Zrobi ktos rysunki do opisu integracji sklepow z BTC ?

Regulamin forum
1. Początkujący nie mogą oferować "udziałów" i "preorderów"
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zrobi ktos rysunki do opisu integracji sklepow z BTC ?

Postautor: Przemo » środa, 6 lipca 2011, 18:33

Chcę zrobić dokładny opis jak sklepy mogą przyjmować płatność w BTC.
Potrzebuje osobę, która zrobi do tego proste rysunki aby to zobrazować bo inaczej nie dotrze do mas.
Jeśli ktoś chciałby je zrobić proszę o kontakt na moje GG: 6655 lub tutaj.

Będzie to opis jak zintegrować sklep z walutą BTC Bez ryzyka wahań kursów BTC, bez potrzeby posiadania nawet konta BTC przez sklep, pieniądze sklep będzie dostawał po prostu na konto (opcjonalnie może też dostawać w BTC).
Klient, który chce płacić BTC będzie mógł to zrobić poprzez mechanizm sklepu, przed zapłatą dostanie na email potwierdzenie zamówienia, gdzie będzie m.in. cena w BTC, cena w PLN, sposób zapłaty, numer zamówienia, informacje jak może sprawdzić status swojego zamówienia oraz w jaki sposób będzie miał potwierdzenie, że zapłacił. Potwierdzenie będzie zapisane w systemie firmy zewnętrznej - systemie płatności BTC (kantorze).
Cały proces będzie wyglądał bardzo podobnie do obecnych procesów płatności online, jakie sa w wiekszości sklepów i wykonywane poprzez system np. platnosci.pl oraz bank, gdzie bank bierze udział w 3 krokach tego procesu. Przy płatności BTC będzie podobnie z ta różnicą, że zamiast systemu platnosci.pl bedzie system np bitomat.pl a bank bedzie brał udział tylko w jednym kroku tego procesu (a jeżeli sklep zgodzi sie dostawac BTC na konto a nie złotówki to bez udziału banku).
Klient będzie dostawał zamówienie, potwierdzenie zamówienia (znajdujące się też w firmie zewnętrznej), będzie dostawał fakturę VAT na złotówki. Sklep będzie miał pewność, że w czasie procesu kurs nie wpłynie na kwotę, że dostanie złotówki na konto i będzie mógł wystawić fakturę i robić wszystko zgodnie z prawem. Dokładnie tak jak to jest robione do tej pory poprzez inne systemy płatności.

Mam nadzieję, że zgłosi się ktoś, kto zrobi rysunki, szczegóły do omówienia na priv.

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Re: Zrobi ktos rysunki do opisu integracji sklepow z BTC ?

Postautor: qertoip » środa, 6 lipca 2011, 18:45

Wszystko super, tylko daj linka do tego narzędzia :-) Ja chętnie się pobawię i bez rysunku.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » środa, 6 lipca 2011, 19:17

:) Nie ma narzędzia, to jest opis koncepcji w jaki sposób to zrobić. Tak żeby sprzedawcy się nie bali, żeby wiedzieli jak to ma działać i co mają ewentualnie zlecić. Poza tym do tego jest tez potrzebny kantor, który to obsłuży, nie wiem czy bitomat.pl będzie zainteresowany.

Gaduła
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: tlewap » środa, 6 lipca 2011, 21:29

Grafik melduje się na stanowisko. Proszę o szczegóły na prv.

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: OneOfMany » środa, 6 lipca 2011, 21:31

Tylko pojawia się jeden "problem". Mianowicie klient przykładowo dostaje cenę w PLN 100 zł i w Bitcoinach 2 BTC (przyjęty kurs 50 zł/BTC w chwili kupna). Teraz problem polega na tym, że klient ma czas na zapłatę np. 3 dni, a w tym czasie cena może znacząco się zmienić przy obecnej sytuacji. A więc aby to rozwiązać bank-kantor musiałby zrealizować aktualne oferty skupu BTC na cenę 100 zł jednocześnie z góry kredytując kupującego. Wszystko byłoby fajnie gdy kupujący odda PLN lub BTC - kantor wychodzi na zero, ale w przypadku wycofania się kupującego bank traci ponieważ, już sprzedał BTC aby mieć walutę do przekazania dla sprzedającego a kurs przykładowo mógł wzrosnąć do 52 zł.
Ma ktoś na to pomysł?

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » środa, 6 lipca 2011, 21:37

Kilka tygodni temu sam rozważałem zrobienie takiej bramki btc2bank.

Elevator pitch: "Przelej BTC na zwykłe konto bankowe. Gwarantowana kwota PLN."

Ostatecznie jednak zrezygnowałem z tego pomysłu i zaangażowałem się w inny projekt związany z infrastrukturą Bitcoin. Owoce wkrótce.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » środa, 6 lipca 2011, 21:43

OneOfMany pisze:Tylko pojawia się jeden "problem". Mianowicie klient przykładowo dostaje cenę w PLN 100 zł i w Bitcoinach 2 BTC (przyjęty kurs 50 zł/BTC w chwili kupna). Teraz problem polega na tym, że klient ma czas na zapłatę np. 3 dni
Nie ma takiej chińszczyzny :D Albo płatność online albo jak się klient namysli :)
Moze jedynie byc problem jak kurs skoczy w trakcie robienia zamowienia, ale wtedy klient moze byc informowany w momencie klikniecia akceptacji zamowienia, lub najlepiej tuż po kliknieciu - jest sprawdzana aktualna cena oraz cena jaka klient widzial przy akceptacji, jak sie rozni to jest ostrzezenie. Generalnie takie cos to juz szczegoly, ale moga byc jako dodatkowe opcje.

Wróć do „Usługi”