FIFO czy nie FIFO - jak rozliczać transakcje?

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Bagder » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 16:15

Kolejna wątpliwość z którą przyszło mi się zmierzyć, to samo zastosowanie metody FIFO...
Przykładowo: jako osoba fizyczna bez DG kupiłem 10 lisków na jednej giełdzie po 10 zł, a na tej drugiej 10 lisków po 9 zł. I na tej drugiej sprzedaję te 10 lisków po 10 zł.
Zgodnie z FIFO - powinienem zaliczyć sobie koszt 100 zł i przychody 100 zł. Ale przecież w sposób wyraźny jestem w stanie wskazać, że kupiłem i sprzedałem liski na tej drugiej giełdzie, czyli powinienem mieć 10 zł przychodu.

Czy w takim przypadku handlu, gdy możemy wskazać konkretne pochodzenie kojnów - stosujemy zasadę pełnego magazynu, którego przecież nie prowadzimy ani nie mamy obowiązku ewidencjonować kojnów, a może jednak powinniśmy wprowadzić pełną politykę rachunkowości dla naszego prywatnego nomen omen życia?
Barragol pisze: koszty powstają w momencie sprzedaży a nie kupna (no chyba że opłaty dla giełd) więc te opcje z 12tys. straty są na 100% nieprawidłowe
Doprawdy? mówimy przecież o osobie bez działalności gospodarczej. Jak zaliczysz koszty prowizji bez przychodu, skoro nie możesz zaliczyć ceny zakupu do kosztów - jak twierdzisz? A może bitcoin to usługa podobnie jak pośrednictwo - za które pobrano prowizję? Skoro prawo majątkowe może się przekształcić w towar, żeby liczyć FIFO, to dlaczego nie może się przekształcić w usługę - żeby liczyć wprost? A przypominam, że dla VAT - kryptowaluty są usługą i zostało to potwierdzone przez TSUE.
Sic semper evello mortem tyrannis

Początkujący
Reputacja: 22
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 16:30

cena zakupu zostaje wliczona do kosztów w momencie sprzedaży a nie kupna, tzn. kupno btc za 30 tys. w 2017 i sprzedaż powiedzmy za 40tys. w 2018 to wtedy w 2018 mamy koszt 30tys. i przychód 40tys., a w 2017 nic, nie wiadomo tylko do kosztów którego roku wliczyć oplatę dla gieldy ale raczej dla konsystencji to też lepiej w 2018

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 16:41

@Bagder, @Barragol, a jesli to nie tajemnica to powiedzcie prosze - bo mi ciezko ocenic bez grania - te prowizje gield to sa jakies hmm w skali roku powazne kwoty? Jak to procentowo wychodzi?
Pytam pod katem tego czy warto hmmm ryzykowac blednie rozpoznany koszt gieldy zeby zaoszczedzic troche na podatku...

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 16:47

@japu - to z tym prowizjami bywa różnie - ale powiedzmy z grubsza jest to 0,25% wartości transakcji. Czy warto ryzykować - wiesz - jak już zapłacisz ten cały PCC - to te prowizje - też mogą wynieść sporo. W dodatku są też dodatkowe usługi giełd, np. opłaty za przelew. Przelewy (wypłaty) w krypto w grudniu - potrafiły wynieść i po kilkaset złotych za jeden :shock:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 16:52

Rozumiem - zatem jak zwykle do przeanalizowania bilans zyskow i strat. Osobiscie uwazam, ze hmm jesli ktos sie bedzie upieral, ze trejdowal nie jako DG tylko prywatnie to im rzadziej bedzie uzywal slowa "koszty" to tym lepiej dla niego. Slowo "koszty" jednoznacznie kojarzy sie z obrotem gospodarczym typu: "aaa wrzucam se to przeciez w koszty". Nie mowie, ze sa niezasadne no ale....

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 18:01

japu pisze: @Bagder, @Barragol, a jesli to nie tajemnica to powiedzcie prosze - bo mi ciezko ocenic bez grania - te prowizje gield to sa jakies hmm w skali roku powazne kwoty? Jak to procentowo wychodzi?
Pytam pod katem tego czy warto hmmm ryzykowac blednie rozpoznany koszt gieldy zeby zaoszczedzic troche na podatku...
zależy od gieldy, zazwyczaj jest to coś w granicach 0.1%-0.2% z każdej transakcji czyli dla aktywnego tradera to poważne sumy, a kosztami uzyskiwania przychodu są więc sporą stratą finansową byloby ich nie liczyć

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 18:51

Jeszcze sięgnę do FIFO - by wytłumaczyć - skutki tego działania, w przykładach, które dałem nie widać tego.

2. Metoda FIFO krypto/fiat
Wykonujemy te same operacja - ale zamiast innego krypto - używamy złotówek
Zakup 1 BTC = nie jest kosztem
Sprzedajemy 0,5 BTC za 30000 zł , czyli 30000-(12000*0,5)=24000 do opodatkowania.

Kupujemy 0,5 BTC za 30000 zł - koszty równają się przychodowi.
Teraz ponownie sprzedajemy 0,5 BTC za 30000 zł - i powstaje pytanie co jest naszym kosztem transakcji, odpowiedzi są takie:

FIFO - 6000 zł - łączny przychód do opodatkowania 48000 zł - stan 0,5 BTC o zawieszonym koszcie 30000 zł
LIFO - 30000 zł, łączny przychód do opodatkowania 24000 zł, stan 0,5 BTC o zawieszonym koszcie 6000 zł
średnia zrównoważona - 18000 zł - łączny przychód do opodatkowania 18000+24000=42000 zl - pozostaje 0,5 btc o zawieszonym koszcie 18000 zł
-------------------------------------------------------
Intuicyjnie (ale przypuszczalnie błędnie) - wliczamy wszystko w koszty - czyli 30000+30000 (przychody) - 12000-30000(koszty)=18000zł i 0,5 BTC bez zawieszonych kosztów
Towarowo - tak jak chce @Barragol - jeśli nie tak jak wyżej to nie wiem - jak to policzyć - może podpowiesz, skoro MF podało do informacji dla ksiązkowców -
przy rozliczaniu kosztów uzyskania przychodów z obrotu kryptowalutą brak jest podstaw prawnych do stosowania metody FIFO („pierwsze przyszło – pierwsze wyszło") [9] = art. 30a ust. 3 ustawy PIT

Dla prowadzących pełną rachunkowość - istnieje możliwość wyboru sposobu rozliczania rozchodu stanów magazynowych- ale dla osób bez DG - nic o tym nie ma. Naturalnie większość z nas wybrałyby za ostatni rok metodę LIFO.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 19:40 przez Bagder, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 19:20

MF już się wypowiedzialo że wydadzą nowe wytyczne więc te "brak podstaw do FIFO" można uznać za nieaktualne.
Bagder pisze: Zakup 1 BTC = nie jest kosztem
Sprzedajemy 0,5 BTC za 30000 zł , czyli 30000-(12000*0,5)=24000 do opodatkowania.
Teraz ponownie sprzedajemy 0,5 BTC za 30000 zł - i powstaje pytanie co jest naszym kosztem transakcji, odpowiedzi są takie:

FIFO - 6000 zł - łączny przychód do opodatkowania 48000 zł - stan 0,5 BTC o zawieszonym koszcie 30000 zł
LIFO - 30000 zł, łączny przychód do opodatkowania 24000 zł, stan 0,5 BTC o zawieszonym koszcie 6000 zł
Czegoś tu nie rozumiem, skoro kupiliśmy 1btc i sprzedaliśmy dwa razy 0.5btc to czemu nadal posiadamy na stanie 0.5btc?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 19:39

Barragol pisze:
Czegoś tu nie rozumiem, skoro kupiliśmy 1btc i sprzedaliśmy dwa razy 0.5btc to czemu nadal posiadamy na stanie 0.5btc?
Zakup 1 BTC za 12000 zł
Sprzedaż 0,5 BTC za 30000 zł
Zakup 0,5 BTC za 30000 zł

Już poprawiam

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 20:07

Bagder pisze:
Barragol pisze:
Zakup 1 BTC za 12000 zł
Zakup 0,5 BTC za 30000 zł

Już poprawiam
Ja pisząc to wcześniejsze to wzorowalem się na zwyklych gieldach bo jednak to ma najwięcej sensu, sposób dzialania rynku z perspektywy tradera jest taki sam i liczę że nowe wytyczne MF też tak to ujmą.
W tym przypadku to ja widzę
1. koszt 0 bo zakup nie jest kosztem
2. koszt 6000, przychod 30000, dochod 24000
3. koszt 0
4. koszt 6000 (wedle fifo), przychod 30000, dochod 24000
48000 do podatku dochodowego, i stan 0.5btc w zawieszonym koszcie 30000

Oficjalny przedstawiciel projektu
Reputacja: 24
Reputacja postu: 
1

Postautor: Księgowość Ciszewski » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 20:58

Moim zdaniem FIFO pomimo braku podstaw prawnych do jego zastosowania dla osób nie prowadzących działalności jest najrozsądniejszą metodą kalkulacji kosztów

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
1

Postautor: bl4ck » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 22:18

Zuzanna Umińska - Rozliczanie z obrotu kryptowalutami - Konferencja FlyingAtom Kraków

15:34

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: jac0 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 09:17

Księgowość Ciszewski pisze:Moim zdaniem FIFO pomimo braku podstaw prawnych do jego zastosowania dla osób nie prowadzących działalności jest najrozsądniejszą metodą kalkulacji kosztów
A metoda średniej wagowej też wchodzi w rachubę? Wg mnie dużo łatwiejsze do policzenia.

Początkujący
Reputacja: 14
Reputacja postu: 
0

Postautor: panduch » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:06

Księgowość Ciszewski pisze: Moim zdaniem FIFO pomimo braku podstaw prawnych do jego zastosowania dla osób nie prowadzących działalności jest najrozsądniejszą metodą kalkulacji kosztów
możesz powiedzieć w jakim sensie najrozsądniejsza? Bo moim zdaniem na pewno najgorsza do policzenia. A przy dużej liczbie transakcji na kilku giełdach w tym samym czasie praktycznie nie do policzenia ręcznie.

Reputacja postu: 
0

Postautor: Księgowość Ciszewski » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:34

panduch pisze:
Księgowość Ciszewski pisze: Moim zdaniem FIFO pomimo braku podstaw prawnych do jego zastosowania dla osób nie prowadzących działalności jest najrozsądniejszą metodą kalkulacji kosztów
możesz powiedzieć w jakim sensie najrozsądniejsza? Bo moim zdaniem na pewno najgorsza do policzenia. A przy dużej liczbie transakcji na kilku giełdach w tym samym czasie praktycznie nie do policzenia ręcznie.
Dla mnie od strony księgowej rozliczanie kryptowalut, które zostały zakupione po różnych kursach metodą FIFO, daje praktycznie 100% odzwierciedlenie realnego poniesionego kosztu przy transakcjach sprzedaży. Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moje zdanie, wypracowane na podstawie prowadzonych rozliczeń różnic kursowych.

Natomiast jeszcze raz podkreślam, że nie ma podstaw prawnych zobowiązujących os. fizyczne do prowadzenia rozliczeń metodą FIFO

Np.
1. Zakupiłem w styczniu 1 BTC za 500 zł
2. Zakupiłem w maju 1 BTC za 20 000 zł
3. Zakupiłem w lipcu BTC za 50 000 zł

Z uwagi na to, że koszt uzyskania przychodu powstaje w momencie uzyskania przychodu, sprzedając:
0,5 BTC stosuje metodę pierwsze przyszło pierwsze wyszło czyli rozliczam proporcjonalnie 50% z 1 transakcji itp.

Sprzedając 1 BTC za 750 zł i generując koszt 50 000 zł (bez stosowania FIFO), myślę, że US z pewnością będzie chciał zakwestionować takie rozwiązanie. > w dalszym ciągu należy pamiętać, że nie ma rzetelnych uregulowań w tym zakresie, natomiast niestety obecnie na niekorzyść podatników MF ma najbardziej rygorystyczne podejście do rozliczania kryptowalut w całej UE

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:45

Księgowość Ciszewski pisze: Natomiast jeszcze raz podkreślam, że nie ma podstaw prawnych zobowiązujących os. fizyczne do prowadzenia rozliczeń metodą FIFO
Ale czy to jest rownoznaczne z tym, ze osoby fizyczne nie moga sie rozliczyc FIFO? Mi osobiscie ta metoda wydaje sie hmmm sensowna bo nie mozna namierzyc konkretnej jednostki krypto, ktora sie sprzedaje. Zatem FIFO raczej ma sens.

Proponuje trejderom prywatnym policzyc FIFO i bez FIFO i wybrac te z wiekszym podatkiem do zaplacenia lub odpowiednio z mniejsza strata do odliczenia ;P

Reputacja postu: 
0

Postautor: Księgowość Ciszewski » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:50

japu pisze: Ale czy to jest rownoznaczne z tym, ze osoby fizyczne nie moga sie rozliczyc FIFO? Mi osobiscie ta metoda wydaje sie hmmm sensowna bo nie mozna namierzyc konkretnej jednostki krypto, ktora sie sprzedaje. Zatem FIFO raczej ma sens.
Osoba może przyjąć taką formę rozliczania, natomiast brak podstawy prawnej nie daje możliwości US "wymuszenia" stosowania tej metody przez os. fizyczne nieprowadzącej działalności

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:55

Księgowość Ciszewski pisze: Osoba może przyjąć taką formę rozliczania, natomiast brak podstawy prawnej nie daje możliwości US "wymuszenia" stosowania tej metody przez os. fizyczne nieprowadzącej działalności
Rozumiem, ze masz na mysli "przez os fizyczne nieprowadzace dzialalnosci zwiazanej z obrotem kryptowalutami" :)

No ale wracajac do meritum - przeciez w DG podobno nie mozna FIFO tylko na biezaco, zmusic os fiz do FIFO tez nie mozna to w ogole skad temat FIFO w rozliczeniach sie pojawia?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: piotr87 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:00

Obserwuje tematy dot. rozliczenia podatku dochodowego od krypto od dłuższego czasu i zaczynam się już gubić.

Bez wchodzenia w szczegóły mam następująca sytuację:

2017r:
- zakup BTC na BitBay za powiedzmy 2000 zł,
- przelanie środków w BTC na zagraniczną giełdę,
- kilkukrotna sprzedaż i zakup BTC na parze z USDT,
- przelanie BTC z zagr. giełdy na Bitbay,

2018r:
- sprzedaż z zyskiem BTC na Bitbay.

Do tej pory zrobiłem sobie bardzo szczegółową historię uwzględniającą salda i widać wszystko co się działo, łącznie z kupnem, sprzedażą, prowizjami, saldem na każdy moment i przepływem kapitału.

Rzeczy, które nie dają mi spać:
Na koniec roku miałem zakup BTC, sprzedałem w 2018r. za PLN i teraz co następuje:
1) Policzyłem to przy użyciu FIFO, uwzględniając prowizje i przelewy jako koszty, brałem po kolei jednostki kryptowalut i obliczałem przychody i koszty dla każdej transakcji sprzedaży (i sprzedaży podczas zamiany). Na koniec podsumowałem sobie przychody i koszty, obliczyłem dochód i oszacowałem podatek jako os. fizyczna.
Obliczając w ten sposób wyszedł drobny podatek bo w ciągu roku kurs BTC jednak rósł.
Rozliczając w ten sposób musiałbym ostatni koszt z 2017r. rozliczyć tą samą metodą za rok 2018 i rozumiem robię to z naruszeniem przepisów.

2) To czego nie rozumiem to przy obliczaniu pod. doch. jako podsumowanie przychodów i kosztów w roku podatkowym miałbym uwzględnić te ostatnie koszty i wykazać stratę w picie, której 50% rozliczyłbym w przyszłym roku? Bo kłóci mi się to ze sformułowaniem, że nie można uwzględnić "kosztów" do których nie nastąpił moment sprzedaży.

3) Czy ktoś może mi napisać w jaki sposób ręcznie obliczyć odsetki za niezapłacony PCC w roku 2017?

Reputacja postu: 
0

Postautor: Księgowość Ciszewski » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:04

japu pisze: Rozumiem, ze masz na mysli "przez os fizyczne nieprowadzace dzialalnosci zwiazanej z obrotem kryptowalutami"

No ale wracajac do meritum - przeciez w DG podobno nie mozna FIFO tylko na biezaco, zmusic os fiz do FIFO tez nie mozna to w ogole skad temat FIFO w rozliczeniach sie pojawia?

Tak oczywiście chodziło o "nieprowadzących działalności gospodarczej", w DG moim zdaniem sprawa jest prostsza tak jak zaznaczyłeś "na bieżąco" co jest absurdem po ta sama kryptowaluta dla os. fizycznych bez DG jest prawem majątkowym a w DG przyrównywana do towaru,

natomiast temat FIFO os. fizyczne bez DG wyszedł z dyskusji kiedy powstaje koszt uzyskania przychodów w przypadku osób fizycznych, brak uregulowań i interpretacje wskazują, że prawidłowym będzie wykazanie w zeznaniu rocznym tych kosztów które faktycznie przekładają się na przychód. A co za tym idzie jeżeli wykazujesz tylko koszty dot. sprzedanej waluty wówczas należy wykazać koszty w prawidłowej wielkości, a nie wszystkie zakupione krypto

Wróć do „Kwestie prawne”