[S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Regulamin forum
1. Podanie ceny oferowanego towaru jest obowiązkowe !
2. Ogłoszenia żółtodziobów muszą zawierać możliwość wystawienia towaru na serwisach aukcyjnych typu allegro które zabezpieczają kupującego.
3. Ogłoszenia oferujące zakup towarów przez paypal dozwolone tylko dla użytkowników z minimum pół rocznym stażem i pomarańczowym kolorem.
4. Podanie czasu dostawy jest obowiązkowe.
5. Żółtodzioby nie mogą oferować "udziałów", "preorderów" i "zamówień grupowych"
Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 2357
Rejestracja: 25 stycznia 2012
Reputacja: 380
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: devega » niedziela, 2 marca 2014, 16:54

To podaj jeszcze tą znacznie niższą cenę do zdalnego resetu...

Wygadany
Posty: 571
Rejestracja: 24 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: deathmul » niedziela, 2 marca 2014, 20:16

Jakiś link do aukcji urządzenia do resetu?

Rozmowny
Posty: 51
Rejestracja: 10 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: max777 » poniedziałek, 3 marca 2014, 23:24

Resetowaniem ilu koparek byli byście zainteresowani?

Wygadany
Posty: 571
Rejestracja: 24 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: deathmul » środa, 5 marca 2014, 18:39

W takim razie czekamy na filmik i na cenę

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 124
Rejestracja: 16 kwietnia 2013
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Szczecin

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: marcio5a » piątek, 7 marca 2014, 22:34

także jestem zainteresowany zdalnym resetem

Gaduła
Posty: 333
Rejestracja: 21 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: wwcc » środa, 12 marca 2014, 19:26

Wow! Świetny pomysł z tym resetowaniem! Proste i tanie.. Podziwiam! :)

Rozmowny
Posty: 58
Rejestracja: 26 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: klient » środa, 12 marca 2014, 23:15

Nie wiem, czy jest to właściwe miejsce (w razie czego proszę o wykasowanie postu), ale robi się to tak:

http://www.trochetechniki.pl/Jak-zrobic ... ,5437.html

Według mnie, różne telefony posiadają różne napięcia na silniczku od wibracji i czasami przekaźnik 5V nie zatrybi.
Np. Nokia 2600 daje na silnik od wibracji 1,5-1.8 V (tak mi się zmierzyło). W takim przypadku wymagany jest przekaźnik 1,5v.
Ja znalazłem konkretnie FBR211NED001 i po bojach znalazłem miejsce gdzie go kupić (mega ciężki do dostania):

http://slawmir.com.pl/pl/przekaznik-dc1 ... 39297.html

Koszt całości z Nokią 2600 to chyba 30-50,- PLN.
Trzeba umiejętnie dzwonić, czasami sygnał SMS trwa za długo i komputer się włącza i wyłącza.
Trzeba u operatora wyłączyć wszystkie SMS'y marketingowe itp.
Piszę ten post aby pomóc, a nie komuś namieszać. Więc w razie czego proszę go usunąć.

Oczywiście matern17 w pełni zasługuje na marżę. Robi, myśli, więc niech zarobi.

Gaduła
Posty: 333
Rejestracja: 21 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: wwcc » czwartek, 13 marca 2014, 07:39

matern17 pisze:@wwcc dzięki za słowa uznania :) Proste to to może nie było, trzeba było dużo modyfikacji, testów, zgłębiania tematu, bo telefony na pierwszych podzespołach padały... ale się udało i teraz wszystko jest stabilne. Natomiast co do ceny to również uważam, że jest przystępna i użytkownicy to potwierdzają - z 8 zostały już 2 sztuki.
Domyślam się... Bardzo chodziło mi o to, że pomysł prosty, a nie wykonanie... :) Obecnie koparkę mam blisko, ale jakiś czas temu Twoje rozwiązanie było by dla mnie zbawienne... :)

Dyskutant
Posty: 198
Rejestracja: 11 grudnia 2013
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Wawa

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: DonArkada » czwartek, 13 marca 2014, 08:03

No rozkminione fajnie fajnie.
Ja tez mam u siebie reset na telefon. Dzwonie, mowie ktora koparka i w ciagu paru minut jest reset xD System obsluguje tez facebooka i smsy xD

wyslane z mojej pralki xD

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1956
Rejestracja: 14 maja 2013
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: Multi » czwartek, 13 marca 2014, 08:54

Brat jeleń ?? :D

Rozmowny
Posty: 51
Rejestracja: 10 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: max777 » piątek, 14 marca 2014, 10:04

Też zastanawiałem się nad wykorzystaniem telefonu, ale obawiałem się niespodziewanych resetów. Poza tym jeśli chcemy podłączyć więcej koparek do jednego urządzenia nie ma możliwości wyboru, którą chcemy zresetować.
Ja problem resetowania koparki rozwiązałem przy pomocy modyfikacji sprzętowych i programowych routera:) W tej chwili mogę resetować do 8 koparek (oczywiście każdą niezależnie). Na razie odbywa się to przez ssh, ale jestem w trakcie przygotowywania stronki www, przez którą będzie można resetować koparki.
Dodatkowo router można również wykorzystać jako hub (4 dodatkowe porty lan), który można połączyć przewodowo (lub bezprzewodowo!) z głównym routerem. 8 wyjść daje możliwość sterowania nie tylko koparkami. Przy użyciu dodatkowego przekaźnika można np włączyć dodatkowe chłodzenie koparki lub zapalić światełka na choince :lol: Jednym słowem morze możliwości :)
Na razie kończę przygotowywać swój egzemplarz (niestety ze względu na zabawę zarówno ze sprzętem jak i z oprogramowaniem jest to dość pracochłonne), ale jeśli będą chętni mogę przygotować kilka sztuk więcej :)

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 383
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Odp: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: krasnolud » piątek, 14 marca 2014, 22:56

@max777 Przez ssh raczej nie zresetujesz zawieszonej koparki, z którą nie ma żadnej komunikacji.
A właśnie do takich sytuacji służy telefon komórkowy podłączony do pinów resetujących na płycie głównej.

Rozmowny
Posty: 51
Rejestracja: 10 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: max777 » sobota, 15 marca 2014, 11:24

@krasnolud - może trochę źle się wyraziłem - przez ssh łączę się do routera. A router przez kilka dodatkowych scalaków jest "podłączony do pinów resetujących na płycie głównej". Wystarczy więc w konsoli na routerze wpisać ./reset_miner 1 i koparka 1 zostaje zresetowana (czyli na chwile zostają zwarte piny na płycie głównej, które normalnie podpinasz do przycisku reset). Jeśli będę miał trochę czasu w ten weekend może uda mi się napisać stronkę www do sterowania i zaprezentować Wam projekt.
Dodatkowo mam ustawiony DynDNS i odpowiednio przekierowane porty - czyli np gdy jestem w pracy i okaże się, że koparka padła mogę bez problemu zalogować się na router i ją zdalnie zresetować. (wyszedłem z założenia, że żeby sprawdzić stan koparki i tak potrzebuję dostępu do Internetu więc możliwość restartowania przez Internet jest wystarczająca)

Gdy pierwsza część projektu będzie już gotowa zastanawiam się nad jej rozszerzeniem o "automatyczny reset". Zazwyczaj gdy koparka pada nie odpowiada na ping. I to właśnie wykorzystam do sprawdzenia czy wszystko jest ok. Cyklicznie, np co 10min, skrypt sprawdzający odpalony w cronie będzie pingował wszystkie koparki. Jeśli np koparka 2 nie będzie odpowiadała skrypt sprawdzający odpali ./reset_miner 2 i koparka się zresetuje.

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 383
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Odp: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: krasnolud » sobota, 15 marca 2014, 12:12

@max777 szczwane!
Planujesz masową produkcję? ;)

Rozmowny
Posty: 51
Rejestracja: 10 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: max777 » niedziela, 16 marca 2014, 04:55

@matern17 dziękuję za komentarz i konstruktywną krytykę:) Cenię ludzi, którzy potrafią wnieść coś do tematu, wskazać zalety i wady rozwiązania, a nie tylko pisać komentarze w stylu "moje jest lepsze, bo... jest moje".
Ty postawiłeś na prostotę i bardzo dobrze! Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Ja chciałem się trochę pobawić i zobaczyć co da się wycisnąć ze zwykłego routera. Nie boję się programowania ani lutownicy więc wiedziałem, że będę mógł się zająć zarówno częścią sprzętową jak i programową.
Rozwiązanie z routerem na pewno wymaga dużo większego nakładu pracy. Samo przygotowanie części sprzętowej zajęło kilka wieczorów. O oprogramowaniu tego nie wspominam, bo dopiero jestem w połowie drogi. Ale mam już działający prototyp i jestem z niego dumny:)

@krasnolud jeśli będą chętni to oczywiście mogę przygotować kilka urządzeń. Niby programuję już ładnych kilka lat, elektroniką też się trochę interesuję, a i tak poskładanie wszystkich klocków do kupy zajęło mi sporo czasu.

Stan projektu na chwilę obecną przedstawia się następująco:
- część sprzętowa - w 100% gotowa
- skrypt potrafi włączyć/wyłączyć jedną koparkę (pracuję teraz nad rozszerzeniem obsługi do 8 koparek)
- powstała prosta stronka (brzydka jak noc listopadowa, ale przycisk reset działa :D )

Wydaje mi się, że w przeciągu dwóch dni dopracuję skrypt i stronkę na tyle, że będę mógł to publicznie pokazać .

Możliwości rozwoju:
- dodanie DynDNS - ja mam to ustawione na "głównym" routerze, ale zdaję sobie sprawę, że jeśli ktoś chciałby nabyć moje urządzenie będzie chciał mieć to w standardzie
- autoreseter - koncepcję opisałem w poprzednim poście

Dalsze możliwości rozwoju:
- aplikacja mobilna - poczyniłem już jedną apkę na androida sterującą odtwarzaczem hdd więc jakieś doświadczenie mam i jeśli tylko czas pozwoli na pewno coś takiego napiszę
- może macie jakieś pomysły/potrzeby?

mcb
Wygadany
Posty: 573
Rejestracja: 12 stycznia 2014
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: mcb » poniedziałek, 17 marca 2014, 17:30

A jak z dostępnością i ceną urządzenia do zdalnego restartu ?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 210
Rejestracja: 16 stycznia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Poland

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: _Sheriff_ » poniedziałek, 17 marca 2014, 21:06

Jeśli chodzi o zdalne restarty komputerów to czy ktoś sie zastanawiał nad?: http://www.cyberbajt.pl/produkt/4237/lan-kontroler.html

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: [S] add2psu i zdalny reset koparki/komputera

Postautor: s4ndm4ns » niedziela, 23 marca 2014, 17:09



Tutaj fajny projekt przy uzyciu RPI, mozna bez problemu zrobic z tego kontolera kilki koparek.

Wróć do „Sprzedam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości