KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: prosto988 » piątek, 30 marca 2018, 09:34

Już w listopadzie ,gdy przyszło rozmawiac w sejmie z knf ,nbp,ministerstwem cyfryzacji,nie podobala mi się ich(PSB) bierna postawa.Są przedstawicielami naszego środowiska a nie mają jaj by zareagować tak jak trzeba.Drogą potulności niczego nie osiągną.Samo to,że nie udzielają się na tym forum,w tym temacie daje do myślenia.Przykre to....Jeśli środowisko się nie zorganizuje to będą robili to na co będą mieli ochotę.Mówiąc o organizacji nie mam na myśli kolejnych konferencji blockchckchain czy śniadań z bitcoinem.

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » piątek, 30 marca 2018, 09:35

Henzetai pisze: W sumie zarobiłem, uwaga, szalone 22 zł!
Heheh, wczoraj z sasiadem rozmawialem (programista), chcial napisac BOT'a do arbitrazu wiec pozakladal konta na kilku gieldach i wplacic kase, jakies 200zl. Cos tam "arbitrowal" ale sie poddal i ogolnie ma strate 5zł :) Konta mial wszedzie zweryfikowane dowodem osobistym, za 2017 rozliczyl sie juz w styczniu... Obecnie zastanawia sie co zrobic :)

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: Henzetai » piątek, 30 marca 2018, 09:46

japu pisze: Obecnie zastanawia sie co zrobic :)
No to jest nas dwóch :) Nie wiem czy to olać i ryzykować, że US dowali jakieś kary. Czy może po takie drobniacze nawet im się schylać nie będzie chciało? Z drugiej strony jak uwzględnię to w rozliczeniu to nie wiadomo czy dopiero wtedy nie będę musiał się tłumaczyć - a jak to liczyłem, a czemu tak, a dokumenty gdzie, a może źle. A to ciul to walniemy panu karę bo w sumie to sami nie wiemy jak to liczyć. Serio, chciałbym być uczciwy i zapłacić za działania na giełdzie i mieć pewność, że nie robię niczego złego. Ale niech to będzie na jasnych zasadach a nie jak to jest obecnie. Stary a głupi. Naiwnie liczyłem, że do czasu rozliczeń za 2017 wreszcie pojawią się jakieś wstępne propozycje i rozwiązania jak krypto ma działać w naszym pięknym kraju. Pojawił się za to straszak. Jakież to typowe.

Początkujący
Reputacja: 103
Reputacja postu: 
0

Postautor: _chybaty » piątek, 30 marca 2018, 09:47

Henzetai pisze:
japu pisze: Obecnie zastanawia sie co zrobic :)
No to jest nas dwóch :) Nie wiem czy to olać i ryzykować, że US dowali jakieś kary. Czy może po takie drobniacze nawet im się schylać nie będzie chciało? Z drugiej strony jak uwzględnię to w rozliczeniu to nie wiadomo czy dopiero wtedy nie będę musiał się tłumaczyć - a jak to liczyłem, a czemu tak, a dokumenty gdzie, a może źle. A to ciul to walniemy panu karę bo w sumie to sami nie wiemy jak to liczyć. Serio, chciałbym być uczciwy i zapłacić za działania na giełdzie i mieć pewność, że nie robię niczego złego. Ale niech to będzie na jasnych zasadach a nie jak to jest obecnie. Stary a głupi. Naiwnie liczyłem, że do czasu rozliczeń za 2017 wreszcie pojawią się jakieś wstępne propozycje i rozwiązania jak krypto ma działać w naszym pięknym kraju. Pojawił się za to straszak. Jakież to typowe.
Mysle ze sa nas setki jak nie tysiace ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Henzetai » piątek, 30 marca 2018, 09:48

_chybaty pisze: Mysle ze sa nas setki jak nie tysiace ;)
A imię nasze Legion. Legion Pałowanych :D

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: becometa » piątek, 30 marca 2018, 09:52

Bitmar pisze: Aktualna lista: Bitbay, BTCduke, Coinroom, DGTMarket, Bitmarket24 (złożyli zażalenie), InPay, 4Coins.
Bitcan twierdzi, że nie dostał.
co do BitMarket24, to "Zażalenie dotyczyło złej argumentacji/przekroczenia kompetencji.", a samo pismo otrzymali 6 marca br.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » piątek, 30 marca 2018, 09:59

A czy nie ma możliwości jednoznacznego ustalenia czy dany podmiot miał obowiązek coś przechowywać czy nie miał? Przecież to powinien być pierwszy krok. Jeśli dany kantor/giełda (giełda to określenie zwyczajowe) nie musiał trzymać danych bo nie był do tego zobligowany żadną ustawą to jedyną sensowną odpowiedzią jest odpowiedź, że się nic nie udostępni bo się niczego nie przechowywało z racji braku ustawowego obowiązku. Oczywiście odpowiadając w ten sposób należy dane skasować :)

Początkujący
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0

Postautor: przeCinek19 » piątek, 30 marca 2018, 10:45

A co np. jakby ktoś mi podarował krypto a je wymieniam na giełdzie na pieniądze. Od czego wtedy się odprowadza?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
1

Postautor: becometa » piątek, 30 marca 2018, 10:52

@aneks, zgaduję, że @Bitmar podobnie jak ja napisał bezpośrednio mail do giełd lub zadzwonił do nich, tak jak Ty zadzwonileś do KAS.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Henzetai » piątek, 30 marca 2018, 10:55

aneks pisze: @Bitmar, skąd info że te giełdy złożyły zażalenie ?

Dodano po 13 minutach 48 sekundach:
Nie wiem czy komuś pomoże ale dzwoniłem do KAS na numer telefonu 22 330-03-30 (rozmowa jest nagrywana ale nie trzeba się przedstawiać, za to jest nazwisko urzędniczki które wykazała opinie). Finalną odpowiedź udało mi się uzyskać po 10 minutach czekania aż Pani skonsultuje z przełożonym.

1.Jestem osobą fizyczną bez DG i jako osoba fizyczna dokonywałem transakcji.
2.Dokonywałem tylko wymian "FIAT - Krypto - Fiat"
3.Pracuje na etacie i do tej pory rozliczałem się w PIT-37

Teraz
1.Rozliczenie na PIT-36 ze stosunku pracy z uwzględnieniem pobranej zaliczki na podatek, ubezpieczenie społeczne i zdrowotne
2.Rozliczenie na PIT-36 (co było już poruszane) jako inne prawa majątkowe działań na kryptowalutach
3.Suma wszystkich wartości zakup (jako koszty) oraz sprzedaż (jako przychód) z całego roku 2017
4.Jeżeli bilans jest na minus to pit wykazuje stratę i nie płaci się podatku, jeżeli jest na plus płaci się podatek dochodowy który wskazuje PIT
5.W przypadku wezwania przez US muszę dysponować wydrukami historii które potwierdzą ilości oraz kwoty zakupu kryptowalut (koszty) a także kwoty oraz ilości sprzedaży (przychód)

Pani podkreśliła wystarczy historia z giełdy (ponieważ rozliczam się jako osoba fizyczna nie DG).

I na tym zakończyłem
mam nadzieje że komuś pomogłem. Nazwisko urzędniczki zapisałem.
Nie każdy bohater nosi pelerynę. Dzięki wielkie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 30 marca 2018, 10:58

W takim razie co jeśli nie dokonywałem żadnej wypłaty FIAT w 2017 roku? Mam rozliczyć się z samych kosztów/wpłat?
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » piątek, 30 marca 2018, 11:03

japu pisze:
bl4ck pisze: To nie są koszta to jest strata z roku ubiegłego.
Masz racje, to jest strata. A zapis, ze mozna strate przeniesc na kolejny rok podatkowy w przypadku praw majatkowych? Bo strate odniesiona na rynkach finansowych (rozumiem przez to np. GPW, Forex z ktorego dostaniemy PIT8(C?) mozna i to jest uregulowane ustawowo.
Wiesz co tak sobie myślałem że to chyba nie jest strata to jest koszt który przenosimy na rok kolejny te 1000zł.

Przecież jak kupisz po prostu btc i nic nie robisz z nim to nic nie wykazujesz w picie bo co miał byś wpisać stratę? nie no to by było bez sensu ...

@ergorg, czyli wychodzi mi na to że koszt policzymy w momencie sprzedaży.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 30 marca 2018, 11:07

@bl4ck, chodzi o kwestię czy mam to wpisać już w PIT z 2017, żebym mógł użyć tych kosztów w latach następnych, czy siedzieć cicho a dowody wpłat dopiero użyć w przyszłości. O ile wpłaty z poprzednich lat można liczyć jako koszta na następne. Ehh, chyba będzie trzeba tam zadzwonić. :D

P.S. Ciekawe czy ktoś z KAS przegląda to forum, a jeśli tak, to mógłby nam łaskawie pomóc. :P
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » piątek, 30 marca 2018, 11:15

@ergorg, Wykazanie kosztów w pit to wynik strata dla mnie jest to bez sensu bo jaką ty niby stratę uzyskałeś? skoro trzymasz non stop krypto.
Zadzwoń na info zapytaj przeważnie ze 100 osób w kolejce jest :/ zapytaj o to c o pytasz i o stratę czy może by przeniesiona na kolejny rok.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 marca 2018, 11:20 przez bl4ck, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » piątek, 30 marca 2018, 11:15

ergorg pisze: P.S. Ciekawe czy ktoś z KAS przegląda to forum, a jeśli tak, to mógłby nam łaskawie pomóc
Ale niech podlaczy sie TORem zeby potem nie bylo na niego, ze zle powiedzial :)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: kml0888 » piątek, 30 marca 2018, 11:26

Panie i Panowie, a co w przypadku kiedyś ktoś wpłacił na giełdę około 2tys., w szczytowym momencie na rachunku giełdy była kwota 23tys. (na koniec roku 2017 praktycznie) jednak z wiadomych powodów aktualnie jest w plecy tysiąc czyli stracił niemal wszystko? Biorąc pod uwagę, że żaden przelew z giełdy nie został wykonany odprowadzanie podatku od tego jest wręcz absurdalne, prawda?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » piątek, 30 marca 2018, 11:27

@bl4ck, nie ma kolejek na infolinii.

Jeśli ktoś nie dokonywał wypłat, nie musi się z niczego rozliczać. Do tego wpłaty(koszta/straty) mogą zostać przeniesione na następny rok.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » piątek, 30 marca 2018, 11:33

ergorg pisze: Jeśli ktoś nie dokonywał wypłat, nie musi się z niczego rozliczać. Do tego wpłaty(koszta/straty) mogą zostać przeniesione na następny rok.
Nie no...wracamy do wersji, ze tylko przelewy z giełdy się rozlicza? :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » piątek, 30 marca 2018, 11:35

@kml0888, jeśli na koniec roku 2017 miałeś dochód a przegrałeś go w 2018 to sorry winnetou za 2017 musisz zapłacić podatek.
Powinieneś w styczniu 2018 wypłacić sobie kaskę na poczet podatku i grać resztą.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 30 marca 2018, 11:37

@japu, o to nie zapytałem :roll: ale można śmiało dzwonić i pytać, nie ma kolejek na infolinii. :p

Wróć do „Kwestie prawne”