Travel Rule - czy to koniec anonimowych transakcji w sieci?

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: strona_domowa » sobota, 9 listopada 2024, 13:34

Dziękuje za odp.

To kolejne pytanie się nasuwa:

Skoro wchodzi Travel Rule, więc giełdy będą musiały przypisać użytkowników do adresów z których były wpłaty BTC prawda? z datą wsteczną też? i lub też na wychodzące adresy BTC. i gdzie te dane mają trafiać?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » sobota, 9 listopada 2024, 17:34

Nie, z data wsteczna nie. Teraz jak bedziesz wyplacal. Nie dostales podobnego maila z binance?
Gdzie te dane maja trafiac to jest bardzo dobre pytanie. I nikt nie zna na nie odpowiedzi do konca. "Rynek sobie wypracuje rozwiazanie" powiedzial ustawodawca.
Generalnie maja isc z transakcja blockchainowa czyli odbiorca i nadawca (jesli oba sa VASP) musza znac obie strony transakcji. Jesli masz wallet selfhost to pewnie na dzisiaj ci kaza potwierdzic ze jest twoi i tyle. Wysla ewentualnie info do sumsub, ktoryc chyba jako jedyny probuje byc integratorem.
W przyszlosci czy przy wiekszych kwotach moga oczekiwac ze podpiszesz wiadomosc kluczem (czego 99.99% posiadaczy krypto nie ogarnie).
Generalnie bedzie burdel i generalnie nalezy przez najblizsze pol roku miec krypto na swoim wallecie.
signal-2024-11-07-194435_002.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: strona_domowa » sobota, 9 listopada 2024, 17:41

rozumiem, ale czy dopiero od transakcji od nowego roku 01.01.2025 czy również transakcje od Maja 2024 do października 2024?
chodzi o to czy jeśli zarejestrowałem się na giełdzie, przelałem pewną wkotę BTC np. 1 , a pózniej je wycofałem znowu na adres z jakiego wysyłałem. i konto zamknęłem to czy ta informacja gdzieś wyjdzie.
Chodzi o to czy już się załapałem.

A dlaczego wysłałem, bo chciałem spróbować sprzedać drożej , kupić taniej. ale straciłem 0,1 btc i wycofałem. nie na moje nerwy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » sobota, 9 listopada 2024, 18:07

domator pisze: sobota, 9 listopada 2024, 17:34Nie dostales podobnego maila z binance
Tak patrzę w maile to binance chyba nic takiego nie wysyłał.
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: domator » niedziela, 10 listopada 2024, 05:52

CzarnaOwca pisze: sobota, 9 listopada 2024, 18:07Tak patrzę w maile to binance chyba nic takiego nie wysyłał.
Byc moze jeszszcze nie wysylali. Nie wiem. Ja mam z stampa i mniej wiecej widac jak to bedzie wygladac.
strona_domowa pisze: sobota, 9 listopada 2024, 17:41Chodzi o to czy już się załapałem.
Na travel rule nie zalapales sie. Ale powtorze. Kazda gielda w tym binance bez wzgledu na nowe przepisy da sluzbom historie twoich transakcji. To sie dzieje od lat nie wiem skad wogole pomysl ze to jest jakies anonimowe czy cos....
Travel Rule glownie zmienia temat PRZESYLU a ma w dupie handel jaki robisz na gieldzie. Dlaczego? Poniewaz "ogolne" przepisy AML/KYC obowiazujace od lat daja im wglad w te dane handlowe.

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 19:27

Na Krakenie cały ten travel rule wygląda tak że przy wypłacie na portfel prywatny krypto o wartości powyżej 1000e pyta o rodzaj portfela, czy jest prywatny czy z giełdy, przy zaznaczeniu że portfel jest prywatny, muszę potwierdzić jego prywatność przez Authenticator app, nie wiem co to miałoby zmienić, na telefonie Google Authenticator i sobie można nadal wysyłać krypto gdzie się chce.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 21:52

tyraxx pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 19:27sobie można nadal wysyłać krypto gdzie się chce.
No nie gdzie sie chce. Bo jak w ten sposob wyslesz na inna gielde to moze sie zapalic u jednych i u drugich czerwona lampka. Taka jest roznica.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 22:07

tyraxx pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 19:27 przy zaznaczeniu że portfel jest prywatny, muszę potwierdzić jego prywatność przez Authenticator app,

Panowie im więcej tłumaczycie, tym bardziej się gubię :) Powiedzmy, że wygenerowałem sobie paperwallet, czyli adres i chcę na niego przelać bity z giełdy. Jak mam udowodnić, że jestem jego właścicielem przy pomocy google athenticatora? :shock:

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 22:21

Na Krakenie ustawiasz uwierzytelnienie authenticator app, zlecasz wypłatę na adres prywatny, pojawia się pytanie o portfel, zaznaczasz prywatny i potwierdzasz kodem z google authenticator przypisanego do twojego konta na Krakenie że adres należy do Ciebie, tak naprawdę nie zmieniło się nic oprócz tego że do każdej wypłaty powyżej 1000e trzeba potwierdzić transakcje kodem z google authenticator, i dla nich to jest potwierdzenie, generalnie coś takiego funkcjonuje w binance od dawna, tam każdą transakcję wypłaty trzeba było potwierdzać authenticatorem, nie wiem jak to wygląda w tej chwili po wprowadzeniu travel rule, ja dałem sobie z binance spokój, za mocno jest regulowana.

Dodano po 6 minutach 49 sekundach:
Nie wiem jak sytuacja wygląda przy przelewach do Krakena z prywatnych adresów, co wtedy jest wymagane, czy są blokowane, narazie nie próbowałem tego robić, przy wypłatach jest tylko google authenticator.

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
5

Postautor: miso20 » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 23:11

ekonokomik pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 22:07Panowie im więcej tłumaczycie, tym bardziej się gubię :) Powiedzmy, że wygenerowałem sobie paperwallet, czyli adres i chcę na niego przelać bity z giełdy. Jak mam udowodnić, że jestem jego właścicielem przy pomocy google athenticatora? :shock:
Tylko podpisanie transakcji kluczem prywatnym i ewentualnie wiadomości o treści "Ja Jan Kowalski oświadczam, że jestem właścicielem tego adresu" jest dowodem własnosci danego adresu. Wszystkie inne zewnętrzne formy to gówno, bo ja mogę teraz oświadczyć, że hot wallet binance'a należy do mnie. To co zrobił Kraken, to najpewniej to czego wymaga regulator. A regulator wymaga tego bo albo nie wie, że to niewiele daje, albo ma to w dupie.

Oczywiście oboje wiemy, że podpisanie takiej wiadomości w blockchainie to abstrakcja i to z dwóch powodów. Po pierwsze nikt rozsądny nie zrobi oświadczenia majątkowego w blockchainie (lol), a po drugie 99% użytkowników krypto nie wie jak popisać taką wiadomość.

Jestem w stanie sobie jednak wyobrazić, że z czasem będzie zrobiona baza z tych oświadczeń i z pomocą narzędzi analitycznych i AI będziesz w stanie jeszcze dokładniej śledzić przepływy środków i określać czyj jest dany adres. Dojdzie ci po prostu pewien dodatkowy punkt zaczepienia (input), który jednak może być fałszywy. Obecnie tym punktem zaczepienia są tylko adresy hostowane, a i one mogą być na słupa. No, ale z czasem będzie coraz ciaśniej w blockchainie i wszystko będzie wiadomo co kto ma (10-20 lat?)

Jeśli to sie utrzyma, to posiadanie krypto może być jak paradowanie nago pod pałacem kultury. Każdy wie co masz. Pytanie jak to będzie z resztą świata, bo UE trochę się zagalopowała z sensem przepisów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » wtorek, 31 grudnia 2024, 16:54

@tyraxx
W przypadku Karkena potwierdzenie adresu polega po prostu na podaniu kodu 2FA którego używa się do logowania na giełdę. Środki na giełdzie nie są dostępne dopóki nie potwierdzisz adresu.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: astral99 » środa, 1 stycznia 2025, 18:26

Nie sprowadzajcie tego tylko do podawania kodu z GA. Chodzi o to, że po takim zabiegu zostaje uznane, ze adres nalezy do Was i tyle. Kiedys moze byc ogromne zdziwko, z roznych wzgledow.

tyraxx pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 22:28generalnie coś takiego funkcjonuje w binance od dawna, tam każdą transakcję wypłaty trzeba było potwierdzać authenticatorem

Bzdura, to działało zawsze na zasadzie "dla twojego dobra", zeby ktos kto zna e-mail i haslo nie wyczyscil Ci tak latwo konta. W tym przypadku uzycie GA ma zupelnie inny charakter.

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
3

Postautor: biliony » czwartek, 2 stycznia 2025, 21:09

miso20 pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 23:11a po drugie 99% użytkowników krypto nie wie jak popisać taką wiadomość
Z takim podejściem jest jeszcze od groma problemów:

- podpisy nie są w żaden sposób ustandaryzowane,
- większość walletów w ogóle nie wspiera możliwości podpisywania wiadomości (szczególnie mega popularne multiwallety, np. Atomic),
- co z coinami, które oprócz adresu mają jeszcze destination tagi albo inne udziwnienia?
- z jednego klucza prywatnego można wygenerować dwa klucze publiczne, a z danego klucza publicznego kilka różnych typów adresów, a także wykorzystać ten sam klucz publiczny na kilku różnych coinach. Co jeśli różne osoby oKYCują ten sam klucz publiczny, ale różne adresy?
- co z coinami, które w ogóle nie mają adresów przychodzących? (to akurat nie problem, bo privacy coiny zostały już wcześniej ubite przez obowiązujące prawo)
- co z wypłatami z DeFi i smart contractów? nie jest to ani VASP, ani self hosted

Regulacja wprowadzona po to, aby w praktyce ubić kryptowaluty. Nic dodać, nic ująć.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: didier » czwartek, 30 stycznia 2025, 20:34

Jak to jest z wpisywaniem danych nadawcy np. z Binance na prywatny portfel? Zawsze można wpisać jakie kolwiek dane - jak to niby Binance będzie w stanie udowodnić do kogo należy portfel prywatny?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » piątek, 31 stycznia 2025, 11:07

@didier Giełdy mają deadline bodajże do 1 lipca br na zrobienie wzajemnej komunikacji po API. Na tym się zasadza rozporządzenie TFR, że ma być wzajemna wymiana informacji o transferach. Czy będą blokować jak dane się będą nie zgadzać, tego nie wiem, ale bedzie to chyba problematyczne, bo wystarcz jakaś literówka i powinno być wstrzymanie. Takie rzeczy giełdy muszą mieć zautomatyzowane, bo by nie wyrobiły zatwierdzać transferów.

https://www.eba.europa.eu/sites/default ... PL_COR.pdf

Początkujący
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: eD2k » sobota, 1 lutego 2025, 11:34

Natomiast w Coinbase jak chcesz wypłacić na jakiś adres to wpierw z tego adresu musisz przelać małą kwotę do tej giełdy w celu uwierzytelnienia że to jest twój adres.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: miso20 » piątek, 27 czerwca 2025, 00:29

Ktoś chodził ostatnio po bitomatach albo kantorach i ma rozeznanie jak tam stoimy z limitem 1k euro? Były jakieś opóźnienia ponoć.

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: pomocny » piątek, 27 czerwca 2025, 10:05

Nie zauważyłem żadnych zmian/utrudnień w ostatnim okresie (shitcoins)

Wróć do „Kwestie prawne”