Komu państwa są winne pieniądze? (np Polska?)

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Orator
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Komu państwa są winne pieniądze? (np Polska?)

Postautor: Hiera » wtorek, 4 października 2011, 20:27

twojstary pisze:Ja sobie spokojnie mieszkam na wsi, od nikogo nie pożyczałem to i nikomu nie jestem krewny.
Problem calej sytuacji polega na tym, ze nawet jesli sie nie zadluzales to i tak dlugi bedziesz musial oddac, z tymze nieswoje. Bo twoje panstwo, a nawet twoj samorzad sie zadluza,a przez to i ciebie (np bo samorzad to grupa ludzi zamieszkujacych dane terytorium)!
Tak czy inaczej, wdychaj te swieze powietrze bo bedzie ci potrzebne duzo zdrowia,zeby splacac wspolne dlugi :P
1LHw7TXrXpX9RbgyJnSUaAJqKGkeMnfr1h

SMOL ALLEGRO ||+18 za BITCOIN^^
TORBY BITCOIN - ECO !

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: twojstary » środa, 5 października 2011, 05:05

Wiem na czym to polega, żartowałem tylko :lol: , za powietrze też mamy już podatek w CO2, nawet za opady deszczu już planują. Jak ma ktoś dach budynku podłączony do kanalizacji to od m2 powierzchni dachu.
Ze swoim starym się nie podzielisz:
1G1Hod3WBmyFCGCmJJquxwMvtELTr5ehbr
BEZ VAT

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hiera » środa, 5 października 2011, 10:42

twojstary pisze:Wiem na czym to polega, żartowałem tylko :lol: , za powietrze też mamy już podatek w CO2, nawet za opady deszczu już planują. Jak ma ktoś dach budynku podłączony do kanalizacji to od m2 powierzchni dachu.
Dlatego ja zbieram wode z rynny do beczek :D
Oszukałem system :D

TORBY BITCOIN - ECO !

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » środa, 5 października 2011, 15:57

twojstary pisze:Wiem na czym to polega, żartowałem tylko :lol: , za powietrze też mamy już podatek w CO2, nawet za opady deszczu już planują. Jak ma ktoś dach budynku podłączony do kanalizacji to od m2 powierzchni dachu.
Z deszczem to akurat nie takie głupie (głupi to jest podatek do odbiorników radiowo-telewizyjnych ;) , nie korzystam z telewizji publicznej, nawet w sumie prawie nie ogladam tv a musze za niego placic)
Nie płacisz za opady deszczu, tylko za to ze intensywniej korzystasz z kanalizacji...

Co do glownego watku...nie widze, zadnego problemu(w sensie kto komu jest winny), przeciez panstwo emituje obligacje, a nie kupuja go tylko inne panstwa, ale tez ludzie, albo przykladowo fundusze emerytalne.

Takie sub-kółeczko ;) , panstwo w moim imieniu sie zadluza aby m.in . do dotowac ZUS i inne. Ja kupuje obligacje prywatnie i poprzez fundusze emerytalne/inwestycyjne. Przez to z jednej strony mam zyski (oprocentowanie) ale musze w koncu splacic zadluzenie panstwa podatkami(no bo kto to zrobi).

Czyli jezei panstwo(lub suma wszystkich panstw) sklada sie z budzetu spoleczenstwa i budzetu panstwa. I panstwo przykladowo ma szczytny cel wybudowac zajebiste metro na caly kraj (taki zarcik :P ) ale brakuje mu pieniedzy, no i wiadomo, ze podniesc podatki to beee.
Wiec nastepuje przelanie z budzetow prywatnuych(tych bardziej usytuowanych) do panstwa, panstwo buduje wszystkim metro. A teraz musi nastapic przelanie z powrotem z budzetu panstwa do prywatnego+odsetki... z czego to wezmie? a no z budzetu prywatnego.
Co może zrobić?
a) Podnieśc podatki/drastycznie zmniejszyc wydatki
b) Zrolować dlug (kolejne obligacje, ) ale na nizszym poziomie i podniesc podatki/zmniejszyc wydatki
c) Zrolowac dlug (czyli znow pozyczyc ) ale na wyzszym poziomie, aby utrzymac podatki i nie zmniejszac wydatkow.

W wieksosci panstw to model C (wg. mnie oczywiscie)
W ktoryms momencie obluga zadluzenia jest dosyc duza, i trzeba albo drastycznie podnies podatki/ciac wydatki
Albo byc nie wyplacalnym i pozyczajacy padaja,(w tym fundusze emerytalne ;) ).
Podsumowujac w ktoryms momencie musi pierd...
Ludzie wychodza na ulice i mówia, że nie chca ciec i nie chca wiekszych podatkow. Ale przeicez ostatecznie wyrownac to trzeba, na kogo wypadnie na tego benc :P

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » środa, 5 października 2011, 19:22

Dokładnie, dlatego państwo nie ma prawa wydawać pieniędzy na takie "szczytne cele" w ogóle.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: edikay » środa, 12 października 2011, 13:48

Zgadzam się z Prze_koles, jeżeli jest potrzeba na takie metro przez całą Polskę to powinna się tym zająć prywatna firma a nie państwo. Państwo ma dbać tylko o bezpieczeństwo granic i o sprawiedliwość, resztę zrobią ludzie sami. Ale niestety że żyjemy w niesamowitym socjalizmie to sytuacja wygląda tak jak opisał Kazik, co jest bardzo smutne. Ale co jest jeszcze bardziej smutne to to że za nami wybory i nic się nie zmieniło.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » środa, 12 października 2011, 14:07

@edikay
hm..co do wyborów, to nie wiem na co liczyłeś? że wygra jkm i coś zmieni? Bądzmy dorosłymi realistami, pare pomysłów jest ok, ale kwestia wprowadzenia i cała reszta...mżonki. Ja tam jestem zadowolony, że wygrali ci co najmniej obiecywali i nawet z Palikota/SLD jestem zadowolony, ten trochę namiesza, a tamci byłi zbyt "bez smaku" i zajmowali tylko miejsca.
W ogólności nie chodzi o konkretne partie (wszystkie są bardzo podobne, różnią się głównie formą) i wybory chodzi o zmienę metalności i świadomości całych społeczeństw. Nikt nie chce zrezygnować z czegoś tu i teraz, żeby za jakiś czas było dużo lepiej. Jest wręcz odwrotnie, liczy się tu i teraz, a długi późniejszych pokoleń...kto by się nimi zajmował.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: edikay » środa, 12 października 2011, 14:26

Jasne że nie liczyłem że wygra Nowa Prawica, ale 5% było realne a wtedy mogli by się zacząć przebijać do świadomości ludzi i pokazać im że socjalizm to nie jedyna i słuszna ideologia. Tak samo zgadza się to co mówisz o partiach że się niemal niczym nie różnią, jedyna różnica pomiędzy nimi to komu zabrać a komu dać i kto odpowiada za Smoleńsk. Co do ludzi to też prawda, dlatego ludzie nie mogą decydować za innych (tak jestem wrogiem demokracji), bo wtedy wiadomo że wygrają wybory Ci którzy naobiecują najwięcej tu i teraz. A co do pomyslow JKM to uwazasz że co jest nie realne?

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hiera » środa, 12 października 2011, 22:13

edikay pisze:...(tak jestem wrogiem demokracji), bo wtedy wiadomo że wygrają wybory Ci którzy naobiecują najwięcej tu i teraz.
No w tych wyborach najwięcej naobiecywał Napieralski i jak skończył...?
edikay pisze: A co do pomyslow JKM to uwazasz że co jest nie realne
Większosc z jego pomyslow nie jest w stanie byc prowadzona w zycie, gdyz byłyby bezprawne.
A tak poza tym, to ludzie nie chca by nimi rzadził JKM

TORBY BITCOIN - ECO !

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: edikay » czwartek, 13 października 2011, 00:56

Dziwne ze SLD w ogole jeszcze ma poparcie, a kto obiecywał 300mld z UE? może nie platforma co? tylko ze UE już nie ma 100mld dla Grecji a dadzą nam, co? A jaki jego pomysł jest bezprawny? Mów konkretami a nie takimi ogólnikami, bo tak to mówisz jak Ci w rządzie i nic z tego nie wynika. A gdybyś nie był takim ignorantem to byś wiedział że jeżeli prawica dojdzie do władzy to sam będziesz sobą rządził ale możliwe że nie jesteś w stanie sobie tego wyobrazić że człowiek może być wolny i decydować samemu o sobie.

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hiera » czwartek, 13 października 2011, 07:22

edikay pisze:Dziwne ze SLD w ogole jeszcze ma poparcie, a kto obiecywał 300mld z UE? może nie platforma co? tylko ze UE już nie ma 100mld dla Grecji a dadzą nam, co? A jaki jego pomysł jest bezprawny? Mów konkretami a nie takimi ogólnikami, bo tak to mówisz jak Ci w rządzie i nic z tego nie wynika. A gdybyś nie był takim ignorantem to byś wiedział że jeżeli prawica dojdzie do władzy to sam będziesz sobą rządził ale możliwe że nie jesteś w stanie sobie tego wyobrazić że człowiek może być wolny i decydować samemu o sobie.
Nie jest to temt,zeby sie klocic co do pogladu na otaczajaca nas rzeczywistosc.
PO obiecywalo 300 mld ojro, ale z tego co wiem to chodzilo o gross srodkow przewidzianych w budzecie Unii dla Polski na przestrzeni lat - ot taki chwyt marketingowy, ze ile to kasy nie dostaniemy.
Co do prawicy, to przeciez juz rzadzila i wcale nie czulem sie bardziej wolny, czy samorzadny jak za czasow sld.... No ale ultraliberal stal sie prawicowcem, a poprzednia prawica jest be.
Nie mowie, ze pomysl prawicy na wladze jest zly. Patrz na Czechy, kraj ktorym chcialbym mieszkac.

A co do pomyslow Korwina np:
Odebranie prawa wyborczego grupie ludzi (w tym kobiet i wprowadzenie egzaminow z wiedzy o polityce, zeby je odzyskac)
Wprowadzenie segregacji w szkolach ze wzgledu na stopien rozwoju dzieci.
Odebranie rownouprawnienia kobiet itd.

TORBY BITCOIN - ECO !

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » czwartek, 13 października 2011, 13:23

Nie rozpoczynajcie politycznych dysput, był fajny,dosyć ekonomiczny, wątek a teraz jak sie nie powstrzymacie to zrobi się syf...

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”