Dyskusja na temat kursu BTC [Archiwum - 2013-2015]

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów

Czy Twoim zdaniem kurs w terminie 05 XII - 12 XII

1. Wzrośnie
6
60%
2. Spadnie
3
30%
3. Pozostanie w konsolidacji
1
10%

Liczba głosów: 10
Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Dyskusja na temat kursu BTC.

Postautor: papaxpapa » sobota, 17 stycznia 2015, 10:14

Dla mnie scenariusz jest jasny. Idziemy powoli w dół z takimi szpilami przyspieszajacymi lawine jak dzis rano....
I nie ma co zaklinać rzeczywistosci....
Uwazacie ze takie informacje jak ta z EgoP..... i poprzednio ze Stampem poprawia koniunkturę ? No proszę was....
Jeszcze jedno.... pisałem pare dni wczesniej ze widziałem pewien wykres na ktorym było 123$ wtedy nikt tego nie wziął na powaznie , no to zebysmy w małej perspektywie czasu nie zobaczyli 50$ bo jak na razie tak własnie to wyglada... I zadne zyczeniowe kreski tego nie zmienia.
Pozdrawiam
Papa
Giełda ::: https://www.cryptsy.com/users/register?refid=8747
Giełda ::: https://vircurex.com/welcome/index?refe ... =659-35853

Kupię stare monety ---oferty na priv
1NjN2dcvunAACrzcBpUGxoEw8Gpb7VAneP

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » sobota, 17 stycznia 2015, 10:18

No widzisz @eko, warto było wyskoczyć praktycznie na szczycie tamtego małego klina ;) Teraz masz swobodę ruchu.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: bithudu » sobota, 17 stycznia 2015, 11:15

@papa to jest giełda, można zarabiać i na spadkach i na wzrostach, a nie lokata, gdzie każdy kupuje i się modli o wzrost kursu.

Mnie jakoś nie przeraża nawet 10$. Po prostu będzie się obracało większymi ilościami btc. No, może jedynie odpływ tych zniechęconych długoterminowych może trochę położyć biznes, ale z drugiej strony na pewno znajdą się nowi, którzy będą liczyli na odbicie.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: papaxpapa » sobota, 17 stycznia 2015, 11:21

bithudu pisze:@papa to jest giełda, można zarabiać i na spadkach i na wzrostach, a nie lokata, gdzie każdy kupuje i się modli o wzrost kursu.

Mnie jakoś nie przeraża nawet 10$. Po prostu będzie się obracało większymi ilościami btc. No, może jedynie odpływ tych zniechęconych długoterminowych może trochę położyć biznes, ale z drugiej strony na pewno znajdą się nowi, którzy będą liczyli na odbicie.

Serio :twisted: Odkrywcza myśl :shock: A ja myślałem że supermarket !!
Jak twój post odnosi sie do tematu tego wątku nie mam zielonego pojecia.
Pozdrawiam
Papa

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
0

Postautor: mnemonick » sobota, 17 stycznia 2015, 11:37

papaxpapa pisze:
bithudu pisze:@papa to jest giełda, można zarabiać i na spadkach i na wzrostach, a nie lokata, gdzie każdy kupuje i się modli o wzrost kursu.

Serio :twisted: Odkrywcza myśl :shock: A ja myślałem że supermarket !!
Jak twój post odnosi sie do tematu tego wątku nie mam zielonego pojecia.
Pozdrawiam
Papa
Na kurs po 50$ mam przygotowany plik banknotów.
U mnie w pracy też każdy o tym marzy.
A jak dużo marzy.., to przeważnie się nie wydarzy (mówię o giełdzie, a nie o np. strajku, żeby nie było)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: cdlsrm » sobota, 17 stycznia 2015, 11:44

Żebys później nie musiał sprzedawać ich po 25$.
Moje luźne przemyślenia: https://www.tradingview.com/u/cdlsrm/

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: diakon » sobota, 17 stycznia 2015, 11:49

mnemonick pisze: Na kurs po 50$ mam przygotowany plik banknotów.
U mnie w pracy też każdy o tym marzy.
A jak dużo marzy.., to przeważnie się nie wydarzy (mówię o giełdzie, a nie o np. strajku, żeby nie było)
Takich postów jak ten, to przez ostatnie parenaście miesięcy na forum była masa, tylko kwoty się zmieniały.
Żeby spadło do 600/500/400/.../50 to tak się obkupię... :)

Póki co od całej tej jazdy na 150$ cały czas stoimy w miejscu. Jedni na fiatach inni na bitach, inni falują raz w jedną raz w drugą. Czekamy na uspokojenie, więc tak stabilizacja w tym kanale 190-210 jest ok. Pytanie co się wydarzy dalej. Ale widzę, że nikt nie ma za bardzo argumentów, ani kreski, ani fundamenty. Czyli co rzut monetą...
Ostatnio zmieniony sobota, 17 stycznia 2015, 11:52 przez diakon, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: papaxpapa » sobota, 17 stycznia 2015, 11:51

Dobra muszę coś wytłumaczyć. Pisząc 50$ tak naprawdę myślałem o XX$ ... Swoją drogą osiągnięcie własnie poziomu XX byłoby najbardziej zdrowe i oczyszczające zeby nie napisać o napływie nowego kapitału. Myslę ze przebicie tej własnie ceny pozbawiło by BTC złej aury STAMPA czy Ego..... Ale to są moje przemyślenia.
Wracajac do kursu uważam ze na naszych giełdach zobaczymy wkrótce 700zł . Zreszta nie wiem czy ja dobrze liczę ale np. na takim BM mamy cenę zawyzona o 50 zł w stosunku do STAMPA... W koncu ktos to wykorzysta..
Pozdrawiam
Papa

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: fonetic » sobota, 17 stycznia 2015, 11:58

Panowie, dojście do 1200 cny a nawet przebicie było pewniakiem :D teraz lekko do 1300/1320 cny i spadamy niżej
http://flyingatom.com Stacjonarny kantor wymiany bitcoina w Warszawie Złota 59 nad złotymi tarasami
kupno/sprzedaż bitcoin, szkolenia, konsultacje

https://localbitcoins.com/accounts/profile/flyingatom
https://www.facebook.com/FlyingAtom-1512992832345302

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 17 stycznia 2015, 12:29

Pewno zejście do 150 $ też :D
Rozumiem że wziąłeś kredyt pod wszystko co masz i obstawiłeś krótką pozycję :lol:

@fonetic w tej zabawie nie ma pewniaków.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: konkor » sobota, 17 stycznia 2015, 12:46

@Prezes wyskoczyłeś z tego zakupu wczorajszego? W strasznie dziwnym miejscu się zapakowałeś, na dodatek na podstawie wyjścia z mini trójkąta na 5m. No nie wiem... Czasy jednak na tyle niepewne, że lepiej reagować fiatami na duże ruchy lub figury w większej skali.

Powinniśmy raczej zaliczyć ~180$ i kontynuować odbicie, ale do końca przekonany nie jestem do tej drugiej części.

@marcobit też możliwe. Na razie świeczka 3d jest czerwona, zobaczymy czy przez weekend coś się zmieni.
Ostatnio zmieniony sobota, 17 stycznia 2015, 13:09 przez konkor, łącznie zmieniany 1 raz.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: marcobit » sobota, 17 stycznia 2015, 13:05

ja obstawiam, że to był dołek i właśnie odbyło się testowanie stop loss pod poziomem $200 i lecimy w górną granicę małego trendu ~$250

EDIT
po drodze jest jeszcze inna linia trendu spadkowego w okolicy ~$217 przebicie tego poziomu powinno otworzyć dopiero drogę do $250

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 17 stycznia 2015, 13:29

@konkor wyskoczyłem. Miejsce nie było takie złe tylko na szybką akcje (na 5m nie gra się długo), tylko że ja zacząłem gadać przez telefon i zeszło mi ponad 2 godziny a w między czasie tylko kątem oka spoglądałem na wykres miałem już nawet ponad 30% zysku ale dopiero jak skończyłem rozmawiać ogarnąłem sytuacje i zdałem sobie sprawę że przegadałem całą rozgrywkę i zamknąłem na -3 % :( ale za to rozmowę miałem owocną ;) Pewno nie byłoby tak źle gdyby na bitmarkecie tak szybko kurs nie zaczął się osuwać.

Ja zasadniczo nie uprawiam daytradingu ale od czasu do czasu sobie coś obstawie nie w celach inwestycyjnych bo gram long ale bardziej dla dobrej rozrywki. Uważam że grania z lewarami nie można traktować jako inwestycji, ryzyko jest dużo większe niż granie bez lewarów przy tych samych spodziewanych profitach.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » sobota, 17 stycznia 2015, 20:22

konkor pisze:No widzisz @eko, warto było wyskoczyć praktycznie na szczycie tamtego małego klina ;) Teraz masz swobodę ruchu.
Ech, wczoraj to ja się nie nadawałem do gry. W czasie tej płaskiej deski wieczorem ze cztery razy zmieniałem strony tracąc drobne.
Dobrze, że przespałem zmyłkę o 4:00. To był naprawdę wyjątkowo chamski numer...
Ciekawe czy teraz też się szykuje coś podobnego, czy autentyczne wybicie pomalutku się robi na Huobi?

Ostatnią rzeczą jakiej bym się spodziewał dwa dni po pierdyknięciu do $160 będzie sielanka i zwis poziomy na wysokości $200.
Jestem w kropce. I po ilości komentarzy w naszym wątku wnoszę, że u innych też nie lepiej ;)
Od wczorajszego południa mieliśmy już dwa spadki, które powinny zakończyć się ostrą zwałką a tu za każdym razem magicznie hamowanie... bardzo to dziwne wszystko.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » sobota, 17 stycznia 2015, 20:40

Myślenie przez porównanie do przeszłości bywa zwodnicze, ale przecież cała AT się na tym opiera. Porównałem więc obecną sytuację z najbliższą w przeszłości. Moim zdaniem był to spadek do $275 dnia 2014-10-05. Nastąpił po dłuższych spadkach, i przyznacie, że przebicie wtedy $300 było jednak sporym szokiem.

Wyświetliłem wykresy w skali 4h - 6h i przyjąłem że odpowiadają sobie następujące daty:
2014-09-05 - 2015-01-01 (początek spadków)
2014-10-05 - 2015-01-14 (minimum)

to dzisiaj mamy:
2014-10-08 - 2015-01-17 (koniec fazy nr 2 odbicia (2 z 5))

Przyznajcie, że zachowaniu wykresu w tych dwóch okresach jest bardzo podobne.
Jeśli historia lubi się powtarzać to właśnie zaczynamy wspinaczkę na kolejny poziom, gdzieś $24x (no może $23x, bo sytuacja jednak jest mniej optymistyczna).
Może być jeszcze jakiś szybki pik w dół ostatecznie testujący chęć do spadków i jeśli on nie zadziała, to już zostaje góra.

Co sądzicie o tej analogii?
Ja niestety miałem wtedy (wrzesień - październik) przerwę, nie przeżywałem tego co się działo na żywo.
Ostatnio zmieniony sobota, 17 stycznia 2015, 20:50 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 4 razy.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: mazril » sobota, 17 stycznia 2015, 20:40

Dokładnie, wygląda jakby nikt nie wiedział co ma robić i brakuje odważnego pchnięcia w odpowiednią stronę na btc-e skubię po 2$ zysku w tej stagnacji. Swoją drogą ja się przejechałem na tej wtopie o 4 rano, tak dziwnego numeru już dawno nie widziałem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to szybkie gaszenie niespodziewanego wzrostu w celu ubicia kursu.

Przyczyny ? dużo tym nie osiągnięto więc ...

Edit: Jeżeli rzeczywiście mamy fazę desperacji (w co jeszcze wątpię) to w tym momencie stosowanie AT mija się trochę z celem bo emocje są bardzo zmieszane sam mówiłeś że w kółko zmieniałeś zdanie kup/sprzedaj ja robię podobnie analogicznie reszta pewnie myśli tak samo.
Wszyscy czekamy na zdrowy shot sygnał gdzie iść jak posłuszne owieczki.
Obrazek Napiwki RDD: RcSsoPspJbV1xgFwuVFMJ4jLHoMYLswYqj

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » sobota, 17 stycznia 2015, 21:31

Idzcie zróbcie sobie przerwe Panowie, zerowy ruch na giełdach lekki trend spadkowy, do późnych godzin nic się nie wydarzy na pewno, chinczycy śpią.

Pozdrawiam
niepapa

Weteran
Reputacja: 157
Reputacja postu: 
0

Postautor: afrus » sobota, 17 stycznia 2015, 21:52

Totalne nudy to fakt, niech się w końcu zdecydują albo w górę albo piwnica.
https://www.bitmarket.pl/charity/
http://ethpool.pl
http://etcpool.pl
----------------------------------
Pomogłem?
ETC/ETH: 0xa2eff2cb7cdf1d98b922cffeb35ae88a691da5ef
BTC: 1Hn1wob4uDoFQSiVaUfDZiKkt29xct7YRS

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » sobota, 17 stycznia 2015, 22:00

Mi to wygląda na zjazd.
438784583.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 698
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jahu » sobota, 17 stycznia 2015, 22:01

Odpowiedzią są Chiny. Przez cały dzisiejszy dzień rysuje się tam trójkąt, którego rozwiązanie będzie dziś w nocy. Normalnie powinniśmy już zaczynać kolejne odbicie, ale Chińczycy są nieprzewidywalni. Trwa to już trochę za długo. Sytuacja robi się coraz gorsza i chyba bez kolejnej oczyszczającej piki w dół się nie obejdzie.

Co do historii to w zeszłym roku było kilka podobnych spadków i prawie za każdym razem po kilku dniach, najdalej tygodniu przychodziło większe odbicie. Z wyjątkiem lutego, kiedy padł gox i panika wywołała kilka fal przebijających dno i właściwe odbicie przyszło później. Jeżeli dobicie do 150 popsuło nastroje bardziej niż się wydaje to dalsza jazda w dół jest możliwa. Tylko gdzie jest kolejne dno? Kolejne wsparcie?

Na stampie mamy ściankę 1500 BTC na 195$, a ścianki lubią być zjadane. Chiny właśnie kolejny raz zeszły pod 1200 CNY. Jeszcze nie sprzedałem, ale nie wiem ile wytrzymam.

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”