Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 17 listopada 2016, 08:35

Do czasu...
Skoro wolisz komuś powierzać swoją kasę...
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

pm7
Moderator
Posty: 7887
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: pm7 » czwartek, 17 listopada 2016, 10:09

adam1226 pisze: Oj mi czasem wyświetla z opoznieniem.. musze reset zrobic
Mi też się zdarza, ale wystarczy wyłączyć i włączyć, czy dać mu moment. W porównaniu do Multibit, znacznie lepiej.
minerka555 pisze: Ja używam Blockchaina i nie mam z nim kompletnie żadnych problemów. A wy?
Ja mam problem, nie wierzę w bezpieczeństwo blockchain.info :)
Zakładam, że o ten portal Ci chodziło? Bo blockchain używają wszyscy, którzy używają Bitcoina, niezależnie od portfela.
Blockchain - nazwa technologii, na której oparty jest Bitcoin
Blockchain.info - serwis oferujący przeglądanie historii Bitcoina i portfel.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 4
Rejestracja: 17 listopada 2016
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: destrojer » piątek, 18 listopada 2016, 14:06

Tak, chodziło na pewno o Blockchain.info. Ja też używam jak na razie tego portfela :P Polecicie jakiś taki Androidowy?

pm7
Moderator
Posty: 7887
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: pm7 » piątek, 18 listopada 2016, 15:03

Masz dwie strony wcześniej w tym temacie Mycelium.

hps
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 20 maja 2017
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
-1
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: hps » sobota, 20 maja 2017, 14:14

Witam prosze o pomoc , otóż chce wypłacić btc z giełdy do portfela electrum i mam takie pytanie

Podaje przykład posiadam np 0.0012345 w ustawieniach electrum mam ilość zer po przecinku na 2 , i w polu "Żądana kwota" muszę wpisać tylko 12345 , bez tych zer ??

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota, 20 maja 2017, 14:28 przez hps, łącznie zmieniany 1 raz.

Gaduła
Posty: 352
Rejestracja: 18 października 2016
Reputacja: 105
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: wdaddy » sobota, 20 maja 2017, 14:27

hps pisze:

W zakładce "Odbierz" automatycznie wygenerowało mi adres portfela i w polu "Żądana kwota" nie moge wpisać pełnej kwoty jaką wypłace z giełdy , podam przykład , posiadam np 0.0011111 t w tej zakładce ( Żądana kwota ) mogę wpisać tylko 0.00111 , czy to ma znaczenie ?
Ważne jest tylko, żebyś skopiował ten adres jaki wyświetla Ci Electrum. Jest to pierwszy nieużywany jeszcze przez Ciebie adres w twoim portfelu. Równie dobrze możesz wybrać inny z zakładki "Adresy". Kwota nie jest istotna dla Ciebie w tej chwili. Wpisuję się ją w Electrum po to aby ktoś inny, lub Ty, mógł sobie z ekranu Twojego komputera zeskanować QRCode (z prawej strony okienka Electrum) swoim mobilnym portfelem i wykonać płatności na Twój portfel.

Więc kwoty nie wpisujesz, robisz tylko copy do schowka adresu, wklejasz go w definicji transakcji na stronie giełdy.

hps
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 20 maja 2017
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: hps » sobota, 20 maja 2017, 14:29

wdaddy - edytowałem post , więc proszę przeczytaj go jeszcze raz , druga sprawa jak nic nie wpisze w pole żądana kwota to nie moge kliknąć Zapisz , a trzy nie mam zakładki Adresy

Gaduła
Posty: 352
Rejestracja: 18 października 2016
Reputacja: 105
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: wdaddy » sobota, 20 maja 2017, 16:05

hps pisze: wdaddy - edytowałem post , więc proszę przeczytaj go jeszcze raz , druga sprawa jak nic nie wpisze w pole żądana kwota to nie moge kliknąć Zapisz , a trzy nie mam zakładki Adresy

nie mam Windowsów, więc na 100% nie powiem, ale w moim Electrum w Menu "Portfel" jest pozycja "Adresy". Jak to klikniesz, pojawi się zakładka "Adresy"

co do tego, że coś tam edytowałeś... nie widzę żeby coś się miało zmienić w mojej odpowiedzi. Chcesz zrobić przelew BTC z giełdy do tego portfela który masz otwarty na komputerze, tak? Kopiujesz więc do schowka adres z pola "na Adres" albo inny z zakładki Adresy (jak ją już sobie włączysz, o czym wyżej pisałem) i wklejasz ten adres w odpowiednim polu w systemie giełdy.

Nie wypełniasz kwoty, nie wciskasz guzika "Zapisz". To jest dodatkowa funkcjonalność, powstaje notatka w tej tabelce pod spodem, że do wtedy i wtedy oczekujesz od kogoś takiej kwoty na taki adres. Wszystko. Notatnik.

pm7
Moderator
Posty: 7887
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: pm7 » sobota, 20 maja 2017, 17:09

wdaddy dobrze pisze. Nie trzeba użyć opcji "Zapisz", wystarczy skopiować adres z "Na adres" i przekazać giełdzie, czy komuś kto ma Ci wysłać BTC.

Podobnie jak w banku, podajesz tylko swój numer rachunku, nie musisz w banku informować, ze spodziewasz się przelewu na określoną kwotę.

Możesz też wejść do menu "Portfel" i nacisnąć "Adresy Ctrl-A". Otworzy Ci się zakładka z listą adresów, na które możesz otrzymywać Bitcoiny. Lista się będzie powiększać w miarę jak używasz adresy.

Zasadniczo można cały czas jednego adresu używać, ale ułatwia to śledzenie ile masz BTC i co z nimi robisz.

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 7 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Kraków

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: Gregu » piątek, 7 lipca 2017, 10:37

Witam.
Proszę o wyjaśnienie działania multibita
Po instalacji i synchronizacji program tworzy automatycznie portfel z adresem bez klucza w documents and sett...../......(pliku wallet.key)
1.Czy z tego portfela da się normalnie korzystać skoro brak wallet.key?, księgowa Kraków czy trzeba od razu tworzyć drugi?
2.Jak to jest z kopią zapasową wszędzie mogłem przeczytać że po poznaniu klucza prywatnego(który widzę po otwarciu notatnikiem wallet.key) można przelewać btc z danego portfela ,a jednak w postach o backupie multibita znalazłem informacje żeby skopiować plik wallet.dat
Ogólnie, to mam problem zużywaniem portfela, bo często po uruchomieniu się zawiesza i muszę otwierać na nowo. Myślałem , że to wina widnowsa, ale na 10 mam to samo. Zmieniłem tez dysk na SSD i dalej tak mam. biuro rachunkowe Jelenia Góra Nie wiem co jeszcze może powodować takie coś.
Ostatnio zmieniony środa, 29 listopada 2017, 14:00 przez Gregu, łącznie zmieniany 2 razy.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: rav3n_pl » piątek, 7 lipca 2017, 11:38

Użyj Electrum.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 4
Rejestracja: 11 stycznia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: MagicznyKrokiet » poniedziałek, 17 lipca 2017, 11:53

Cześć.
Jeżeli chciałbym przenieść swój portfel z blockchain.info powiedzmy na breadwallet (iOS) to rozumiem, że wystarczy, że wpiszę seed w breadwallet i automatycznie mi zaciągnie historię itd. na nowy portfel ?

1. Czy będę musiał stworzyć nowe dane do logowania ?
2. Będę mógł używać blockchain.info na przemian z breadwallet ?
3. Co jeśli nie miałbym seed-a ? Tworzę po prostu nowe konto na breadwallet i przelewam środki i dopiero później tworzę seed ?

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 17 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: roman-x » poniedziałek, 17 lipca 2017, 13:39

Witam
https://youtu.be/0jFJTlN_6Ec?t=274 chłopaczek omawia zmiany BIP148 i Segwit 2x. Mówi on że jest możliwość straty BTC. Czy jest to w ogóle możliwe jeśli BTC spoczywaja np na blockchain ? Czy warto a może wręcz należy przenieść BTC do coldwalleta ?

Weteran
Posty: 3398
Rejestracja: 8 listopada 2013
Reputacja: 744
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: bl4ck » poniedziałek, 17 lipca 2017, 13:51

roman-x pisze: Czy jest to w ogóle możliwe jeśli BTC spoczywaja np na blockchain ? Czy warto a może wręcz należy przenieść BTC do coldwalleta ?
:shock: Chłopie poczytaj podstawy bitcoina i gdzie znajdują się bitcoiny.

Dodano po 3 minutach 46 sekundach:
@roman-x, piszesz o wallecie na blockchain.info czy o blockchain jako sieci btc?

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 17 lipca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: roman-x » poniedziałek, 17 lipca 2017, 14:26

Dodano po 3 minutach 46 sekundach:
@roman-x, piszesz o wallecie na blockchain.info czy o blockchain jako sieci btc?

O wallacie na blockchain.info
Jesli chodzi o blockchain jako siec btc to tutaj raczej nie powinno byc problemow?

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 8 sierpnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: ferit90 » wtorek, 8 sierpnia 2017, 10:30

Zainstalowałem sobie Bitcoin Wallet na androidzie. Przez kantor 4coins kupiłem trochę milibitcoinów i przelałem z kantorka na adres, który zrobił mi Bitcoin Wallet. Zapisałem sobie ten adres. Bitcoiny dotarły bez problemu. Jednak zmienił się adres. Pomyślałem, że może coś jest nie tak i zainstalowałem Mycelium. Z Bitcoin Wallet przelałem środki na Mycelium i znów zmienił się adres. Kurcze, to nie mogę mieć jednego stałego adresu? Takiego, który bym mógł umieścić przykładowo na www w celach wpłat? Czemu to się zmienia?

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 10627
Rejestracja: 16 lutego 2013
Reputacja: 3266
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: Bit-els » wtorek, 8 sierpnia 2017, 11:06

@ferit90, możesz. Wszystkie wygenerowane adresy są ważne. Nowe powstają do każdwj nowej transakcji w celu zwiększenia prywatności.

Nie zapomnij zrobić kopię bezpieczeństwa tych portfeli

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 8 sierpnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: Rezistans » środa, 9 sierpnia 2017, 08:39

Bit-els pisze:możesz. Wszystkie wygenerowane adresy są ważne wałbrzych Nowe powstają do każdwj nowej transakcji w celu zwiększenia prywatności.

Nie zapomnij zrobić kopię bezpieczeństwa tych portfeli
Rozumiem. Zrobiłem tak jak poleciłeś. Dziękuję.

______________________
Bitcoinem operuje już od 3 lat, a mimo to codziennie się czegoś uczę nowego o tej walucie. Zawsze mnie zaskakuje czymś nowym. Zwłaszcza jeśli chodzi o nowe formy farmienia lub innego zdobywania. Zaczałem nawet stawiać mecze piłki nożnej i e-sportu, by wygrawac bitcoiny :D umowa kupna sprzedaży samochodu
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 listopada 2017, 10:22 przez Rezistans, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 28 sierpnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: maciej91 » niedziela, 3 września 2017, 12:19

Cześć wszystkim.
Planuję kupić trzy rodzaje kryptowaluty. (BTC, BCC i LTC)
Czy istnieje portfel sprzętowy (coś jak trezor), w którym mógłbym trzymać wszystko jednocześnie?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 198
Rejestracja: 26 czerwca 2017
Reputacja: 86
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Poradnik: Jakiego klienta używać, jak przenieść swój portfel

Postautor: prott3 » niedziela, 3 września 2017, 12:21

maciej91 pisze: Cześć wszystkim.
Planuję kupić trzy rodzaje kryptowaluty. (BTC, BCC i LTC)
Czy istnieje portfel sprzętowy (coś jak trezor), w którym mógłbym trzymać wszystko jednocześnie?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ledger Nano S

Wróć do „Przedszkole”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bitcoin23, Fufu, jiriy i 8 gości