Spekulacja

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 170
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: https://lnbits.com/paywall/cUvNttGQiYppTehSvDETs5

Spekulacja

Postautor: wikarus » sobota, 4 czerwca 2011, 23:15

Chciałbym się dowiedzieć czym dla Ciebie jest spekulacja.

ps. To ma być Toje zdanie a nie definicja z książki.
⚡
Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność. Wszystkie porady nie są poradami finansowymi.

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Spekulacja

Postautor: SHV » sobota, 4 czerwca 2011, 23:26

Dla jednych zarobek, dla innych strata ale ogólnie to testowanie ludzi ile są w stanie zapłacić maksymalnie. Po udanej spekulacji np na towarach można sobie wykalkulować największy zysk przy jakiej cenie jest. Spekulacja na walutach państwowych może być skuteczną metodą osłabienia danego kraju przez atakującego lub umocnienia gospodarki jeśli spekuluje zainteresowany ;)

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » sobota, 4 czerwca 2011, 23:29

Dla mnie spekulant to ktoś, kto kupuje dany towar w nadziei, że cena pójdzie w górę i sprzeda z zyskiem.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: delfin » niedziela, 5 czerwca 2011, 00:43

Dla mnie spekulant to ktoś, kto kupuje w nadziei, że cena pójdzie w górę albo sprzedaje w nadziei że cena zleci i osiągnie się dobry wynik finansowy. Wszyscy jesteśmy po części spekulantami - weźmy np. ostatnie wzrosty ceny cukru

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitownik » niedziela, 5 czerwca 2011, 02:24

Nie tylko cena pojdzie w gore. Spekulant spekuluje ze cenia sie *zmieni* (czasem i na tym mozna zarabiac, patrz: forex, krotkie kontrakty na akcjach), a ta zmiana ma mu przyniesc zysk. Nie obchodzi go wartosc faktyczna jaki niesie ze soba produkt/firma. Do tego spekulant stara sie uczynic z tego procederu mniejsze lub wieksze zrodlo swojego dochodu. Spekulantem w wersji pro jest a) insider b) naganiacz ;)
polish bitcoin blog: bitpoint.pl

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » niedziela, 5 czerwca 2011, 05:13

Spekulacja to jak najbardziej korzystne dla ogółu (rynku, który z tym towarem podlegającym spekulacji ma styczność) działania w celu zapobieżenia przyszłemu wstrząsowi na rynku, kiedy nagle mogłoby się okazać, że dóbr jest zbyt mało. Albo zbyt dużo, ale rzadsze przypadki. Jak arbitraż - też wiąże się z zyskiem dla skutecznie spekulującego.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Nex
Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nex » niedziela, 5 czerwca 2011, 09:27

No, tak jak koledzy zauważyli - bardzo pozytywne zjawisko. Pozwala na osiągnięcie maksymalnych korzyści z informacyjnej funkcji cen.

Dobrze to widać na cenach ropy: jeśli Peak Oil jest rzeczywistym problemem to spekulanci na rynku ropy podbijają jej cenę w oczekiwaniu na rosnącą przewagę popytu nad podażą. Dzięki temu z niedoborem ropy walczy się wcześniej w odpowiedzi na rosnącą jej cenę (oszczędzanie, szukanie alternatywnych rozwiązań, inwestowanie w nie itd.). No i dzięki temu zwiększa się szanse na uniknięcie scenariusza Mad Max :)
17Z5ekQ63EbTeKYZDsn2ycZopS8jGTUZxQ
Obrazek
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy." Marylin Monroe

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 170
Reputacja postu: 
0
Napiwki: https://lnbits.com/paywall/cUvNttGQiYppTehSvDETs5

Postautor: wikarus » niedziela, 5 czerwca 2011, 10:01

Jakiś czas temu był u mnie kumpel i drukował sobie pracę. Zauważyłem że była tam opisana spekulacja jako coś złego. Zacząłem się nad tym zastanawiać i dlatego spytałem, bo sam nie wiem.
Dla mnie spekulant to ktoś, kto kupuje dany towar w nadziei, że cena pójdzie w górę i sprzeda z zyskiem.
To czym się różni spekulant od inwestora ?
⚡
Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność. Wszystkie porady nie są poradami finansowymi.

Gaduła
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: severson » niedziela, 5 czerwca 2011, 10:21

Dla mnie to forma zarobku, polegająca na nieuzasadnionym ulokowaniu się między sprzedawcą a kupującym. Przez "nieuzasadnione" rozumiem, że osoba taka nie wykonuje dodatkowej funkcji (np. transport lub przetwarzanie) albo jest ona bardzo niskiej wartości w porównaniu z zarobkiem.
Nie liczę tu funkcji regulacyjnej, która może (ale nie musi) wystąpić i pożyczkowej (zakup długo przed sprzedażą daje sprzedawcy środki do obrotu).
To czym się różni spekulant od inwestora ?
Inwestor to pojęcie szersze. Inwestując, możesz wnosić coś nowego.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: orka » niedziela, 5 czerwca 2011, 10:30

Różnica pomiędzy inwestorem a spekulantem jest tak że inwestor realizuj zapotrzebowania stada a spekulant stara się przewidzieć przyszłe potrzeby stada.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » niedziela, 5 czerwca 2011, 15:36

wikarus pisze:Jakiś czas temu był u mnie kumpel i drukował sobie pracę. Zauważyłem że była tam opisana spekulacja jako coś złego. Zacząłem się nad tym zastanawiać i dlatego spytałem, bo sam nie wiem.
Obrazek
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: phoebe » wtorek, 28 czerwca 2011, 12:28

Na blogu opisuję jak przeprowadzić arbitraż i jego opłacalność http://bitcoiny.blogspot.com/
https://bitcoinpolska.herokuapp.com Bitcoin Chat 24/7 spekulacja/dyskusja/flame

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: majner » piątek, 22 lipca 2011, 23:27

Mamy 13 z hakiem cene. Jak sądzicie do ilu dojdzie?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » piątek, 22 lipca 2011, 23:45

Spadnie do 1$

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”