Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 1954
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: RuckenFetard » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 18:10

Czy tylko ja mam wrażenie że wiele altów ma sporą ochotę na wybicie i tylko czekają na zielone światło od Bitka aby wyskoczyć na hurra?
Zmierzam do tego, że możemy mieć paradoks, moim zdaniem jest już spora ochota na inwestowanie w mocno przecenione alty, ale mało kto chce ciągnąć dziadka BTC do góry, który jednak 3ma wszystko w ryzach i wszystkie dzieci patrzą na niego.

Mam też wrażenie że jak by któryś z altów top 10 odważył się złamać święta zasadę 3mania się kurczowo BTC i zaczął by rajd po kapitalizacje numer jeden, to wtedy trend mógłby się odwrócić zostawiając BTC w tyle, za sobą ..... tylko żeby to nie był czasem XRP ;/ ...

W każdym razie ta chwila kiedyś nastąpi, oby tylko nie odbyło się to przy kapitalizacji 100 mld lub mniej.

PS. BNB jest jednym z tych co rwie się mocno do ataku ... :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 18:23 przez RuckenFetard, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
1

Postautor: operatordtp » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 18:23

bl4ckmind pisze:Moja znajoma, ktora interesuje sie astrologią . :)
Sorry ale ...
Nie dość że wieży wróżce to jeszcze gra w ruletkę i kupuje kryptowalutę. Musisz się jeszcze w życiu dużo nauczyć bo na raazie nie wiesz jak to DZIAŁA :-)
Nie bierz tego do siebie ale ludzie tu zaglądają i trzeba im prostować myślenie.
- Wróżki nie przepowiadają przyszłości.
- Spelujacja krypto to gra w ruletkę
- na tym forum manipuluje się ludźmi stosując sztuczki psychotechniczne i przygotowuje kolejnych jeleni do golenia
WRÓĆ
Namawia się inwestorów do wzięcia byka za rogi i wykorzystania kolejnej nadarzającej się okazji do BOGACTWA :-)

Tak wiem... Teraz dostanę kolejne minusy ale ja się nie mam czego wstydzić tylko minusujący swoich kompleksów :-)

Dodano po 2 minutach 47 sekundach:
arekk pisze:Jedni wierza w sile AT,AF ,Fibo itd. a inni podejmuja decyzje inwestycyjne kierujac sie tzw. intuicja. Nic w tym nie ma dziwnego. Jedna bardzo dobra inwestorka kupuje tylko spolki na litere A bo ona ma Ania na imie. Zajebiscie na tym wychodzi.

Genialne podsumowanie tego co się dzieje w temacie BTC. Dzięki :-)

Weteran
Reputacja: 287
Reputacja postu: 
1

Postautor: scibi » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 19:19

@operatordtp,
operatordtp pisze: Nie dość że wieży wróżce to jeszcze gra w ruletkę i kupuje kryptowalutę.
po 1 wróżce można wierzyc co najwyzej, nie wieżyc
po 2 spekulacja nie jest gra w ruletke, chyba ze dla osoby totalnie niedoswiadczonej, czyli takiej ktora powinna wpierw zdobyc wiedze, a dopiero grac dla niej istatna suma

Do reszty zółtych uzytkowników forum - uspokoic sie prosze z offtopem na temat astrologi i prywatnych sprzeczek kto ma racje w tym temacje, tak samo jak z polityka w Polsce.
To nie ten temat. Dla takich offtopow macie oddzielna podgrupe forum. (wasze offtopowe posty usunalem)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
3

Postautor: bitloteiros » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 20:06

Nastąpił zalew niedźwiedzich chartów i prognoz coraz niższych poziomów na które obecny downtrend nas doprowadzi. Dla wyrównania i odmiany nastrojów przypomnę że kurs nigdy nie idzie pionowo, każdy trend się kiedyś kończy a jego zmiana nie następuje od razu o 180° więc wrzucę wykresik gdzie nie ma żadnych moonów doomów tylko tradycyjne "co jeśli" ;) . Skupię się na wersji prowzrostowej bo prospadkowych jest tyle że bez sensu publikować jeszcze jedną.
Tworzy nam się wsparcie na dziennych w okolicach 6800. Ostrożniejsi mogą poczekać czy TD wydrukuje 1. Silny opór 7200, jeśli go pokonamy to paliwko w postaci zamykanych shortów powinno nas spokojnie dowieźć na 7600 a w piku nawet ~7900. Jeśli będzie to skutkiem spokojnego wzrostu to siłą rozpędu mogłoby nastąpić równoczesne przebicie spadkowej lt i powrót nad wzrostową ok 9-10 IV. Wtedy następny silny opór to ~9200. Ogromna szansa byków na przejęcie inicjatywy a może nawet zmiany trendu :roll: . Po przebiciu 10k FOMO :mrgreen:

EDIT
Oczywiście opcja że lecimy dalej w dół jest wciąż wysoce prawdopodobna. To miśki mimo odbicia mają cały czas inicjatywę i nie poddadzą się bez walki. Do tego w czasie ew wzrostów będzie silna podaż tych co nie zdążyli się wysypać i czekają na szansę sprzedaży po cenie zbliżonej do kupna. Otwieranie longów teraz to gra przeciwko trendowi. HONOR YOUR STOPLOSS
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 20:18 przez bitloteiros, łącznie zmieniany 2 razy.
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0

Postautor: plugmyduck1 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 20:13

Nie wiem, czy czytacie na biezaco informacje z USA i Chin, oraz sledzicie co sie dzieje na gieldach. Nie jest kolorowo, mniejsi gracze leca nawet i po 10%. Giganci traca mocno, indeksy tak samo. Wszystko moze byc poklosiem decyzji handlowych USA i Chin, a te pierwsze cla to tylko takie pierdolki ostrzegawcze. Sentyment na swiecie jest bardzo kiepski.

Stad szanse na odbicie maleja, jednak do tej pory nie ma potwierdzenia czy istnieje korelacja Crypto - Finansjera czy nie istnieje.

Jako OT : Mam otwarty eksperyment, 10% wszystkich zarobkow z zeszlego roku pakowalem z fizyczne zloto. Ciekawe jak na przestrzeni lat cena zlota sie uksztaltuje. Skusily mnie do tego wielkie zakupy chin i ruskow w dolku :P

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: pp.pixel » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 20:38

@Wymazywanie lub @ekonokomik pisał kiedyś w jednym z postów że będzie wchodził w momencie kiedy kurs po znacznych spadkach będzie się konsolidował. Myślę ze to jest taka właśnie sytuacja. Jedyne co mnie martwi to MA50 przecięło się z MA200 na 1d.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 20:42 przez pp.pixel, łącznie zmieniany 1 raz.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
1

Postautor: Fibo » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 20:46

Pozwolę sobie wyjątkowo uczynić mały offtop
Spoiler:
z punktu widzenia EW w US na S&P500 nie dzieje się nic nadzwyczajnego, trwa po prostu zasłużona w postaci zygzaka korekta impulsu wzrostowego od 27.06.2016r.; nie powinno spaść poniżej 2430 pkt. a sam jej koniec powinien być w pobliżu właśnie tej wartości. Po czym rynek ponownie ale już mozolnie powinien podążać ku nowemu ATH.
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 21:00

@plugmyduck1, rzeczywiście doświadczenie mówi aby traktować BTC jak każde inne aktywo.

Teraz jednak zauważam pewną możliwość. Mianowicie, mamy rozpoczynającą się wojnę handlową USA vs wszyscy inni. Takie wojny historycznie zabijały wzrost gospodarczy, powodowały długotrwałe kryzysy, a tutaj dodatkowo mogą wywrócić dolara jako walutę rozliczeniową i doprowadzić do słowa "sprawdzam" w grze długu - bo jak wiemy wywrócenie długu USA to kryzys ogólnoświatowy.

Oczywiście reagują giełdy, metale szlachetne. Metale szlachetne, głównie złoto jest tutaj bezpieczną przystanią. Niedowartościowane srebro może wywrócić branże finansową kiedy będzie odbijać, bo oni przygnieździli shortami własnie srebro. I tutaj pojawia sie pytanie czy BTC jeśli pokaże wzrosty mógłby pokazać, że też jest rozwiązaniem sposobu na obecny kryzys? Ciężko mi w to uwierzyć, bo to byłby pierwszy taki przypadek w historii ale spotkałem sie z takimi opiniami. Stawiałbym raczej na grę przeciwko Bankierom i Wall Street. Ich słabość pokazać może siłę BTC, tak jak pokaże ją złoto i prawdopodobnie srebro.

Dodano po 10 minutach 19 sekundach:
Może być też tak, że korelacja pomiędzy rynkami istnieje taka, że BTC wyprzedza zachowania innych rynków. Jeżeli jak napisał @Fibo,
spadki na S&P można traktować jako korektę, a technicznie ten indeks nie powinien wg mnie spaść niżej niż ok. 2460 (niewielka rozbieżność do Fibo) i kontynuować wzrosty, to czas na wzrosty na BTC powinien nastąpić znacznie szybciej i mamy potwierdzenie tej możliwości w dołku, który może być za nami. Czekamy więc na potwierdzenie ew. wzrostów na BTC (lub jego brak), do czego skłaniają także alty.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 22:14

Kompresja BB na niektórych interwałach - wiedz że coś się dzieje :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 22:24

@bitloteiros, Co to znaczy kompresja?
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: bitloteiros » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 22:29

sha256 pisze: Może być też tak, że korelacja pomiędzy rynkami istnieje taka, że BTC wyprzedza zachowania innych rynków.
https://www.reuters.com/article/us-fund ... ss+News%29
:lol:

Dodano po 3 minutach 57 sekundach:
@domator,
Kiedy BBands się zwężają/ścieśniają zapowiada to większy ruch proporcjonalny do interwału czasowego, czasem ten właściwy poprzedzony jest fejkiem w przeciwnym kierunku dlatego lepiej jak to zwężenie występuje na więcej niż jednym interwale
Podobnie zresztą sie dzieje na innych wskaźnikach np czasem widać jak zygzaki na rsi są coraz gęściej i z coraz mniejszymi wahaniami góra/dół -> kompresja = akumulacja/dystrybucja = wystrzał/zrzut

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 22:45

bitloteiros pisze:
sha256 pisze: Może być też tak, że korelacja pomiędzy rynkami istnieje taka, że BTC wyprzedza zachowania innych rynków.
https://www.reuters.com/article/us-fund ... ss+News%29
:lol:

Świetny artykuł.
Nie czytałem go, dzięki za linka. Kolejny ciekawy wkład do dyskusji. O zależnościach w stosunku do Nasdaq-a pisałem już na wątku kawał czasu temu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 22:47

Ważny moment. Jeśli zrealizujemy tego H&S z 15m a dzienna zamknie się poniżej 6700 to może oznaczać że miśki cały czas grają bykom na nosie tymi odbiciami żeby na nowo shortować

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 22:56

Wielka chęć do ruchu w górę na np. Litecoin, Stellar, Bitcoin Cash, Zcash etc.

Początkujący
Reputacja: 44
Reputacja postu: 
0

Postautor: Don8000 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 23:01

Myślę, że nie ma jednej drogi. BTC codziennie próbuje wzlecieć ale finalnie ląduje jeszcze niżej. Jedyna sensowna opcja to kupowanie na dziennych dołkach i sprzedaż na dziennych wybiciach z ostrożną obserwacją co dalej. Tym bardziej, że czasy się zmieniają i dostęp do sprawdzania kursu to jedno kliknięcie na telefonie komórkowym. A ostatnimi czasy to już zwykły hazard.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 23:13

Ja taki pattern bym widział, co mogłoby się pokryć z tym co pisał @bitloteiros a propo HSa, a i wyjść fake'owych.

http://thepatternsite.com/chsb.html
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitloteiros » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 23:22

@sha256,
Widać tą chęć na pompkę. Mnóstwo dużych marketbuy. Gdyby tylko nie ta silna podaż generowana prawdopodobnie przez DT kupujących na dołku i tych którzy chcą uciec korzystając z chwilowych odbić. Czegoś jeszcze brakuje. Jakiś byczy news lub inny mocny impuls

Dodano po 4 minutach 52 sekundach:
@ergorg,
Rzeczywiście na 1H fajnie widać taki potencjalny nieregularny odwrócony H&S ;)
Ja pisałem o standardowym który właśnie byki starają się zanegować

EDIT
ergorg pisze: wiem, wiem, ale realizacja tego zwykłego mogłaby wyrysować właśnie prawe ramię tego inv HSa
Tak ale pora dosyć ryzykowna bo niedługo zamykają się wszystkie ważne świeczki. Ryzyko zamknięcia poniżej 6800 czy jeszcze gorzej 6700 byłoby wtedy duże
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 23:33 przez bitloteiros, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 23:39

@bitloteiros, wiem, wiem, ale realizacja tego zwykłego mogłaby wyrysować właśnie prawe ramię tego inv HSa. Cóż, jeśli już teraz pójdziemy do góry to nawet lepiej. :P

Dodano po 11 minutach 43 sekundach:
@bitloteiros, dlatego możliwe, że większe ruchy dopiero nas czekają po zamknięciu 1D, chociaż to jeszcze ponad 2h.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 23:41

bitloteiros pisze: Mnóstwo dużych marketbuy
dużo to znaczy ile i jakich?
Bo pojawiały się duże bidy, ale to raczej spoofy
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 kwietnia 2018, 00:02 przez adam1226, łącznie zmieniany 2 razy.
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 211
Reputacja postu: 
0

Postautor: awos » wtorek, 3 kwietnia 2018, 00:01

http://www.hackingcrypto.com/posts/1W5N ... eth-zurich
Tutaj jajoglowi udowadniaja,ze nawet teraz przy obecnej korekcie udowadniaja,ze BTC i tak jest 4X za drogi niz powinien byc .

Wróć do „Przedszkole”