GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » poniedziałek, 11 grudnia 2017, 11:35

Witam

Posiadam dwie koparki:
Jedna 8x 1070 palit i wszystko smiga super
2ga 7x 1070 palit i 3sztuki wywalaja mi błąd jak ponizej. Po wyłączeniu tych kart co błędami sieją wszystko jest OK nie ma ani jednego błędu przez 48 godzin testu. włącze jedną z felernych kart to od razy sieje błędami i spowalnia całą koparkę :-(

Ktoś się już spotkał z tym błędem i ma na ta jakieś rozwiązanie ?
Wymieniałem risery ale dalje lipa.
Kopie ETH lub PIRL na obu taki sam problem.

Z gór dziekuję za pomoc.

11:25:09:373 232c GPU 2, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:373 232c GPU 2, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:373 232c Set global fail flag, failed GPU2
11:25:09:373 232c GPU 2 failed
11:25:09:389 2310 GPU 2, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:389 2310 GPU 2, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:439 ef4 GPU 5, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:441 c70 GPU 0, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:443 12d0 GPU 1, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:439 2310 Set global fail flag, failed GPU2
11:25:09:445 2310 GPU 2 failed
11:25:09:466 c70 GPU 0, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:468 12d0 GPU 1, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:470 ef4 GPU 5, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:471 3f4 GPU 6, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:494 3f4 GPU 6, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:469 12d0 Set global fail flag, failed GPU1
11:25:09:494 12d0 GPU 1 failed
11:25:09:467 c70 Set global fail flag, failed GPU0
11:25:09:510 c70 GPU 0 failed
11:25:09:471 ef4 Set global fail flag, failed GPU5
11:25:09:510 ef4 GPU 5 failed
11:25:09:510 1eb4 GPU 0, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:510 1eb4 GPU 0, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:510 1eb4 Set global fail flag, failed GPU0
11:25:09:510 1eb4 GPU 0 failed
11:25:09:494 3f4 Set global fail flag, failed GPU6
11:25:09:510 3f4 GPU 6 failed
11:25:09:564 115c GPU 5, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:564 1edc GPU 1, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:566 1edc GPU 1, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:566 115c GPU 5, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:590 115c Set global fail flag, failed GPU5
11:25:09:602 115c GPU 5 failed
11:25:09:608 231c GPU 6, GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure
11:25:09:567 1edc Set global fail flag, failed GPU1
11:25:09:611 1edc GPU 1 failed
11:25:09:635 231c GPU 6, GpuMiner kx failed 1
11:25:09:639 231c Set global fail flag, failed GPU6
11:25:09:640 231c GPU 6 failed

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » poniedziałek, 11 grudnia 2017, 12:13

widget pisze:@Voodoo4, napisz więcej informacji - jaki OS, jaki miner, czy w tych 2 koparkach masz zupełnie identyczne podzespoły (zasilacz, płyta, ram, cpu) ?
czy te 3 karty od dłuższego czasu chodziły normalnie i ostatnio coś się zaczęło dziać? jeśli tak - jakie były ich ustawienia OC, wentylator i temperatury
Dwie koparki identyczne podzespoły sam kupowałem sam składałem wszystko.
na początku miałem tylko 13 kart Palit SJS 1070.
Jedna koparka pracowała na 8 GPU 2ga na 5gpu. Dokupiłem 2 sztuki i od tego momentu zaczął się problem. Myślałem że to te nowe są jakieś trefne ale okazuje się że błędami sypie jedna nowa i 2 stare co wcześniej chodziły bez problemowo. Aktualnie zmieniłem port w MB zobaczymy co to da jeszcze myślę zrobić reinstalację widnowsa bo czuje ze jak zmieniałem karty to się coś mogło nagmatwać i dlatego tak się dzieje.

Windows 10 Pro
Miner: Claymore v10
MSI AFTER.
Zasilanie 53%
TEMP 65c
Core +0
Memmory +700
Went - Auto (dołożyłem wentylatory serwerowe jedna sztuka na dwie karty. 120x120 (230V) i temperatura w granicach 50/60c max zależy czy okno otwieram.

Aktualnie jedną kartę tą nową podłączyłem pod inny port na który nie było żadnej karty i puki co działa.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » poniedziałek, 11 grudnia 2017, 12:32

widget pisze:@Voodoo4, czy kojarzysz może jakie masz pamięci w tych kartach ? coś czuje że za duży overclock - te poprzednie miałeś może z tej samej partii i na git pamięciach, a po dołożeniu nowych pamięci nie wyrabiają i cały miner się wyhacza.

Ogólnie przy takim kręceniu pamięci jakie MH/s osiągasz....większość ludzi pozostawia OC na max +550-600 (czyli 4350-4400 Mhz) jeśli są to pamięci microna, jeśli hynixa to nawet jeszcze mniej.

Dodatkowo jeśli PL masz na 53% - i core clock chodzi na zegarze mniejszym niż 1200 to też może to powodować wywalanie się niektórych kart

https://zapodaj.net/bb04db6320f62.png.html
Z mojego doświadczenia jeśli arty są DOBRZE chłodzone to polecą na wyższych ustawieniach i działają stabilnie. Zresztą ten model kart był polecany na YT prze zjedngo ziomka i kupiłem i muszę przyznać że się spisują świetnie :-) A jak maszj akieś porady co by można jeszcze zmienić w ustawieniach to chętnie posłucham :-D

Pozdrawiam.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » poniedziałek, 11 grudnia 2017, 13:07

Miałem zaznaczone wszystkie karty dlatego nie pokazywało obciążenia.
https://zapodaj.net/eab1cfc5cd082.png.html

A tutaj jest chłodzenie.
https://zapodaj.net/20ef0d8d925b6.jpg.html

Karty na tych parametrach działają już 3 miesiąc i jest ok.
Zdecydowałem się na takie chłodzenie bo szkoda mi Wentów na karcie, kosztują 100zl nowe do jednej karty a wenty serwerowe 20zł/szt i chłodzą 2 karty.

Wiem że karty powinny mieć niższe parametry ale rozmawiałem z jednym gościem co takie karty używa i mówił że spokojnie polecą więcej czyli te +700 i tak też jest :-)
Zasilanie miałem 50% ale 53 jest stabilniej.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » poniedziałek, 11 grudnia 2017, 13:33

widget pisze:@Voodoo4, cały czas coś mi nie gra - skoro masz PL ustawione na 53% to zegar rdzenia nie powinien chodzi na takiej prędkości - coś jest nie tak.
w jakim sensie określasz że jest stabilniej? skoro przed chwilą mówiłeś że przez 3 miesiące nie miałeś problemów


dodatkowo dobry wybór z dodatkowymi wentami ale....jesteś pewien że właśnie w tamtym miejscu karty mają umiejscowione kości pamięci? pytam bo wygląda mi to na dodatkowe chłodzenie samego rdzenia, pamięci zwykle montowane są na tyłach kart.

co do chodzenia 3 miesięcy i gościa z jami rozmawiałeś - to nie chodzi o karty ale o pamięci - masz microna i one stabilnie nie mają prawa chodzić na więcej niż 600-650 a i tak przy kolejnym generowaniu DAG'a mogą, choć nie muszą, się wykrzaczyć właśnie ze względu na za duży OC pamięci.

Co do wentylatorów kart - czym się przejmujesz - przecież chyba kupiłeś je nowe i mają 2 lata gwary co nie ?
Praktyka i teoria ma się wiadomo przeróżnie, chodzi działa pracuje jest stabilnie to co będę kombinował.
Wentylatory moze i masz rację co do położenia ale tak mam najlepszy efekt w chłodzeniu i karty są lekko ciepłe.
Chodzi stabilnie od 3 miesięcy i jest OK. Pojawił sie problem po dołożeniu 2ch kart ale wydaje mi się że go już rozwiązałem poprzez przepięcie kart na inny slot w MB.
Nie będę zmieniał ustawień bo u kogoś na mikronach chodziło kiepsko może trafiłem na jakąś dobra partię.

No nic jak masz jakieś obliczenia które mówią że moc jest za mała na takie parametry to chętnie poczytam i się dokształcę :-)

Pozdrawiam.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » poniedziałek, 11 grudnia 2017, 13:51

Jeszcze jedno sprostowanie. Pamięć zawsze montowana jest jak najbliżej procesora, aby zmniejszyć problemy zakłóceń i błędów. Można w sieci znaleźć zdjęcia rozebranych kart Palit 1070 i innych i wszędzie pamięci są montowane dookoła procka więc chłodząc rdzeń chłodzę również pamięci i to z obu stron, mimo iż oryginalne chłodzenie chłodzi tylko z jednej a tył już musi sobie sam poradzić.

Początkujący
Posty: 47
Rejestracja: 24 maja 2017
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: kistaj » niedziela, 21 stycznia 2018, 12:04

Witam Panowie mam dwie identyczne koparki, te same podzespoły oraz karty, i wszystko skonfigurowane identycznie.
Jedna koparka pracuje stabilnie a na drugiej wyskakuje ten błąd unspecified launch failure i nie wiem jak to ogarnąć skoro na jednej jest wszystko ok a na drugiej nie. Proszę o pomoc

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: m.m » niedziela, 21 stycznia 2018, 23:24

nie ma dwóch identycznych kart. Odpal na stocku i zobacz czy chodzi.

Początkujący
Posty: 47
Rejestracja: 24 maja 2017
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: kistaj » poniedziałek, 22 stycznia 2018, 06:55

na obniżonym memory clocku chodzi, w jednej mam na 800 a w drugiej musiałem zmniejszyć do 700. Co może być przyczyną czy to normalne? Karty odbiegają od siebie jakimiś parametrami na etapie produkcji?

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: m.m » poniedziałek, 22 stycznia 2018, 10:08

normalne.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » wtorek, 23 stycznia 2018, 00:58

kistaj pisze: na obniżonym memory clocku chodzi, w jednej mam na 800 a w drugiej musiałem zmniejszyć do 700. Co może być przyczyną czy to normalne? Karty odbiegają od siebie jakimiś parametrami na etapie produkcji?
Wiesz co mi kolego pomogło...

Podłączyłem wszystkie karty posprawdzałem połączenia i zapisałem która karta do jakiego slotu zostanie podłączona.
FORMAT C:/ i instalacja windy od początku z tym że karty podłączałem po 2/3 bo jak dałem wszystkie od razu to winda wariowała podczas instalacji sterowników.
Instalowałem na jednej karcie Win+sterowniki później, tylko dopinałem karty i same sterowniki instalowałem i tak do 8 sztuk na koparkę. Podkręciłem wszystko jak wyżej i śmiga już 3Ci tydzień bez zastrzeżeń, no tylko reset co jakiś czas kompów trzeba i wszystko śmiga aż miło. Zauważyłem że jak przepinasz karty między slotami nawet takie same to widna zaczyna wariować. Zastanawiam się jeszcze nad linuxem bo z windą ciężko się pracuje.

Daj znać czy pomogło ?
Ps. instalacja windy godzina może dwie i powinno być OK !

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: m.m » wtorek, 23 stycznia 2018, 01:24

Voodoo4 pisze: no tylko reset co jakiś czas kompów trzeba
w jaki celu ?
Voodoo4 pisze: Zauważyłem że jak przepinasz karty między slotami nawet takie same to widna zaczyna wariować
każda karta ma swój unikalny ID (co jest dość logiczne...) wiec nie są takie same. System nie wariuje tylko kolejno przestawia wszystkie karty.

podłącz monitor do 2-3 kart, uruchom kopanie i zobacz co się dzieje.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » wtorek, 23 stycznia 2018, 01:39

m.m pisze: w jaki celu ?
Po jakimś czasie kopania 2-3 dni ciągłej pracy widać spadek wydajności i niestabilną prace jak mam na koparce 267MH to spada na 250 / 230 i tak się wacha. Sam restart programu nie pomaga ale restart całej koparki i wszystko jest OK na kolejne kilka dni.
m.m pisze: każda karta ma swój unikalny ID (co jest dość logiczne...) wiec nie są takie same. System nie wariuje tylko kolejno przestawia wszystkie karty.
podłącz monitor do 2-3 kart, uruchom kopanie i zobacz co się dzieje.
Przesuwa no tak jest ale zauważyłem że jak przepinam karty to widna później wariuje i wywala mi błąd jak wyżej i ogólnie koparka pracuje niestabilnie. Po reinstalacji windowsa jak ręką odjął, wszystko działa bez błędów i problemów. Wole zrobić reinstalacje w 2 godziny niż szukać przyczyny i kombinować, bo tak robiłem ale z marnym skutkiem.

Pozdrawiam.

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: m.m » wtorek, 23 stycznia 2018, 09:36

Ręce opadają jak się takie rzeczy czyta, Twoje karty więc rób co chcesz tylko potem nie płacz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 16
Rejestracja: 24 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Voodoo4 » wtorek, 23 stycznia 2018, 09:40

m.m pisze: Ręce opadają jak się takie rzeczy czyta, Twoje karty więc rób co chcesz tylko potem nie płacz.
Jeśli uważasz się za guru to może wytłumaczysz o co chodzi bo jak Ja czytam takie komentarze bez wyjaśnienia to ręce opadają !

m.m
Początkujący
Posty: 960
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: m.m » wtorek, 23 stycznia 2018, 10:10

Jak dla Ciebie umiejętność korzystania z google to level guru to faktycznie nim jestem.

przyczyna Twojego problemu już została opisana -> za mocne OC (raczej pamięci)

Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 20 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Nemek » środa, 4 kwietnia 2018, 23:22

No i tu Was panowie rozczaruje. Podzielam zdanie Voodoo4. Kopara chodziła bezbłędnie. Podkręcona do jakiś parametrów. Nastąpił problem z DAGiem i zaczęło się kombinowanie ze sterownikami. Zauważyłem większą częstotliwość resetów. Później stwierdziłem - cable managment. To był błąd. Bo poza zasilającymi, to przeszkadzały mi kable z riserów. Poprzepinałem tak żeby był porządek. Oczywiście system musiał wszystkie karty zainstalować od nowa. Teraz kopara resetuje się po max 11 miutach (tzn program). Zmniejszyłem taktowania o 150 MHz i jest dokładnie to samo. Kto ma jakąś sensowną teorię? Bo póki co Voodoo4 opisuje problem idealnie i "jechanie" po nim jest bez sensu. Bo teraz po tym doświadczeniu też mogę objechać resztę bo wynika z tego, że ten błąd to nie tylko OC karty, ale także stabilność sterowników i urządzeń ID.

Orator
Posty: 723
Rejestracja: 6 grudnia 2013
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: jacek1973 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 06:59

Zmień system vram w win 10 660 mb skutecznie blokuje mining . Hiveos Obrazek

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 20 stycznia 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GpuMiner cu_k1 failed 4, unspecified launch failure - ? :-(

Postautor: Nemek » czwartek, 19 kwietnia 2018, 21:51

Postawiłem EthOS - malina dla kart 3GB.

Wróć do „Kopanie GPU”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości