Tutaj jest przykład Walk Forward:

Robiłeś coś takiego?
Jak mają się do tego liczby 75 i 105?
To wartości z jakiegoś roku/etapu optymalizującego?
Z samego końca?
Postautor: The Real McCoin » środa, 21 czerwca 2017, 13:28
The Real McCoin
Postautor: amneziahaze » środa, 21 czerwca 2017, 14:57
A co z takimi nienaturalnie długimi rajdami, które zapowiadały wcześniejsze newsy? Większość się sprawdza, ok bywało, że nagle nadzieje rynku się odwracały naprzeciw, jednak są szczególne momenty, które windują grubość portfela naprawdę płynnie i w dość szybki sposób, bynajmniej nie na jakiejś bańce.Ale nadal nie rozumiem co lepszego daje metoda "na czuja".
amneziahaze
Postautor: mecenas » środa, 21 czerwca 2017, 16:30
Walk Forward jest dla takich sceptyków jak Ty. Strategia, którą posługuję się prywatnie optymalizowałem walk forward, bo byłem ciekaw wyników. Inwestuję jednak na optymalizacji, która mi odpowiada i jest to cała próba historyczna, albowiem uważam, że optymalizacja na kilkunastu latach historii jest wartościowsza, niż odcinkowa optymalizacja krokowa walk forward, która modeluje sobie "przyszłość" jako wycinek przeszłości i tam szuka weryfikacji. Przyszłości nikt nie zna i weryfikowanie się na czymś co ani przyszłością nie jest, ani nie będzie podobne do rzeczywistego jutra mały ma sens. Takie jest moje podejście i takie stosuję w handlu. Szkoda, że skupiamy się na metodach optymalizacyjnych, bo to jak szukanie dziur w kwestiach formalnych.
mecenas
Postautor: mecenas » środa, 21 czerwca 2017, 16:43
Co to znaczy "większość"? Co to znaczy "windują grubość portfela"? Jakie są liczby? Z czego składa się mechanizm decyzyjny? Jaki podejmowane jest ryzyko?...
mecenas
Postautor: amneziahaze » środa, 21 czerwca 2017, 17:13
amneziahaze
Postautor: mecenas » środa, 21 czerwca 2017, 17:19
I o to właśnie chodzi. Zauważ jednak, że metoda rsi 30-70 jest powszechnie uznana za osiągającą przyzwoite zyski. Ja mam odwagę zanegować taką tezę i za to jestem bity.
mecenas
Postautor: amneziahaze » środa, 21 czerwca 2017, 17:25
Na forum jest wiele potencjału w ludziach, którzy stosują znacznie lepsze metody, ale się tym nie afiszują za bardzo, to pewniak, zaś co do rsi, to domyślam się, że podbijasz do kogoś z tymI o to właśnie chodzi. Zauważ jednak, że metoda rsi 30-70 jest powszechnie uznana za osiągającą przyzwoite zyski.
amneziahaze
Postautor: mecenas » środa, 21 czerwca 2017, 17:33
Oto wyniki zastosowania strategii na WIG20:
Jeśli sądzisz, że się z czymś afiszuję, to nie odczytałeś moich intencji, albo odczytałeś z błędem.
mecenas
Postautor: amneziahaze » środa, 21 czerwca 2017, 17:36
amneziahaze
Postautor: mecenas » środa, 21 czerwca 2017, 17:39
Użyty książkowo nie zarabia. Po za tym ładna koncepcja.
mecenas
Postautor: prezes » środa, 21 czerwca 2017, 18:20
A co użyte książkowo zarabia? Nie wiem czemu Ty się tak dziwisz. Jak coś działa to ludzie wskakują na tego konika i już nie działa, przecież to normalna kolej rzeczy jest.
prezes
Postautor: The Real McCoin » środa, 21 czerwca 2017, 19:41
Ja jedynie chcę się dowiedzieć, czy wyniki jakie przedstawiłeś:
są miarodajne.
The Real McCoin
Postautor: mecenas » środa, 21 czerwca 2017, 20:00
A dlaczego jeden sposób optymalizacji ma być miarodajny a drugi nie? Dla mnie Walk Forward jest nieatrakcyjny, wolę optymalizację bez fragmentacji. Dla Ciebie Walk Forward to sposób lepszy, bo zaproponowany przez sceptyków metody, którą ja stosuje. Rozumiem, że nie uznajesz mojej metody jednorazowej optymalizacji na całej próbce, ale opinia, ani cytat z mądrej książki nie jest dowodem w sprawie.
Pisałem o tym, to oczywiste.
Pisałem o tym, to oczywiste.
Zapodaj na czym przetestować metodę RSI a zobaczymy czy to problem jest mój, czy wskaźnika.
mecenas
Postautor: The Real McCoin » środa, 21 czerwca 2017, 20:29
Ok, uznaję to za ostateczne potwierdzenie.
są bezwartościowe.
The Real McCoin
Postautor: mecenas » środa, 21 czerwca 2017, 23:27
mecenas
Postautor: amneziahaze » czwartek, 22 czerwca 2017, 18:17
Ale co "TAK". tak się rozpędziłeś z tym tematem, że coś czuję koniec już dawno temu nastał, a ja bym raczył w to nie uwierzyć, więc jak... raz jest złoty środek, a później nagle okazuje się że go nie ma. Czyli co, nie intuicja tylko automat, ale nagle nie, bo założenia są błędne?
amneziahaze
Postautor: mecenas » czwartek, 22 czerwca 2017, 18:32
mecenas
Postautor: The Real McCoin » piątek, 23 czerwca 2017, 12:41
The Real McCoin
Postautor: mecenas » piątek, 23 czerwca 2017, 12:53
Wyniki metody w wersji tylko long:
mecenas
Postautor: The Real McCoin » piątek, 23 czerwca 2017, 13:23
The Real McCoin
Wróć do „Rozważania ekonomiczne”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).