Ciekawy wskaźnik

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Ciekawy wskaźnik

Postautor: md333 » środa, 11 września 2013, 20:37

Pan Stephen Gornick udostępnił ładny plik..

w którym wylicza sobie jak przyrasta trudność oraz wylicza wskaźnik 'Trudność do Cena' w kolumnie M, używa w tym celu logarytmu dziesiętnego

========================================
??? JAK ZINTERPRETOWALIBYŚCIE ten WSKAŹNIK ???
========================================

i teraz ciekawostka.. jak łatwo zauważyć od 7.06.2011 wskaźnik ten nie wychodzi w zasadzie z przedziału (5;6) z dwoma wyjątkami;
przy założeniu że trudność wzrasta średnio co 12 dni o średnio 20% zacząłem sobie wyliczyć jaka cena musiałaby być aby wskaźnik się utrzymał dalej w przedziale 5-6. Włosy stają dęba. Nie do końca jednak rozumiem intencji wyliczania wskaźnika trudności do zysku 10logarytmem

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Re: Ciekawy wskaźnik

Postautor: gkucmierz » środa, 11 września 2013, 20:58

Dodałem wykres dla lepszego spojrzenia.

Każdy przeskok technologiczny czyli np. CPU -> GPU, GPU -> ASIC to jakieś ~+2 do tego wskażnika (to oznacza wzrost o 2 rzędy wielkości)

Wskaźnik pokazuje, że trudność sieci rośnie szybciej niż cena. Pewnie dlatego, że póki łatwo (niedawno wykopaliśmy zaledwie ich połowę) kopie się bitcoiny to ten wskaźnik idzie w górę. Myślę, że jak nagroda będzie porównywalna do fee bloku, to ten wskaźnik już nie będzie tak jechał w górę ostro.
Należy pamiętać że wzrost liniowy tego wzkaźnika = wzrost eksponencjalny diff/price.
1grzes2zcfyRHcmXDLwnXiEuYBH7eqNVh
BTC Average | Web Tools | Crypto Links

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: md333 » środa, 11 września 2013, 21:05

ok. fajnie by było gdyby tendencja się utrzymała

za
ile
dni delta diff cena wskaźnik
12 20% 104319622 140 5,872237967
24 20% 125183546 180 5,842274744
36 20% 150220255 220 5,834305814
48 20% 180264306 340 5,724430824
60 20% 216317167 400 5,733030996

;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » środa, 11 września 2013, 21:07

dobre dobre! zawsze byłem zdania, ze istnieje związek pomiędzy trudnością a ceną. I on jest!
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: md333 » środa, 11 września 2013, 21:48

l3sny pisze:dobre dobre! zawsze byłem zdania, ze istnieje związek pomiędzy trudnością a ceną. I on jest!
trudność raczej nie wynika z ceny ani cena nie wynika z trudności ale ewidentnie na tą chwilę jest korelacja, którą można zauważyć

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » środa, 11 września 2013, 22:15

ten związek jest nieliniowy i taki trochę ukryty ale m.zd. jeśli przy wzrastające trudności cena stoi w miejscu to tylko czekać eksplozji ;)
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Orator
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerry » środa, 11 września 2013, 23:04

Istnienie związku można wykazać pomiędzy dowolnymi czynnikami, np. malejąca ilość piratów wywołuje globalne ocieplenie ;)
piratestats.jpg
Trudność jest tylko technicznym wskaźnikiem, w sieci powstaje tyle samo monet, niezależnie od trudności.

Obecny wzrost trudności związany jest z wejściem kolejnej technologii, ASIC i masowym kupowaniem prostych w konfiguracji i użytkowaniu koparek.
diff.png
Wcześniejszy wzrost, oparty na GPU był nawet szybszy, co widać na wykresie - pochylenie żółtej linii jest większe niż czerwonej. Prawdopodobnie zielona linia to CPU, widać skok trudności związany z przejściem na GPU.

W drugiej połowie 2011 wzrost trudności i spadek kursu doprowadziły do granicy opłacalności kopania, wynikającej ze sprawności energetycznej GPU, stąd aż do stycznia 2013 wykres ma przebieg poziomy, drobne wahania są spowodowane zmianą kursu.

W lutym 2013 w masowej sprzedaży pojawiły się ASICi i obserwujemy stały wzrost trudności (czerwona linia), podobnie jak wcześniej dla GPU.

Okres wzrostu CPU trwał pół roku, GPU rok, ASIC za ok. pół roku dojdzie do granicy energetycznej i przyrost trudności się zatrzyma. Oczywiście, wzrost kursu może powodować wzrost trudności, podobnie jak było dla GPU.

Jaki miałby być mechanizm łączący trudność z ceną?

Prędzej należałoby szukać związku pomiędzy ROI koparek a ceną. Podaż BTC wynikająca z kopania w stosunku do obrotów na giełdach jest znikoma. Nawet spadek nagrody nie odbił się na kursie w żaden zauważalny sposób.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nuke » środa, 11 września 2013, 23:55

Ze wszystkim się jak najbardziej zgadzam i bardzo mi się podoba to co napisałeś.

Ale ostatnie zdanie...
myślę że bańka się zaczęła z powodu spadku podaży na rynek.
Nie sądzę by podaż/popyt nie ingerowały na cenę. Choć również myślę, że ktoś tu mąci wodę (szczególnie na gox).
Z drugiej strony lubię sprawdzać ile jest BTC i PLN na curex i muszę przyznać, że ilość PLN systematycznie się zwiększa. Z BTC jest różnie. (szkoda że curex udostępnia tylko aktualne dane i nie prowadzi statystyk).
Jedyna darmowa infolinia bitcoin

Mądrzy ludzie mówią, ponieważ mają coś do powiedzenia, głupi - ponieważ muszą coś powiedzieć.
Kup/sprzedaj Bitcoin przy pomocy localbitcoins
Proszę o zostawianie komentarzy.

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerry » czwartek, 12 września 2013, 00:04

Nuke pisze:....
Ale ostatnie zdanie...
myślę że bańka się zaczęła z powodu spadku podaży na rynek.
...
Spadek nagrody był w grudniu. Kurs ruszył w połowie stycznia. Nie twierdzę, że nie ma związku, może jest, opóźniony z powodu powolnego wysprzedawania się kopaczy. Ale nie jest wyraźnie bezpośredni, w sensie impulsu, jakim był spadek nagrody.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » czwartek, 12 września 2013, 00:37

nie jest bezpośredni ale jest ;)

Всем похуй

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”