Dyskusja na temat kursu BTC. [Archiwum]
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
-
Strona 226 z 384
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- …
- 384
- Następna
- Weteran
- Reputacja: 2063

Re: Dyskusja na temat kursu BTC.
Postautor: __kot__ » wtorek, 15 kwietnia 2014, 14:42
Moim zdaniem np. do metali szlachetnych
żywność i broń to też w takim przypadku niegłupia inwestycja
__kot__
- Weteran
- Reputacja: -19

Postautor: smok » wtorek, 15 kwietnia 2014, 14:48

smok
- Weteran
- Reputacja: 6
Postautor: konkor » wtorek, 15 kwietnia 2014, 14:54
To nie ten etap

konkor
- Weteran
- Reputacja: 88
Postautor: grzem » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:07
Właśnie załamanie finansów w 2008 popchnęło Satoshiego, do uruchomienia Bitcoina. Drukowanie walut na wyścigi FED, BOJ, dołączy EBC, popycha przynajmniej mnie do Bitcoina. Wypatruję (życzę sobie) załamania świata finansów jaki znamy.konkor pisze:Ja w ogóle nie rozumiem jak można myśleć, że ogólno-światowe załamanie na rynkach popchnie ludzi do BTC
grzem
- Weteran
Postautor: MusX » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:10
w pełni się zgadzam, ale może to być za mało dla całego tego kapitału.__kot__ pisze:Moim zdaniem np. do metali szlachetnych
żywność i broń to też w takim przypadku niegłupia inwestycja
Natomiast krypto są ogólnie bardzo łatwą inwestycją. Można się spodziewać większych problemów z AML w przypadku takiego kryzysu co będzie naturalną obroną systemu.
Poza tym, żeby się znać na metalach trzeba (przynajmniej dla mnie) włożyć więcej pracy niż znać się na krypto, przynajmniej na tyle, żeby nie dać się oszukać.
Ja natomiast sądzę inaczej, w czasach kryzysu na wszystkim jest ryzyko i bardziej może się liczyć to, że nie da się dodrukowywać albo wywłaszczać tej inwestycji. Mam nadzieje, że będziemy mieli okazji się przekonać niedługo.konkor pisze:Ja w ogóle nie rozumiem jak można myśleć, że ogólno-światowe załamanie na rynkach popchnie ludzi do BTC (czy innych aktywów wysokiego ryzyka)
+1grzem pisze:Drukowanie walut na wyścigi FED, BOJ, dołączy EBC, popycha przynajmniej mnie do Bitcoina.
MusX
- Weteran

Postautor: __kot__ » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:17
Dodatkowo, powiązanie z USD spowoduje z pewnością spadek wartości BTC przynajmniej na początku kryzysu.
Być może potem ludzie się zwrócą w kierunku inwestycji takich jak BTC (pamiętać jednak należy, iż to wciąż inwestycja wysokiego ryzyka). Sprawą oczywistą jest, iż do rozwoju BTC są obecnie potrzebne fiaty. Nie będzie infrastruktury, nowych firm i pomysłów bez inwestorów ubranych w fiaty. Dlatego dopóki BTC jest powiązany silnie z pieniądzem fiat, dopóty jego wartość będzie spadała wraz ze spadkiem wartości tego pieniądza. Jeżeli BTC urośnie do miana samodzielnej waluty i nie będzie przeliczany automatycznie na USD/EUR/cokolwiek, wtedy będzie bezpieczną przystanią w razie problemów.
__kot__
- Weteran
- Reputacja: 644

Postautor: baggins » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:19
nie wiem czy Twoje rozumienie ma jakiś wpływ na kurs... znajomi też mi mówili, że nie rozumieją jak można kupować "coś co nie istnieje", jak im parę lat temu o BTC wspominałem, kilku złamało się dopiero parę miesięcy temu i kupiło BTC czego ja tym razem nie rozumiałem

zachowanie kursu/ludzi nie musi być logiczne, a przynajmniej nie dla kogoś kto nie dysponuje wszystkimi informacjami

LEWAR TWÓJ WRÓG!!!
NoMoreCore
baggins
- Weteran
Postautor: konkor » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:19

Utopia po prostu... brak słów

no i standardowy oręż w takich rozmowach - " a bo dwa lata temu.... " . Ciekawe czy koledzy by kupili, gdyby teraz nagle rozpoczął się kryzys (taki jak w latach 20-tych). Bo ja na pewno nie....baggins pisze:@konkor
... znajomi też mi mówili, że nie rozumieją jak można kupować "coś co nie istnieje", jak im parę lat temu o BTC wspominałem, kilku złamało się dopiero parę miesięcy temu i kupiło BTC czego ja tym razem nie rozumiałem![]()
konkor
- Weteran

Postautor: baggins » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:26
mógłbyś wyjaśnić mechanizm bardziej szczegółowo bo brakuje mi pewności o której wspominasz w zdaniu "... powiązanie z USD spowoduje z pewnością spadek wartości BTC ..." czy mi się wydaje, czy BTC jest powiązane z USD wpodobny sposób jak złoto - z Twojego rozumowania płynie wniosek, że jak USD będzie tracić na wartości, to złoto również? przecież kurs wymiany nie jest fixed__kot__ pisze:Tak - ale to my to rozumiemy. 95% społeczeństwa nie ma o tym pojęcia.
Dodatkowo, powiązanie z USD spowoduje z pewnością spadek wartości BTC przynajmniej na początku kryzysu.
Być może potem ludzie się zwrócą w kierunku inwestycji takich jak BTC (pamiętać jednak należy, iż to wciąż inwestycja wysokiego ryzyka). Sprawą oczywistą jest, iż do rozwoju BTC są obecnie potrzebne fiaty. Nie będzie infrastruktury, nowych firm i pomysłów bez inwestorów ubranych w fiaty. Dlatego dopóki BTC jest powiązany silnie z pieniądzem fiat, dopóty jego wartość będzie spadała wraz ze spadkiem wartości tego pieniądza. Jeżeli BTC urośnie do miana samodzielnej waluty i nie będzie przeliczany automatycznie na USD/EUR/cokolwiek, wtedy będzie bezpieczną przystanią w razie problemów.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!
NoMoreCore
baggins
- Weteran

Postautor: baggins » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:32
a dlaczego z góry zakładasz, że to Ty podjąbyś trafną decyzję - jak by fiaty zaczęły się walić, hiperinflacja albo co, to zwiewał bym z nich jak najprędzej i raczej opór przed zakupem chociażby "za drobne" BTC by we mnie istotnie zmalał skoro ta kasa zaraz i tak straci jakąkolwiek wartość - i nie mówię tu o przecietnych ludkach którzy mają na koncie 2 wypłaty... jak by Ci konkretne oszczędności życia zacząły znikać to byś wymieniał fiat na cokolwiek innego bez większego zastanowienia i byle szybciejkonkor pisze: no i standardowy oręż w takich rozmowach - " a bo dwa lata temu.... " . Ciekawe czy koledzy by kupili, gdyby teraz nagle rozpoczął się kryzys (taki jak w latach 20-tych). Bo ja na pewno nie....

... ot scenariusz jak każdy inny

LEWAR TWÓJ WRÓG!!!
NoMoreCore
baggins
- Weteran

Postautor: __kot__ » wtorek, 15 kwietnia 2014, 15:36
Kurs złota jest obecnie zwyczajnie manipulowany przez Commercials i będzie on tak długo niski jak długo będzie opłacalna spekulacja na akcjach i dodruk pieniądza fiat (który jest obecnie masowy i koniec końców spowoduje upadek wielu walut i gospodarek). A więc kurs ów niski długo już nie będzie (ja osobiście zamierzam się zapakować ile się da w obecnym kwartale tego roku i być może trochę jesienią). Złoto zawsze zyskiwało kolosalnie na wartości podczas kryzysów i wojen i tak będzie również w tym przypadku - jest ono po prostu bezpiecznym zabezpieczeniem kapitału, które JEST (istnieje w realnym świecie). Co wcale nie znaczy, że jest doskonałym środkiem spekulacyjnym w ogólności (choć na czas kryzysu takim się stanie).
__kot__
- Weteran

Postautor: baggins » wtorek, 15 kwietnia 2014, 16:04
a argument "istnienia w realnym świaecie" już był omawiany wielokrotnie - internet też nie istnieje Twoim zdaniem w realnym świecie
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!
NoMoreCore
baggins
- Weteran

Postautor: __kot__ » wtorek, 15 kwietnia 2014, 16:09
Weź sobie pod rozwagę ceny kilku aktywów w czasie kryzysu:
- złoto
- żywność
- nieruchomości
- akcje
Wszystkie sa powiązane z fiatami. Czy zachowują się tak samo?
__kot__
- Weteran

Postautor: baggins » wtorek, 15 kwietnia 2014, 16:25
oczywista jest również kwestia innego zachowania się cen złota, a innego nieruchomości... jednak działaniem na wypadek kryzysu jest zapewnienie ochrony kapitału, tak aby minimalizować ryzyko zniszczenia, konfiskaty/kradzieży i zapewnienie jego mobilności, a tu raczej BTC jest bliżej złota niż nieruchomości moim zdaniem
EDIT: dobry moment na szybki zakup złotka jak komuś się spieszy przed kryzysem, dziś 2%w dół... i oczywiście tylko wersja fizyczna

LEWAR TWÓJ WRÓG!!!
NoMoreCore
baggins
- Weteran
Postautor: konkor » wtorek, 15 kwietnia 2014, 16:31

W tej chwili nie jest, i jest bardzo zależny od fiatów - bo dopiero na nich rośnie. Kopiesz sobie BTC, ale za prąd zapłacisz fiatami. Dopiero jak jakaś część gospodarki zacznie rozliczać BTC bez udziału fiatów i bez wyrzucania BTC w ciągu minuty na giełdę, to będzie można powiedzieć że coś się zmieniło. A jak na razie mamy wczesną betę projektu, w której BTC jest ciekawostką a nie alternatywą. Ciekawostką, na której spekulacyjnie zarabiamy. Ta ciekawostka w przyszłości ma szansę być czymś więcej. I za obietnicę tej przyszłości płacisz - kupując BTC po 500$ za sztukę w dniu dzisiejszym. Cena obietnicy się zmienia, być może jutro będzie promocja

Taki droworozsądkowy przekaz płynie z większości for zagranicznych (po odrzuceniu trolli), tylko u nas jest malowanie trawy na zielono i wyrzucanie fiatów z obiegu już prawie od dzisiaj

Co do złota vs BTC w ciężkich czasach: Czy w czasach krachu lub wojny światowej będziemy pilnować elektrowni, żeby nasza "waluta" nie przestała "działać"? Partole przy elektrowniach i serwerowniach - zamiast chować się w lesie ze sztabką złota w kieszeni?

konkor
- Weteran

Postautor: baggins » wtorek, 15 kwietnia 2014, 16:39
no proszę Cię, co to za argumenty?... a czym płacisz za energię w kopalni złota i za siłe roboczą... złotem?konkor pisze:baggins pisze do nas chyba z przyszłości, gdzie BTC jest samodzielnym bytemTak jak złoto.
W tej chwili nie jest, i jest bardzo zależny od fiatów - bo dopiero na nich rośnie. Kopiesz sobie BTC, ale za prąd zapłacisz fiatami. Dopiero jak jakaś część gospodarki zacznie rozliczać BTC bez udziału fiatów i bez wyrzucania BTC w ciągu minuty na giełdę, to będzie można powiedzieć że coś się zmieniło. A jak na razie mamy wczesną betę projektu, w której BTC jest ciekawostką a nie alternatywą. Ciekawostką, na której spekulacyjnie zarabiamy. Ta ciekawostka w przyszłości ma szansę być czymś więcej. I za obietnicę tej przyszłości płacisz - kupując BTC po 500$ za sztukę w dniu dzisiejszym. Cena obietnicy się zmienia, być może jutro będzie promocja![]()
Taki droworozsądkowy przekaz płynie z większości for zagranicznych (po odrzuceniu trolli), tylko u nas jest malowanie trawy na zielono i wyrzucanie fiatów z obiegu już prawie od dzisiaj![]()
Co do złota vs BTC w ciężkich czasach: Czy w czasach krachu lub wojny światowej będziemy pilnować elektrowni, żeby nasza "waluta" nie przestała "działać"? Partole przy elektrowniach i serwerowniach - zamiast chować się w lesie ze sztabką złota w kieszeni?Ile trzeba dać przykładów, że fizyczny pieniądz w takich czasach jest i będzie zawsze na pierwszym miejscu? Na pewno nie chcielibyście teraz takiego załamania, bo Wasze marzenia prysłyby w mgnieniu oka
ja nie maluję trawy na zielono, ale widzę potencjał, a ryzyko projektu akceptuję (nadal ogromne) ... tyle że widzę je gdzie indziej niż Ty
EDIT: co do pilnowania elektrowni/chowania się w lesie ze sztabką, ja mam inny obraz... jak na jakimś np. granicznym punkcie kontrolnym wciskasz sobie te sztabki złota we wszystkie otwory ciała, a inni przechodzą przez niego bez obaz z brainwallet'ami
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!
NoMoreCore
baggins
- Weteran

Postautor: __kot__ » wtorek, 15 kwietnia 2014, 16:52
Co zrobisz w czasie tego kryzysu z nawet 1000 BTC? Kupisz chleb w spożywczaku (jeśli będzie)? Jabłka na targu? Mleko od rolnika? Raczej niemożliwe na chwilę obecną. Dlatego myślę, że cena BTC w taki przypadku będzie malała - nie ma on po prostu praktycznego zastosowania w codziennych sytuacjach kryzysowych i nie możesz nim się wszędzie posłużyć.
Dodatkowo - żeby za cokolwiek zapłacić, będziesz musiał wymienić BTC na fiaty, których wartość będzie leciała na łeb każdego dnia (srebrem jesteś w stanie płacić za rzeczy codzienne, złotem w większych transakcjach)
Zresztą, debile sponsorowani przez USA i UE właśnie rozpętują piekło na Ukrainie: http://wiadomosci.wp.pl/lbid,7101,title ... &_ticrsn=3
Obyśmy nie musieli przejść od teorii do praktyki....
Ja odpadam z tematu w tym wątku bo mogę tak długo a to off-top

__kot__
- Gaduła
- Reputacja: 10
Postautor: Disi » wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:04

Edit:
hahhaha, @Kot telepatia

smok pisze:Za chwile (kurs) podskoczy do góry to Wam zęby powybija
Disi
- Gaduła
- Reputacja: 10

Postautor: Vampire » wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:18
Co ma niby znaczyć to zdanie? "debile", "sponsorowani przez(...)", "rozpętują"? Jestes powazny lub zdajesz sobie jakakolwiek sprawe z tym co sie dzieje z ich panstwem ze piszesz takie slowa?__kot__ pisze:debile sponsorowani przez USA i UE właśnie rozpętują piekło na Ukrainie: http://wiadomosci.wp.pl/lbid,7101,title ... &_ticrsn=3
Vampire
- Weteran
- Reputacja: 194

Postautor: hanti » wtorek, 15 kwietnia 2014, 17:26

ale kto to tak na prawde wie co sie dzieje

Polecam giełdę kraken.com
hanti
-
Strona 226 z 384
- Przejdź do strony:
- Poprzednia