusydek » czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:01

Dovakhiin pisze: I wyszlo ze @ekonokomik mial racje... :)

Kazdy kolejny bad news jest coraz mniej wplywowy na kurs... stad mysle ze poerwszy lepszy jakis mega pozytywny news wzniesie bitka na wyzyny... tudziez szczyty :mrgreen:
Nie znam się, ale się wypowiem. Odrzucenie ETF to raczej nie jest bad news. Przecież nic się nie zmienia, jest jak było zaszeregowałbym go do neutralnych newsów. Bad news to raczej coś co powoduję zmianę w normalnym funkcjonowaniu, czyli jakiś ban na krypto w kluczowym państwie, upadki giełd lub spektakularne kradzieże, albo nawet takie medialne jak rozbicie siatki przestępczej wykorzystującej bitcoin - w sumie tu też się nic nie zmienia, ale w mainstream jest wtedy wielki czarny PR.

Druga sprawa to jest czy na pewno akceptacja ETF przyczyni się do szybkich wzrostów ze względu na to, że fundusze będą musiały mieć zabezpieczenia w BTC - wątpię.
Jakbym miał zakładać taki fundusz to raczej zgromadziłbym wcześniej odpowiednią ilość BTC. Albo składałbym wnioski z merytorycznymi błędami, w celu zbicia kursu i jak już będzie dostatecznie nisko po obkupieniu się właściwy wniosek zakończony akceptacją.

Ale to ja... cebulaczek z otwartą pozycją na 1tys. zł - wilk z Wall Street zapewne ma jakiś chytrzejszy plan.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: szymoncorr » czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:04

adam1226 pisze: ja mysle, ze shorty spokojnie przekrocza rekordowy poziom...
Może określ timeframe swoich przewidywań :P bo to że kiedyś przekroczą swoje ATH to i ja jestem pewien ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:05

@nitroprusydek, przed odrzuceniem poprzedniego ETF pisali niby ze fundusz zgromadził ilestam btc niby pod katem ETF - po odrzuceniu teoretycznie ich nie potrzebuje - ale to musicie sami pogrzebac...
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
1

Postautor: prap0n » czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:09

Ja ostatnio wychodze z zalozenia ze zrzut do 5k moze zostac "odbebniony" ale juz teraz nastepuje akumulacja, z uwagi na to ze prawdopodobnie zrzucajacy z jakiegos powodu nie oczekuja wielu retail sellerow na tych poziomach i nie sa pewni czy napelnia koszyki.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:44 przez prap0n, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:30

@adam1226, w momencie ogloszenia i posta @prap0n, o odrzuceniu bylo lekko powyzej 200$ spadku... dokladniej bez centow jakies 238.
Takze te 6800 bylo duzo wczesniej o bylo przed faktem. Sam fakt juz spadku ogromnego nie mial.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
3

Postautor: new06 » czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:47

Teraz to już zostaje chyba tylko obserwowanie tego niedźwiedziego proporczyka. Zamknięcie 27.08, ale pewnie wyjdzie wcześniej (w każdym razie myślę, że ten boczniak nie potrwa dłużej, niż te 4 dni). Zasięg 3850 $.

Obrazek

Technicznie mamy 51% szans na wyjście dołem i na to trzeba być przygotowanym. Ja jednak po cichu mam nadzieje, że fraktalowo jesteśmy w miejscu odpowiadającym kwietniowi 2014. Po konsolidacji nastąpiło tam mocne wyjście górą, nieudane przebicie jednego z wcześniejszych szczytów i przejście we właściwą fazę bessy.

Obrazek
Brave New World

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
1

Postautor: pael » czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:52

Obrazek

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » czwartek, 23 sierpnia 2018, 10:58

A mi, nawet w byczym scenariuszu brakuje retstu ostatniego dołka, czyli spadków do okolic 6k. Druga sprawa: od ATH każdy okres boczniaka między kolejnymi wybiciami był dłuższy. Więc gdyby obecny boczniak 5k8 - 6k8 wydłużył się jeszcze 2 tygodnie to też nie ma się co niecierpliwić.
Jak pisał @Wymazywanie, trend wzrostowy rodzi się w bólach i nieufności.

Początkujący
Reputacja: 46
Reputacja postu: 
0

Postautor: KoszykM » czwartek, 23 sierpnia 2018, 11:18

Wyrysowałem sobie wszystkie linie, które aktualnie są dla mnie istotne i wyszło mi takie cudo, max za kilka godzin sytuacja powinna się wyjaśnić, jak dla mnie niestety wyjdziemy dołem.

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
1

Postautor: domator » czwartek, 23 sierpnia 2018, 11:21

new06 pisze: Po konsolidacji nastąpiło tam mocne wyjście górą, nieudane przebicie jednego z wcześniejszych szczytów i przejście we właściwą fazę bessy.
No i to wlasnie byl RtN na ktory teraz tez czekam....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Początkujący
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

Postautor: pionty » czwartek, 23 sierpnia 2018, 11:26

@domator

w który szczyt celujesz? :lol:

Początkujący
Reputacja: 882
Reputacja postu: 
10

Postautor: jondoexxx » czwartek, 23 sierpnia 2018, 11:30

Ostatnie dni rozmawiałem z kilkomami osobami z poza branży crypto, np. mechanikiem, znajomymi, którzy nie inwestują itd. Wszyscy słyszeli o BTC. Nikt nie inwestuje, ani nie ma zamiaru. W ich umysłach panuje opinia, "a to jest związane z mafią i narkotykami", "a to do przekrętów", "teraz już chyba nie warto".

W obecnych czasach myślę, że za sprawą ostatniej bańki, chyba każdy już wie, że jest coś takiego jak BTC. Nawet moi rodzicie, których szczytem umiejętności jest odpalenie kompa i zalogowanie się na pocztę. Mało kto jednak z takich "Januszy" wszedłby w to.

Wnioskuję, więc, że jeżeli będzie następna bańka, to będzie ona musiała być oparta o mocny szum medialny, wzrosty będą musiały być naprawdę potężne i długie (1-2 lata), tak aby banki zaczęły oferować "bezpieczne, pewne" zyski w crypto. Trochę wody w Wiśle upłynie, ale myślę, że to się stanie i wtedy ludzie, którzy zainwestują w najbliższych 2 latach w czasie dołków i potrzymają następne 5-8 (generalnie do następnej bańki)....mogą być naprawdę zarobieni.

Podtrzymuję swoją analizę popełnioną tutajhttps://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 56#p514956. Chociaż ostatnio w coraz większej ilości miejscach ją widzę, nawet ktoś tu zamieścił ostatnio tweeta z bardziej szczegółową. Wiadomo, nie pójdzie po sznurku, możliwe są nawet mini-bańki jak w przypadku tej 1-szej goxowej, ale myślę, że zmiana nastawienia osób o których wspomniałem na początku tego posta, będzie wywołana sporymi, długotrwałymi, mocnymi wzrostami....ale to jeszcze nie teraz.....

Wróć do „Przedszkole”