Grabież pieniędzy, ujemne oprocentowanie depozytów, WTF ?

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Grabież pieniędzy, ujemne oprocentowanie depozytów, WTF ?

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 25 kwietnia 2015, 22:33

Podsumujmy:

- Najpierw akcja na Cyprze
- Banki w Europie i USA wprowadzają UJEMNE oprocentowanie depozytów
- Drastyczne obniżenie się wartości Euro, bankructwo i grabież pieniędzy w grecji
- Rządy w całej europie coraz mocniej naciskają na likwidację gotówki

Naprawdę tylko ja tutaj widzę jakiś schemat ?

Czy to przypadkiem nie jest już ten czas w którym powinniśmy kupować konserwy oraz przestawiać wszystkich znajomych na Bitcoin, zanim będzie za późno ?
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
0

Re: Grabież pieniędzy, ujemne oprocentowanie depozytów, WTF

Postautor: __kot__ » sobota, 25 kwietnia 2015, 23:54

Konserwy tak... Ja mam już sporo. Ale po co znajomym Bitcoin???

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » niedziela, 26 kwietnia 2015, 00:00

Hm jak wprowadza ujemne oprocentowanie od kredytow to bedzie fajnie :P
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 26 kwietnia 2015, 00:34

__kot__ pisze:Konserwy tak... Ja mam już sporo. Ale po co znajomym Bitcoin???
Hm, może żeby oszczędzać i przewozić dobytek w bezpieczny sposób z ominięciem banków ?
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » niedziela, 26 kwietnia 2015, 08:17

No tak, namówić świeżaków na zakup - a oni się wysypią po 100$ potem i będą suszyć głowę. @ShadowOfHarbringer nie masz problemów z tymi, których namówiłeś po np. 500$ ?

Wygadany
Reputacja: 400
Reputacja postu: 
0

Postautor: Yoda » niedziela, 26 kwietnia 2015, 09:41

@konkor, dokładnie. Jedna z podstawowych zasad inwestowania mówi, aby nie polegać tylko na radach inwestycyjnych osób, które mają interes w zwyżce ceny danego aktywa. W szczególności tyczy się to sytuacji, gdy mamy do czynienia z długim trendem spadkowym. Zdrowy rozsądek nakazuje zawsze jak najdokładniejsze zbadanie sytuacji na danym rynku i w miarę możliwości oszacowanie, czy instrument jest przewartościowany, czy też niedowartościowany.

Ja swoich znajomych postaram się przestawić na bitcoina, gdy będzie on dostatecznie tani, czytaj skrajnie niedowartościowany :) Tym bardziej, że jeszcze sporo trupów jest w szafie.

Orator
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: fonetic » niedziela, 26 kwietnia 2015, 09:50

Hehe już widzę odpowiedz @shadow "kiedyś na pewno wzrośnie do tych $1000" no wiadomo że za 30,40,50 lat to może nawet autograf mój być wart ileś k ale czy tego dożyjemy :D

Ja tam myślę że shadow ma kupione grube ilości btc za $500 +++ i zostaje mu tylko szerzenie herezji
ShadowOfHarbringer pisze:Te Wasze rady będą miały sens tylko do czasu aż cały system się nie wywali w cholerę i "gówno nie uderzy w wentylator".

Na razie oglądamy rozpad obecnego systemu ekonomicznego w zwolnionym tempie, co wcale nie znaczy że w dowolnym momencie wszystko nie może przyśpieszyć 1000x. A wtedy będzie już za późno, żeby wchodzić w Bitcoin.
tak tak a świstak siedzi i zawija w sreberka
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 kwietnia 2015, 09:57 przez fonetic, łącznie zmieniany 1 raz.
http://flyingatom.com Stacjonarny kantor wymiany bitcoina w Warszawie Złota 59 nad złotymi tarasami
kupno/sprzedaż bitcoin, szkolenia, konsultacje

https://localbitcoins.com/accounts/profile/flyingatom
https://www.facebook.com/FlyingAtom-1512992832345302

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 26 kwietnia 2015, 09:52

Te Wasze rady będą miały sens tylko do czasu aż cały system się nie wywali w cholerę i "gówno nie uderzy w wentylator".

Na razie oglądamy rozpad obecnego systemu ekonomicznego w zwolnionym tempie, co wcale nie znaczy że w dowolnym momencie wszystko nie może przyśpieszyć 1000x. A wtedy będzie już za późno, żeby wchodzić w Bitcoin.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: Bitmar » niedziela, 26 kwietnia 2015, 10:10

Ta społeczność dzieli się na takich co widzą w bitcoinie wyłącznie inwestycje i okazję do zarobku a inni narzędzie dające wolność i poczucie bezpieczeństwa (np. przed państwem i bankami). Bitcoin został stworzony jako narzędzie a nie inwestycja! Bitcoin ma służyć do transferu środków i mikropłatności i tu działa świetnie. Wszelka lokata kapitału w BTC i spekulacje to już jest wolna wola ludzi a nie zamysł tego projektu i wiąże się z ryzykiem takim samym jak na innych rynkach.

@ShadowOfHarbringer, ucieczka z dobytkiem w BTC na tak młodym i płytkim rynku a co za tym idzie niestabilnym rynku to nie jest idealne rozwiązanie. Jeszcze na to za wcześnie. Używać jak najbardziej tak, powierzać dobytek młodemu projektowi nadal w fazie BETA to duże ryzyko.

@konkor i @Yoda, w namawianiu do używania nie ma nic złego, każdy powinien wiedzieć, że ma alternatywę. Namawiać do inwestycji nie powinno się nigdy nawet w przypadku skrajnego niedowartościowania.

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0003 BTC

Postautor: konkor » niedziela, 26 kwietnia 2015, 10:12

@ShadowOfHarbringer parę razy już na ten temat pisaliśmy. Ty nie rozumiesz, że BTC i ogólnie krypto w chwili obecnej są bardzo zależne od obecnego "ekosystemu" i na nim żerują. Upadek gospodarek (bo o to tak na prawdę chodzi Wam z tym "resetem") podetnie gliniane nogi kryptowalut momentalnie. One są za słabe żeby cokolwiek przejmować - a już na pewno globalny system finansowy. Pierwsze co zauważymy w takiej sytuacji to ogromy spadek mocy sieci - tego jestem prawie pewien. Teraz wszystko działa i oparte jest w 100% na fiatach (prąd, sprzęt, etc), a duże zawirowanie spowoduje wielomiesięczny zastój i być może nawet ataki 50%, które będzie można w tym całym bajzlu wykonać - a one z kolei napędzą chaos.

Gdyby naprawdę liczyć na globalny "reset" w świecie fiatów - to moim zdaniem bitcoina należy kupić na long (jeśli się w niego wierzy) po pierwszym porządnym pierd....ięciu które będzie dotyczyło również kryptowalut ;)

edit:

o właśnie o to mi chodzi
Bitmar pisze:
@ShadowOfHarbringer, ucieczka z dobytkiem w BTC na tak młodym i płytkim rynku a co za tym idzie niestabilnym rynku to nie jest idealne rozwiązanie. Jeszcze na to za wcześnie. Używać jak najbardziej tak, powierzać dobytek młodemu projektowi nadal w fazie BETA to duże ryzyko.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » piątek, 1 maja 2015, 08:33

Dobry text Tradera:
http://independenttrader.pl/347,atak_na ... ankow.html

Niezły fragment :

Sens deponowania środków w obligacjach rządowych, jak i na rachunku bankowym podważył jeden z funduszy emerytalnych. Ostatecznie działania funduszu mają przynosić zyski przyszłym emerytom. Mając do wyboru utratę części kapitału zdeponowanego na koncie, zarządzający postanowił wypłacić gotówkę i zdeponować ją w sejfie. Na tak prostej operacji klienci zaoszczędziliby rocznie 25 tys. CHF na każde 10 mln CHF.  W końcu, jaki jest sens trzymania kapitału w banku, skoro mamy gwarantowaną stratę i przy okazji narażamy się na ryzyko ewentualnych problemów samego banku?Niestety, w odpowiedzi na prośbę wypłaty środków w gotówce bank odpowiedział „Przykro nam, w określonym terminie nie udało się znaleźć rozwiązania odpowiadającego twoim oczekiwaniom". Dyplomatycznie, bez podania uzasadnienia - Nie możemy wypłacić Waszych pieniędzy!!!

I text Zerohedge, rownie dobry
http://www.zerohedge.com/news/2015-04-3 ... talitarian

Wygadany
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
0

Postautor: McGravier » poniedziałek, 4 maja 2015, 22:18

Oni kombinują jak zrobić, aby nie było ucieczki od ujemnych stóp. Ponieważ rynek zachowuje się nie tak jak chcemy i ucieka w gotówkę, to... Zabrońmy gotówki!!!
To jest k***wa piękne.

Trader napisał o tym u siebie: http://independenttrader.pl/347,atak_na ... ankow.html

Do jego wypowiedzi dodałbym tylko jedną rzecz: Społeczeństwo bezgotówkowe to społeczeństwo na łasce VISA oraz MasterCard a tym samym na łasce rządu USA. Wkładanie takiej broni gospodarczej do łapy innemu krajowi (szczególnie z tak militarystycznymi zapędami jak Stany) Jest cholernie niebezpieczne. Jedna decyzja u nich na górze, i społeczeństwo bezgotówkowe pada. To grozi katastrofą...

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » poniedziałek, 4 maja 2015, 22:50

To co się dzieje już dawno przechodzi ludzkie pojęcie.
Uciekajcie od banków/funduszy/czegokolwiek regulowanego jak daleko możecie, nic nie będzie ani z tych banków, ani z rządowych gwarancji, ani z tej całej unii.

Mam tylko nadzieję, że żadna wojna nie wybuchnie, bo jakieś napięcie wisi w powietrzu.

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”