Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: kontener » środa, 15 grudnia 2021, 12:32

mesrotten pisze: środa, 15 grudnia 2021, 10:49ok, fck it.
a na Glassnode rośnie ... ??
https://zapodaj.net/a17bb2acfb95b.png.html

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
6

Postautor: voodoom » środa, 15 grudnia 2021, 12:41

Osobiście po FED nie spodziewam się fajerwerków, wydaje mi się że zmiana zdania i rozpoczęcie większego dodruku nie wchodzi w grę, zwłaszcza teraz w obliczu napinek US-RU i danych zdecydowanie wskazujących przegrzanie gospodarki. Raczej nastawiałbym się na dwie opcje:
a) zgodnie z oczekiwaniem, tj. przyspieszenie taperingu i dot-plot wskazujący na podwyżkę stóp gdzieś w Q2 2022 - taki wariant powinien być już w cenie, więc może brak negatywnej wiadomości spowoduje podbicie w pierwszej chwili, ale może być łatwo zniesione jak już euforia opadnie i dotrze do łbów "no i co, czyli i tak kończymy el dorado". I to mi się wydaje najbardziej prawdopodobne, FED to nie nasze RPP :lol:
b) z zaskoczeniem - tapering przyspieszą ostro ponad oczekiwania i dot-plot wskaże na podwyżkę stóp już na samym początku 2022, to może uruchomić lawinę

Nie spodziewam się więc żadnego efektu "wow". BTC fajnie wczoraj zaczął ale zgasło i zaczyna nieładnie pachnieć. Na stonkach to samo, była próba odreagowania i już wracają morowe nastroje. UK się znowu odkleił od reszty i zwalają szybciej, bo im panika covidowa znowu weszła - ciekawe czy to kwestia czasu aż reszta pójdzie tą ścieżką. Niczego optymistycznego tu nie widzę na horyzoncie :twisted:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » środa, 15 grudnia 2021, 12:48

voodoom pisze: środa, 15 grudnia 2021, 12:41BTC fajnie wczoraj zaczął ale zgasło i zaczyna nieładnie pachnieć.
Osobiście wyszedłem z longów:

Bez pozycji raczej do wieczora, jeśli zejdą niżej to pewno ponowię longa, jeśli wybiją przed danymi wyżej to nie wiem czy shorta nie otworzę.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
1

Postautor: szajsiwo » środa, 15 grudnia 2021, 12:50

@kontener Dokładnie, to samo na CQ. Bo to jest średnia krocząca 150d wiec dopiero teraz chyba wychodzą wypływy z giełd sprzed paru dni. Wg mnie dużo lepiej jest patrzeć na czysty wykres dniowy bo reakcja średniej kroczącej jest opóźniona co może skutkować ręką w nocniku.

Obrazek

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » środa, 15 grudnia 2021, 12:56

socjolog2008 pisze: niedziela, 12 grudnia 2021, 18:38Do testów szpilki na 41 +/- i dopiero odbicie - teraz będą się miotać do otwarcia CFD na indexach i ich zgaszą

Czyli wracamy do tej opcji. Ale odreagowanie było przyjemne. Widać nie zawsze ale wyznaczone w szale szpilki często poprawiają. I też elegancko
Obrazek
Dane danymi ale święta i sylwester - nikt na rynku nie chce zostań z ręką w nocniki i w takim czasie nerwowo celebrując święta zerkać w telefon.
No chyba że zrobią niespodziankę a S rozstawione 48.65-48.4 i czekam🎄jest widzę zgodność na spadki.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: kontener » środa, 15 grudnia 2021, 13:05

szajsiwo pisze: środa, 15 grudnia 2021, 12:50@kontener Dokładnie, to samo na CQ. Bo to jest średnia krocząca 150d wiec dopiero teraz chyba wychodzą wypływy z giełd sprzed paru dni. Wg mnie dużo lepiej jest patrzeć na czysty wykres dniowy bo reakcja średniej kroczącej jest opóźniona co może skutkować ręką w nocniku.
Jak tu nie widzę żadnej średniej a jedynie balans na wszystkich giełdach, który rosnie od 9go grudnia

Zresztą na Net Transfer Volume from/to Exchanges też jest dodatni :

Patrz w skali miesiąca nie roku !

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
6

Postautor: mesrotten » środa, 15 grudnia 2021, 13:31

szajsiwo pisze: środa, 15 grudnia 2021, 12:50 @kontener Dokładnie, to samo na CQ. Bo to jest średnia krocząca 150d wiec dopiero teraz chyba wychodzą wypływy z giełd sprzed paru dni. Wg mnie dużo lepiej jest patrzeć na czysty wykres dniowy bo reakcja średniej kroczącej jest opóźniona co może skutkować ręką w nocniku.

Obrazek

Na wykresach dniowych jest średnia 30D. Łap live 4 h.

Spoiler:
Obrazek

Co do dzisiejszego eventu - to był datowany odpowiednio wcześniej, każdy kto bał się rezultatu ogłoszeń (imo) dawno się już wyprzedał. Tak duży zjazd tuż przed też daje do myślenia. Aktualnie atmosfera w crypto jest skrajnie grobowa, a to dobra baza do reversalu. Oczywście nie musi tak być i ch*nia może trwać. Imo nawet jeśli mają nadejśc jakiekolwiek złe newsy to zostaną odroczone do okolic marca.

@ergorg A kto sprzedaje?

(przy założeniu, że dane netflow się zgadzają)

- jeśli przestraszony retail to skupują to instytucje żeby zacząć ostatnią falę up i napędzić fomo na blow off top
- jeśli instytucje to i tak powinniśmy podbić na fali retailsów w okolice 53-60 przed dużym zrzutem o czym świadczy brak napływu bitów na giełdy (co może się oczywiście szybko zmienić w przypadku fudu, bad newsów itp..)

No i pozostaje pytanie o jakość danych między btcinoutalert/CQ/GN. Ostatni skreślam bo raportują sam inflow (internal). GN się sprawdzał przed wzrostami jeśli były duże piki of, i były. Czas pokaże.

p.s. przy każdej konsolidacji szarpie i później pojawia się moment zamuły. Grunt to wychwycić czy skupowane są doły czy sprzedawane podbicia. To co wrzucam sugeruje pierwszy wariant. Jakiegokolwiek przyspieszenia należy się spodziewać wyłącznie dopiero po wyjściu z konsolidacji (wybicia lt/zejścia na ll na dużym wolumenie).

Póki co nie panikuję bo inni panikują ;)

Początkujący
Reputacja: 1233
Reputacja postu: 
8

Postautor: Vetzzzzzzzzzzz » środa, 15 grudnia 2021, 13:43

lokalnie wg ma i struktury swiec bedziemy testowac 47,34-15 chyba, ze zamkna 1h powyzej 47,92 wtedy pozostaje wybic 48,2 by wyjebac opor na 48,8 i zrobic zasieg 49,8 jesli rynek wywalic 50,8 robimy zasieg na 53,85

Początkujący
Reputacja: 33
Reputacja postu: 
4

Postautor: zerrkos » środa, 15 grudnia 2021, 14:22

https://www.bitchute.com/embed/UZJeRO9sz92i do obejrzenia całość lub od 19:40. Teraz rozumiem o co chodzi z tym BTC. Ktoś nieźle ludzi urabia.

Początkujący
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
0

Postautor: szajsiwo » środa, 15 grudnia 2021, 14:29

@kontener Mowilem o wykresie zamieszczonym przez @mesrotten. I oczywiście napisałem bzdurę - średnia krocząca oczywiście 30d.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: kontener » środa, 15 grudnia 2021, 14:31

mesrotten pisze: środa, 15 grudnia 2021, 13:31No i pozostaje pytanie o jakość danych między btcinoutalert/CQ/GN. Ostatni skreślam bo raportują sam inflow (internal). GN się sprawdzał przed wzrostami jeśli były duże piki of, i były. Czas pokaże.
to CQ czy GN raportuje z internal ?

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » środa, 15 grudnia 2021, 14:53

Vetzzzzzzzzzzz pisze: środa, 15 grudnia 2021, 13:43lokalnie wg ma i struktury swiec bedziemy testowac 47,34-15 chyba, ze zamkna 1h powyzej 47,92 wtedy pozostaje wybic 48,2 by wyjebac opor na 48,8 i zrobic zasieg 49,8 jesli rynek wywalic 50,8 robimy zasieg na 53,85

W sumie jeden ch.j gdzie to pójdzie ,grunt żeby bujało w obie strony. Był potencjał na S i poszedł a teraz niech odbija nawet jak piszesz to L i znowu S i L i S i L i tak do zmęczenia materiału :twisted: Mówisz masz teraz nosa na testy 50k :?: zamknięty ,,na kotleta’’S
Spoiler:
tylko ja mnoże bsv na tej platformie to spekulacja w spekulacji jest :lol:

To jest News na miarę powagi wielkiej części rynku kryptowalut https://aszdziennik.pl/136121,zuchwala- ... la-grafike
To poważnie nadal nie rozumiem łączenia odczytów danych z gospodarek ze zwykłą spekuła na wirtualnych koralikach. To będzie chwilowe i pójdzie swoją drogą - czyli tam gdzie ma iść
Ostatnio zmieniony środa, 15 grudnia 2021, 15:16 przez socjolog2008, łącznie zmieniany 1 raz.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

qba
Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
2

Postautor: qba » środa, 15 grudnia 2021, 15:08

Ciekawy jestem reakcji na dzisiejsze decyzje w USA. O 20 będzie jasne ale niby mają utrzymać stopy na obecnym poziomie + jakieś deklaracje o ewentualnych wzrostach w marcu i wrześniu 2022. Do tego sukcesywne zmniejszanie dodruku. No zobaczymy co te mózgi wymyślą.

Weteran
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
0

Postautor: RevWolt » środa, 15 grudnia 2021, 16:32

@socjolog2008 Ja też szukam logiki w łączeniu realnego rynku z rynkiem który teoretycznie powstał po to żeby od niego się uwolnić :D. Jedyne co mi przychodzi do głowy to oczekiwanie, ludzie oczekują spadków i wzrostów zgodnie z ruchami sp tylko dlatego że inni tego oczekują. Gdyby tak głębiej się zastanowić to realnie w kilku % oba rynki powinny być ze sobą połączone ale nie w ponad 100% gdzie spadki na sp są kopiowane do kursu z większą paniką. Ta sama mechanika działała i działa nadal w relacji kryptowaluty-musk. Co z tego że sprzedaż lub kupno bitcoinów przez tesle może lekko odbić się na kursie ale news lub przesłanki wywołują lawinę. Tak samo spompował doge, czy pomógł pompować shiba. Jeden przez drugiego oczekiwał takich ruchów i każdy chciał być szybszy co rozpędzało spadki i wzrosty do absurdów bo byle głupotę. Idea bitcoina już pękła dawno, teraz to jest syf który miał być walutą ludu a jest cieniem sp który robi kupę gdy ten pierdnie... I dlatego wolę zdecydowanie altcoiny które jeszcze w pewnym stopniu są uzależnione od btc ale tam się więcej dzieje i są bardziej użyteczne w robieniu interesów jak dla mnie.

Weteran
Reputacja: 516
Reputacja postu: 
0

Postautor: JacekW_BB » środa, 15 grudnia 2021, 16:52

Kamil przemówił:

Hossa ma trwać ;-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
1

Postautor: shinya56 » środa, 15 grudnia 2021, 17:31

Jak tam, zmęczeni ? ;)

Zniesienie 0.5 jako wsparcie liczone od lokalnego dołka z 04.12.
Do tego dywergencja (MACD).

Tutaj jest kwestia wybicia 53k $ - 54k $. Te wybicia na razie są gaszone.

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rejuvenate » środa, 15 grudnia 2021, 17:51

shinya56 pisze: środa, 15 grudnia 2021, 17:31Jak tam, zmęczeni ?

Ile to jeszcze potrwa? 19 grudnia jest pełnia więc mam nadzieję, że to wtedy w końcu wybije chociaż do 60k :twisted:

Początkujący
Reputacja: 1233
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vetzzzzzzzzzzz » środa, 15 grudnia 2021, 18:41

3d srednia ale 1w sie jeszcze nie zalamuje :lol: około 12 dni moze potrwac meczarnia, grunt by zamykali 1W powyzej 47
1D ciagle z tendencja spadkowa, lokalnie powinnismy podbijac 48,2 kluczowe w nadchodzacych zamknieciach 4h, 1h przydaloby sie zamknac powyzej 47,4, przy takim zamknieciu wybicie 47,7 powinno uruchomic wzrosty
46,4 istotne wsparcie do ostatniego dolka potem tylko mamy 45 i wpadamy w rejon, w ktorym rynek okreslic sie moze bardziej, jestem spociarzem weszedlem 12$ powyzej ostatniego dolka wiec mam wyjebane nawet jesli siegnie poziomow 39

mimo, ze nie widze tutaj szans na techniczny RGR to rynek moze postrzegac to inaczej wystarczy FUD, ladnie wszystko narysowac botami i mamy panike, ktora warto bedzie skupowac w 1D

Dodano po 10 minutach 29 sekundach:
mnie osobiscie cieszy, ze ETH w koncu traci do BTC, bo gdyby bylo inaczej caly rynek moglby sfiksowac
Ostatnio zmieniony środa, 15 grudnia 2021, 19:54 przez Vetzzzzzzzzzzz, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
1

Postautor: Cyposss » środa, 15 grudnia 2021, 18:55

A ja już załadowany pod korek . Czuję że to ostatnie godziny tej ściemy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » środa, 15 grudnia 2021, 19:13

Cyposss pisze: środa, 15 grudnia 2021, 18:55A ja już załadowany pod korek . Czuję że to ostatnie godziny tej ściemy

Też tak obstawiam, spadki o 35% a nastroje są po prostu grobowe.

Wróć do „Przedszkole”