Kiedy realizować zyski ?

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kiedy realizować zyski ?

Postautor: smok » czwartek, 26 maja 2011, 08:11

W jakim momencie zamierzacie realizować swoje zyski z inwestycji w BTC ? Gdy kurs skoczy 200% , 300% a może 10 000% ? Kolejne pytanie czy zamierzacie odprowadzać od tego podatek (tu nie wiem jaki pewnie od wzbogacenia, albo od zysków kapitałowych)

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Kiedy realizować zyski ?

Postautor: Coin » czwartek, 26 maja 2011, 11:02

bitcoin_pl pisze:W jakim momencie zamierzacie realizować swoje zyski z inwestycji w BTC ? Gdy kurs skoczy 200% , 300% a może 10 000% ? Kolejne pytanie czy zamierzacie odprowadzać od tego podatek (tu nie wiem jaki pewnie od wzbogacenia, albo od zysków kapitałowych)
Ja na początku jak cena wzrosła do prawie 10$ to zrealizowałem tyle aby mi się koszty zwróciły. Potem cena poleciała a na takim mtgox oferty kupna spadły ilościowo z 18k BTC na niecałe 5k. Teraz sytuacja wygląda znacznie lepiej bo po stronie kupujących mamy już prawie 20k BTC co motywuje do ataku na wyższe poziomy.
Rośnie też poziom trudności, dzięki czemu coraz mniej monet będzie sprzedawanych zaraz po wyprodukowaniu.
To trochę loteria ale ostatnio zacząłem skupywać z powrotem to co sprzedałem na poprzedniej górce.

Co do realizacji zysków to pewnie sprzedam moje BTC jak uznam, że cena zaraz spadnie. Oczywiście aby odkupić potem taniej ;)

Co do podatków to najprawdopodobniej wpiszę to jako dochód z innych źródeł albo jako podatek od dochodów kapitałowych. Ale zanim to zrobię to pewnie zadzwonię do US spytać się jak to rozliczyć.
1Lf96nL8tN4D5aMnTpZcTwPLeJRnC6ZSjr
Obrazek

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » czwartek, 26 maja 2011, 11:10

Ja wole poczekać aż powstanie więcej sklepów akceptujących bitcoiny i wtedy zrealizuje zyski wydając je nie w PLN a w BTC. Teraz tylko czekam aż zaczną się pojawiać nowe miejsca w sieci gdzie mogę tak kupować.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Coin » czwartek, 26 maja 2011, 11:47

SHV pisze:Ja wole poczekać aż powstanie więcej sklepów akceptujących bitcoiny i wtedy zrealizuje zyski wydając je nie w PLN a w BTC. Teraz tylko czekam aż zaczną się pojawiać nowe miejsca w sieci gdzie mogę tak kupować.
Fajnie by było, ale prawdę mówiąc trochę by mi szkoda było kupować w tej chwili za BTC, jeżeli ich wartość w ciągu tygodnia-dwóch może podskoczyć np. z 8$ do 15$ ;)

Sprzedający też nie mają łatwo.
W sumie to sam w tej chwili mam do sprzedania GTX 470soc które mógłbym opchnąć za BTC. Ale przyjmując wartość tego sprzętu np. na 700zł to jakbym sprzedał go wczoraj o 20 to dostałbym za niego 700/(7,5*2,75) = 33,9BTC. A jak bym go sprzedał dziś o 8 rano to dostałbym już tylko 700/(8,5*2,75) = 29,95BTC. Różnica 3,95 BTC czyli 92zł.
Taka zmienność kursu nieco odstrasza. Trzeba by chyba handlować przy uśrednionym kursie z kilku dni aby to miało sens. Albo wymieniać na $ od ręki po sprzedaży albo ryzykować wahania kursu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 maja 2011, 11:50 przez Coin, łącznie zmieniany 1 raz.
1Lf96nL8tN4D5aMnTpZcTwPLeJRnC6ZSjr
Obrazek

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » czwartek, 26 maja 2011, 11:49

No teraz to sklep mogą prowadzić jedynie spekulanci nie bojący się wahań kursu. Mi się marzy sklep komputerowy akceptujący BTC gdzie mógłbym sobie kupić np. drugą HD 5870 :D

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bincode » czwartek, 26 maja 2011, 21:14

Aby minimalizować takie wachania najczęściej sprzedaje się po średnim kursie z dnia poprzedzającego zakup. Jest to powszechna praktyka w spedycji międzynarodowej. Przepisy nie narzucają według którego kursu należy się rozliczać.. Można sobie lawirować w ustaleniach, ale wtedy klient raczej się zniechęca, bo nie jest w stanie wcześniej określić ile zapłaci.

@Coin w urzędzie się podrapią po głowie i każą ci zapłacić jeszcze za coś o czym nie miałeś pojęcia, że opłacić trzeba. Ostatnio zastanawiałem się nad tą legalnością...
Jesteśmy legalni gdy kupimy BTC i je sobie trzymamy, ale gdy wypłacimy i nie odprowadzimy podatku Belki to już nas mogą przetrzepać...czy tak? Nie za bardzo się orientuję w kwestii podatków i kiedy Belkę trzeba spłacić..

Ostatnio w magicznym pudełku na kanale finansowym mówili, że można sobie zredukować zarobki ujmując jakieś tam straty poniesione na giełdzie np 3 lata wcześniej. Chodzi o PITy. Jak tego słuchałem to byłem sam sobie wdzięczny, że nie gram na giełdzie, bo nawet gdybym na niej zarobił to bym się zasypał przepisami.
Bit do bita i zwróci się na rachunek za prąd.
Wspomóż polską inteligencję: 1GYxxgoLNMMdtUmfDXzvU7nEHipoKgrBtu choćby kwotą do siedmiu zer (po przecinku).

Gaduła
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: severson » czwartek, 26 maja 2011, 21:54

Ja rozumiem, że bitcoiny to ciekawa inwestycja, która jak do tej pory przynosi zyski, ale to ma być kiedyś waluta i system płatności. ;)

A co do kwestii podatkowych, to by się przydało, żeby ktoś to konkretnie wyjaśnił. A do wyjaśniania jest całkiem sporo.

Dla formalnego związania postu z tematem:
Moment realizacji zysku będzie wymuszony przez czynniki zewnętrzne, niezwiązane z rynkiem BTC ;]

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”