majki pisze:Dobra czas zakończyć tą dyskuzje bo i tak nic nie zdzialacie. Chwała bogu na zachodzie w niemczech czy francji, anglii jak tylko wspomnisz o obcięciu socjalu to ludzie ci w czoło pukną i się do gardła z nożem rzucą. Oni nienawidzą kapitalizmu bo oni już to mieli i wiedzą, że to się nie sprawdziło.
Piszesz bzdury. Oni (szczegolnie Francuzi) mają tesknoty za socjalizmem bo nigdy prawdziwego u siebie nie mieli. Nie znają go tak jak my czy Rosjanie.
majki pisze:
Dlaczego za komuny mieliśmy drugą w europie co do wielkości armie, najnowsze wyposażenie, najlepsze szkoły, każdy miał mieszkanie, prace... To wynik gospodarki pomijając już ideologie która dobrą nie była. A samochody to co, płaciło się wielkie pieniądze? Nie.
A to już są MEGA bzdury. Takie rzeczy to chyba w Polsce wmawiali ludzom tylko za stalinizmu. Potem kiedy otwarto jako tako granice już nikt by w to nie uwierzył. Każdy miał mieszkanie i pracę? Mieszkanie po 10 latach oczekiwania, a prace za $20 miesięcznie. Taką byliśmy potęgą gospodarczą. Co do armii nie komentuję. Korea Północna też ma sporą armię. Jedzącą trawę.
A co do samochodów bo bardziej trafić kulą w płot nie mogłeś

Teraz bardzo używany samochód można kupić za jedną pensję. Kiedyś czytałem przeliczenie że za "komuny" jakikolwiek samochód kosztowałby w tej chwili po przeliczeniu do obecnych zarobków ponad 100tys! A używane samochody były drozsze od nowych. Zresztą dość porównać ile osob mialo auta. Gdzies 1 na 10.
Dobra rada: nie pisz o rzeczach o ktorych nie masz pojęcia.
I na koniec, bo więcej Cię przekonywać do myślenia nie zamierzam: ja mam 2x więcej lat niz Ty. W Twoim wieku też mialem poglądy, które nazwalbym dzis socjalistycznymi i lewicowymi. A teraz wiem ze bardzo pradziwe jest przyslowie:
KTO ZA MŁODU NIE BYŁ SOCJALISTĄ TEN NIE MA SERCA, KTO POTEM NIE PRZESTAŁ NIM BYĆ, TEN NIE MA ROZUMU.
eot