Druga strona równania

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Nex
Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Druga strona równania

Postautor: Nex » środa, 22 grudnia 2010, 00:26

Mamy walutę, którą uważamy za fajną. Mamy też kilka pustych miejsc, które musimy wypełnić, żeby ta waluta nie pozostała sztuką dla sztuki.

Jednym z takich pytań jest pytanie o to, co za bitcoiny kupować? Odpowiedź jest niby prosta: kupować można wszystko, co zaoferuje sprzedający.

Wiadomo, jednak, że nie jest z tym tak prosto i miło. Jedną z przyczyn niechęci do transakcji w bitcoinach jest to, że taka transakcja to jest jakaś tam czynność prawna, która wywołuje jakieś tam skutki.

Jeśli sprzedaję coś za bitcoiny (kubki, koszulki, samochody sportowe ;) ), to prowadzę jakąś tam działalność. Wiadomo zaś, że z tego tortu żywi się też państwo (rejestracje, pozwolenia, podatki itd.). Co prawda bitcoiny to jest "nic" i trudno jest podatkować obrót "niczym" ale jakiś kubek z nadrukiem to już jest jednak "coś", jakieś przewłaszczenie, sprzedaż - jeśli robię sobie bitcoinowy sklepik z takimi kubkami, to niech mi się nie śni, że nikt się do tego nie przypieprzy.

Tutaj właśnie widzę jeden z silnych hamulców dla rozwoju BitCoin (tj. dla wyjścia z kręgu ideowych kryptowalutowców ;) ).

No i wydaje mi się, że kluczem może być znalezienie towaru, który również byłby "niczym", takim "niczym" które chcieliby jednak mieć posiadacze bitcoinów. Mogłoby to pozwolić na upowszechnienie BitCoin, co jest jednym z celów, które trzeba osiągnąć, jeśli nie chcemy, żeby system szybko się wypalił.
17Z5ekQ63EbTeKYZDsn2ycZopS8jGTUZxQ
Obrazek
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy." Marylin Monroe

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Re: Druga strona równania

Postautor: Mahkul » środa, 22 grudnia 2010, 00:36

Ten towar, póki co, to świadczenie jakichś tam usług typu zrobienie strony czy pomoc w konfiguracji sieci etc. Niestety kolejna kwestia to problem zaufania takiej osobie - bo po przelaniu komuś BTC nie ma już odwrotu. Na szczęście - jest clearcoin.com :)

Wydaje mi się, że płacenie subskrypcji za granie w gry on-line też można jakoś przemycić - nie mówię oczywiście o WoW czy LOTRO, tylko małych projektach.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » środa, 22 grudnia 2010, 00:40

Mahkul pisze:Niestety kolejna kwestia to problem zaufania takiej osobie - bo po przelaniu komuś BTC nie ma już odwrotu.
I bardzo dobrze. W PayPaylu z kolei można kasę cofać i ludzie oszukują w drugą stronę. To takie bawienie się w kotka i myszkę.

Nex
Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nex » środa, 22 grudnia 2010, 00:42

Dwie takie rzeczy mi się nasuwają: używanie bitcoin w grach i płacenie bitcoinami za aktywność (posty na forach, komentarze lub tp.)

Przy czym nie chodzi mi o przemycanie, tylko o szerokie działanie w przekonaniu, że w normalnym obrocie jest to transakcja "nic za nic" (czyli np. wirtualny miecz świetlny za bitcoin).

Acz polecam ten tekst: http://freeyourmind.bblog.pl/wpis,podat ... w,750.html :D

No i mamy jeszcze "farmerów złota" w Chinach - też się za to przecież wzięli ;)
Obrazek

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » środa, 22 grudnia 2010, 00:43

Prze_koles pisze:
Mahkul pisze:Niestety kolejna kwestia to problem zaufania takiej osobie - bo po przelaniu komuś BTC nie ma już odwrotu.
I bardzo dobrze. W PayPaylu z kolei można kasę cofać i ludzie oszukują w drugą stronę. To takie bawienie się w kotka i myszkę.
Tak, to jest w Bitcoin fajne - aczkolwiek można łatwo paść ofiarą jakiegoś przekrętu. Dlatego strona oferująca Escrow jest niezbędna.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » środa, 22 grudnia 2010, 00:45

Nex pisze:Dwie takie rzeczy mi się nasuwają: używanie bitcoin w grach i płacenie bitcoinami za aktywność (posty na forach, komentarze lub tp.)

Przy czym nie chodzi mi o przemycanie, tylko o szerokie działanie w przekonaniu, że w normalnym obrocie jest to transakcja "nic za nic" (czyli np. wirtualny miecz świetlny za bitcoin).
Tak, ja miałem na myśli także płacenie za samą możliwość grania - nie tylko za przedmioty z gry. Taki abonament w BTC; zresztą, są już takie gierki, gdzieś tam na forum były linki. Miło, jakby ktoś w Polsce taką albo stworzył, albo zaadoptował BTC jako formę/opcję zapłaty.

Nex
Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nex » środa, 22 grudnia 2010, 00:54

Mahkul pisze: Tak, ja miałem na myśli także płacenie za samą możliwość grania - nie tylko za przedmioty z gry. Taki abonament w BTC; zresztą, są już takie gierki, gdzieś tam na forum były linki. Miło, jakby ktoś w Polsce taką albo stworzył, albo zaadoptował BTC jako formę/opcję zapłaty.
Pewnie, że można. Tylko sama możliwość grania to jest już jednak jakiś rzeczywisty towar, jakaś usługa.
Obrazek

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Leniwiec » poniedziałek, 21 lutego 2011, 09:47

Nex ma tutaj niestety rację. Dlatego widzę problem z ewentualnymi sklepami akceptującymi BTC, gdyż ktoś się może do tego przyczepić i znaleźć odpowiednie paragrafy. Trzeba by kogoś kto więcej na ten temat wie i może pomóc określić gdzie państwo może takiej inicjatywie zaszkodzić.

OFFTOP
Nie mam jeszcze konta na PayPaly ani na Moneybrokers dlatego mam pytanie związane ze stwierdzeniem, które pojawiło się w tym temacie: w jaki sposób można tam wycofać transakcję?
Zen pls: 1AcHe5WAMw5C5CiFYjHkMz95vYznx5scts

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:13

Leniwiec pisze:Nex ma tutaj niestety rację. Dlatego widzę problem z ewentualnymi sklepami akceptującymi BTC, gdyż ktoś się może do tego przyczepić i znaleźć odpowiednie paragrafy. Trzeba by kogoś kto więcej na ten temat wie i może pomóc określić gdzie państwo może takiej inicjatywie zaszkodzić.
Zawsze można zgłosić się do urzędu skarbowego i powiedzieć żeby opodatkowali ci zyski na podstawie kursu BTC/USD lub BTC/PLN (o ile taki kurs będzie) z danego dnia, kiedy dokonany został zakup. A klientom normalnie wystawiać paragon z ceną w BTC.

Oczywiście urząd totalnie zgłupieje (bo oni są za głupi na takie "nowości" jak Bitcoin), ale przynajmniej nie będą mogli potem powiedzieć, że chciałeś sprzedawać na lewo. Jesteś "legalny".
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Opoj » poniedziałek, 21 lutego 2011, 22:13

Państwo i fiskus są jak słonie - duże i silne, ale powolne i ociężałe ;) nigdy nie będą nadążać za rynkiem i ludzką pomysłowością. A poza tym jak sprzedajesz coś za wirtualny pieniądz, który nie jest "legalnym środkiem płatniczym" w żadnym państwie uznanym przez społeczność międzynarodową, to chyba z punktu widzenia prawa to samo jakbyś rozdawał towar za darmo. Inna sprawa, że rozdawanie też może być nielegalne :?
Obrazek

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 22 lutego 2011, 00:15

ShadowOfHarbringer pisze:
... BTC/PLN (o ile taki kurs będzie)...
Będzie, jak wszystko dobrze pójdzie, to już lada dzień. ;)
Oczywiście urząd totalnie zgłupieje (bo oni są za głupi na takie "nowości" jak Bitcoin), ale przynajmniej nie będą mogli potem powiedzieć, że chciałeś sprzedawać na lewo. Jesteś "legalny".
Mój znajomy prawnik niebawem udzieli mi wyczerpujących informacji jak podejść do tego tematu legalnie w Polsce, a zarazem nie bawić się w deklarowanie dochodu.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Leniwiec » wtorek, 22 lutego 2011, 00:39

Czyżbyś miał zamiar otworzyć swój kantor? :>
Zen pls: 1AcHe5WAMw5C5CiFYjHkMz95vYznx5scts

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 170
Reputacja postu: 
0
Napiwki: https://lnbits.com/paywall/cUvNttGQiYppTehSvDETs5

Postautor: wikarus » wtorek, 22 lutego 2011, 09:19

Kod: Zaznacz cały

Czyżbyś miał zamiar otworzyć swój kantor? :>
Kiedyś już o tym wspominał :)
⚡
Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność. Wszystkie porady nie są poradami finansowymi.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » wtorek, 22 lutego 2011, 09:25

Dopóki Bitcoin pozostanie formą "mikropłatności" to może przejść niezauważony przez państwo. Ale trzeba na tą sprawę uważać, bo państwo nie lubi, jak mu coś koło nosa ucieka. Ciekawy jestem tylko jak mieliby transakcje bitcoinowe (dochód z nich) opodatkować. W jakiej walucie? Fiskus podałby każdemu "podatnikowi" unikatowy adres bitcoin? ;)
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 22 lutego 2011, 13:31

Myślę, że póki co nie ma się czym martwić. Ważnym jest, żeby nazywać rzeczy po imieniu - Bitcoin to nie waluta, czyli za Bitcoin nie sprzedajemy, a wymieniamy. ;)

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”