KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: -24
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: depresjonista » niedziela, 1 kwietnia 2018, 21:12

KrzysztofPiech pisze:Kilka rzeczy dla wyjaśnienia i trochę podsumowań:
1. Od marca ub.r. wiemy, że NBP jest b. przeciwne kryptowalutom. 7 lipca ub.r. rozpoczęli atak polegający na wykorzystaniu kompetencji KNF to wywarcia wpływu na banki, by zamykały konta firmom z branży krypto. Później był kolejny atak #uwazajnakryptowaluty a następnie użyto "czarnej listy" KNF, za czym poszły wnioski do prokuratury.
2. Przez wiele m-cy mieliśmy po swojej stronie życzliwość rządu po stronie Pani Minister. Kilka razy prosiłem ją o ochronę i to pomagało. Był strumień - do czasu ataków NBP miał nawet "kryptowaluty" w nazwie. Były dość regularne spotkania strumienia w MC - najczęściej w sprawie zresztą naszej branży. Rok temu przyjęliśmy pionierskie na świecie zasady samoregulacji - Kanon dobrych praktyk. Miały one poparcie Ministerstwa. USA dopiero teraz do tego dojrzewają, że to (a nie BitLicence) jest właściwym sposobem regulacji rynku na obecnym jego etapie rozwoju. Przygotowałem też projekt ustawy deregulacyjnej dla sektora high-tech, projekt - lepszej niż w Japonii - licencji dla giełd, bo przewidywałem, że ataki na branżę będą coraz mocniejsze i potrzeba jakiegokolwiek uznania branży w prawie. Inaczej - będzie nadal poza prawem, a więc podatna na ataki. Brak poparcia politycznego dla AS oznaczał, że wielu rzeczy nie udało się zrobić, np. sandboxu, w którym każda giełda mogłaby działać bez ryzyka wciągnięcia na czarną listę...
3. A.S. sugerowała, by sprawdzić, kto w jakie karty gra. Karty zostały odkryte na posiedzeniu Komisji Finansów Publicznych (koniec listopada). Jeden front tworzyły wtedy: banki i regulatorzy. Po drugiej stronie były resorty rozwoju, cyfryzacji i niektórzy posłowie.
Prezes ZBP wspomniał wtedy, że trzeba rozważyć zdelegalizowanie bitcoina. KNF miało na to chęć, ale okazało się, że byłoby to niezgodne z prawem. Po styczniowym seminarium ZBP nt. krypto miałem wrażenie, że banki neutralnie patrzą już na krypto, że są pozytywnie zaintrygowane możliwościami i chcą dać szansę naszej branży. Co innego KNF - wtedy zaś zarządy banków nie mają dużego wyboru: dostosowują się do wymogów regulatora.
4. W międzyczasie branża sama się podłożyła, za mało odcinając się od piramid, a nawet - wspierając niektóre z nich. W efekcie, decydenci najwyższego szczebla, nie znający różnic między krypto a piramidami - wrzucili wszystko do jednego worka i zaczęli na początku br., po odejściu AS - ostre działania.
5. Na pierwszy ogień poszła ustawa o AML - to była pierwsza (!) decyzja nowego rządu. Na tym tle nic dziwnego, że mamy zmasowaną akcję skarbówki. Działania w tym zakresie są wizytówką rządu - tj. uszczelnienie VAT. Niektórym się wydaje, że w branży krypto poukrywane są miliardy złotych... Przypomnijmy, że pod względem obrotów - choć jesteśmy daleko za Koreą czy Japonią, to nadal jest to pierwsza 10. na świecie.
W obecnej akcji nie tyle chodzi o to, by dostać wszystkie info, ale o wysłanie jasnego sygnału do całej społeczności, by ludzie zaczęli płacić podatki od zysków w krypto. Za kilka m-cy zobaczymy, ile tego będzie i co będzie się dalej działo. Brakuje niestety prostych reguł rozliczania. Stąd podjąłem działania z kilkoma prawnikami ze Strumienia oraz z zarządem PSB, by coś z tym zrobić. Zmiany przepisów nie będzie, ale może uda się cokolwiek zrobić. Tu będą działania oficjalne i nieoficjalne. Tych ostatnich skarbówka nie może wygłosić, ale robi to przez zaprzyjaźnione media (lub przez kilka innych osób). Stąd pojawiła się sugestia czynnego żalu - jeśli ktoś w zeznaniu za 2016 r. podatku od zysków nie rozliczył. Im nie chodzi o zniszczenie branży - odwrotnie, ale pod warunkiem, że będzie płaciła podatki. Liczę na to (choć może to naiwne), że jak premier zobaczy, jak branża jest zyskowna dla budżetu - to będzie to kontrargument dla największego jej wroga - banku centralnego.

Jak widzimy, mamy nie najlepszą sytuację. Zupełnie inaczej jest na Litwie - w tym roku tamtejsze startupy zebrały w ICO ok. 1/4 MLD (!) dolarów. I nikt nie chce tego ograniczać - a raczej wprowadzić jasne ramy AML itp.
Mamy więc pewnego rodzaju wojnę, a jak to na wojnie - trzeba wiedzieć jakie bitwy toczyć i z kim. Ze skarbówką - mimo krewkich głosów - nie warto. Al Capone został skazany nie za morderstwa na jego zlecenie, ale za podatki... To jest wiadomość do przekazania naszej, potrząsającej szabelką społeczności.
Stąd to, co wszystkie, wpływowe osoby, firmy i organizacje powinny robić, to działać oficjalnie zgodnie z prawem, nawołując do jego przestrzegania i do walki o interes naszego kraju. W tych uwarunkowaniach politycznych niewiele więcej możemy. Jeśli widzimy, że branża jest atakowana pod zarzutami "prania" - należy domagać się wprowadzenia AML; jeśli są zarzuty unikania podatków - należy wytrącić przeciwnikowi broń i nawoływać do płacenia podatków. Tak też przez długi czas w PSB robiliśmy i nawet, jeśli części osób się to nie podoba - to jest wyraz odpowiedzialności za społeczność, rynek i pośrednio - kilkaset osób zatrudnionych w branży.
Przy okazji: do ub.r. w PSB działały 4 osoby. Udało się zrobić dużo więcej, niż stowarzyszenia mające setki osób. Moje niedawne odejście z zarządu (choć nie byłem nigdy wpisany do niego przez KRS) nie zmienia mojej chęci współpracy ze Stowarzyszniem. Po prostu nie chcę się dłużej wystawiać, a także - po tym jak "dyscyplinarnie" straciłem "honorową" (=bezpłatną) funkcję lidera strumienia za odważenie się zaproponowania dPLN (BTW projekt ma się dobrze), wolę się skoncentrować na kwestiach, mających pozytywne dla mnie konsekwencje finansowe.

6. AS zaproponowała utworzenie izby gospodarczej. Oprócz kosztów (wg moich szacunków - ok. 1,5 mln zł rocznie, więc już m-c temu podjąłem działania, by skorzystać z istniejącej już izby w miejsce nowej), to są kwestie polityczne. Jak dotąd udawało się uniknąć przyczepienia branży łatki wspierania konkretnej partii - dzięki temu, że współpracowaliśmy z posłami Nowoczesnej, PO, Kukiza, Porozumienia Gowina. To jest też pewna wartość, którą udało się uzyskać.

W kolejnych m-cach dużo będzie zależało od:
a) trendów na świecie,
b) nastroju polskiej opinii publicznej,
c) decyzji premiera.
Są to kwestie, na które nie mamy wpływu (lub jest ograniczony - vide b), a na c) czekam od ponad pół roku). W związku z tym sugeruję utrzymywanie dobrej miny do złej gry, nie stawianie wyzwań silniejszemu przeciwnikowi, zwłaszcza takiemu, z którym nie da się wygrać. Poczekajmy, jak się sytuacja będzie rozwijała, a w tym czasie zadbajmy o własne bezpieczeństwo - alternatywne jurysdykcje, płacenie podatków, unikanie kontaktów z piramidami, z pralniami, o dobrą współpracę z mediami.
(sorry, ale raczej nie odpowiem na posty - mam do ogarnięcie pilne rzeczy, np. ten projekt podatkowy)
Panie Krzysztof Piech!
nalezaloby sie zastajnowic dlaczego jest Pan w bitcojnie i dlaczego sa w nim ludzie,
czy dlatego zeby reprezentowac interesy branzy, czy moze jednak wizja bitcoijna to miala byc ostatnia deska ratunku przed totalitarnymi zapedami rzadow do totalnego ubezwlasnowolnienia jednostki?

PRzeciez cala sprawa kompletnie nie rozchodzi sie do placenia podatkow tylko do opresyjnego charakterju tego rzadania

Z tym AML tez smjeszna kwestja.. byly nawet tutaj badania ze mniejszy jest odsetek pranych pieniedzy w bitcojnie niz w podajze gotowce wiec dlaczego Pan i Panu podobni nie widza ze to jest tylko pretexT?!?!! A Pan i panu podobnii dajo reke a oni chca zabrac koleiny palec tylko dzieki temu!

Ja uwazam ze owszem trzeba byc uczciwym, trzeba miec otwarta przylbice, ale tez TRZEBA POSTAWIC GRANICE
Ja sam prawdopodobnie pojde do wiezjenia bo ja nie zameirzam dac sie zlamac, sa waznjesze rzeczy dla mnie niz KOMFORMIZM

PS. przepraszam ze moge pisac malo zrozumialo ale niestety jak czlowiek widzi co sie dzieje z ludzmi w tym kraju to nie jest w stanie normalnie funkcjonowac i jasno wyrazac myslji

Weteran
Reputacja: 3844
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitBoy » niedziela, 1 kwietnia 2018, 21:47

@termitek12

Sporo racji. Władza jest silna wobec biednych i słabych, a słaba wobec bogatych i silnych.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... datem.html

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: janku66 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 22:17

BitBoy pisze: Władza jest silna wobec biednych i słabych, a słaba wobec bogatych i silnych
Bogaci i silni to władza.
Nie mam ku temu złudzeń.

Nie znaczy jednak, że władzy należy się posłusznie poddać.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 23:38

termitek12 pisze: tylko glupota tego drugiego, ze sie daje w dupe robic
Czyli Ty i reszta świata dajemy się w dupę robić?
Aby się nje dać, musiałbyś wyjechać na biegun, albo do dzikich lasów amazonki i tam zniknąć na zawsze. Wtedy nie masz podatków i żyjesz sobie jak chcesz. Inaczej, w jakim nie będziesz kraju, podporzadkowujesz się pod społeczeństwo, podatki, wymysły władzy. Natomiast walka z tym systemem sprowadza się choćby do ideologii kryptowalut czy do ruchów społecznych, opisywania brudów koncernów, polityków, węszenia, omijania praw poprzez szukanie w nich luk. Żyjąc w cywilizowanym świecie, nie znaczy, że płacąc podatki dajesz się robić w dupę, po prostu inaczej się nie da. Płacisz i robisz to co ci każą, albo bierzesz na barki odpowiedzialność i kładziesz na szali ryzyko więzienia.
termitek12 pisze: Takie podejscie jest typowo niewolnicze
Władza jest tam gdzie pieniądze i siła. Nie rozumiem czemu nad tym dyskutujesz.
Jeśli masz tyrana, to on rządzi, jeśli go obalą, to też siłą. Zatem zawsze u władzy jest silniejszy i bogatszy, lub silniejszy, lub bogatszy.
termitek12 pisze: Jak by wszyscy stwierdzili, ze nie placa podatkow to co w wiezieniu by wszystkich pozamykali
Padłem przy tym argumencie.
To stwierdzmy od dziś, że nie płacimy podatków. Wszyscy, jak jeden mąż. Widziałeś taką jednomyślność kiedykolwiek w świecie? Zawsze będą łamistrajki i tacy, którym bycie w opozycji do większości będzie mocno na rękę.
termitek12 pisze:
Wladza pragnie tylko samemu sie nachapac a nie zadzierac z ludzi
Tylko Ty myślisz, że władza to obecny prezydent czy rząd, te twarze, które widzisz. Ja tak nie uważam. W telewizji widzimy jedynie cienie tych co mają pieniądze i wpływy, nie widzimy tych co tymi cieniami sterują.

Czemu jedne rzeczy są zakazane, a inne nie?
Czemu papierosy i koncerny tytoniowe od tak wielu lat mają się cudownie mimo iż widzimy jak szkodzą? Myślisz, że firmy takie jak Marlboro, Cargill, Nestle, Daimler, Shell, SaudiAramco, BP, Volkswagen, Samsung, General electronic, AXA, Bank of America, Gaxprom, Siemens, Pfizer, Roche, Novartis, GP Morgan i wiele innych po prostu siedzą grzecznie i patrzą jak Trump czy inna marionetka wydaje dekret, który szkodzi ich biznesom?

Może i wystawiam się tutaj na lincz gdy piszę w ten sposób, ponieważ to nazywają teoriami spiskowymi. Jednakże jak wytłumaczyć tyle afer i procesów wytoczonym koncernom na wielu różnych płaszczyznach, a rządy udają, że tego nke widzą? Skąd obowiązkowe szczepienia, skąd nagonka na szczepienia na jakieś marginalne choroby, skąd zakaz palenia zielska a dozwolone palenie fajek? Myślę, że decyzje rządzących w większości są dyktowane wplywami ludzi silniejszych (z pozycji silniejszych, a nie na ławeczce w wyciskaniu sztangi), albo ludzi bogatych.
Kennedy się opierał. Wielu się opierało. Albo "się wieszają" albo "się" trują, albo jawnie ich mordują bez zbytniej dbałości o tuszowanie czegokolwiek.

Jeśli myślisz, że rządzący faktycznie rządzą, to uważam, że jesteś w błędzie.
Kasa i siła. Kasa w przypadków krajów rozwiniętych, siła w krajach biedniejszych.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 1 kwietnia 2018, 23:54

Zweryfikują Nas i co. Od tej chwili mamy spokój? Możemy spokojnie pykać i nie będzie czepialstwa. Podatek był już dawno temu do przewidzenia i się go płaciło,z grymasem ale akurat dla prowadzącym działalność a krypto to hobby/poboczna działalność ładnie podbijało dochód. Jestem ciekawy jednego czy teraz się w końcu Państwo przestanie grającym na krypto przyglądać jak nienormalnym, podejrzanym. Podatek będę dalej płacił ale ten jeden warunek chciałbym mieć jasny i klarownie spełniony : pobierajcie kasę = w pełni akceptujecie crypto !
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2159
Reputacja postu: 
0

Postautor: stokarz » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 00:09

Cześć, czytam wszystko co piszecie z zapartym tchem.

Naprawdę dobrze jest widzieć taką aktywność naszej społeczności w tak ciężkim dla nas momencie. Jak powiedział ekonokomik, jeśli chcemy coś osiągnąć dla nas, musimy nauczyć się rozmawiać. Zważając na marginesalny rozmiar krypto, zarówno w Polsce jak i za granicą, oraz brak dysponowania dużymi środkami, nie możemy występować z pozycji siły, choć wielka szkoda. Jednak w tym sporze, między nami, a państwem, mogliby zyskać wszyscy, niczym w symbiozie.

Nie lubię pozostawiać biernym, więc stworzyłem listę tego, co państwo mogłoby mieć z kryptowalut. Powiedzcie co o tym sądzicie ;) https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 62#p474762

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 51
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zagłoba » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 00:12

Wątek robi się coraz bardziej filozoficzny.

Wracając na ziemię, tak jak napisał @KrzysztofPiech, premierowi Morawieckiemu chodzi o poznanie skali zjawiska.
Jeżeli na nasze nieszczęście okaże się, że zjawisko jest duże, wówczas możemy być pewni, że zacznie się akcja "robimy porządek z krypto przestępcami".
I czołówki w Wiadomościach "Rząd uszczelnił kryptowaluty", a w Panoramie "Minister Finansów zlikwidował nieprawidłowości w kryptowalutach, na które pozwalały poprzednie koalicje".

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 00:16

Malta zaprasza

Tu Binance. Ale można chyba spróbować. Giełdy, co o tym myślicie?

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 00:24

Zlikwidują jakie nieprawidłowości ? Trading * płacenie podatków i ma być spoko. Co zlikwidują - zamkną giełdy w PL, aresztują działających w tej branży? Przecież rejestracja NIM w UK czy NIF w Portugalii to kilka minut formalności , rejestracja działaności w danym Państwie i będę płacił podatki na rzecz innego Państwa,ale..panie Premierze jeżeli Pan czyta ,albo pana ludki czytają - ja chce płacić i wspierać POLSKĄ gospodarkę i tu płacić. Pomyślcie 3 razy ,bez gwałtownych ruchów. Rozwijając BzWbk wykazał się nam obecny Premier arcy sprytem i umiejętnościami, to teraz proponuje nie niweczyć małej bo małej ale jednak prężnej grupy wizjonerów bedacych obywatelami RP, którzy pomogą Polskę umocnić w tej branży. To jak ? Pomożecie - pomożemy :mrgreen:
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 10:06

<offtop>

Jak pięknie w tym wątku widać różnicę między 45 a 25 latkami :) Czasami fizyczną, a czasami mentalną, ale widać jak na dłoni.
Psychologowie i socjologowie mogliby prace o nas pisać...

Tak sobie myślę, że może faktycznie nadchodzą czasy rewolucyjne. Że od kilkudziesięciu lat nie było "prawdziwej" wojny i dorastające właśnie pokolenie "miało za dobrze", więc trochę z nudów, a trochę z niewiedzy postanowi podpalić świat. Nie mam tu na myśli Polski, tylko cały Zachód.
Dokupiłbym konserw ale uspokaja mnie jedno: ciężko się robi prawdziwą rewolucję przez fejsa i gry mmo :D

</offtop>

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 5091
Reputacja postu: 
4

Postautor: benq » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 10:42

OFFTOP
@ekonokomik, Rozumiem, że piszesz z perspektywy +45, raczej za stabilizacją niż rewolucją ;)
Większość obecnego społeczeństwa ma już zakorzenione, ze tak jak jest - tak być musi.
Wojna to zawsze zło, ale obecny system nie ma prawa bytu na dłuższą metę (pisząc dłuższą, mam na myśli 50-100 lat).
:arrow: absurdalny system finansowy oparty o .... nic( :!: ),
:arrow: obciążenia podatkowe na coraz bardziej absurdalnych poziomach (podatek dochodowy :!: ),
:arrow: regulacje prawne, które powoli stają się coraz bardziej niezrozumiałe dla "zwykłego" człowieka (dyrektywa unijna w sprawie przewozu cukierków karmelkowych ma prawie 25 000 stron - nie wiem czy to fakt, czy internetowa papka, ale wiadomo o co chodzi, każdy widział kiedyś umowę z gazownią albo bankiem),
:arrow: ingerencje rządów w sprawy prywatne obywateli (jazda w pasach, pozwolenie na wycinkę zasadzonego przeze mnie drzewa na mojej działce, zgoda na spacer z wykrywaczem metalu, aborcja, religia, eutanazja, można tak długo)
:arrow: temat kryptowalut - próby banowania, naginanie prawa choćby przez KAS wyciągając dane

Ja jednak, będąc gdzieś pomiędzy 25 a 45 latkami cieszę się, widząc, że jakaś część młodych zauważa wszechobecną zgniliznę tego systemu i zaczyna (nieśmiało, choćby na fejsie ;) ) wyrażać swój sprzeciw.

Napawa to jakimś tam społecznym optymizmem.
p.s.
Jednego socjologa tu na forum mamy, może się wypowie? @socjolog2008, :geek:

Wracając do głównego tematu wątku,
ciężko tu dyskutować, bez wystarczających danych. Nie wiemy jak dotąd które giełdy/kantory zgodziły się współpracować z KAS. Nie wiemy, w jakim stopniu spełnią ich żądania. Nie wiemy, na ile nasz rząd jest gotowy przyjąć i przetworzyć taką ilość danych i czy w ogóle zamierza przeczesać w/w dane pogrążając wszystkich zaangażowanych w ostatnich latach.
Zbyt dużo tu mamy niewiadomych, żeby móc sensownie dyskutować w temacie, bo wszystkie nasze dywagacje mogą szybko zostać sprowadzone na ziemię.

Weteran
Reputacja postu: 
7

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:13

@benq, ja się zgadzam z tym co napisałeś. Uważam się za liberała, bolą mnie przykłady jakie podałeś i bardzo chcę zmian. Ale nie chcę rewolucji. Nie dlatego, że jestem stary, tylko ponieważ rewolucja ZAWSZE oznacza chaos. A na taki luksus jako Zachód nie możemy sobie pozwolić. A to dlatego, że jesteśmy w trakcje (lub przededniu) walki o to czy nasza cywilizacja pozostanie dominującą na świecie, czy ustąpi pola. To jest scenariusz dla świata na obecny wiek. I każdy brak stabilności, każda słabość zostanie bezwzględnie wykorzystana.
A mimo wszystkich wad, nasz zachodni świat uważam za całkiem spoko w porównaniu do innych opcji. Więc raczej wolałbym się zestarzeć w nim, nawet płacąc wysokie podatki, niż musieć prowadzić wnuki do meczetu albo uczyć je chińskiego ;)
Podsumowując: liberalne zmiany - jak najbardziej, rewolucja - dziękuję, nie.
Tragedią byłoby gdyby się okazało, że sprawy zabrnęły już tak daleko, że poważniejszych zmian nie da się zrobić bez rewolucji...

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierciadło » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:55

aneks pisze:Panowie, mala sugestia, nie piszcie tu elaboratow w postach bo zapewne malo kto je czyta ;) a przynajmniej mi ciezko czyta sie wywody zyciowe na temat partii, zycia w RP a juz nawet watek ukrainski sie pojawil.
… giełdy czy kantory jak będą chcieć oczywiście licząc się z odpowiedzialnością za takie kroki mogą dane przekazać i zapewne nawet powinny, ALE ! TYLKO I WYŁĄCZNIE WTEDY ! gdy np. SĄD lub KAS przekażą do giełdy info. dlaczego chcą owe informacje otrzymać ... giełda czy kantor powinna zażądać danych osoby (personalia,pesel etc.) wobec której organy ścigania mają zarzuty kradzieży , korupcji … reasumując prowadzone jest dochodzenie&sprawa karna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a udostępnianie danych lub całej bazy danych osób wobec których nie ma zarzutów czyli bez powodu – może skończyć się procesami … tym bardziej mając na uwadze wchodzące od 25.05.2018 wytyczne według USTAWY RODO ! ... bo rozumiem, że skoro prawo podatkowe działa w tym kraju WSTECZ , to restrykcyjna wobec podmiotów przechowujących dane nowa UNIJNA USTAWA RODO również zadziała WSTECZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a wtedy ruszą procesy i odszkodowania ...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 12:12

@zwierciadło, masz zepsutą klawiaturę. Konkretnie wykrzyknik :P
I czytaj źródła zanim coś napiszesz. KAS podał zgodną z prawem podstawę prawną: działania analityczne.
Teraz do poszczególnych giełd i ich prawników należy ocena, czy na potrzeby tych działań giełdy powinny przekazywać dane osobowe czy zanonimizowane, lub czy oświadczyć, że nie posiadają takich danych, bo zgodnie z obowiązującym w 2016 i 2017 prawem nie były zobowiązane do ich przechowywania.
I po co tu się drzeć? 8-)

Swoją drogą, giełdy są między młotem a kowadłem. Te, które danych nie przekażą narażą się władzy i muszą się liczyć z kontrolami i szykanami. Te, które przekażą, narażą się na spory odpływ klientów.
Ciekaw jestem jak z tego wybrną.

Zresztą, tak czy inaczej, mleko się wylało i wielu polskich graczy już chyba nie zaufa polskim giełdom...

Początkujący
Reputacja: 26
Reputacja postu: 
0

Postautor: czajaPL » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 12:16

to był mój ostatni przelew na i z giełdy polskiej jeśli przekażą jakieś dane.
a dmuchając na zimne będę omijał z daleka giełdyPL do czasu aż nie powstanie przejrzyste prawo podatkowe dotyczące kryptowalut.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Xeroeth » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 12:22

No, ja już polikwidowałem swoje konta na polskich giełdach. Szkoda nerwów, a mała strata na przewalutowaniu z EUR czy USD jest do przeżycia.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
4

Postautor: Bitmar » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 12:34

ekonokomik pisze: KAS podał zgodną z prawem podstawę prawną: działania analityczne.
- Dane e-mail, numery rachunków bankowych, dane osobowe użytkowników niezweryfikowany.
- Wskazanie historii wymiany kryptowalut, zasilania rachunków i wypłat z serwisu z uwzględnieniem nazw użytkowników, terminu dokonania transakcji oraz adresu kryptowalutowego użytkownika
- Wskazanie użytkowników, którzy skorzystali z wypłaty walut wirtualnych za pomocą bankomatów bez użycia karty, wraz z podaniem dat transakcji;
- Zestawienie dokonanych na giełdzie transakcji z uwzględnieniem adresów kryptowalutowych użytkowników biorących udział w poszczególnych transakcjach z podziałem na adresy z których dokonano i na które dokonano transakcji
no, analityczne jak nic :) KAS oczywiście sobie sprawdza te dane tylko do analizy ile podatków powinno wpłynąć, a jak będzie chciał ścigać użytkowników to wyśle takie same pisma tylko z innym powodem ;) :D

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 12:36

Hehehe to bedzie owoc z zatrutego drzewa :) - ciekawe czy beda mogli te dane wykorzystac w procedurze kontrolnej skoro nie w takim celu o nie wnioskowali...

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 13:19

@japu, z tego co pamiętam, w polskim prawie nie funkcjonuje takie pojęcie. Czyli jeśli policja/prokuratura wejdzie nielegalnie w posiadanie danych o przestępstwie, to za fakt nielegalnego działania ktoś może być ukarany, ale dane jak najbardziej można wykorzystać.

A co do tematu KAS, to obstawiam, że jeśli w danych przekazanych im do "celów analitycznych", znaleźliby coś co sugerowałoby możliwość popełnienia przestępstwa, to wręcz MUSIELIBY te dane wykorzystać i nadać sprawie bieg.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba niemiecka skarbówka zasłynęła parę lat temu tym, że kupiła (nie kryjąc się z tym) od hackera CD z danymi niemieckich klientów banków szwajcarskich. Oczywiście dane zostały przez hackera zdobyte ze złamaniem prawa.

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 13:21

ekonokomik pisze: A co do tematu KAS, to obstawiam, że jeśli w danych przekazanych im do "celów analitycznych", znaleźliby coś co sugerowałoby możliwość popełnienia przestępstwa, to wręcz MUSIELIBY te dane wykorzystać i nadać sprawie bieg.
Mozesz miec racje, bo o ile pamietam funkcjonariusz panstwowy na stanowisku kierowniczym (to pewnie sie jakis naczelnik zalapie albo kierownik dzialu analiz i rachunkowosci) musi zlozyc zawiadomienie o popelnionym przestepstwie - chyba 3 lata grozi za niezgloszenie. Niemniej jednak nie wiem czy musi zlozyc zawiadomienie od "mozliwosci popelnienia przestepstwa".

Wróć do „Kwestie prawne”