Dyskusja na temat kursu BTC. [Archiwum]

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów

Czy Twoim zdaniem kurs w terminie 04-28 IX

1. Wzrośnie
35
49%
2. Spadnie
23
32%
3. Pozostanie w konsolidacji
13
18%

Liczba głosów: 71
Weteran
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu BTC.

Postautor: SkyValley » czwartek, 17 kwietnia 2014, 14:12

Zapraszamy :)

Sytuacja jest dosyć dziwna i obawiam się, że kurs będzie mulił, nie spadnie mocno, bo ludzie zobaczyli, że wzrasta i na bity po 400$ chyba by się rzucili, z kolei o wzrosty teraz trudno. Wydaje mi się będzie to szło jakimś bokiem w przedziale 450-550. Nie wiem, czy jakaś logika w tym jest, że taki boczny kurs tak naprawdę robiłby nam dobra robotę i byłby nieśmiałym, powolnym początkiem trendu wzrostowego.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vampire » czwartek, 17 kwietnia 2014, 14:22

Chodzilo mi ze sugerowales spadki nie wzrosty.
Tu sa male scianki wiec raczej bezpieczniej ustawie na 1400 a co do sprzedazy to poczekamna opinie stad:)
My other car would be a Jet Fighter:)

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 17 kwietnia 2014, 14:53

SkyValley pisze:Zapraszamy :)

Sytuacja jest dosyć dziwna i obawiam się, że kurs będzie mulił, nie spadnie mocno, bo ludzie zobaczyli, że wzrasta i na bity po 400$ chyba by się rzucili, z kolei o wzrosty teraz trudno. Wydaje mi się będzie to szło jakimś bokiem w przedziale 450-550. Nie wiem, czy jakaś logika w tym jest, że taki boczny kurs tak naprawdę robiłby nam dobra robotę i byłby nieśmiałym, powolnym początkiem trendu wzrostowego.
Dryf boczny opadający w tym przedziale będzie dla mnie negatywnym sygnałem a nie początkiem trendu wzrostowego. Wszystko zależy tez od czasu trwania.
Jeśli będzie krótki a potem w górę (>550) to znaczy ze trend MID się zmienił i sam się załaduję na full.
Ale jeśli taki dryf potrwa z tydzień, dwa, to zobacz wykres 12h: powtórzymy układ jaki od początku roku miał juz miejsce dwa razy i pewnego dnia przyjdzie gwałtowne załamanie i spadek o 20%.
Tego się właśnie obawiam.

Wygadany
Reputacja: 400
Reputacja postu: 
0

Postautor: Yoda » czwartek, 17 kwietnia 2014, 18:49

Niby tak - kurs może faktycznie trochę pomulić. Ale czy z tego mulenia wyjdzie dołem, to już nie jestem taki pewny, tym bardziej, że ludzie są już nieco zmęczeni spadkami. Widzę także pewną nutkę optymizmu średnioterminowego ;)

Obrazek

W połączeniu z kanałem spadkowym i ciągłą manipulacją kursu przez Chiny może to oznaczać trzy warianty (pomijając oczywisty, najłatwiejszy i spodziewany przez większość wariant powtórki sytuacji z początku marca):

1. Kurs zawróci z trendu bocznego do góry, osiągając okolice 650-700 USD. Potem jazda w dół bez trzymanki do nowego dna 2xx USD.
2. Tak jak w pierwszym punkcie, tylko z korektą i dalszym marszem w górę (przesunięty w czasie wariant DanV). Wyprzedaż przy poziomie 1000-1200 USD i niekontrolowany zjazd w dół do wartości dwucyfrowych.
3. Tak jak w drugim punkcie, ale na końcu coś ala sytuacja z Silkroadem, zwiastująca nową bańkę do 5000 USD.

Na chwilę obecną waham się między 1 i 2 ;)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: diakon » czwartek, 17 kwietnia 2014, 19:26

Jeżeli choodzi o zachowanie kursu w najbliższym czasie, raczej nie obstawiałbym spadków głębszych niż 440-450$. Wydaje mi się że wzrost od 339 do 550 pchnął na najbliższe dnie czy tygodnie wystarczająco dużo nadziei na wzrosty, że po drodze będzie spory opór chętnych, którzy będą chcieli załapać się na tanie bitki. Druga sprawa - wydaje mi się że za dużo ludzi oczekuje tych głębokich spadków i robienia kolejnych minimów, a jakoś tak zauważyłem, że rynek często zachowuje się na odwrót niż te oczekiwania.

Krótkoterminowo mam wrażenie przystanku w przedziale 460-540. Jeżeli w ciągu najbliższych godzin/dni się ustabilizujemy to nawet spodziewałbym się wolnego parcia do góry.

Wbrew pozorom ucieszyłbym się gdyby spadło poniżej 400, bo skonwertowałbym troche plnów na kilkanaście btc.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » czwartek, 17 kwietnia 2014, 19:55

Chińskie banki rzeczywiście zamykają konta chyba wszystkim giełdom.
http://www.coindesk.com/chinese-banks-c ... -accounts/
Pytanie jak to rynek odbierze w dłuższym okresie niż parę godzin.

Machnie ręką- niech sobie Chiny w getcie siedzą. Czy jednak brak Chin to duża strata i cena musi to odzwierciedlać

A w USA kolejny dość ważny urzędnik (były, to fakt) pozytywnie o bitach:
http://newsbtc.com/2014/04/17/former-cf ... e-bitcoin/

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » czwartek, 17 kwietnia 2014, 20:09

Temat już przetrawiony w sumie. Teraz powodem spadku kursu na chińskich giełdach będzie po prostu brak fiatów. Pytanie - co na to giełdy zachodnie? Moim zdaniem dla wielkich graczy to dobry pretekst na uwalanie kursu i skup. Prawda jest taka, że na dzień dzisiejszy nie ma pod co pompować - więc to raczej czas zbiorów (najlepiej na jak najniższym poziomie) ;)

@down - no i ten news należy postawić bardzo wysoko. "Later this year" to pewnie gdzieś pod koniec roku, a do tego czasu podwoją ilość trzymanych bitów :) (chociaż ostatnio po raz pierwszy sprzedawali większe ilości)
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 kwietnia 2014, 20:37 przez konkor, łącznie zmieniany 1 raz.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.002 BTC

Postautor: Bit-els » czwartek, 17 kwietnia 2014, 20:21

i znów Stany:
http://www.coindesk.com/secondmarket-to ... -exchange/

Profi giełda dla grubszych inwestorów, z wszystkimi zezwoleniami

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » piątek, 18 kwietnia 2014, 00:13

podoba mi sie podejscie kolesi z chbtc jak wciągnęli tego kolesia z banku w rozmowe ;)
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Orator
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0

Postautor: tomko222 » piątek, 18 kwietnia 2014, 00:30

prezes pisze:Kurs wyszedł z trójkąta i dołem i górą i wrócił do niego z powrotem, teraz trzeba poczekać jakie będzie ostateczne rozwiązanie.
Nie rysowałem jakoś bardzo dokładnie ale wg. mnie nie wrócił z powrotem tylko dalej jest nad :)
bitcoin2.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 18 kwietnia 2014, 08:04

Wczoraj pod wieczór poszedł atak w dół i bardzo szybko się załamał na $490. Spodziewałem się przebicia poprzedniego dołka. Ciekawe, bo na stampie nie było żadnego, nawet symbolicznego oporu na 490. Po prostu brakło chętnych do rozpoczęcia zrzutu. Przedziwna sytuacja, bo zazwyczaj kto pierwszy ten lepszy.

Potem narysował się mały trójkąt. Teraz amplituda wygasła, na wszystkich giełdach obroty prawie stanęły. Wszystko wskazuje więc na to, że nadszedł czas decyzji góra czy dół. Czeka nas najpierw nudne, a potem nerwowe przedpołudnie :)

@tomko - zgadzam się, ale nie do końca. Narysuj linię ciut niżej (np opierając się na średniej) i zobaczysz, że na początku grudnia, stycznia i marca były piki, które wystawały nad "kreskę". To co mamy teraz jest wybiciem najdłuższym i najwyraźniejszym, zgoda. Ale jeśli w ciagu najbliższej doby, dwóch, wrócimy "pod kreskę" czyli na poziom 450 - 470, to rysunek, w granicach błędu, się nie zmieni, a trend będzie zachowany.
Dlatego czekam wciąż na wyraźniejsze potwierdzenie kierunku: UP - przebicie 550, lub utrzymanie się >500 przez kilka kolejnych dni, DOWN - trwały spadek do poziomu 450-470.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » piątek, 18 kwietnia 2014, 08:53

Można sobie narysować też taki trójkąt, gdzie kurs wcale nie wyszedł dołem a po wyjściu górą odbił się od kanału ale to wszystko jest bardziej życzeniowe.
1.jpg
albo taki:
2.jpg
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: diakon » piątek, 18 kwietnia 2014, 09:19

Wszystkie wczorajsze próby ataku na kanał 490-500 były nieudane. Opór bardzo zmalał i się przesunął na 480-485, ale nie było chętnego do zrzutu i kurs odbił znowu do 500.

Sytuacja jest ciekawa, bo jest wyjątkowa stabilizacja i uspokojenie. To dobrze. Ciekawe jak długo teraz wytrzymamy w takiej stabilizacji. Duży ruch w dowolną ze stron może być istotnym znakiem co do dalszego trendu. Odbieram wrażenie jakby każdy czekał na sygnał, albo ruch jakiegoś grubusa, albo zewnętrznego newsa, czy to pozytywnego czy negatywnego w celu obrania kursu.

Ja na chwilę obecną po sprzedaży wszystkich bitków w okolicy 542 załadowałem się wczoraj na ok. 75% na poziomie 496. Jeżeli kurs przebije 520 załaduje się do pełna, jeżeli opadniemy poniżej 470-480 to sprzedam.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2063
Reputacja postu: 
0

Postautor: __kot__ » piątek, 18 kwietnia 2014, 09:43

LTC na btc-e stara się właśnie ustalić kierunek

Orator
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0

Postautor: tomko222 » piątek, 18 kwietnia 2014, 13:17

prezes pisze:Można sobie narysować też taki trójkąt, gdzie kurs wcale nie wyszedł dołem a po wyjściu górą odbił się od kanału ale to wszystko jest bardziej życzeniowe.
Wiadomo że można jak się chce coś zobaczyć :P Tylko ja ten trójkąt rysowałem jakoś na początku marca - dużo i przed tym wyjściem dołem i wyjściem górą więc tym się nie sugerowałem :)

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » piątek, 18 kwietnia 2014, 14:29

Scenariusz z 3 marca właśnie nabrał realnych kształtów (tylko trochę szybciej to idzie). Myślę, że w ciągu tygodnia/dwóch powrót do dołka (może szybciej, zależy co zrobią inwestorzy z ostatniej pompy ;) )

Chińczykom raczej się skończyła kasa i oni już będą dogorywać. Dodatkowo oni teraz mogą zacząć sprzedawać na giełdach zachodnich...

Szansę na 350$ oceniam na ponad 50% i tam będę czekał częścią kasy. Reszta na 270-280 ;) W poniedziałek i wtorek jak się zaczęły te dzikie jazdy - po sprzedaży wszystkiego wysłałem kasę z giełd do banku żeby nie kusiło. Zobaczymy czy dobrze zrobiłem :)

"tu de muuun" Bitstamp :twisted:

i jeszcze te boty na BTC-e....

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: alex69 » piątek, 18 kwietnia 2014, 16:02

moje już poleciały i zawróciły ze trzy razy :twisted:
pewnie dlatego, ze wiekszosc handlujacych nie posiada instrumentow, to tez najfajniej 'bujaja' na cex.io

!edyta
sorry za offtop, na btc-e zrobily az 5 posuniec, a na cexio 21 ...

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: diakon » sobota, 19 kwietnia 2014, 11:29

Kolejny dzień i jesteśmy w 490-500. Kolejne próby zbicia kursu, tym razem bardziej udane, bo już praktycznie nie było oporo, w rezultacie skończyły się odbiciem do punktu wyjścia, czyli praktycznie powtórka z rozrywki.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » sobota, 19 kwietnia 2014, 17:32

Uwaga przecięły się dwie kreski w skali 1D . To znaczy że będzie szło w górę :)
analiza_techniczna_z_kresek.png

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: sxzp » sobota, 19 kwietnia 2014, 17:39

hehe chyba trochę pochopnie :) cięcie EMA musi być potwierdzone i przyklepane, ale patrząc na MACD i brak chęci do sprzedawania tanio <500 też jestem dobrej myśli. Samo liźnięcie jednak nie wystarczy :) Czekamy na rozwój wydarzeń.

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”