Dyskusja na temat kursu BTC [Archiwum - 2013-2015]

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów

Czy Twoim zdaniem kurs w terminie 05 XII - 12 XII

1. Wzrośnie
6
60%
2. Spadnie
3
30%
3. Pozostanie w konsolidacji
1
10%

Liczba głosów: 10
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu BTC.

Postautor: prezes » niedziela, 5 października 2014, 14:26

nalesnikld pisze:
Vampire pisze:Ale kto tu emocjonalnie podchodzi do tego?:)Ja np nie i na spokojnie sobie patrze jak leci w dol i zacieram rece by wejsc chociaz jednym btc:D
wiadomo że profesjonaliści podchodzą do sprawy bez emocji, każdy ruch jest analitycznie zaplanowany, ale w BTC jest duża grupa amatorów, gdzie bitcoin jest ich pierwszym kontaktem z grą na giełdzie.
Bez emocji to tylko podchodzą maszyny i ewentualnie psychopaci ale w tym drugim przypadku też są emocje tylko na innej płaszczyźnie ;)
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » niedziela, 5 października 2014, 14:36

Ktoś obserwuje to odbicie? Na Stampie dwie zielone świeczki 15m po 1k BTC, a do 325$ ciągle identyczna liczba BTC- jakby bot dokładał non stop ;) Dodatkowo na 300$ znów ruchome ścianki.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 5 października 2014, 14:42

Mucha pisze:
Mam poszukać i znaleźć 2 którzy nie mieli racji ? ; )
Wtedy dam argument że ty nie rozumiesz ? ; D
Guru jest tylko jeden ;) A tak serio to nie chodzi przecież o osobę tylko wskaźnik - Fale Elliotta. Zaraz powiesz, że wiele wskaźników się nie sprawdziło ale reszta to są wskaźniki matematyczne które służą tylko do analizy po fakcie. Fale Elliota bazują na psychologi tłumu - czyli podejscie do kursu od strony psychologii zachowań człowieka a nie matematyki. Jeżeli schemat Elliota się sprawdził oznacza to, że większość spekulantów bitcoinowych to nadal amatorzy kierujący się paniką i euforią czyli ogólnie emocjami. Jak widać nawet po naszym forum wszystko się zgadza :)

Wygadany
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mucha » niedziela, 5 października 2014, 14:52

Bitmar pisze:
Mucha pisze:
Mam poszukać i znaleźć 2 którzy nie mieli racji ? ; )
Wtedy dam argument że ty nie rozumiesz ? ; D
Guru jest tylko jeden ;) A tak serio to nie chodzi przecież o osobę tylko wskaźnik - Fale Elliotta. Zaraz powiesz, że wiele wskaźników się nie sprawdziło ale reszta to są wskaźniki matematyczne które służą tylko do analizy po fakcie. Fale Elliota bazują na psychologi tłumu - czyli podejscie do kursu od strony psychologii zachowań człowieka a nie matematyki. Jeżeli schemat Elliota się sprawdził oznacza to, że większość spekulantów bitcoinowych to nadal amatorzy kierujący się paniką i euforią czyli ogólnie emocjami. Jak widać nawet po naszym forum wszystko się zgadza :)
Wiem co to są fale eliota , ja twierdzę że nie można okreslić kursu przyszłościowo , chyba że nim sterujesz ; D a ty twierdzisz że można :)

Zdaje sobie sprawę że rynek się porusza od przewartościowania do niedowartościowania , musi przyjść moment że ci co zainwestowali nieracjonalnie muszą pójść z torbami.

Gdyby ktoś wymyślił "jedyne nie mylące się narzędzie" to byłby bardzo Bogaty :) można się posiłkować "zachowaniem tłumu" ale trzeba brać jeszcze inne czynniki a najlepszy to realna wartość.
Kantor Bitcoin Konsultacje księgowo-podatkowe.
kupno/sprzedaż bitcoin F2F, przez konta bankowe, wypłaty z bankomatów
Bitcoin informacje Bitcoin infromacje Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Localbitcoin-FlyingAtom
FlyingAtom-Facebook

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 5 października 2014, 15:16

Mucha pisze:
Wiem co to są fale eliota , ja twierdzę że nie można okreslić kursu przyszłościowo , chyba że nim sterujesz ; D a ty twierdzisz że można :)
Guru jednak to zrobil i wygrał tak jak i wszyscy co go posłuchali lub sami ten schemat dostrzegli ;) Czy to przypadek czy psychologis tłumu nie ważne, liczy się efekt końcowy, ja o tym dyskutować nie będe. Guru przewidział bańkę smoleńską, jej pęknięcie i dołek, bańkę ostatnią i jej pęknïęcie, i to co teraz mamy. To wszystko już 3 lata temu ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » niedziela, 5 października 2014, 15:17

A może guru to MK :shock:

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitguru » niedziela, 5 października 2014, 15:23

Nie jest źle, w końcu 1000 PLN na Cureksie nadal się trzyma ;-) A poważniej - 300 USD jeszcze nieprzebite, a niektórzy już rozważają wartości dwucyfrowe. Panowie (i Panie), spokojnie. Mamy jeszcze czas, wiele może się w międzyczasie zdarzyć. Mogą być nagłe zwroty akcji. Warto obserwować sytuację, ale przyda się chłodna głowa.

@Bitmar
Jestem daleki od kwestionowania "kresek". Również dzięki nim jestem sporo zamożniejszym człowiekiem niż rok temu. Ale większość błędnych prognoz nie jest winą modeli teoretycznych i wskaźników, tylko błędów na etapie ich stosowania i interpretacji. Eliot i jego fale mogą co do zasady sprawdzać się znakomicie, ale czy wierzchołki kolejnych fal składowych wyznaczyliśmy prawidłowo? To jak zwykle okaże się dopiero po fakcie. Nie dalej jak parę miesięcy temu byłeś przekonany, że krótki kwietniowy pik w dół był dnem i teraz to już właściwie tylko up. Pisałeś, że amatorzy tanich BTC nie mają raczej co liczyć na jesienne przeceny. Dziś wiemy już, że to nieprawda. Kula cały czas jest w ruchu, spadki po ostatniej bańce trwają nadal. Faza desperacji prawdopodobnie jeszcze przed nami. Nawet jeśli Twoja strategia zapewniała Ci dotychczas sowite zyski, odrobina pokory i zdrowych wątpliwości nigdy nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Szczególnie na tak rozchwianym, niestabilnym rynku.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 5 października 2014, 15:33

@bitguru. Zgadzam się, że problemem jest interpretacja i to czy zrobiliśmy to dobrze okaże sie po fakcie. Teraz po fakcie okazuje się, że teoria Guru sie sprawdziła. Mając tą wiedze 3 lata temu i tak mało komu udało by się to wykorzystać właśnie z powodu interpretacji. Ja w interpretacji dobry nie jestem i też sie myle ale nie o mnie tu mowa tylko o Guru.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: mxnu » niedziela, 5 października 2014, 15:52

Przecież guru dawno porzucił tamtą interpretację. Trend spadkowy miał być już złamany i na poziomie 600$ guru był "bullish" aż do ostatniego dnia, kiedy 539$ padło. Mieliśmy już więcej nie zobaczyć 340$, co najwyżej 450$. Przy 450-530$ guru podtrzymywał jeszcze odwróconą głowe i ramiona. Wyobrażacie to sobie - wtedy wybicie w górę na wyższym wolumenie niż spadki w lutym? :D
Każdy może się grubo pomylić. Jak to się mówi, ważniejsze jest reagowanie niż prognozowanie. Problem z guru jest taki, że nie aktualizuje błednych prognoz. Po 2 miesiącach go olśniło.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 5 października 2014, 16:06

Zgadza się, od ostatniej bańki Guru już nie publikował swojej starej teorii oparej na Elliocie. Skończył na V fali i zataił fakt o falach korekcyjnych ABC które są częścią tej koncepcji. Dlaczego to zrobił nie wiem, może sam w to nie wierzył, może nie chciał wpływać na morale innych lub nie chciał być nazywany wariatem pisząc o spadkach skoro była faza eufori. Trzeba by się było go zapytać ;)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » niedziela, 5 października 2014, 16:14

Jutro poniedziałek, na tak wyprzedanym rynku ewentualny gruby news w stylu Ebaya, Netflixa (na Google bym nie liczył) spowoduje ostrą jazdę w górę.

Rynek jest rozchwiany emocjonalnie. Może być przesilenie, albo dalszy mocny zjazd.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitguru » niedziela, 5 października 2014, 16:26

@mxnu
W przypadku swoich ewidentnie błędnych prognoz Guru ma ograniczone pole do manewru. Pamiętaj, że on bierze za nie kasę. I to grubą. Każde późniejsze roztrząsanie własnych potknięć na forum publicznych to de facto PRowy strzał w stopę. Potencjalnym klientom rozważającym zakup jego subskrypcji zapala się wtedy czerwona lampka. "Jeśli ten gość pomylił się tak konkretnie, czy warto w ogóle wywalać kasę na jego bajania"? W znacznie bardziej komfortowej sytuacji jest DanV, udostepniający kursowe przemyślenia za darmo. On chętnie wraca do swoich wcześniejszych wykresów i cały czas uczy się na błędach, jak na pasjonata przystało. Dlatego w odróżnieniu od dusigrosza Guru, mam dla niego szacunek.

Orator
Reputacja: 279
Reputacja postu: 
0

Postautor: Awesomist » niedziela, 5 października 2014, 16:47

Bit-els pisze:Jutro poniedziałek, na tak wyprzedanym rynku ewentualny gruby news w stylu Ebaya, Netflixa (na Google bym nie liczył) spowoduje ostrą jazdę w górę.

Rynek jest rozchwiany emocjonalnie. Może być przesilenie, albo dalszy mocny zjazd.
Szczerze nie zdziwiłbym się jakby po PayPalu to właśnie google w najbliższym czasie również zaczęło wspierać BTC, w plotach że PayPal może zostać sprzedany może kryć się ziarenko prawdy, a przekonać się będziemy mogli o tym (po raz kolejny: może) wkrótce ;)

Inna sprawa, że niekoniecznie to wpłynie na kurs w czasie dłuższym niż short.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » niedziela, 5 października 2014, 17:18

Guru ma czuja ze hej. Przez tyle lat nie zaliczyl wpadki moze czasem pomylil sie o kilka dolcow. Warto pamietac ze jak btc stalo po 2 lub 3 dolce on mowil ze bedzie po 100 i wyzej. Nie minely 2 lata i to sie sprawdzilo.
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 5 października 2014, 17:29

W Longu nie zliczył wpadki ale w shortach myli się często. Short to loteria i hazard tu nie ma mocnych ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » niedziela, 5 października 2014, 17:48

Widzicie to? 28k ASKów na 300$ :!:

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » niedziela, 5 października 2014, 17:49

300 pękło... myślalam jednak ze bedzie opór na 300 na stampie, w minute zeszlo do 288USD.

Swoją drogą nie zauważyłam argumentacji że osłabienie kursu może być wypadkową zaognionej systuacji w Hong Kongu i Shenzen, najbardziej uprzemysłowionym, zinformatyzowanym regionie Chin?

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: fonetic » niedziela, 5 października 2014, 17:52

Co to jest?? 28k ask na stampie ? lol?
http://flyingatom.com Stacjonarny kantor wymiany bitcoina w Warszawie Złota 59 nad złotymi tarasami
kupno/sprzedaż bitcoin, szkolenia, konsultacje

https://localbitcoins.com/accounts/profile/flyingatom
https://www.facebook.com/FlyingAtom-1512992832345302

Orator
Reputacja: 279
Reputacja postu: 
0

Postautor: Awesomist » niedziela, 5 października 2014, 17:52

I lecimy w dół, ktoś ładną ściankę postawił - jeżeli jakaś gruba ryba ma ochotę na zakupy to teraz może się szybko obłowić. Jeśli nikt tego nie kupi to znaczy, że nastroje są typowo niedźwiedzie :P

Weteran
Reputacja: 775
Reputacja postu: 
0

Postautor: redbog » niedziela, 5 października 2014, 17:53

Ale poszło kupuje za resztę kasy co mam i niech dzieje się co chcę.

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”