Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: Wymazywanie » środa, 22 sierpnia 2018, 22:32

@BitJanusz, Ale skąd wiesz, że skupował 2000btc na Bitmexie, przelał na Bitfinex i tam sprzedał i jest insiderem? Musiałbyś być tym gościem, by to wiedzieć. Z samych orderbooków takie rzeczy można widzieć?
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 22 sierpnia 2018, 22:32

@prap0n, a dlaczego akurat ta linia jest dla Ciebie ważna? 8-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » środa, 22 sierpnia 2018, 22:34

ekonokomik pisze: @prap0n, a dlaczego akurat ta linia jest dla Ciebie ważna? 8-)
Dlatego ze jest dlugoterminowa i jak widac kurs respektuje ja od 10 dni probujac wybic wyzej. Na stan obecny to jest dobra referencja trendu.
Plus 23.06 czy tam 07 wspierala cene a tym razem ja przebilismy i non-stop testujemy od dolu.

Ja nie jestem fanem lini "mieszanych" ale dzialaja dosc dobrze.
Ostatnio zmieniony środa, 22 sierpnia 2018, 22:37 przez prap0n, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » środa, 22 sierpnia 2018, 22:36

ekonokomik pisze: Przewidywany scenariusz:
1. Szpila o $500 w górę. "To robota insiderów!"
2. Za chwilę wszyscy orientują sie, że to fejk i szpila zostaje zniesiona. Zgrzytanie zębów połowy graczy, którzy dali radę kupić na dźwigni x25 za +$250, a nie zdążyli nawet ustawić SL. Pełne wyższości uśmieszki drugiej połowy graczy, tych sprytniejszych.
3. Publiczna wiadomość o odrzuceniu ETF. Rewolwerowcy naciskają spusty. Wszyscy naraz. Udaje Ci się otworzyć shorta przy cenie -$300.
4. Spada dalej -$400, -$500,... Zaczynasz planowć na co wydasz zarobioną kasę ;)
5. DDOS i "prace konserwacyjne" :twisted:
6. Po godzinie dobijasz się do giełdy, gdy kurs jest +$400 od ceny przy której otwierałeś shorta z dźwignią.
7. Następnego dnia kurs jest o $100 wyżej niż był dobę przed decyzją o odrzuceniu ETF i buja się w swoim zwykłym rytmie.

KURTYNA
Zaraz, zaraz...

przy punkcie 2 - czy ktoś na dźwigni x25 nie chciałby z miejsca zamknąć longa przy +500$? jeżeli nie, to raczej sam sobie będzie winien.

przy punkcie 4 - to samo?

przy punkcie 5 - czy bitmex przypadkiem nie usuwa wszystkich pozycji "bezstratnie/bezzyskowo" w przypadku awarii giełdy?
Wymazywanie pisze: @BitJanusz, Ale skąd wiesz, że skupował 2000btc na Bitmexie, przelał na Bitfinex i tam sprzedał i jest insiderem? Musiałbyś być tym gościem, by to wiedzieć. Z samych orderbooków takie rzeczy można widzieć?
Ja w ogóle nic o bitmexie nie pisałem. Poszło dziś kilka paczek po kilka tysięcy BTC. Wcześniej (wczoraj, przedwczoraj) skupowane były paczki po 1000 BTC na podobnych poziomach. Generalnie to bym o tym nie pisał, ale identyczne rzeczy działy się przy poprzednim zamieszaniu z poprzednim ETF-em, więc warto sobie to przeanalizować. ja widząc to ostatnio postawiłem soczystego longa przy 5900$ i dowiozłem go do 7800$ - źle na tym wyszedłem? bo coś czuję, ze lepiej, niż komitet tutejszych wesołków. Wyprzedałem się właśnie po decyzji o odrzuceniu ETF i przebiciu supportu na 7800$, chociaż przyznam, że nie w pełni (nie zrealizowałem w 100% założeń). Co nie zmienia faktu...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 22 sierpnia 2018, 22:40

BitJanusz pisze: Już mieliśmy przedsmak, kiedy odrzucono wniosek braci Winklevoss, co totalnie załamało uptrend przy 8300$. Było jeszcze podciągnięcie kursu na trochę, ale potem już zjazd do 5900$ w bardzo szybkim tempie.
Chyba sobie żartujesz? :D
Wniosek Winklevoss został odrzucony 26 lipca i jego wpływ na kurs skończył się dokładnie 27 lipca,co pięknie ilustruje moją tezę o chwilowym wpływie takich wydarzeń na cenę.
News -> spadek o -$400 -> dobę później +$400 czyli zniesienie spadku do zera. Koniec wpływu.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 93
Reputacja postu: 
0

Postautor: szymoncorr » środa, 22 sierpnia 2018, 22:42

BitJanusz pisze: Skupował na bitmexie. Gdzie nie ma realnych BTC.
Tak się składa że mam oszczędności z dzieciństwa w dolarach monopoly, może kupie za nie te nierealne bitmexowe BTC :lol:

Raz piszesz że to bitmex steruje kursem, a raz twierdzisz że na bitmexie są gorsze BTC...
BitJanusz pisze: Na bitmexie nie kupisz ani za normalne, ani za dolary z monopoly, ani za karty z pokemonami. Na bitmexie w ogóle nie da się kupować i sprzedawać BTC.
Człowiek się całe życie uczy... :lol: To wytłumacz mi jeszcze w którym momencie te realne BTC z np finexa transformują się w nierealne bitmexowe parszywe sterujące kursem ale nieinsiderskie BTC?
BitJanusz pisze: Bitmex oferuje tylko kontrakty. Aby z nich skorzystać, musisz kupić BTC na innej giełdzie i wpłacić na mexa.
Ehh bo ty chyba serio myślisz że nie wiem jak działają giełdy. Kontrakty kontraktami ale zysk jest czystym BTC, a jego zamiana na USD to już fraszka.
Ostatnio zmieniony środa, 22 sierpnia 2018, 23:04 przez szymoncorr, łącznie zmieniany 3 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » środa, 22 sierpnia 2018, 22:44

ekonokomik pisze:Chyba sobie żartujesz? :D
Wniosek Winklevoss został odrzucony 26 lipca i jego wpływ na kurs skończył się dokładnie 27 lipca co pięknie ilustruje moją tezę o chwilowym wpływie takich wydarzeń na cenę.
News -> spadek o -$400 -> dobę później +$400 czyli zniesienie spadku do zera. Koniec wpływu.
Nie żartuję, bo wtedy nastąpiła pierwsza wyprzedaż na większym wolumenie. Następna górka nie była wyższa, niż poprzednia, więc tego dnia zaczął się downtrend.

Całkiem przypadkowo oczywiście wtedy ogłoszono decyzję o ETF, ale spoko, niech wam będzie :roll:
szymoncorr pisze:
BitJanusz pisze: Skupował na bitmexie. Gdzie nie ma realnych BTC.
Tak się składa że mam oszczędności z dzieciństwa w dolarach monopoly, może kupie za nie te nierealne bitmexowe BTC :lol:
Na bitmexie nie kupisz ani za normalne, ani za dolary z monopoly, ani za karty z pokemonami. Na bitmexie w ogóle nie da się kupować i sprzedawać BTC.
szymoncorr pisze:Raz piszesz że to bitmex steruje kursem, a raz twierdzisz że na bitmexie są gorsze BTC...
Bitmex oferuje tylko kontrakty. Aby z nich skorzystać, musisz kupić BTC na innej giełdzie i wpłacić na mexa.
Ostatnio zmieniony środa, 22 sierpnia 2018, 22:47 przez BitJanusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 22 sierpnia 2018, 22:46

prap0n pisze:
ekonokomik pisze: @prap0n, a dlaczego akurat ta linia jest dla Ciebie ważna? 8-)
Dlatego ze jest dlugoterminowa i jak widac kurs respektuje ja od 10 dni probujac wybic wyzej. Na stan obecny to jest dobra referencja trendu.
Plus 23.06 czy tam 07 wspierala cene a tym razem ja przebilismy i non-stop testujemy od dolu.

Wiesz ile mogę nakreślić takich długoterminowych linii, które trafiają w kilka wierzchołków / dołków od 2015?
A kurs jej nie respektuje, bo od 10 dni próbował wybić się nad poziomą linię. Udało mu się, po czym okazało się, że wybicie było zmyłką.
Za chwilę zresztą okaże się, że ten spadek też był zmyłką i tak do jutrzejszego wieczora.

BTW. Błędem jest oczekiwanie, że kurs oglądany na wykresie w skali godzinowej będzie dokładnie respektował linię narysowaną przez 3 lata. To mylenie skal.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 22 sierpnia 2018, 22:46

BitJanusz pisze: Na bitmexie nie kupisz ani za normalne, ani za dolary z monopoly, ani za karty z pokemonami. Na bitmexie w ogóle nie da się kupować i sprzedawać BTC.
Whaaaat? :shock:
A co jest zabezpieczeniem kontraktów na Bitmexie?
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 44
Reputacja postu: 
0

Postautor: Don8000 » środa, 22 sierpnia 2018, 22:47

ergorg pisze:Jak tak patrze na to co się dzieje na forum, to nie lepiej odpuścić to całe zamieszanie, ETFy i się porządnie wyspać? :mrgreen:

W stylu:

[youtube][/youtube]

(W sumie wtedy chyba są ostatnie, tak? :mrgreen: )
Dlatego ja dziś pasuje już po tym co się po nocach odyebuye. Są ważniejsze sprawy niż te parę dolców ;)
Ostatnio zmieniony środa, 22 sierpnia 2018, 22:49 przez Don8000, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » środa, 22 sierpnia 2018, 22:48

ergorg pisze:
Whaaaat? :shock:
A co jest zabezpieczeniem kontraktów na Bitmexie?
mam na myśli to, że na bitmexie nie ma pary BTC/FIAT.

Rozmowny
Reputacja: 135
Reputacja postu: 
2

Postautor: LibertyLust » środa, 22 sierpnia 2018, 22:50

BitJanusz pisze:
Na bitmexie nie kupisz ani za normalne, ani za dolary z monopoly, ani za karty z pokemonami. Na bitmexie w ogóle nie da się kupować i sprzedawać BTC.
Owszem, ale pomijąc detale semantyczne i techniczne które wynikają ze skrótu myślowego w moim przypadku, to te nierealne BTC czy też kontrakty czy cokolwiek mają bardzo realny wpływ na kreowanie ceny, dynamiki jej zmian i wielu innych czynników których nie można pominąć.
Co do sedna sprawy, nie spinaj się ja tylko chciałem wypunktować, że ocena czy to dump insidera czy przypapadek czy cokolwiek innego jest niemożliwa i branie takiego czynnika pod uwagę w ocenie co się obecnie stanie może być bardzo ryzykowne.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » środa, 22 sierpnia 2018, 22:51

ekonokomik pisze:
prap0n pisze:

Wiesz ile mogę nakreślić takich długoterminowych linii, które trafiają w kilka wierzchołków / dołków od 2015?
A kurs jej nie respektuje, bo od 10 dni próbował wybić się nad poziomą linię. Udało mu się, po czym okazało się, że wybicie było zmyłką.
Za chwilę zresztą okaże się, że ten spadek też był zmyłką i tak do jutrzejszego wieczora.

BTW. Błędem jest oczekiwanie, że kurs oglądany na wykresie w skali godzinowej będzie dokładnie respektował linię narysowaną przez 3 lata. To mylenie skal.
1. Zalezy kiedy nakreslisz te linie ;)
2. Tak nie respektuje ze jakbys stawial shorta na tej lini od czasu konsolidacji to za kazdym razem bys zarobil, grajac na 1D.
3. To jest interwal dzienny. Ps. interwal.. nie skala.
Ostatnio zmieniony środa, 22 sierpnia 2018, 22:54 przez prap0n, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » środa, 22 sierpnia 2018, 22:51

LibertyLust pisze: Co do sedna sprawy, nie spinaj się ja tylko chciałem wypunktować, że ocena czy to dump insidera czy przypapadek czy cokolwiek innego jest niemożliwa i branie takiego czynnika pod uwagę w ocenie co się obecnie stanie może być bardzo ryzykowne.
To prawda. Ja jedynie biorę pod uwagę, że to może być insider ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 22 sierpnia 2018, 22:55

Swoją drogą, przypomnę co ostatnio wrzucał @Fibo :

https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 80#p516680
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Orator
Reputacja: 62
Reputacja postu: 
1

Postautor: MegaMol » środa, 22 sierpnia 2018, 22:55

Dobrywieczor

Patrząc jak tutaj niektórzy robią w pieluchy, to troche sobie kupię ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » środa, 22 sierpnia 2018, 22:56

O wpływie ETF na kurs można dyskutować długo. Ja stoję na stanowisku, że to najnowszy fad i gra pod to jest aktualną wersją spekulacji wyjdzie-nie wyjdzie. Jest cała masa ludzi, którzy myślą, że zaakceptowane ETF to nowa droga do 100k $ za BTC. Gdyby taki wniosek przypadkiem przeszedł, to takie 1000 BTC skupione w strategicznych miejscach może naprawdę świetnie zaprocentować jadąc na hopium inwestorów. Tym bardziej w przypadku kogoś, kto taką decyzję poznałby zawczasu.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
4

Postautor: Bit-els » środa, 22 sierpnia 2018, 23:00

Opinia jednego gościa na tt
How I see Aug 23rd #BitcoinETF decision playing out now $BTC shorts near record highs.
1. Rejected - Sharp reaction lower is short lived as already priced in.
2. Delayed - Not what shorts wanted! Forced to cover and we end higher.
3. Approved - Highly unlikely 20% 15min candle

https://mobile.twitter.com/AlexSaundersAU

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: prap0n » środa, 22 sierpnia 2018, 23:01

@Bit-els,

Gdzies czytalem ze ten ETF moze byc jedynie rejected/aproved. Moze ktos potwierdzi.
Nie moze byc opozniony.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » środa, 22 sierpnia 2018, 23:07

MegaMol pisze: Patrząc jak tutaj niektórzy robią w pieluchy, to troche sobie kupię ;)
najpierw kup pieluchy...

Nie ma co popadac skrajne w emocje (tzn wiekszosc z Was - mam nadzieje ze zdecydowana wiekszosc nie ma sie co skrajnie emocjonowac - i mam nadziejei ze wiekszosc tych co zainwestowali wiecej niz moga stracic juz sie ewakuowala) po prostu spadek na nowe low jest w tym momencie najbardziej prawdopodobny (powiedzmy 60/40) tak, ze szukajmy raczej w tym kierunku

PS. ETH znowu spadlo o pare centow, a ostatnio tak sie dzieje chwile przed dumpem na btc

Dodano po 2 minutach 29 sekundach:
Bit-els pisze: 2. Delayed - Not what shorts wanted! Forced to cover and we end higher.
Przeciez to jest ostateczny termin ... jej czemu tu jest tak malo emotek :? :? :?

Dodano po 2 minutach 14 sekundach:
Shorty znowu rosna, longi leca...
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Wróć do „Przedszkole”