Dyskusja na temat kursu BTC. - ARCHIWUM

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu BTC.

Postautor: Przemo » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 22:53

Bitmar pisze:
ekonokomik pisze:Ale przecież w tej chwili wszystkie serwisy na świecie moga przyjmować wygodnie płatności właśnie za pomoca metod, które wymieniłeś. A przede wszystkim za pomoca karty kredytowej/płatniczej.
I co z tego ;) Bardziej z Ciebie komik niż ekonomik ;) Podstawowy błąd to myśleć, że jak już coś jest to więcej już nie potrzeba ;) Z takim myśleniem nie wyszlibyśmy z jaskiń ;) i jeździli dorożkami bo po co samochody skoro dorożką też dojechać można ;)
Ale zarówno karta, paypal jak i inne systemy płatności mają spore wady, których nie ma bitcoin. Na przykład taką, że mało który polski sklep wprowadza płatność w paypal czy karta bo można robić chargebacki i ruchać sklep jak się chce, zwłaszcza jak to towar nie fizyczny tylko usługa internetowa lub elektroniczna. Do tego dochodzi duża prowizja. Nawet w innych systemach bardzo popularnych jak PayU prowizja jest 2.9%

I mówię to z doświadczenia bo moimi klientami są dziesiątki sklepów internetowych. I wiem, że chętnie by dodali płatność bitcoinem gdyby istniał do tego prosty mechanizm do integracji ze sklepem oraz prosta forma rozliczeń z pośrednikiem (np. kantorem).
Ale nie ma takich prostych rozwiązań bo infrastruktura bitcoina leży i kwiczy, programiści pasjonaci bitcoina potrafia robić tylko amatorskie kantory, amatorskie kasyna i inne dziadostwo.

Naprawdę bardzo mnie to dziwi i nie mogę uwierzyć, że wykorzystanie tej technologii jest tak małe a ona daje tak ogromny potencjał i jest taka łatwa do wykorzystania w internecie.

Myślałem, że w tym roku juz będzie jakiś znaczny postęp, ale chyba trzeba czekać jeszcze z rok na jakiś sensowny rozwój infrastruktury.

Ale może legalizacja przez USA da kopa bo ludzie bali się inwestować w coś co za miesiąc mogło stać się nielegalne a teraz juz sprawa wygląda inaczej.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 22:54

SHV pisze: Kilka grubszych portfeli widać, że teraz się wyprzedało. Ciekawe czy kurs odbije się od $85 albo $80 czy poleci niżej?
Jeśli Bóg słucha żarliwych modlitw, to odbije za chwilę ;) Wkurzyłem się, że wczoraj prawie nic nie zarobiłem i przed chwilą postawiłem wszystkie pieniądze na to, że choć na chwilę wyjdziemy z tego dołka i wrócimy do $95.
Potem możemy jechać na południe ekspresem :P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 22:57

ekonokomik i będzie to pewnie znowu pudło. Już takich pudeł miałeś tutaj z 10. Ciekawe jak tam stan twoich finansów bo z tego co pisałeś wynikało by, że chyba jesteś już na minusie.
Jak to jest obracać jednym bitkoinem?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: tatapsychopata » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 22:57

Przemo, a co Ty zrobiłeś dla bitcoina?

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 22:59

Zobaczcie sobie rodzaje płatności np dotpaya: http://www.dotpay.pl/pliki/oferty/dotpa ... 130308.pdf, nawet w żabce można zapłacić ;) Gdyby takie systemy jak dotpay dołożyły bitcoina to byłby to milowy krok w jego rozwoju i popularyzacji.

@Przemo, o paypalu nikt nawet nie wspominał bo nie ma o czym ;) Nie chodzi mi o takie płatności tylko takie jak dotpay, payu, transferuj.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 23:04

Przemo pisze:ekonokomik i będzie to pewnie znowu pudło. Już takich pudeł miałeś tutaj z 10. Ciekawe jak tam stan twoich finansów bo z tego co pisałeś wynikało by, że chyba jesteś już na minusie.
To już schodzimy na złośliwości? :P
Tym razem pudło u Ciebie :) Od początku korekty zarobiłem tyle, że mam z czego tracić.
I ja zawsze gram ostrożnie, w razie czego wyskakuję z niewielką stratą.
A nawet jakbym się koszmarnie pomylił i spadłoby o połowę, to dalej będę na plusie :)

Także spoko, o spekulantów się nie martw, Bitcoin ma większe problemy :P

Weteran
Reputacja: 287
Reputacja postu: 
0

Postautor: scibi » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 23:30

ludzie specjalnie chyba takie sciany po 2k daja by kurs nie szedl w gore ;)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
0

Postautor: maxi82 » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 23:49

Wow, poleciało "panie to był moment" :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 23:51

ekonokomik pisze:
Przemo pisze:ekonokomik i będzie to pewnie znowu pudło. Już takich pudeł miałeś tutaj z 10. Ciekawe jak tam stan twoich finansów bo z tego co pisałeś wynikało by, że chyba jesteś już na minusie.
Tym razem pudło u Ciebie :) Od początku korekty zarobiłem tyle, że mam z czego tracić.
A nawet jakbym się koszmarnie pomylił i spadłoby o połowę, to dalej będę na plusie :)

Przemo, żeby zawczasu uciąć Twoje docinki: wyskoczyłem ze stratą 4%. Wliczone "w koszta", ale jeśli sprawi Ci to satysfakcję że podły spekulant stracił, to się ciesz ;)

Teraz trzeba się skupić na trochę większych falach.

Dyskutant
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: 11111111 » wtorek, 16 kwietnia 2013, 00:02

Spokojnie Panowie, spokojnie. Nie ma co sobie docinać :)

A co do kursu, to chyba jednak mamy kontynuację trendu spadkowego, co mnie w sumie cieszy...

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » wtorek, 16 kwietnia 2013, 00:04

ekonokomik pisze:
ekonokomik pisze:

Przemo, żeby zawczasu uciąć Twoje docinki: wyskoczyłem ze stratą 4%. Wliczone "w koszta", ale jeśli sprawi Ci to satysfakcję że podły spekulant stracił, to się ciesz ;)

Teraz trzeba się skupić na trochę większych falach.
Wyskakuje się na wzrostach :lol: Kupuje się jak reszta sprzedaje.
Podstawy spekulacji :twisted: chociaż ja też się na taką pułapkę czasami łapię i robię odwrotnie mimo, że przeżyłem pierwszą wielką bańkę. :lol: Ale już co raz rzadziej mi się to zdarza :P

Jak dziś wchodziłem do gry kurs był kilkanaście % większy mimo tego udało mi się wycisnąć 10% zysku. Na takich spadkach dobrze sprawdza się system kupuj 10% taniej niż jest teraz, sprzedaj jak podskoczy 5%. (te procenty oczywiście elastycznie dopasowane do sytuacji)

Edit: już więcej niż te kilknaście, za chwilę odbicie od $70 czy dalej w dół? Moim zdaniem będzie oscylować w granicach $75-$85 jak się uspokoi. Kolejne nurkowanie prawdopodobnie do $50 tylko kiedy?
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 kwietnia 2013, 00:15 przez SHV, łącznie zmieniany 2 razy.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
0

Postautor: maxi82 » wtorek, 16 kwietnia 2013, 00:12

Prawdopodobnie wtedy kiedy założenia botów zostaną spełnione.
EDIT: pewnie max 2-3 dni ( ot porostu "tym razem jest inaczej"= tak samo ale szybciej)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » wtorek, 16 kwietnia 2013, 00:26

jesli nie spadnie poniżej 53 sa spore widoki na dalsze wzrosty lub ustabilizowanie cen. No ale na dalszy ruchw góre musimy poczekac. Pewni z miesiąc, konferencja majowa może cos pomóc...
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » wtorek, 16 kwietnia 2013, 00:43

15-godzinny spadek z twardym lądowaniem :-) na dzisiaj chyba wystarczy.

Obrazek

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: MusX » wtorek, 16 kwietnia 2013, 01:00

czyli jednak ludzie spanikowali :)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: PlugMyDuck » wtorek, 16 kwietnia 2013, 01:09

Nie, można wydawać sądów, spanikowali lub nie spanikowali. To wszystko jest normalne. Ja na to patrze z tej strony, jak dobijaliśmy do 100$ to nikt za bardzo nie wiedział, co teraz, bo przecież pękła pewna psychologiczna granica. Wystarczyło spojrzeć na aski, było zupełnie płasko, udało się dotrzeć do 250, i teraz aski będą się ustawiać do 250, dzięki czemu będzie nam towarzyszył spokojny i zrównoważony wzrost, za tydzień, może miesiąć jak wszystko ucichnie. Znów przekroczymy 250, dobijemy do 500 ? może 1000, tego nie wie nikt, od tego są chyba bańki, aby wyznaczać wartości, których w prosty sposób wyznaczyć się nie da. Tylko w końcu przyjdzie ostatnia bańka i ostatnia stabilizacja, wtedy kurs ostatecznie zostanie zarysowany.
Narazie jest jak w biblii, ciemność i chaos.
Kurs jest nieistotny.
-----------------------
Jeśli pomogłem, co łaska ; 138h14JVD59os9TinQYWT1b9PWcjMYmRGr

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » wtorek, 16 kwietnia 2013, 02:31

Przemo a co z bitpay ? przeciez to jest zajebiste i sklepy moga spokojnie wprowadzic

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » wtorek, 16 kwietnia 2013, 03:17

Dawno nie patrzyłem na bitpay, teraz już to wygląda lepiej, ciekawe jak tam z przelewami do Polski.

Aktualnie (5:00) na goxie lecą masowe sprzedaże i kupna, mnóstwo transakcji i chodzi jak burza. Nie poznaje goxa. Lag maksymalnie 1s.

Początkujący
Reputacja: 26
Reputacja postu: 
0

Postautor: nekotribal » wtorek, 16 kwietnia 2013, 05:27

btc-e padło i to dołożyło się do niewielkiej paniki.
mam nadzieję że wstanie niedługo...

edit: już chodzi. ^^
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 kwietnia 2013, 05:45 przez nekotribal, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja: 287
Reputacja postu: 
0

Postautor: scibi » wtorek, 16 kwietnia 2013, 05:40

to fakt, mozna bylo dorobic troszke w tej stracie kursu :). Oby wkoncu zaczal isc w gore :)

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”