Dyskusja na temat kursu BTC. - ARCHIWUM

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu BTC.

Postautor: kajtek14102 » piątek, 12 kwietnia 2013, 16:07

kim_dzong_un pisze:
strzaua pisze:Ciekawe na jakim poziomie wam otworza ten wasz kantor. Wszystko leci na pysk i bedziecie mogli ratowac kase tylko na najnizszych poziomach praktycznie.
A po co sprzedawać? Bitcoin dopiero jest w 1 etapie rozwoju. Drugi etap będzie, jak rząd USA go prawnie ureguluje, co już zapowiedzieli. Tylko looserzy teraz sprzedają czyli tracą. A jak ktoś traci, to ktoś zawsze zyskuje.
Jak dla mnie brakuje logiki w tym co mówisz. Nawet jeśli tak to należało się pozbyć w dobrym momencie i kupić taniej. Potem znowu trzymać. Trochę umiejętności masz ilość BTCx3

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: spajk123 » piątek, 12 kwietnia 2013, 16:12

idziemy do góry :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: InSiDePL » piątek, 12 kwietnia 2013, 16:44

Rafi pisze:Mnie dziwi tylko jedna rzecz ludzie nadal nie zdają sobie sprawy że btc nie ma żadnego praktycznego zastosowania po za spekulacją.
Może z 1% jest wykorzystywane do handlu więc cena to nadal tylko bańka i nic więcej.
Miesięczny obrót na SR w zeszłym roku wynosił $2000000. W ciągu miesiąca towary i usługi wyceniane na dwa miliony dolarów zmieniają właścicieli. A to były tylko pobieżne szacunki (bez uwzględnienia prywatnych transakcji) i to sprzed roku. Tak więc mówienie, że za bitcoinem nie stoi kompletnie nic poza spekulacjami jest mocnym nadużyciem.

Śmiem też twierdzić, że to właśnie Silkroad jest zabezpieczeniem dla wartości btc bo spekulanci znajdą sobie ciekawsze rynki, hobbyści zainteresują się czymś innym a lepszej alternatywy dla transakcji na SR raczej nie widać.

Weteran
Reputacja: 287
Reputacja postu: 
0

Postautor: scibi » piątek, 12 kwietnia 2013, 16:45

Żeby ktoś zarobił ktos musi stracic...
Ja przez lagi na bitcurexie nie sprzedalem/nie kupilem, ale twardo trzymam do ceny w ktorej nie poniose strat :), mam czas

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rafi » piątek, 12 kwietnia 2013, 16:52

Nie chce mi się teraz sprawdzać ale licząc że na rynku jest 10.000.000 btc po 200$ to masz 2.000.000.000$ czyli 2 mln $ to jest 0.1% z wartości btc w obrocie miesięcznym Silkroad . Uważasz że to dużo? Mogłem się pomylić w obliczeniach bo tak z pamięci jak coś proszę poprawić.

scs
Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: scs » piątek, 12 kwietnia 2013, 16:55

Rafi pisze:Nie chce mi się teraz sprawdzać ale licząc że na rynku jest 10.000.000 btc po 200$ to masz 2.000.000.000$ czyli 2 mln $ to jest 0.1% z wartości btc w obrocie miesięcznym Silkroad . Uważasz że to dużo? Mogłem się pomylić w obliczeniach bo tak z pamięci jak coś proszę poprawić.
10 000 000 po 200$ to 2 mld $ dobra ilość zer ale źle napisałeś :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:02

Rafi pisze:Widzę że starzy wyjadacze się nie wypowiadają
No bo co tu pisać? Dla nas kurs jest mało ważny, liczy się co innego, czyli sprawy techniczne oraz zastosowanie BTC w serwisach. te rzeczy rosną ale nieproporcjonalnie do kursu i to było mówione wiele razy :) Ocenialiśmy realną wartość BTC na poziomie $30 poszło do 200 to mówiliśmy, że na pewno spadnie jak w 2011 :) To było niemalże pewne.
Bitcoina kurs ani ziębi ani grzeje, każdy wie, że kurs jest niestabilny i czy jest to +/- 10% dzieniie czy +/-50% dziennie to już nie ma znaczenia, prowadząc sklep nikt sobie nie pozwoli nawet na +/-5% czyli musi użyć technik niwelujących wpływ kursu i już :)

I takie gadanie, że ten spadek odstraszy ludzi, pffff to niech odstraszy :) Jak ktoś liczy tylko na zysk i kupuje BTC żeby trzymać w skarpecie to nic nam po takich osobach, zwiększają tylko deflacje :)

Liczą się tylko dwie rzeczy: 1. Aby blockchain działał dobrze. 2. Aby powstawało coraz więcej serwisów i nie było problemów technicznych.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:03

3. Żeby kopanie się opłacało :D
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:14

Rafi pisze:Widzę że starzy wyjadacze się nie wypowiadają czyli standardowo zarobili więc zabawa wkrótce zacznie się od nowa tylko szybciej i wyżej :)
Bo starzy wyjadacze są tu od dawna, co za tym idzie - część, jak z lewej podpisany, kupowała po piętnaście, potem po siedem i osiem dolców. Nie jest źle.

rav3n_pl
oby nie właśnie. A przynajmniej nie na poziomie przeciętnych jednostek.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0

Postautor: Frodo » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:15

Ja kupowałem znacznie taniej, tylko potem sprzedałem z zyskiem ale za małym
Czekam teraz na wielki spadek np do 5$

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:19

Czy sa jakies probolemy z wysylka BTC na MtGoxa?
Mam ponad 20 potwierdzen a BTC sie nie pojawilo na koncie.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Postautor: the_prince » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:24

domator pisze:Czy sa jakies probolemy z wysylka BTC na MtGoxa?
Mam ponad 20 potwierdzen a BTC sie nie pojawilo na koncie.
Dziś nad ranem też miałem nawet z 30 potwierdzeń, wkońcu się pojawiło.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:28

the_prince pisze: Dziś nad ranem też miałem nawet z 30 potwierdzeń, wkońcu się pojawiło.
Dzieki za info. Czyli czekam spokojnie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: InSiDePL » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:28

Rafi pisze:Nie chce mi się teraz sprawdzać ale licząc że na rynku jest 10.000.000 btc po 200$ to masz 2.000.000.000$ czyli 2 mln $ to jest 0.1% (…)
Napisałem, że to szacunki z zeszłego roku skąd więc ten przelicznik? Ile kosztował btc w połowie zeszłego roku? I samych coinów wykopanych było proporcjonalnie mniej. I nagle z 0,1% robi Ci się 5-10% a to już, przyznasz, jest całkiem spore zaplecze.

Edit:

Zrobiłem sobie mały research. W połowie 2011 roku MtGox miał dzienny obrót rzędu 20,000 BTC. W tym samym czasie dzienny obrót na SR wahał się w granicach 10,000-15,000 BTC. To powinno bardziej oddać skalę.

ps.
Świadome manipulacje aby tylko uargumentować swoje przekonanie nie jest ani ładne ani za bardzo skuteczne.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 kwietnia 2013, 17:35 przez InSiDePL, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
0

Postautor: mnemonick » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:32

Frodo pisze:Ja kupowałem znacznie taniej, tylko potem sprzedałem z zyskiem ale za małym
Czekam teraz na wielki spadek np do 5$

A teraz zastanów się, czy ktoś Ci sprzeda BTC za 5$ ?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rafi » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:40

InSiDePL pisze:
Rafi pisze:Nie chce mi się teraz sprawdzać ale licząc że na rynku jest 10.000.000 btc po 200$ to masz 2.000.000.000$ czyli 2 mln $ to jest 0.1% (…)
Napisałem, że to szacunki z zeszłego roku skąd więc ten przelicznik? Ile kosztował btc w połowie zeszłego roku? I samych coinów wykopanych było proporcjonalnie mniej. I nagle z 0,1% robi Ci się 5-10% a to już, przyznasz, jest całkiem spore zaplecze.

ps.
Świadome manipulacje aby tylko uargumentować swoje przekonanie nie jest ani ładne ani za bardzo skuteczne.

Gdyby nawet liczyć nie 200$ a 20$ to zamiast 0.1% masz 1% uważasz że to dużo? To jest dno kompletne nawet takiego dna twórca projektu nie przewidział. Projekt przewidywał że co zmiana nagrody np z 50 na 25 btc wygrana za blok będzie rekompensowana prowizjami tymczasem masz jakieś śmieszne grosze z prowizji czyli ilość transakcji jest śmiesznie mała w stosunku do przewidywań autora.

Wiem że dla projektu a właściwie dla ceny trzeba by mówić i pisać że btc jest cacy wszystko idzie zgodnie z planem ale niestety jest inaczej i jeśli autor przewidział że btc ma się rozwinąć w ciągu np 5 lat może się okazać że będzie potrzeba na to 50 lat. Chyba że ilość frajerów do oskubania na bańkach spekulacyjnych się skończy i nie będą chcieli kieszonkowego wpłacać do kantorów wtedy projekt umrze śmiercią naturalną. Jak będzie zobaczymy tego nie wie nikt puki się kręci trzeba korzystać

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: strzaua » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:43

washuu pisze:
strzaua pisze:Ciekawe na jakim poziomie wam otworza ten wasz kantor. Wszystko leci na pysk i bedziecie mogli ratowac kase tylko na najnizszych poziomach praktycznie.
Zaczynasz irytować głupotą. Przecież napisane jest, że zlecenia są wycofane. To znaczy że cenę ustalimy sobie sami, na nowo.

Ja mysle ze bardziej zirytowany jestes swoja glupota slepo wierzac ze kurs bitcoina bedzie lecial do nieba. Twoja sprawa skoro pluja na Ciebie z gory a Ty wmawiasz sobie ze deszcz pada....

Wierze, ze ustalisz sobie cene na nowo na 1000 zl....

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
0

Postautor: mnemonick » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:48

Rafi pisze:
InSiDePL pisze:

ps.

Gdyby nawet liczyć nie 200$ a 20$ to zamiast 0.1% masz 1% uważasz że to dużo? To jest dno kompletne nawet takiego dna twórca projektu nie przewidział. Projekt przewidywał że co zmiana nagrody np z 50 na 25 btc wygrana za blok będzie rekompensowana prowizjami tymczasem masz jakieś śmieszne grosze z prowizji czyli ilość transakcji jest śmiesznie mała w stosunku do przewidywań autora.

Wiem że dla projektu a właściwie dla ceny trzeba by mówić i pisać że btc jest cacy wszystko idzie zgodnie z planem ale niestety jest inaczej i jeśli autor przewidział że btc ma się rozwinąć w ciągu np 5 lat może się okazać że będzie potrzeba na to 50 lat. Chyba że ilość frajerów do oskubania na bańkach spekulacyjnych się skończy i nie będą chcieli kieszonkowego wpłacać do kantorów wtedy projekt umrze śmiercią naturalną. Jak będzie zobaczymy tego nie wie nikt puki się kręci trzeba korzystać

Po czym wnosisz ?
Pewnie się przeliczyłeś na swojej farmie koparek na GPU ?
Zobaczysz co się stanie jak wejdą w ten biznes kolesie od kasyn....
Zero ograniczeń co do ustaw hazardowych....

Wreszcie w takiej Polsce porządnie sobie pograsz przed kompem.... i nie będziesz musiał gdzieś do Anglii płacić forsy.
Kasyna - to będzie na początek. Jak się wszystko ustabilizuje.
Natychmiastowa i tania płatność za muzykę i pliki i usługi... w drugiej kolejności.
Zobaczysz jak będzie to masowe....

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mistydave » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:48

taki mały off top

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: InSiDePL » piątek, 12 kwietnia 2013, 17:57

Rafi pisze:Gdyby nawet liczyć nie 200$ a 20$ to zamiast 0.1% masz 1% uważasz że to dużo?…
Ponieważ sprawdzenie (albo nawet uwierzenie na słowo) ile wynosiła średnia cena bitcoina w 2011 roku Cię przerosła to oddam głos komuś kto nie miał tych problemów.

„(…) Silk Road-related trades could plausibly correspond to 4.5% to 9% of all exchange trades”.

I tak, w dalszym ciągu uważam, że sugerowanie jakoby bitcoin był tylko i wyłącznie narzędziem w rękach spekulantów jest nadużyciem pozbawionym podstaw. I tylko do tego stwierdzenia się odnoszę bo wnioski z takiego stanu rzeczy wyciągnie już sobie każdy sam.

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”