Bańka przy dźwigniach

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bańka przy dźwigniach

Postautor: majkel_94 » niedziela, 4 stycznia 2015, 22:39

Czy nie uważacie, że teraz gdy na giełdach są dostępne dźwignie, skala szaleństwa na giełdach będzie mniejsza?
Kształt bańki może i podobny, ale bardziej płaski, mniej różnic %.

Chodzi mi o to, że nowi nie są biegli w AT i na nich działają wszystkie te psychologiczne aspekty.
Natomiast większość co teraz gra na BTC to ogarnia temat i będzie widziała kiedy szczyt, kiedy leci kiedy odbija.
I raczej wtedy każdy się pobawi dźwignią, np. na spadkach. A je kiedyś trzeba zamknąć, dużo osób pewnie przed dołkiem który by był normalnie, co spowoduje ograniczenie spadków bo będzie duży popyt przy zamknięciach pozycji.

Tak samo przy longach na wzrost, normalnie by dociągnęło wyżej, ale robi się wielka podaż przy zamknięciach pozycji i wszystko leci.

Albo tak nie jest, bo dźwignia jest na innych rynkach i działa bańka normalnie :D Nie wiem, co wy o tym myślicie? :P

Weteran
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Bańka przy dźwigniach

Postautor: SkyValley » niedziela, 4 stycznia 2015, 22:53

Dokładnie tak, lewary na dużych giełdach mogą być przeszkodą w bańce, bo zgrana ekipa grubasów może trzepać kaskę na nie-bańkowych wzrostach ceny. Dźwignia na dużą skalę może generować zarówno większe spadki jak i wzrosty, jak też mniejsze wahania, więc zasady chyba nie ma.

Co do tego co piszesz o nowych, to mam obawy, że nowych do btc przybywa coraz mniej w porównaniu z np. bańką kwietniową, gdzie był ogromny boom i masa nowych. Nie wiem jednak jak to udowodnić, ale częstość wyszukiwania haseł zw. z btc oraz ilość nowych kont na forach; tagi #btc na portalach itp., mogą dać jakieś dane do przychylenia się/odrzucenia tej tezy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » niedziela, 4 stycznia 2015, 23:13

Porządnej nagonki w mediach jeszcze nie było, niewiele ludzi słyszał o BTC.

A projekt się rozwija, to już nie ten etap, gdzie było wirtualne i nie dało się nigdzie płacić, bo jest Dell czy M$.
Więc wielu Januszom odpadnie argument w walce z BTC, część ludzi się przekona i będzie lepszy odbiór w mediach :D

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » niedziela, 4 stycznia 2015, 23:39

...i będzie kolejna bańka! - mogłeś napisać na końcu :)

A co, jeśli projekt będzie się rozwijał bardziej, ludzie będą częściej używać btc, więcej miejsc będzie je przyjmowało itd., ale cena będzie stała w miejscu/ustabilizuje się a wahania będą malutkie?
Owszem, wolumen by wzrastał, ale powiedzmy, że adaptacja nie będzie musiała się wiązać z zakupem dużych ilości btc przez podmioty, a wymiana następowałaby automatycznie. Do tego używano by btc do zakupu rzeczy nie za mln dolców, ale drobnych rzeczy w sklepach itd.

Trochę ZONK by był dla spekulantów, nie? ;)
Z jednej strony projekt ma się coraz lepiej, a tu nie wzrasta hihi, chociaż prawdziwi wierzący powinni być wtedy zadowoleni (chyba, że i im chodzi głównie o własny zysk, czego wprost nie powiedzą).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 12:27

No to jest takie błędne koło, że z jednej strony bezpośrednie akceptacje, przyjmowanie i używanie spowoduje wzrost wartości BTC.
A z drugiej strony właśnie takie wzrosty i wahania blokują bezpośrednie akceptacje bo duże ryzyko :P

Idealnie by było, gdyby dzięki dźwigniom spekuła zarabiała jak na bańkach przy mniejszych wahaniach. Wtedy rozwój projektu i akceptacje będą mogły następować, wzrost ceny będzie powolny na long term. Tylko w ten sposób się to uda :D

Orator
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: kingscrown » wtorek, 6 stycznia 2015, 04:47

Ja lecę dźwignią na OKcoin

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: fonetic » wtorek, 6 stycznia 2015, 22:50

@kingscrown bardzo konstruktywny post :P

Wprowadzenie dźwigni to naturalna kolej rzeczy, pewien rynek z początku jest dziki są ogromne wahania, pełno scamów a później się uspokaja, wchodzą poważne firmy w ten interes, rynek weryfikuje cenę, kurs już nie faluje tak jak wcześniej i wprowadzane są dźwignie

Moim zdaniem bańki już nie będzie w najbliższych latach, doszliśmy do absurdalnych cen za btc, teraz rynek sie uspokoi, ludzie powoli zaczną się przerzucać na dźwignie i to tyle, będzie trudniej, gorzej a takie strategie jak kup i trzymaj szybko zostaną wykluczone z rynku

Po prostu każda technologia innowacyjna tworzy rynek na którym nie grają "traderzy" tylko fanatycy,informatycy czy hobbiści tej technologi, później przybywa ludzi i kurs leci do góry nie trzeba się nawet znać, z czasem kiedy technologia staje się popularna na rynek wchodzą doświadczeni inwestorzy i teraz będą trzepać januszków z takimi śmiesznymi teoriami jak "tudemoon", kup i trzymaj lub
ShadowOfHarbringer pisze:Ja mam wszystko gdzieś i dalej obstawiam >$3000
(przepraszam shadow ale musiałem cie zacytować, ponieważ jesteś idealnym wzorem dla mnie że świetnie pojmujesz technologie btc wiesz że jest znakomita ale nie znasz się kompletnie na tradowaniu)
http://flyingatom.com Stacjonarny kantor wymiany bitcoina w Warszawie Złota 59 nad złotymi tarasami
kupno/sprzedaż bitcoin, szkolenia, konsultacje

https://localbitcoins.com/accounts/profile/flyingatom
https://www.facebook.com/FlyingAtom-1512992832345302

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”