Jak wyjdziemy z dużego trójkąta?

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów

Jak wyjdziemy z dużego trójkąta?

Czas głosowania minął środa, 6 kwietnia 2016, 22:35

Boczniakiem
6
24%
Dołem
6
24%
Górą
13
52%

Liczba głosów: 25
Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Jak wyjdziemy z dużego trójkąta?

Postautor: Bitmar » sobota, 2 kwietnia 2016, 12:44

@Prezes. Jak zbankrutują chińskie kopalnie to spadnie trudność, a jak spadnie trudność to zwiększy się opłacalność, a jak się zwiększy opłacalność to zawsze znajdą się chętni aby zarobić i którym będzie się opłacać :)

Chińskie kopalnie to obecnie około 70-80% mocy.Po spadku nagrody, wszystkie naraz nie zbankrutują i nie znikną. Powoli będą odpadać te które nie dadzą rady, tym samym zmniejszając trudność pozostałym tak, aby dalej mogły funkcjonować. Jeśli stracimy 50% mocy sieci (hipotetycznie bo o tyle spadnie opłacalność po zmianie nagrody) to cofniemy się co najwyżej o 4 miesiące (wtedy mieliśmy 50% obecnej mocy sieci ) a nie do 2011roku, szybko to nadrobimy poprzez rozwój technologiczny koparek.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » sobota, 2 kwietnia 2016, 16:38

spadek nagrody to calkiem cos innego niz moc sieci. Czy trudnosc wynosi 1 czy 100mld bitcoinow przybywa ciagle tyle samo. Jak spadnie nagroda to wszyscy beda dostawac 2x mniej. Nie jest tak ze trudnosc wynosi 1 to zarabiaja 1btc a gdy trudnosc wynosi 2 to zarabiaja 0.5btc. Nie rozumiem tego porownania do cofniecia sie o co najwyzej 4 miesiace.
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 2 kwietnia 2016, 17:47

@hanti, cofniemy się o ok. 4 miesiące jeśli chodzi o moc sieci jeśli połowa górników odpadnie. 4 miesiące temu mieliśmy własnie 50% mocy obecnej. Prezes sugerował, że cofniemy się do 2011 roku.

Co do reszty Twoich wywodów, to górnik który przy stałej mocy X, zarabiał 4 miesiące temu 1BTC dziś przez wzrost trudności zarabia 0.5BTC czyli zarabia połowę mniej. Po spadku nagrody będzie znów zarabiał połowę mniej. Jeśli spojrzeć całościowo na wszystkich górników to tak, po spadku nagrody ogólnie jako całość będą zarabiać połowę mniej jeśli kurs się nie zmieni. Jeśli zaś np. połowa góników odpadnie, to pozostała połowa będzie zarabiała tyle co przed spadkiem trudności.

Po spadku nagrody można spodziewać się spadku mocy, ale szybko ją się nadrobi lepszymi koparkami.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 2 kwietnia 2016, 20:02

Bitmar pisze: Prezes sugerował, że cofniemy się do 2011 roku.
Użyłem skrótu i przenośni myślowej, w 2011 r. opłacało się kopać w domu ponieważ takie były ogólne warunki, żeby teraz się znowu opłacało kopać w domu to ogólne warunki powinny być podobne jak były wtedy, choć jakoś sobie tego nie potrafię teraz wyobrazić i wydaje mi się to nierealny scenariusz, dlatego wysnułem wniosek że kopanie BTC nie będzie w przyszłości opłacalne w warunkach domowych. Choć to wszystko w bardzo dużym uproszczeniu ale jak będziemy rozkładać to na czynniki pierwsze to okaże się że równanie jest niemożliwe do rozwiązania ze względu na zbyt dużą ilość zmiennych.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » niedziela, 3 kwietnia 2016, 12:30

Rośnie powoli ciśnienie na wzrost. Bidy na Bitfinexie na -7% to 12700 sztuk.

Wygadany
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0

Postautor: cryptotrader » piątek, 8 kwietnia 2016, 15:27

Jesteśmy już prawie przy samym końcu wielkiego trójkąta i teoretycznie lada moment powinno dojść do rozstrzygnięcia:
Obrazek
Mam nadzieję, że wyjdziemy górą :?.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 kwietnia 2016, 15:36 przez cryptotrader, łącznie zmieniany 2 razy.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: maxi82 » piątek, 8 kwietnia 2016, 15:34

"Nic śmiesznego" winda - ;)

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 8 kwietnia 2016, 21:06

No finex jest tu jeszcze jakąś nadzieją, bo ani na Huobi ani na BTC-E już od wielu dni nie daje się narysować boków tego "trójkąta" jako linii prostych. Na tych giełdach wyraźnie jedzie w bok ;)
Ale faktycznie wyjście na dniach.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: cryptotrader » niedziela, 10 kwietnia 2016, 11:09

Nie tylko na finexie, ale także na Bitstamp.
Wczoraj nawet CEO BitPay Tony Galippi napisał na twitterze
Obrazek
bitcoin volatility is lowest on record, as the triangle pattern completes
Mogłoby w końcu się coś ruszyć :) ... najlepiej jakby jeszcze na północ.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 10 kwietnia 2016, 11:17

Trójkąt bardziej przypomina wzrostowy. Linia trendu wzrostowego jest pod większym kątem niż spadkowego. Ja jestem dobrej myśli :) Co ważne już widać odpływ kapitału z altów czy ETH.....

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: cryptotrader » niedziela, 10 kwietnia 2016, 11:23

Ja również jestem zdania, że prawdopodobnie wyjdziemy górą. Faktycznie przeceny na altach mogą być sygnałem, że część osób szukających na nich wrażeń wróci do bitcoina jako kryptowalutowego safe heaven.
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 kwietnia 2016, 11:25 przez cryptotrader, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » niedziela, 10 kwietnia 2016, 11:25

Nie chcę nic mówić ale bitstamp jest chyba ostatnią giełdą na której BTC nie wyszedł jeszcze dołem z trójkąta. Nie oznacza to jednak, że lecimy na 100 % w dół, bo wybicia mogą być fałszywe. Widać za to po innych altach, ETH, DASH itp. że zaczął się sezon wiosennych wyprzedaży.

Wykresy w kolejności jak na bitcoinwisdom: bitstamp, btc-e, bitfinex, huobi.
2016-04-10 11_21_17-.png
2016-04-10 11_21_33-.png
2016-04-10 11_21_49-.png
2016-04-10 11_22_28-.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: cryptotrader » niedziela, 10 kwietnia 2016, 11:27

Z drugiej strony często przed właściwym ruchem następuje ruch fałszywy tzw. head fake. Z takim możemy mieć do czynienia właśnie.

Edit: Moim zdaniem prezes dolna linia wsparcia jest na Twoich wykresach błędnie wyrysowana. Powinna być poprowadzona przez największą liczbę dotknięć tak jak na moim wcześniejszym wykresie:
http://i.imgur.com/NAfO6M1.png
Przy takim rozrysowaniu w większości nie nastąpiło jeszcze wyjście dołem.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 10 kwietnia 2016, 11:38

prezes pisze:Nie chcę nic mówić ale bitstamp jest chyba ostatnią giełdą na której BTC nie wyszedł jeszcze dołem z trójkąta.
Tak, ale z twojego trójkąta a to jest duża różnica ;)

Problem jest tu w pikach, które są nieobliczalne a mogą rzutować na cały trójkąt. Dlatego nie ma co się kierować dokładnie pikami, próbować je uśrednić. Zawsze będzie tak, że ile ludzi tyle trójkątów bo to nie chodzi o dokładną figurę z linijką w ręku, tak to nie działa. Piki na innych giełdach były większe niż na bitstampie co może zaburzać obraz. Jeden pik na jednej giełdzie nie może rzutować na cały kurs.

Sam trójkąt jest wizualizacją nastroju inwestorów - czysta psychologia tłumu. Tu dokładnie linie nie mają zastosowania.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » niedziela, 10 kwietnia 2016, 11:58

cryptotrader pisze: Edit: Moim zdaniem prezes dolna linia wsparcia jest na Twoich wykresach błędnie wyrysowana. Powinna być poprowadzona przez największą liczbę dotknięć
Rysując w ten sposób narysujesz to co będziesz chciał, czyli dopasujesz trójkąt do tego, co Twoja podświadomość oczekuje. Ja wyznaję zasadę, że nie ma przypadków ani cudów w życiu, tylko są rzeczy których nasz mózg nie ogarnia.
Bitmar pisze: Sam trójkąt jest wizualizacją nastroju inwestorów - czysta psychologia tłumu. Tu dokładnie linie nie mają zastosowania.
Nie do końca tak jest, czasem ruch ceny o 1 cent poniżej znaczącej linii powoduje gigantyczny ruch ceny, zależy jak ludzie poustawiali zlecenia oczekujące i jak duże one są ale to dopiero widać po fakcie. Obecnie w przypadku bitcoina mamy wiele różnych giełd i wiele różnych cen i nie ma jednoznacznego przewodnika stada, niby Chiny ostatnio kierują ceną bo największy wolumen mają ale powszechnie wiadomo że ten wolumen jest fejkowy.

Kierunek kursu mógłby wskazać jakiś większy gracz ale na razie nie widać chętnych, więc kurs dryfuje w bok i tak może jeszcze trochę podryfować, wychodząc raz górą a raz dołem z różnych trójkątów, dlatego lepiej nie podejmować pochopnych decyzji, jak się zaczną większe ruchu.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: cryptotrader » niedziela, 10 kwietnia 2016, 12:29

@prezes
Bynajmniej horyzontalne poziomy wsparcia i oporu są tym silniejsze i znaczące im częściej działały jako punkty zwrotne. Dokładnie tą samą zasadę można zastosować dla linii trendu, dlatego przeprowadzanie linii przez kilkukrotne jej dotknięcia jest dużo mniej życzeniowe i "cudaczne" niż wyznaczanie linii wsparcia na podstawie dwóch punktów jak ty na tych swoich wykresach, a później się dziwienie, że trójkąt nie zadział.
Polecam trochę edukacji AT:
How to Draw Trend Lines
http://dailypriceaction.com/forex-begin ... rend-lines
Forex Support and Resistance
http://dailypriceaction.com/forex-begin ... resistance

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » niedziela, 10 kwietnia 2016, 12:41

@cryptotrader
To nie apteka i kurs się przeważnie nie odbija idealnie od linii, czasami je przekracza i wraca z powrotem, tak się dzieje nawet w większości przypadków, dlatego nie ma co przykładać dużej wagi do tego czy dana linia została przebita czy też nie, bo ważniejsze jest to co się dzieje później. Im więcej uznaniowości w rysowaniu trójkątów i innych figur tym więcej pomyłek, podręcznikowe przykłady są dobre ale w książkach a życie pisze swój scenariusz, który się różni wiele od podręcznikowych teorii. Możesz się edukować latami i znać cała masę technik rysowania trójkątów a i tak nie zarobisz jeżeli nie opanujesz swoich emocji, o czym mistrzowie od technik rzadko wspominają. Dlatego ja wyznaję zasadę żeby sobie życie upraszczać a nie komplikować ale każdy robi jak mu pasuje, niektórzy może lubią sobie utrudniać. Ty analizujesz liczbę dotknięć, a ja po prostu łączę dwa skrajne punkty i tyle.

2 punkty w zupełności wystarczą do wrysowania linii wsparcia i co ciekawe te 2 punkty przeważnie są najważniejsze a cała reszta to już ich pochodna ale jak pisałem wcześniej nie to jest najważniejsze, tylko to jak się zachowuje cena w okolicy znaczącej linii. Co ciekawe ukośne linie potrafią wyglądać zupełnie inaczej na różnych interwałach czasowych, czy różnych platformach, trzeba mieć tego świadomość, żeby się za bardzo na nich nie zafiksować.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » niedziela, 10 kwietnia 2016, 12:44

Myślę, że można liczyć na pewną opóźnioną reakcję na Panama Papers. Obstawiam wzrosty od wtorku, być może wyjście z trójkąta górą w okolicach $442 bo czas najwyższy.
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: cryptotrader » niedziela, 10 kwietnia 2016, 12:46

@prezes
Dlaczego zakładasz, że to u mnie jest uznaniowość, a nie u Ciebie w dwupunktowych liniach trendu, których tym bardziej można przeprowadzić całą gamę. U mnie stopień swobody jak np. w takim rozrysowaniu
http://i.imgur.com/NAfO6M1.png jest znacznie mniejszy. A czym jest dobór tych "najważniejszych" 2 punktów jak nie uznaniowością przy nadaniu stopnia ich ważności?
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 kwietnia 2016, 13:05 przez cryptotrader, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » niedziela, 10 kwietnia 2016, 12:47

Dlatego bo:
prezes pisze:Ty analizujesz liczbę dotknięć, a ja po prostu łączę dwa skrajne punkty i tyle.
Moje linie się nie zmieniły od zeszłego roku, oprócz bitfinexa ale tam już wyszliśmy dołem w styczniu i testowaliśmy drugi raz linię w lutym.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”