[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: GetBitCoin_pl » niedziela, 11 sierpnia 2024, 22:06

wojgp pisze: wtorek, 23 lipca 2024, 22:21 Ale jaja. Dostałem w krypto tyle ile w kalkulatorze. Niestety przelew FIAT został odrzucony przez bank pośredniczący, więc pozostaje mi pewnie PayPal. Skur... syndyk wg opisów Reddit kasuje ok 300-400 USD 'kosztów' za odwalony przelew - oczywiście dane podałem w pełni poprawne. 'Infolinia' syndyka nie jest w stanie podać konkretnej kwoty, jaką mi potrącą tylko odsyła do ogólnych warunków, w których nie ma żadnych konkretnych kwot. Czy kogoś spotkała taka sytuacja przy wypłacie Fiat ?
Cześć,
mam tą samą sytuację przy FIAT, przelew został zwrócony do nadawcy. Nie widzę w FAQ takiego przypadku. Masz jakieś info co trzeba robić? Czy do marca 2025 będzie taka sama sytuacja skoro nie mogę zmienić danych do wyplaty?
@ekonokomik Czy ty też nie miałeś problemu z przelewem fiat? To samo czy coś innego?
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 11 sierpnia 2024, 23:34

@GetBitCoin_pl To dość skomplikowana sprawa. Odpisałem na prv.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » czwartek, 15 sierpnia 2024, 13:59

Josh niby na urlopie ale na stronce BitcoinBulider pojawiło się porozumienie ws. wypłaty bitów do podpisanie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » piątek, 16 sierpnia 2024, 05:46

slasta pisze: czwartek, 15 sierpnia 2024, 13:59wypłaty bitów do podpisanie
Bez zadego opisu na dodatek. To prawda. Wypelnilem. Zobaczymy co dalej. Wyszlo mi po wymianie jpy/bch na btc ok. 15.5% w sumie. Wiec nizej niz sie spodziewalem.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » sobota, 17 sierpnia 2024, 13:08

Już jakiś rok temu Josh informował że wypłata będzie w okolicy 0,16BTC/GOXBTC, więc 0,155 to nie jest jakoś dużo mniej. Pewnie gotówkę wymienił po mniej opłacalnym kursie więc wyszło mniej. Więc jak rzeczywiście dostane te 15,5% będę zadowolony.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » sobota, 17 sierpnia 2024, 15:11

slasta pisze: sobota, 17 sierpnia 2024, 13:08Więc jak rzeczywiście dostane te 15,5% będę zadowolony.
Jak wypelnisz nowy formularz to zobaczysz dokladnie co do 1 sat ile dostaniesz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 18 sierpnia 2024, 11:58

Pytanie poboczne: jak w tej chwili najtaniej, ale w pełni transparentnie i legalnie wymienić EUR lub USD na PLN?

Tłumaczę: mam kasę na koncie walutowym, chcę gdzieś przelać wymienić z jak najmniejszym spreadem po czym przelać PLN z powrotem na konto bankowe, tak, by GIIF mi nie zablokował konta po takiej operacji i nie zgłosił do prokuratury. Czyli podmiot oferujący handel walutami nie może być w żaden sposób podejrzany, mieć siedzibę na Antylach itp.

Dzięki za pomoc.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: domator » niedziela, 18 sierpnia 2024, 12:13

ekonokomik pisze: niedziela, 18 sierpnia 2024, 11:58jak w tej chwili najtaniej, ale w pełni transparentnie i legalnie wymienić EUR lub USD na PLN?
walutomat, ekantor czy dowolny inny sprawdzony kantor fiat w sieci online. AML/KYC i operacja w 20 min.

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
1

Postautor: miso20 » niedziela, 18 sierpnia 2024, 21:19

@ekonokomik sprawdź też kantor walutowy swojego banku. Z reguły mają bardzo dobre ceny dla swoich klientów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1607
Reputacja postu: 
1

Postautor: blink » niedziela, 18 sierpnia 2024, 23:12

ekonokomik pisze: niedziela, 18 sierpnia 2024, 11:58Pytanie poboczne: jak w tej chwili najtaniej, ale w pełni transparentnie i legalnie wymienić EUR lub USD na PLN?

Tłumaczę: mam kasę na koncie walutowym, chcę gdzieś przelać wymienić z jak najmniejszym spreadem po czym przelać PLN z powrotem na konto bankowe, tak, by GIIF mi nie zablokował konta po takiej operacji i nie zgłosił do prokuratury. Czyli podmiot oferujący handel walutami nie może być w żaden sposób podejrzany, mieć siedzibę na Antylach itp.

Dzięki za pomoc.

Też mogę polecić Walutomat, nigdy nie miałem przez to problemu.

Weteran
Reputacja postu: 
7

Postautor: ekonokomik » niedziela, 18 sierpnia 2024, 23:39

Jestem po rozmowie z bankiem i mogę podzielić się radą: jeśli ktoś planuje robić przelew większej sumy (szczególnie z giełdy krypto) na konto bankowe, to warto wcześniej poinformować o tym bank. Bank ma systemy antyfraudowe, które analizują wszelkie ruchy i mogą zablokować konto lub kanał "do wyjaśnienia" jeśli wykryją odstępstwo od normalnej aktywności. Ale systemy te działają pod nadzorem ludzkich operatorów i im notatka o planowanym przelewie może pomóc w ocenie sytuacji.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że przy przelewie >10 tys. EUR (lub sumie przelewów, lub uznaniu przelewu za podejrzany) bank i tak ma obowiązek zawiadomić GIIF. Ten może zablokować konto na 96 godzin. Po tym czasie powinien albo odblokować konto albo skierować sprawę do prokuratury.
Warto więc wcześniej przygotować się na taką niespodziankę.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 8093/roz-8

Gaduła
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: Disi » poniedziałek, 19 sierpnia 2024, 12:30

Moja sytuacja po upadku mtgoxa i udziału w procesie upadłościowym:
W marcu wypłacili 186% gotówki/FIAT z roszczenia (roszczenie + odsetki???)
W lipcu wypłata Early sumpt wyszła w wysokości po 20,80 % BTC i BTCH mojego roszczenia (claimu) czyli łącznie ok 21% całego posiadanego na giełdzie stanu BTC

Pytania dotyczące podatków:

1. Czy ktoś już występował o indywidualną interpretację podatkową?

2. Czy powołanie się na Ustawę z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - Art. 21. [Zwolnienia przedmiotowe] pkt 3b)
inne odszkodowania lub zadośćuczynienia otrzymane na podstawie wyroku lub ugody sądowej do wysokości określonej w tym wyroku lub tej ugodzie, z wyjątkiem odszkodowań lub zadośćuczynień:
a)otrzymanych w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą,
b)dotyczących korzyści, które podatnik mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono;

- jest co do zasady zgodne z istotą tej sprawy?

PS.
Do osób które dały Intermediate Repayment and Final Repayment. Ile w końcu Wam wypłacili? Z opisu na mtgox.claim wynikało, że najpierw rzucą ok. 6-7% a następnie po zaspokojeniu Early Sumpt wypłacą pozostałą resztę aktywów podzieloną na chętnych. Zastanawiam się czy jest duża różnica pomiędzy Early sumpt (około 21%) w stosunku do Intermidate (6%+??%)
smok pisze:Za chwile (kurs) podskoczy do góry to Wam zęby powybija :P

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 19 sierpnia 2024, 12:50

@Disi Myślę, że nikt z nas tego nie wie. Nikt przynajmniej nie "przyznał się" na forum, by już skorzystał z rady profesjonalistów od prawa czy podatków.

Myślałem o furtce jaką daje odszkodowanie, ale nawet gdyby działała, to wyłącznie w przypadku zwróconej gotówki.
Bo jeśli potraktować zwrócone krypto jako odszkodowanie, to ok, nie płacisz od nich podatku (tzn otrzymanie ich nie generuje zdarzenia podatkowego), ale w momencie sprzedaży i tak musisz zapłacić podatek.

Ja rozważałem wcześniej jeszcze inny myk: podatek powinien być rozliczony w 2015. Jeśli ktoś tego nie zrobił, a urząd się nie upomniał, to roszczenie przedawniło się kilka lat temu.
Ale inni byli sceptyczni co do takiej interpretacji, przynajmniej jeśli posiadało się BTC w momencie zamknięcia giełdy w 2014. Chyba słusznie. Natomiast jeśli ktoś posiadał fiaty, to nie jestem pewny.

Tym niemniej to rozważania laika. Pomoc specjalisty, choćby w napisaniu prośby o indywidualną interpretację do US będzie chyba konieczna.

PS. Dostałeś procentowo bardzo duży zwrot. Gratulacje! Wciąż nie wiem od czego zależał tak nierówny podział.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: TheKolaNN » czwartek, 22 sierpnia 2024, 16:05

Czuję, że dobrze że sprzedałem swoje roszczenie wobec goxa, bo dostałem w poprzednim cyklu też około 15% za nie, a miałem dostęp do bitów wcześniej.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: MrUser » czwartek, 22 sierpnia 2024, 22:08

W takim razie powiedz czy miałeś jakieś rozterki ze zgłaszaniem tego, albo już sprzedawałeś i coś rozliczałeś? Sam podatek od krypto bez kosztów?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 22 sierpnia 2024, 22:53

TheKolaNN pisze: czwartek, 22 sierpnia 2024, 16:05 Czuję, że dobrze że sprzedałem swoje roszczenie wobec goxa, bo dostałem w poprzednim cyklu też około 15% za nie, a miałem dostęp do bitów wcześniej.
Ja rozważałem sprzedaż roszczenia (jakieś niecałe 2 lata temu chyba), bo ostatnia oferta była bardzo rozsądna, ale powstrzymała mnie obawa o ewentualne problemy z urzędnikami. Tzn uznałem, że łatwiej wytłumaczyć przelew z japońskiego sądu niż od jakiejś firmy z drugiego końca świata.
No i zawsze było to dodatkowe ryzyko: co jeśli podpiszę kwity a kasy nie dostanę?

BTW. Czy ktokolwiek z Was dostał (bądź starał się dostać) jakiś dokument z Japonii? Chodzi mi o oficjalne zaświadczenie o wypłatach z podpisami, pieczątkami, czyli tym wszystkim co lubią nasze urzędy.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Postautor: the_prince » czwartek, 22 sierpnia 2024, 23:35

ekonokomik pisze: czwartek, 22 sierpnia 2024, 22:53Czy ktokolwiek z Was dostał (bądź starał się dostać) jakiś dokument z Japonii?
Ja próbuję, dam znać jak poszło.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » wtorek, 27 sierpnia 2024, 16:43

Josh z BitcoinBulider wypłacił kolejną partię bitów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » środa, 28 sierpnia 2024, 13:06

slasta pisze: wtorek, 27 sierpnia 2024, 16:43BitcoinBulider wypłacił kolejną partię
potwierdzam :-)
Troche szkoda ze to juz koniec tej historii :-)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 28 sierpnia 2024, 14:21

domator pisze: środa, 28 sierpnia 2024, 13:06Troche szkoda ze to juz koniec tej historii

Mało Ci 10 lat czekania i nerwów? :lol:

Weź szybko odpukaj w niemalowane, a jak Ci chodzą głupie myśli po głowie to otwórz folder jakiegoś luksusowego biura podróży i powybieraj co pozwiedzać za te bity ;)

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”