I trafiłem na taką oto sytuację której nie ogarniam trochę.
- Mam w portfelu 10.000 DOGE (plus jakieś grosze po przecinku na prowizję) . (klient dogecoin-qt 1.7)
- Drukuję sobie paperwalleta stąd : http://dogeaddress.com/
- Przelewam sobie całe 10.000 (+ te grosze, pobrana zostaje prowizja 0,01 D )
- Stan portfela po przelewie 0 Doge,
- Pieseły pojawiają się na paperwallecie (sprawdzam w https://dogechain.info/chain/Dogecoin ) - wszytko OK..
... jadę sobie na 10 dni na wakacje, zapominam o wallecie... po 10 dniach wracam, odpalam laptopa,
klienta dogecoin-qt, w portfelu nadal zero (OK) , na paper wallecie jest te 10.000 D (+ grosze ) (też OK)
- robię importprivkey [jaledjglgsjlgjslfjsljfsljflsfjlsjflsjjdlsflsljf] - tego walleta co to go 10 dni temu wydrukowałem
i zasiliłem, i jest na nim 10.000
- dogecoin-qt zamula na 5 minut, po czym odwiesza się i w wallecie pojawia się dokładnie ten balans który
był na paperwallecie. zaimportowałem paperwallet rozumiem...
- i teraz ZONK ... po chwili w historii pojawia się w 'recent transactions' -> confuse (na pomarańczowo) a w
historii 'payment to yourself' i -0,25 Doge ... które wcale nie jest odejmowane od sumy 10.000 (+ grosze) !!!
Nie ogarniam tego ruchu... Znaczy co... wykonałem najpierw przelew na obcy adres... wallet to zaakceptował,
wysłał kasę... ale nagle ten obcy adres pojawił się w wallecie, więc wallet sprawdził wstecz, że kiedyś była
taka transakcja na obcy adres który właśnie teraz stał się częścią walleta i dał info że tak na prawdę
ta transakcja kiedyś to był 'payment to yourself' ale info o tym jest dopiero teras... k**wa

A co z tą prowizją -0.25, co niby została pobrana ale nie została ? ... dlaczego akurat 0.25 skoro mam
w ustawieniach wysokość prowizji 0.01 Doge ?!
Jak wyczyścić historię transakcji w dogecoin-qt żeby wallet nie wiedział że przelew poszedł na obcy adress ale
ten adress właśnie wrócił zaimportowany ?
Czy tak samo zachowa się bitcoin-qt w takiej sytuacji ?
Dzięki za wyjaśnienia ewentualne

pozdrawiam

PS... Czy można uznawać że wallet bitcoin-qt / dogecoin-qt (wszytkie inne wallety-qt) to inaczej ZBIÓR PAR KLUCZY/ADRESÓW PUB/PRIV ?
Przychodząca transakcja trafia nie do walleta ale na nowy klucz/adres, ten nowy klucz/adres jest trzymany
przez program (wallet-qt) w pliku wallet.dat ?
Kopiując wallet.dat na pendrive (i TYLKO wallet.dat) a potem niszcząc zawartość dysku laptopa -> FORMAT,
moje coiny są bezpieczne i do odzyskania - bo wallet.dat zawiera pary kluczy/adresów pub/priv ...
i można je zaimportować w nowym kliencie-qt zainstalowanym np. na innym kompie ?
UF... Powiedzcie proszę czy dobrze to wszytko rozumiem... bo w ten sposób tłumaczę kryptowaluty
innej osobie, a nie chciał bym jakiegoś błędu sprzedawać !
Dzięki bardzo raz jeszcze