Nie mam historii transakcji, a kwestia US

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: 133
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: EL POLAKO » niedziela, 15 grudnia 2024, 08:14

W największym skrócie:
- krypto kupowane w 2020 roku na binace (od tamtego czasu żadnego wyjścia do FIAT, tylko majtanie się po DeXach wszelakich)
- zakup zgłoszony do US w 2021 i poprawnie przepisywany z każdym PiTem w kolejnych latach
- niestety jedyne poszlaki zakupu jakie mam to przelewy z mBanku do binance z 2020 roku

Słyszałem, że po upływie 5 lat US będzie trochę ulgowo traktować problem z historią transakcji zakupów. Nie wiem czy to prawda, ale ogólnie poza tym wszystko co podałem do US jako zakup to prawda. Po 2020 nawet nic nowego nie dokupywałem już. Niestety po wyjściu z binance na własne wallety przez lata wszystko się tak pokomplikowało, że gdybym miał to wszystko udokumentować to..... dramat :)

Plan jest taki, że mam zamiar sprzedać całe krypto w jednym danym roku (pewnie w 2025) więc z poprawnym wyliczeniem zgodnego z prawdą podatku nie będzie problemu, bo wiem ile FIAT wpłaciłem na binane w sumie w 2020. Natomiast udokumentowanie transakcji - bez szans...

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 15 grudnia 2024, 09:31

@EL POLAKO Nie bardzo rozumiem, Binance nadal działa z tego co widzę. Nigdy tam nie handlowałem, ale jaki problem ściągnąć od nich historię transakcji?

Zdarzeniem podatkowym jest każda zamiana krypto na fiaty nawet jeśli nie zabrałeś kasy z giełdy. I tylko na fiaty a nie na stablecoiny, te są traktowane jak krypto.

Jeżeli, jak piszesz, od momentu zakupu nie sprzedawałeś krypto, tylko przenosiłeś je między portfelami giełdy i swoimi, to US to chyba nie obchodzi. Zgłosiłeś zakup, masz potwierdzenie wysłania kasy na giełdę (i jak rozumiem, jest to legalnie zarobiona kasa), sprzedasz (tu już będziesz miał pewnie jakieś potwierdzenie), odbierzesz kasę na konto, zgłosisz sprzedaż, zapłacisz podatek.
Wszystko legitnie i US powinien być zadowolony.

Choć, jeśli zechcą Ci zrobić kontrolę, to faktycznie powinieneś udokumentować koszty, czyli za ile kupiłeś krypto. Bo podatek wyliczysz pewnie od różnicy między ceną zakupu (+ koszty typu prowizje) a sprzedaży. I tu faktycznie możesz mieć już problem.

Przy większych kwotach, jeśli będziesz odbierał przelew na konto bankowe, to bank zgłosi to do GIIF, który może zablokować konto jeśli podejrzewa że pierzesz pieniądze albo finansujesz terroryzm. Ale jeśli przesyłałeś (ja piszesz) kasę na giełdę z banków i masz na to dowody, to stanowi uprawdopodobnienie, że faktycznie zarobiłeś odbieraną kasę na handlu krypto.

EL POLAKO pisze: niedziela, 15 grudnia 2024, 08:14Słyszałem, że po upływie 5 lat US będzie trochę ulgowo traktować problem z historią transakcji zakupów.

Nie wiem o czym mówisz. "Trochę ulgowo" to nie jest termin prawny ;) Może masz na myśli przedawnienie, gdybyś nie zapłacił podatku, lub zapłacił go źle? Ale to liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku. Czyli w Twoim wypadku, zakładając, że sprzedałbyś w 2025, byłoby to 5 lat od końca 2026.

Tak to widzę, bo ostatnio trochę badałem temat, ale ja jestem amatorem w kwestii podatków i prawa.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: EL POLAKO » niedziela, 15 grudnia 2024, 10:54

Po tylu latach na binance nie mam już żadnej historii transakcji. Oni to chyba nawet po kilku miesiącach czyszczą (o czym w tamtym czasie nie wiedziałem). Tak samo KYC już dawno mi unieważnili. Nie logowałem się tam od 2021. Odnośnie 5 lat - tak wiem, że istnieje przedawnienie, ale nie o tym piszę. Oglądałem ostatnio tą prezentację i tam jest o tym mowa. Czyli o tym, że jeśli minęło 5 lat i masz problem z udowodnieniem zakupu to będzie trochę ulgowo (tzn. ja nie piszę u uniknięciu podatku, tylko o pokazaniu historii transakcji w razie kontroli dopiero)

Weteran
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamu79 » niedziela, 15 grudnia 2024, 11:01

EL POLAKO pisze: niedziela, 15 grudnia 2024, 10:54Po tylu latach na binance nie mam już żadnej historii transakcji
Wydaje mi się, że szukasz nie tam gdzie trzeba.
Obrazek
Napiwki:
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: EL POLAKO » niedziela, 15 grudnia 2024, 11:42

Tak, właśnie tutaj szukam. Ustawiam okres i nic :) czysto

Weteran
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamu79 » niedziela, 15 grudnia 2024, 12:19

W takim razie pisz do supportu - o ile już tego nie zrobiłeś
Napiwki:
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 96
Reputacja postu: 
3

Postautor: kemot80 » niedziela, 15 grudnia 2024, 19:41

@EL POLAKO
@adamu79
Spoiler:
EL POLAKO pisze: niedziela, 15 grudnia 2024, 10:54 Po tylu latach na binance nie mam już żadnej historii transakcji. Oni to chyba nawet po kilku miesiącach czyszczą (o czym w tamtym czasie nie wiedziałem). Tak samo KYC już dawno mi unieważnili. Nie logowałem się tam od 2021. Odnośnie 5 lat - tak wiem, że istnieje przedawnienie, ale nie o tym piszę. Oglądałem ostatnio tą prezentację i tam jest o tym mowa. Czyli o tym, że jeśli minęło 5 lat i masz problem z udowodnieniem zakupu to będzie trochę ulgowo (tzn. ja nie piszę u uniknięciu podatku, tylko o pokazaniu historii transakcji w razie kontroli dopiero)

wchodzicie tutaj Pany:

Obrazek

wchodzisz w SPOT, następnie "Historia transakcji handlowych", klikasz w ikonę po prawej stronie zaznaczoną na czerwono i wyświetla się okno do generowania historii transakcji. Wybierasz "cały okres" i po kilku minutach pojawia się w tym oknie plik do pobrania w zip

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » niedziela, 15 grudnia 2024, 20:36

@kemot80 A rzeczywiście, trzeba najpierw kliknąć tą ikonę "download" po prawej, wybrać zakres, potem dostaniesz maila z linkiem do historii i potem ponownie klikasz na download i dostajesz zipa z plikiem, trochę upierdliwy sposób, no ale działa
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 96
Reputacja postu: 
0

Postautor: kemot80 » niedziela, 15 grudnia 2024, 20:41

@CzarnaOwca

żeby było śmieszniej, aby ta ikona pojawiła się, najpierw musisz wybrać opcję "historia transakcji handlowych" ;)

na email otrzymujesz info o wygenerowaniu raportu, który i tak się pojawia na dole w oknie. Mimo wszystko mocno ukryli tę opcję

BTW support Binance działa sprawnie na telegramie, jest to m.in. ogromna grupa użytkowników ;)

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » niedziela, 29 grudnia 2024, 12:11

Zakup czy zgłosisz czy nie raczej dla US ma drugorzędne znaczenie, wtedy zapłacić trzeba podatek 19% od całości więc dla nich nawet lepiej, a tak to zawsze można powiedzieć że się kupło crypto 10 lat temu na giełdzie która już nie istnieje i sprawa zamknięta, niby jak urząd miałby wykazać że tak nie było.

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » niedziela, 29 grudnia 2024, 18:23

tyraxx pisze: niedziela, 29 grudnia 2024, 12:11zawsze można powiedzieć że się kupło crypto 10 lat temu na giełdzie która już nie istnieje i sprawa zamknięta, niby jak urząd miałby wykazać że tak nie było

Czyżbyś nagle odkrył perpetum mobile do prania pieniędzy? 8-)
Nie ma tak dobrze. To Ty musisz wykazać (lub chociaż uprawdopodobnić) skąd wzięły się Twoje bitcoiny.
Pamiętaj też, że akurat w US nie obowiązuje domniemanie niewinności. Urząd nie będzie Ci więc niczego wykazywał. Urząd wydaje decyzję administracyjną i ona obowiązuje, sprawa zamknięta. To Ty możesz ewentualnie odwołać się do sądu i po 3 czy 5 latach próbować udowodnić, że urząd raczył się pomylić.
Tak to mniej więcej wygląda.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » niedziela, 29 grudnia 2024, 19:12

uprawdopodobnić więc mam środki z giełdy która już nie istnieje, kupione 7 lat temu, później przesłałem przez 10 innych portfeli których już nie używam, jest to prawdopodobne czy raczej nie ?

pranie pieniędzy ze haraczem 19% do skarbówki raczej nie było by dla nikogo problemem, w tym dla skarbówki, haracz zapłacony, urzędnik też wie że nie warto bo pewne rzeczy będą ciężkie do poparcie odpowiednimi przepisami, sensowne zeznanie podatnika zamyka sprawę w 90%, w innych przypadkach każdy lepszy adwokat specjalizujący się w przepychankach z US wybroni, czy urzędnik wierzy że trzymasz te btc od 7 lat czy nie wierzy to nie jest podstawa do ukarania podatnika.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » niedziela, 29 grudnia 2024, 19:39

podatnik musi udowodnić pochodzenie środków, żaden problem pokazuje dokument z wymiany z kantorem lub na giełdzie i według definicji udowodniłem pochodzenie środków, co się z nimi działo gdy były jeszcze wirtualnymi aktywami chyba US nie interesuje, nie interesuje ich wymiana krypto - krypto, a jedynie krypto - flat, daje im papiery na wymianę krypto - flat i chyba to wystarczy biorąc pod uwagę że wymiany krypto - krypto mają gdzieś, zresztą trudno sobie wyobrazić żeby urzedy skarbowe w Polszy miały sprawdzać takie rzeczy, przerastają ich dużo prostsze tematy niż blockchain.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » niedziela, 29 grudnia 2024, 20:19

@tyraxx
czy urzędnik wierzy że trzymasz te btc od 7 lat czy nie wierzy to nie jest podstawa do ukarania podatnika.
uprawdopodobnić więc mam środki z giełdy która już nie istnieje, kupione 7 lat temu, później przesłałem przez 10 innych portfeli których już nie używam, jest to prawdopodobne czy raczej nie ?
To nie jest kwestia wiary, sa do tego narzedzia analityczne ktore sa w dyspozycji prokuratury i KAS i UCS od dawien dawna.
przerastają ich dużo prostsze tematy niż blockchain.
Normalne jednostki urzedow skarbowych nie maja wielkich mozliwosci analitycznych. Jednak KAS i UCS maja dostep do wszystkich narzedzi analitycznych ktore daja mozliwosc przesledzenia srodkow, lacznie z chainanalysis i innymi produktami typu blockchain forensics. Wiec jesli twoja sprawa kogos powaznie zainteresuje i pojdzie prosba o pomoc, to uwierz mi oni maja dostepne srodki i narzedzia oraz wiedze ktore chociazby sa standardem w USA. Specjalistow nie maja wielu jak to w budzetowce, ale sa. Binance i wiele innych gield maja oddzialy w Polsce w zwiazku z tym informacje sa na wyciagniecie reki, to nie jest sytuacja z 2017 ze nie mozna pewnych rzeczy ustalic.
Roger Vera walneli za machlojki podatkowe sprzed 10 lat, czesc materialu dowodowego to wlasnie sledzenie przebiegu srodkow

https://www.justice.gov/opa/media/1350116/dl?inline
co się z nimi działo gdy były jeszcze wirtualnymi aktywami chyba US nie interesuje,
Tutaj sie mocno mylisz. Przekonwertowanie czegokolwiek na krypto nie wymazuje odpowiedzialnosci skarbowej zwiazanej z tym co sie wczesniej dzialo z tymi srodkami.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 29 grudnia 2024, 21:45

tyraxx pisze: niedziela, 29 grudnia 2024, 19:12pranie pieniędzy ze haraczem 19% do skarbówki raczej nie było by dla nikogo problemem, w tym dla skarbówki

No ale pranie pieniędzy właśnie polega na tym, by wziąć pieniądze z nielegalnego biznesu i je zalegalizować poprzez grzeczne opłacenie należnych podatków.

Mam też wrażenie, że mieszają się tu dwa tematy: skarbówkę faktycznie interesuje głównie (choć nie tylko) podatek, a GIIF i prokuraturę - pochodzenie pieniędzy.

Oczywiście sprawa jest wielowymiarowa, zależy od sumy, Twojej wcześniejszej historii finansowej, ewentualnych powiazań ze światem przestępczym, czy nawet tego co zrobisz później z opodatkowanymi już pieniędzmi.

Przecież gdyby wystarczyło, jak piszesz, powiedzieć w US: "chciałbym opodatkować te miliony, które zarobiłem na krypto, przykro mi, ale giełda już nie istnieje, więc musicie mi uwierzyć na słowo", to robiłaby to każda mafia, prawda?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 18:52

Przykład ze Stanów to jednak trochę nie pasuje mi to możliwości Polskiej KAS, zresztą przy milionach to zmieniłbym rezydencje i wypłacam i legalizuje kasę z crypto na Cyprze, Malcie czy innym państwie gdzie nie ma podatku od sprzedaży krypto, bardziej miałem na myśli że wydaje mi się nie prawdopodobne że jeśli wykaże w pit38 sprzedaż crypto np na 300 tysiecy, place grzecznie wcale nie małe 19% to US mnie wzywa żeby tu cokolwiek wyjaśniać, przeszukałem neta i nie mogę znaleźć historii ludzi którzy mieli takie sytuacje, więc no albo nikt takich kontroli jeszcze nie miał lub miał ale nikt się tym jeszcze nie pochwalił, US są zawalone sprawami związanymi głównie z VAT, krypto to raczej czarna magia jak narazie dla Pani Grażynki z US, myślę nawet że przy braku rozliczenia z US mimo wpływów gotówki z giełd na konta bankowe tylko nieliczni pechowcy mogą liczyć na jakiekolwiek kontrole, przy rozliczeniu i oddaniu 19% za free to chyba bez szans na jakąś kontrole przy kwotach rzędu kilkuset tysięcy w roku podatkowym, oczywiście przy kwotach milionowych w skali roku może to wyglądać nieco inaczej.

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: pomocny » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 21:00

tyraxx pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 18:54Przykład ze Stanów to jednak trochę nie pasuje mi to możliwości Polskiej KAS, zresztą przy milionach to zmieniłbym rezydencje i wypłacam i legalizuje kasę z crypto na Cyprze, Malcie czy innym państwie gdzie nie ma podatku od sprzedaży krypto
oj, jesteś chyba bardzo naiwny :lol:

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 23:01

tyraxx pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 18:54Przykład ze Stanów to jednak trochę nie pasuje mi to możliwości Polskiej KAS, zresztą przy milionach to zmieniłbym rezydencje i wypłacam i legalizuje kasę z crypto na Cyprze, Malcie czy innym państwie gdzie nie ma podatku od sprzedaży krypto, bardziej miałem na myśli że wydaje mi się nie prawdopodobne że jeśli wykaże w pit38 sprzedaż crypto np na 300 tysiecy, place grzecznie wcale nie małe 19% to US mnie wzywa żeby tu cokolwiek wyjaśniać, przeszukałem neta i nie mogę znaleźć historii ludzi którzy mieli takie sytuacje, więc no albo nikt takich kontroli jeszcze nie miał lub miał ale nikt się tym jeszcze nie pochwalił, US są zawalone sprawami związanymi głównie z VAT, krypto to raczej czarna magia jak narazie dla Pani Grażynki z US, myślę nawet że przy braku rozliczenia z US mimo wpływów gotówki z giełd na konta bankowe tylko nieliczni pechowcy mogą liczyć na jakiekolwiek kontrole, przy rozliczeniu i oddaniu 19% za free to chyba bez szans na jakąś kontrole przy kwotach rzędu kilkuset tysięcy w roku podatkowym, oczywiście przy kwotach milionowych w skali roku może to wyglądać nieco inaczej.
To chyba najdłuższe zdanie bez kropki jakie w życiu przeczytałem :mrgreen:. Ułatwiaj forumowiczom życie, to prędzej uzyskasz pomoc.

Brak historii transakcji jest co do zasady problemem przy próbie zaliczenia kosztów uzyskania przychodu, by pomniejszyć podatek. Tutaj obowiązuje domniemanie winnosci podatnika. Jeśli nie zgłaszasz kosztów, lecz płacisz podatek od całej kwoty, to jest zasadniczo marzenie dla US. Ale równoczenie takie działanie może wskazywać na pranie kasy, ponieważ każdy racjonalnie działający podatnik (i człowiek) chce zapłacić jak najmniej, a ponadto w jakiś sposób w posiadanie monet wchodzi.

Pranie kasy i śledzenie nielegalnej aktywności przez blockchain, to już sprawa karna i tutaj obowiązuje domniemanie niewinności podejrzanego, co paradoksalnie może niewiele zmienić. Zasadniczo stosowne służby mają stosowne narzędzia, ale może im wyjść, że masz konkretne monety z konkretnego stręczycielstwa, dragów itd (nie wiem na ile to jest dokładne). I wtedy już musisz się wytłumaczyć dlaczego one do ciebie trafiły. Jeśli powiesz, że kupiłeś na nieistniejącej giełdzie, to chyba rozumiesz, że pójdziesz siedzieć, bo są dowodu obciążające ciebie, a nie masz kontrdowodu :)

Jaki z tego wniosek? Po pierwsze należy bezwwzględnie zachowywać dowody zakupów (jak proste by one nie były - np. screeny z poloniexa datowane na 2014 mogą zamknąć całą sprawę), a po drugie należy kupować krypto najlepiej spot z giełdy, bo nawet jak na giełdzie dostałbyś "lewe" bitcoiny, to jesteś na 99% czysty, skoro to silnik giełdy automatycznie paruje anonimowe strony transakcji i podmienia ich monety. Kupno w kantorze już jest pod tym względem gorsze, bo nie ma tej automatyzacji środków. Nawet jak kantor z giełdy ci to prześlę, to jest już dodatkowo on w całym procesie. A jak ktoś kupuje f2f od osób z neta, to już w ogóle będzie mogiła, bo najpewniej nie będziesz miał żadnego dowodu zakupu. W ten sposób może cię obciążyć cała dotychczasowa historia transakcji.

Brak historii transakcji w najlepszym razie skończy się zapłaceniem podatku w kwocie większej niż 19% (bo płacisz podwójny podatek od kwoty nieudokumentowanych zakupów), a w najgorszym poważnymi perturbacjami karnymi i gonitwą po sadach i adwokatach.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » wtorek, 31 grudnia 2024, 09:38

czym jest podwójny podatek od nieudokumentowanych zakupów ? w przypadku kryptowalut uprawdopodobnienie nawet wysokiego zysku nie powinno być problemem, np kilkanaście lat temu kupiłem kryptowaluty za kilkaset złotych, później o nich zapomniałem, następnie przesłałem te krypto przez kilka portfeli i sprzedałem na giełdzie, kantorze kilkaset tysięcy, udowodniać zakup krypto z przed kilkunastu lat na kilkaset złotych to nierealne raczej, no i ciekawe jaką decyzję wtedy podejmuje organ, teoretycznie wersja o zakupie krypto za grosze kilkanaście lat temu jest jak najbardziej możliwa, udowodnić coś takiego raczej nie możliwe, decyzja skarbówki to jedno, wyrok sądu w takiej sprawie to drugie.

KAS czy Prokuratura to inna sprawa, maja na pewno większe możliwość niż US, chociaż wyśledzenie przepływu krypto i przede wszystkim udowodnienie że pochodzą z nielegalnego źródła możliwe jeśli ktoś nie robił tego racjonalnie, ale jak takie sprawy wyglądają i czy w ogóle zdarzają się w Polsce, znaleźć jakieś informacje na ten temat nierealne.

Wszyscy straszą Skarbówką, KAS etc, ale znaleźć jakieś informacje na ten temat lub wyroki sądów niemożliwe bo tego nie ma.

Generalnie całe te Krypto i podatki od tego dla US to jest mały pikuś, nie wiele znaczący aktualnie, czy ktoś słyszał o tym żeby US zrobiło komuś kontrole po zgłoszeniu sprzedaży Krypto ?

Chodzi mi tylko o US, KAS zajmuje się raczej poważniejszymi sprawami niż to czy Janusz sprzedał krypto za kilkaset tysiecy złotych i zapłacił z tego podatek.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 31 grudnia 2024, 10:52

miso20 pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 23:01Brak historii transakcji w najlepszym razie skończy się zapłaceniem podatku w kwocie większej niż 19% (bo płacisz podwójny podatek od kwoty nieudokumentowanych zakupów)

Jak nie zgłosiłem zakupu to płacę 38%?
Podaj proszę podstawę prawną, bo w życiu o czymś takim nie słyszałem.

Wróć do „Kwestie prawne”