Niewątpliwą zaletą jest możliwość kontaktu w języku polskim.
Opłaty - W tej chwili sprawa Mt.Gox jest rozpoznawana przez japoński sąd pod kątem wniosku o rehabilitację firmy. Do momentu wydania wytycznych nie można dokładnie określić ile to potrwa i ile będzie kosztowało. Na obecnym etapie nie ponosisz żadnych opłat.
Na stronie http://www.asj-law.net/ w dziale współpracowników widnieje Martin Bernhardt. Specjalizuje się on w prawie koreańskim oraz japońskim. Na jego adres mailowy podany poniżej proszę kierować korespondencję. Jak najbardziej może być w języku polskim. Wstępnie potrzebują tylko imię i nazwisko oraz mniej więcej wielkość straty (jaka waluta). Może być zrzut ekranu ze stanem konta dostępny po zalogowaniu. Potrzebne im to będzie do skalkulowania kosztów (będzie to zależało od kwoty roszczeń i ilości osób zainteresowanych) oraz określenia wielkości udziału w masie upadłościowej. W tytule maila proszę wpisać "Sprawa Mt.Gox".
martin.bernhardt@asj-law.jp
Dodatkowo na ich stronie jest zakładka Mt.Gox gdzie będą publikowane nowe informacje na temat postępowania.
http://www.asj-law.net/mt-gox-landing/
Takie informacje będą również rozsyłane mailem do zainteresowanych.
Miałem przyjemność współpracować z Martinem Bernhardtem więc ręczę za Niego. Wszelkie informacje przekazane kancelarii są objęte tajemnicą adwokacką. Na obecnym etapie potrzebują tylko podstawowych danych wymienionych powyżej.
Rozumiem, że osoby poszkodowane są zdenerwowane zaistniałą sytuacją (ja również straciłem tam pieniądze), ale w mailach proszę unikać marudzenia i wypytywania co nowego?, jak postępowanie?, kiedy odzyskam kasę/bity?, ile to będzie kosztowało?
Jeżeli napiszecie do nich będziecie otrzymywali informacje o wszelkich krokach i terminach, które będą wymagane prawem. Jeżeli będzie coś ważnego i sprawdzonego na pewno się odezwą. Kiedy będzie wiadomo co należy zrobić żeby wystąpić z powództwem, zgłosić roszczenie lub wziąć udział w procesie rehabilitacji określą wysokość kosztów. Wtedy będziecie mogli podjąć decyzję czy to się Wam opłaca czy nie oraz jak wypadają na tle konkurencji.
I na razie niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Proszę moderatora o zablokowanie tego ogłoszenia i korektę ewentualnych błędów. Jeżeli jest taka możliwość mile widziane podpięcie i oznaczenie jako ogłosznie globalne