Osobista prognoza: Kiedy nadejdzie następna bańka?

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Wygadany
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Osobista prognoza: Kiedy nadejdzie następna bańka?

Postautor: McGravier » piątek, 31 stycznia 2014, 16:46

W poście https://forum.bitcoin.pl/moje-luzne-prz ... 13098.html Smok, w ciekawy sposób próbuje określić, o ile wzrośnie kurs BTC przy następnej bańce. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie teoria co do częstotliwośći występowania baniek BTC, i tamten post zainspirował mnie do podzielenia się przemyśleniami, jako, że dobrze dopełnia obraz rynku:

Poniżej znajduje się wykres ilości transakcji z wyłączeniem najpopularniejszych adresów. (wybrałem go, bo strony hazardowe spamują i trudno wyłowić faktyczne zachowania rynku)
tx rate.jpg
Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem wzrosty transakcji korelujące z trzema wielkimi bańkami (tą z 2011, oraz obie w 2013)
Zielone strzałki wskazują pozostałe skoki transakcji.

Na kolejnym wykresie oznaczyłem te same okresy, z tym, że na logarytmicznym wykresie ceny BTC.
price.jpg
Jak widać wzrosty tx nie zawsze korelują z bańkami, ale niemal zawsze są związane ze wzrostami ceny.

Należy też zwrócić uwagę, iż jeśli przyjrzycie się dokładnie, to szczytowe ilości transakcji następują zawsze PO szczycie ceny. Najprostszym wytłumaczeniem jest to, że wraz ze spadkiem ceny maleje zainteresowanie i siłą rzeczy spada ilość transakcji. Jest to być może prawda, ale nie to chcę tu wykazać.

W moim przekonaniu cena nie jest jedynym czynnikiem wpływającym ilość tx. Czynnikiem wpływającym na ilość tx jest głównie PSYCHOLOGIA - na którą cena może mieć wpływ. Mam silne przekonanie, że mamy do czynienia z okresowym zjawiskiem psychologicznym, które mocno się uwydatnia w transakcjach, i nieregularnie w cenie. Zjawisko to tworzy okresowe "okna" na wzrosty i potencjalnie bańki spekulacyjne.

Biorąc pod uwagę ostatnie cztery "okna" można spodziewać się następnej okazji do powstania bańki ok 9-10 miesięcy od poprzedniej, czyli gdzieś w sierpniu 2014. Jeśli nie to kolejnym prawdopodobnym okresem będzie maj-czerwiec 2015

A co Wy o tym sądzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Re: Osobista prognoza: Kiedy nadejdzie następna bańka?

Postautor: ekonokomik » piątek, 31 stycznia 2014, 19:09

A ja sądzę, że wykazałeś jedynie związek ilości transakcji ze wzrostem ceny (bańkami) co nie jest żadnym odkryciem.
Co do "okien" psychologicznych to nie skomentuję. Nie wiem. IMHO dwie ostatnie bańki były wywołane sztucznie. Wręcz "wyprodukowane". Ale może ten kto w nie zainwestował wyczuł to "okno" o którym piszesz i je wykorzystał.

Natomiast co do przewidywania kolejnej bańki na podstawie li tylko kilku poprzednich to kiedyś dałem taki przykład:

W wieku 4 lat mialem 1m wzrostu,
w wieku 8 lat 1.2m
w wieku 12 la 1.4m
w wieku 16 lat 1.6m
w wieku 20 lat 1.8m wzrostu.

Więc na podstawie 5 poprzednich próbek spokojnie mogę przewidywac, że w wieku 24 lat będę miał 2m a w wieku 36 lat 2.6m :D

Takie wnioski wychodzą, jak się zapomina co stoi za liczbami i słupkami i że nie wszystko się tak łatwo skaluje.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: staar2 » piątek, 14 lutego 2014, 19:55

Zgadza się. Przewidywania kolejnych baniek btc możemy prognozować w zasadzie tylko na danych histrycznych kursu btc.
Tu bardziej chodzi o stopień prawdopodobieństwa wystąpięnia kolejnej banki o danej wielkości (o ile nastąpi).
Twoje porównanie tych prognoz do wzrostu człowieka w danym wieku jest moim zdaniem bez sensu, bo prognozujesz wzrost człowieka w danym wieku na podstawie miliardów przykładów. W projecie Bitcoin masz jeden przykład. On sam.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 14 lutego 2014, 21:07

staar2 pisze: Twoje porównanie tych prognoz do wzrostu człowieka w danym wieku jest moim zdaniem bez sensu, bo prognozujesz wzrost człowieka w danym wieku na podstawie miliardów przykładów. W projecie Bitcoin masz jeden przykład. On sam.
Nie. Prognozowałem przyszły wzrost wyłącznie na podstawie danych historycznych o wzroście tego konkretnego człowieka.
Dokładnie tak samo jak prognozy kolejnej bańki BTC na podstawie poprzednich

wev
Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: wev » piątek, 14 lutego 2014, 21:17

Wzrost transakcji w czasie wzrostu ceny jest prawdopodobnie związany z tym, że ludzie widząc, ze ich btc jest więcej warte chętniej je wydają ("darmowe" $). Natomiast gdy cena spada ludzie chętniej akumulują btc (tańsze btc). Mówił o tym Gavin Andresen w jakimś wywiadzie, że przykładowo bitpay notuje większe obroty właśnie w czasie hossy. Więc transakcje są raczej skutkiem a nie zapowiedzią bańki.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: staar2 » czwartek, 20 lutego 2014, 14:40

@ekonokomik, w takim razie nie jest głupie stwierdzenie, że na podstawie 5 poprzednich próbek spokojnie można przewidywac, że w wieku 24 lat będziesz miał 2m a w wieku 36 lat 2.6m.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: menesis » czwartek, 20 lutego 2014, 16:17

staar2 pisze:@ekonokomik, w takim razie nie jest głupie stwierdzenie, że na podstawie 5 poprzednich próbek spokojnie można przewidywac, że w wieku 24 lat będziesz miał 2m a w wieku 36 lat 2.6m.
Dla nas ludzi znających naturę człowieczeństwa i fizjologi ludzkiej takie stwierdzenie jest absurdane pomimo, że matematycznie prawidłowe. Nie wiemy jeszcze jaka jest "natura" BTC. Byćmoże 1242$ to jest szczyt kursu BTC tak jak szczytem wzrostu człowieka jest coś ponad 2 metry. Zatem jesteśmy tymi którzy obserwują kurs BTC po raz pierwszy w historii świata (chyba że był na Atlantydzie ;)) co oznacza, że nie wiadomo czy będzie następna "bańka" czy nie. Lub też czy cena BTC ma wogóle jakąś wartość maksymalną :twisted:
Adam Freeland - We Want Your Soul
Bitcoin: 1Q3g3WHYgF9cRPVtKCZtVe8so2KdaBkVRP

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”