rav3n_pl

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 12 lipca 2015, 00:23

Zaktualizowałem mój fork P2Pool do v14 forresta.
Ponieważ mój fork za bardzo się oddalił od forrestowego oryginału musiałem zrobić force update.
Trzeba zrobić:

Kod: Zaznacz cały

git fetch
git reset origin/master --hard
i komunikaty o błędach powinny zniknąć.

Musiałem zrobić update do v14 ze względu na wprowadzanie klientów na bazie Core v0.10 na różne altcoiny, co ostatecznie spowoduje BIP066 na nich wszystkich.

Pod drodze "zgubiłem" funkcje "auto diff", ale wpisałem patche które powinny mimo wszystko dać poprawną trudność na wszystkich altach (zaraz po odpaleniu noda może być "za łatwo" i będzie chwilowe przycięcie).

Komunikaty o zgodności v13/v14 będą się pojawiać po przekroczeniu 50%, przekroczenie 95% (chyba) spowoduje przełączenie poola na v14 i węzły v13 będą produkować share które będą zawsze odrzucane.

Upgrade jest niezbędne!

Binarki pod wingrozę na onedrive.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1174
Rejestracja: 14 listopada 2014
Reputacja: 124
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Jaworzno

Re: rav3n_pl

Postautor: ExcaliburPLL » wtorek, 28 czerwca 2016, 19:50

rav3n_pl pisze:Na początku stycznia kończą się moje VPSy p2pool-eu i p2pool-us.
Niestety nie mam możliwości wyłożenia ponad $400 na kolejny rok.
Zostaną tylko nody P2Pool na moim rav3n.dtdns.net

Jeżeli ktoś jest zainteresowany/ma możliwość odpalenia nodów pod konkretne waluty proszę o info, dodam do bootstrapów.
Większość małych walut nie ma oficjalnych węzłów i ciężko zawiązać jakąś sieć kopalni. A MOPSy potrafią znikać ;]
Mam zbędnego laptopa, ubuntu 14, core2duo, 2gb ram - jak Ci się może przydać to mogę Ci wpiąć do sieci i Ci udostępnić. O ile nie jest za słaby. Jeśli za słaby to mogę znaleźć kW lub dwa i wstawić jakiś serwer. Łącze bez rewelacji ale 32 koparki sha działają bez zarzutu a ponoć na jesień będzie światłowód 100/100Mbit.

W skrócie: cholernie podoba mi się to co robisz i chciałbym Ci jakoś pomóc. Daj znać czego potrzebujesz a może jakoś wspólnymi siłami coś zdziałamy.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1174
Rejestracja: 14 listopada 2014
Reputacja: 124
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Jaworzno

Re: rav3n_pl

Postautor: ExcaliburPLL » środa, 29 czerwca 2016, 07:25

rav3n_pl pisze:Jeżeli ta maszynka jest w stanie działać niemal 24/7 i jest możliwość otwarcia kilku portów to chętnie ją zdalnie zaadoptuję.
Tak, jest w stanie pracować 24h.

Co do portów to dla mnie czarna magia. Jeśli mówisz o jakimś przekierowaniu na routerze to kiepsko to widzę, bo moje urządzenia dostępowe są totalnie odporne na współpracę. Kiedyś z tym walczyłem i skończyło się na netbooku z windą i teamviewerem. DDNS wiem, że śmiga jak złoto.

Ty jesteś fachowcem więc w wolnej chwili przygotuj manuala co mam zrobić to wieczorkiem mogę Ci go podłączyć. Ewentualnie mogę Ci go wysłać, skonfigurujesz sobie co potrzebujesz tak, żeby pozostało tylko wpięcie do mojej sieci. Wedle uznania. Dysk można wyczyścić do zera. Planowałem mu upgrade zrobić za jakiś miesiąc lub dwa więc będzie mocniejszy (ram do 4gb i dysk ssd lub sata ale większy)

To dokładnie ta maszyna:

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1174
Rejestracja: 14 listopada 2014
Reputacja: 124
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Jaworzno

Re: rav3n_pl

Postautor: ExcaliburPLL » środa, 29 czerwca 2016, 21:19

Jakie masz aktualnie aktywne nody p2p? Sygnaturka prowadzi do posta gdzie działa tylko PLC.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » środa, 29 czerwca 2016, 21:28

No bo aktywny mam tylko PLC.
Od jakiegoś czasu wyłączałem kolejno węzły na których nie było ruchu od miesięcy.
Jako że sam kopię PLC to w końcu ostał się tylko on.
Nie było innych węzłów ani górników. Nie było sensu trzymać.
Nikt nie PMował ani tu ani na bitcointalk. W sumie to nawet kod na githubie jest jakieś 2 wersje za oryginałem - nikt nie pyta o update.
Dopóki nie ruszą alty widocznie nie ma potrzeby.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1174
Rejestracja: 14 listopada 2014
Reputacja: 124
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Jaworzno

Re: rav3n_pl

Postautor: ExcaliburPLL » środa, 29 czerwca 2016, 21:31

No to ja dołożę od siebie co chciałbym kopać na 1000% tylko solidnego i działającego poola brak. Obojętne czy MPOS czy P2P czy jeszcze coś innego...

TEK i NEOS

Neos niby jest na inferno ale zaufania we mnie nie budzi za grosz.

Rzucisz w wolnej chwili okiem czy da się coś zrobić?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » środa, 29 czerwca 2016, 21:59

Demon TEK się synchronizuje, jak ruszy zobaczę czy działa pod P2Pool.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1174
Rejestracja: 14 listopada 2014
Reputacja: 124
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Jaworzno

Re: rav3n_pl

Postautor: ExcaliburPLL » czwartek, 30 czerwca 2016, 18:18

Nie chcę być marudny ale chyba PLC siadło...

Jak tam TEK? Będzie coś z niego?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 30 czerwca 2016, 21:57

Tek się jeszcze synchronizuje. Mam ostatnio zaniki prądu kilka razy dziennie i rozsypuje mi się wszystko...
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1174
Rejestracja: 14 listopada 2014
Reputacja: 124
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Jaworzno

Re: rav3n_pl

Postautor: ExcaliburPLL » czwartek, 30 czerwca 2016, 22:05

rav3n_pl pisze:Tek się jeszcze synchronizuje. Mam ostatnio zaniki prądu kilka razy dziennie i rozsypuje mi się wszystko...
Rozumiem. U mnie na szczęście tego problemu nie ma :)

Ponawiam ofertę przekazania jednego z laptopów pod Twoją komendę. Jak wcześniej pisałem, najwygodniej byłoby chyba gbybym Ci go wysłał - zrobisz pod siebie i odeślesz. Są chyba jakieś softy, które pozwolą Ci na zdalny dostęp?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 31 stycznia 2017, 01:54

Nowość! Generator mnemoniców: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=101&t=20448 XD
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Wygadany
Posty: 684
Rejestracja: 16 lipca 2011
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

rav3n_pl

Postautor: szymon1051 » środa, 15 lutego 2017, 19:17

rav3n_pl pisze:Tek się jeszcze synchronizuje. Mam ostatnio zaniki prądu kilka razy dziennie i rozsypuje mi się wszystko...
Ile twój sprzęt ciągnie prądu może się na UPS społeczność może się zrzucić :).

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

rav3n_pl

Postautor: pm7 » czwartek, 16 lutego 2017, 11:13

Używane UPS (np. APC) są dobrej jakości i tanie:
http://allegro.pl/obudowy-i-zasilanie-u ... e-1-2-1018

Tani (~100zł, nowe baterie): http://allegro.pl/apc-smart-ups-sc420-2 ... 72904.html
Drogi (~350zł, używane baterie): http://allegro.pl/zasilacz-ups-apc-smar ... 48802.html

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 16 lutego 2017, 11:25

Ok, złota łopata dla @szymon1051 XD Chyba nie zauważył że to było prawie rok temu :P
Mam działającego UPSa... ;]
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3566
Rejestracja: 11 grudnia 2012
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

rav3n_pl

Postautor: hanti » czwartek, 16 lutego 2017, 22:07

mam 2 apc smart 1500 i 1000 :)) pamietam kupilem jeszcze do tych moich udzialow w bladeach, do teraz ladnie jeszcze trzymaja tv, kompa, routery :P
@_# :P ;) :D
Polecam następujące giełdy BTC/LTC:

bitmarket.pl bitmaszyna.pl

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

rav3n_pl

Postautor: pm7 » czwartek, 16 lutego 2017, 22:13

A nowe kupowałeś, czy używane? Też mam jednego takiego, sprawdza się :)
Nieźle obsługiwane przez Linuksa.

Wygadany
Posty: 684
Rejestracja: 16 lipca 2011
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

rav3n_pl

Postautor: szymon1051 » piątek, 17 lutego 2017, 19:50

rav3n_pl pisze:Ok, złota łopata dla @szymon1051 XD Chyba nie zauważył że to było prawie rok temu :P
Mam działającego UPSa... ;]
Zamiast w nosie wolałem tutaj :).

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
14
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 27 lutego 2017, 23:39

No i popełniłem "wykład" na kolejnym B&B ;] Tym razem świadkiem był Internet.
Uwaga! Na youtube w kategorii... "zwierzęta" XD

[youtube][/youtube]

Kod: Zaznacz cały

Nadawane na żywo 25 lut 2017

Spotkanie Beer & Bitcoin w Hackerspace Warszawa - https://hackerspace.pl

Prelekcje:
10:30 "Czym jest SegWit?" Mateusz Kowalczyk - InStar Energy Lab
45:20 "Lightning Network" Paweł Peregud - Golem
1:29:10 "Możliwe konsekwencje zwiększania bloku" - Rafał Kielbus - Forum.bitcoin.pl

Wesprzyj streamera: 1infuHrvt7tuGY8nJcfTwB3wwAR1XwUcW
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » środa, 1 marca 2017, 23:32

rav3n_pl pisze: Mam działającego UPSa
Tak z ciekawości zajrzałem na serwer pod biurko...

Kod: Zaznacz cały

uptime
 23:11:26 up 41 days, 22:49,  1 user,  load average: 2.72, 2.69, 2.46
:D

A chciałem napisać że film spadł z YT ale ma być przywrócony (chłopaki chyba wycinają zacięcia i falstart).

I że zrobiłem małą PRkę do bitcoina: https://github.com/bitcoin/bitcoin/pull/9900
Jak macie podgląd do debug.log zgrepujcie, czy macie też tych komunikatów co kilka sekund. Do mnie co najmniej 2 IPy się dobijają.

Dodano po 49 sekundach:
Lol, dopiero zauważyłem jaki ładny numer PRki mi wszedł XD
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12875
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1675
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 27 lipca 2017, 15:53

Popełniłem taką prezentację: https://steemit.com/bitcoin/@rav3npl/ra ... ansakcyjne
Może być? Robić kolejne? Czy skasować konto? ;]
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.17.0.1

Wróć do „Twój wkład w rozwój projektu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość