KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: -6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: zapolskiej » piątek, 13 kwietnia 2018, 20:52

dalej nie wiem na 100% jak to jest z tymi kosztami zakupu BTC znalazłem na jakinś forum coś takiego.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-roz ... 31305.html

Na podstawie tego artykułu o ile dobrze rozumiem: (poprawcie mnie i upewnijcie jeśli się mylę bo nie jestem pewny)
1) BitCoiny należy wykazać zawsze w każdym roku jeżeli się je zakupiło (wartość) oraz mieć wydruk z przelewu jako dowód
2) Potrącić koszty uzyskania przychodu można tylko w tym samym roku kiedy się rozliczyło przychód (czyli trzeba sprzedać w tym samym roku, żeby zapłacić nie od całości tylko od zysku podatek)
3) Do 5 lat można rozliczyć straty.

więc czy koszty z 2013 b roku można rozliczyć w całości np w 2018 roku?

Dodano po 6 minutach 43 sekundach:
i takie coś jeszcze: wynika ze koszty z 2013 roku trzeba było wykazać w 2013 a jatego nie zrobiłem.

Sporadyczny zakup i sprzedaż a rozliczenie PIT
Jeżeli doszło do sporadycznego zakupu jednostek kryptowaluty i obecnie rozważana jest jednorazowa lub sporadyczna sprzedaż, to przychody ze zbycia należy opodatkować w ramach źródła prawa majątkowe i zastosować do nich podatek ustalony według skali podatkowej 18-32%.

W takim przypadku do rozliczenia przychodu podatnik wybrać musi PIT-36, a przychód wycenić po średnim kursie NBP z dnia bezpośrednio poprzedzającego dzień uzyskania przychodu. Datą uzyskania będzie dzień otrzymania lub postawienia do jego dyspozycji środków pieniężnych (w walucie lub w złotówkach) ze sprzedaży. Podatnik nie rozlicza natomiast przychodów lub kosztów z tytułu różnic kursowych – o ile pomiędzy datą otrzymania wynagrodzenia w walucie obcej - za sprzedaż kryptowaluty, a datą wymiany waluty zmienił się kurs przeliczeniowy lub też zmienił się kurs średni NBP, to występująca z tytułu wymiany różnica kursowa nie stanowi przychodu lub kosztu podatkowego.
Wśród wykazywanych w deklaracji PIT-36 kosztów podatkowych wymienić należy w takim przypadku wszelkie faktycznie poniesione i prawidłowo udokumentowane wydatki poniesione w celu nabycia jednostek kryptowalut. Koszty to nie tylko wydatek bezpośredni – czyli koszt nabycia prawa majątkowego, ale również wszelkie wydatki pośrednie, związane z obsługą rynku, jego kontrolą i prowadzeniem transakcji. Koszty wykazać należy w dacie ich poniesienia – zatem wyłącznie w roku, w którym faktycznie zostały one poniesione.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 13
Reputacja postu: 
0

Postautor: lesefere » sobota, 14 kwietnia 2018, 01:08

Czy to normalne że wszyscy traktują portale internetowe typu bb albo bm jako giełdy? Gdzie jest problem prawny, który uniemożliwia podważenie ich pseudo zapisów transakcji jako zysków lub start?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
1

Postautor: Wymazywanie » sobota, 14 kwietnia 2018, 01:22

@lesefere, Nie ma takiego problemu, bo ich danych nikt ani nic nie jest gwarantem. Jeśli się nie mylę, to giełd crypto nie obowiązują żadne wytyczne jak dla normalnych giełd, brokerów, platform forex itd. Więc faktycznie, to nie żadne giełdy ale strony internetowe na których ludzie wymieniają zapisy z saldem crypto na zapisy z saldem crypto lub fiat. :)

Dodano po 5 minutach 9 sekundach:
Ps. Ale też nie znam sprawy, która by podważała ich zapisy. Może dlatego, że nikt na ich danych nie dochodził jeszcze należności podatkowej czy nie było to przedmiotem sprawy o oszustwo przez giełdę czy na giełdzie. Ale w sądzie łatwo podważyć ich bazę danych, bo jak sam zauważasz, nic ich nie reguluje.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Reputacja: -6
Reputacja postu: 
0

Postautor: zapolskiej » niedziela, 15 kwietnia 2018, 07:39

Watek przycichł czy sa jakieś nowe wieści na temat żądań KAS ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 5091
Reputacja postu: 
0

Postautor: benq » niedziela, 15 kwietnia 2018, 08:10

@zapolskiej, jak sądzisz, gdyby było coś nowego, to czy nikt by o tym nie dyskutował?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
0

Postautor: janku66 » niedziela, 15 kwietnia 2018, 17:35

https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/dworczyk ... 29693.html
Wchodzę i myślę sobie po tytule, że pewnie poparcie spada, więc znów coś wymyślili by opłacić czymś głosy w urnach.
Czekałem by link się otworzył i druga myśl, że przecież będą mieli kasę z podatków za krypto.
Czytam i widzę:
Przekonywał jednocześnie, że skutki zmian wprowadzonych przez pierwsze 2,5 roku "odczuwa większość Polaków".
...
Wymienił w tym kontekście m.in. "całkowicie inną atmosferę" dla przedsiębiorców i dla "kreatywności Polaków". - Dzisiaj w Polsce różne rzeczy można zrobić, za PO wszystko było niemożliwe - dodał Dworczyk.
Ma rację, wystarczy rzucić okiem na sto stron tego wątku.

Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
Albo tego https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... ad#p481598
tarpan pisze: EDIT widzę że w tym wątku nie ma daty PIĄTEK 20.04.2018, GODZ. 13, PRZED MINISTERSTWEM FINANSÓW
Albo kilku innych osobnych wątków z tej tematyki.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
0

Postautor: mnemonick » niedziela, 15 kwietnia 2018, 22:56

vjankuv pisze:

Ma rację, wystarczy rzucić okiem na sto stron tego wątku.

Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
Albo tego https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... ad#p481598
tarpan pisze: EDIT widzę że w tym wątku nie ma daty PIĄTEK 20.04.2018, GODZ. 13, PRZED MINISTERSTWEM FINANSÓW
Albo kilku innych osobnych wątków z tej tematyki.
Jak ktoś ma jeszcze konto na FB, to tutaj jest to wydarzenie:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
2

Postautor: Bemx2k » niedziela, 15 kwietnia 2018, 23:01

Ciekawy wątek , tak jakoś pomyślałem po kilku browcach że z 10-15% ludzi w tym wątku to ludzie z skarbówki a wy tu się wysypujecie. Nagle ludzie z kilkoma postami w histori zapytują jak zapłacićpodatek :) jaja siakieś czy cuś
BTC>ETH

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 15 kwietnia 2018, 23:55

@Bemx2k, To akurat nic dziwnego. Mnóstwo ludzi czyta to forum, a pisze znacznie mniej. Ale w sprawach najbardziej gorących w negatywnym sensie (włamy na giełdy, problemy z giełdami, podatkami, zgubione klucze, wallety itp.) często wypowiadają się nowi, którzy wcześniej nie pisali a czytali, bo akurat dany problem nagle ich dotyczy. Są ludzie, któzy tylko do takich spraw używają aktywnie forum.

Pracownicy skarbówki mają gdzieś kryptowaluty i dla nich jest to coś, co nie wiedzą jak rozliczyć, bo nie ma jedynej słusznej wykładni. Więc jest dla nich tematem, którego woleliby nie mieć, bo oni lubią prostą robotę ściśle wg ustaw. Czytanie przez nich forum, by czytać jaki kto ma za problem z podatkami by ludzi udupić? Oj coś dużo musiało być tych browców. :P
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 00:34

@Bemx2k @Wymazywanie - cieszy mnie wasza naiwność. O ile w UK - to nie do pomyślenia - tu jest Polska, gdzie kontroler zamiast ruszyć w teren - otwiera "internety" i sobie czyta w pracy różne przemądrzałe wypowiedzi. Jak coś znajdzie ciekawego robi screeny i wszczynają postępowanie. Serio!
Sic semper evello mortem tyrannis

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
0

Postautor: mnemonick » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 01:42

Bagder pisze: @Bemx2k @Wymazywanie - cieszy mnie wasza naiwność. O ile w UK - to nie do pomyślenia - tu jest Polska, gdzie kontroler zamiast ruszyć w teren - otwiera "internety" i sobie czyta w pracy różne przemądrzałe wypowiedzi. Jak coś znajdzie ciekawego robi screeny i wszczynają postępowanie. Serio!
Wait, wait , wait....

Czyli co ? Skarbówka ma "wjazd" na wszelkie fora dyskusyjne ? :) Nie widziałem ,żadnego pisma od KAS do forów z prośbą o udostępnienie emaili, nicków i fejkowych danych osobowych :)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 02:10

Na fejsbuku - nie musi. Ludzie sami wszystko podają na tacy. Co do tego forum - nie wiem, ale podejrzewam, że jest to możliwe do ustalenia.
Sic semper evello mortem tyrannis

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 07:22

Coś mi się wydaje to zbyt posuniętą paranoją.

Orator
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Re: KAS żąda baz danych transakcji

Postautor: jacek1973 » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 07:32

Papiery z psychiatryka, nic nie posiadanie alkoholizm rezydencja podatkowa Białoruś

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. Lenovo TB-8504X przy użyciu Tapatalka

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: benq » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 07:50

@Bagder, Kilkanaście dni temu pytałem gdzieś w wątku Bitmara, jaką będzie reakcja bitcoin.pl, gdyby pojawiło się żądanie KAS o pełne dane użytkowników forum. Niestety odpowiedzi nie otrzymałem. Wiele osób tutaj pisze co kupiło, kiedy, za ile, jak sprzedało. Osobiście nie wierzę, w zakładanie kont przez urzędników w celu jednostkowego wyciągania danych od poszczególnych użytkowników, jednak próba wymuszenia informacji od ogółu jest jak najbardziej realna w tym chorym kraju.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 07:54

Bagder pisze: @Bemx2k @Wymazywanie - cieszy mnie wasza naiwność. O ile w UK - to nie do pomyślenia - tu jest Polska, gdzie kontroler zamiast ruszyć w teren - otwiera "internety" i sobie czyta w pracy różne przemądrzałe wypowiedzi. Jak coś znajdzie ciekawego robi screeny i wszczynają postępowanie. Serio!
Przypominam, że w UK za odmowę podania hasła idzie się do więzienia.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: BobQ » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 08:10

benq pisze:@Bagder, Kilkanaście dni temu pytałem gdzieś w wątku Bitmara, jaką będzie reakcja bitcoin.pl, gdyby pojawiło się żądanie KAS o pełne dane użytkowników forum. Niestety odpowiedzi nie otrzymałem. Wiele osób tutaj pisze co kupiło, kiedy, za ile, jak sprzedało. Osobiście nie wierzę, w zakładanie kont przez urzędników w celu jednostkowego wyciągania danych od poszczególnych użytkowników, jednak próba wymuszenia informacji od ogółu jest jak najbardziej realna w tym chorym kraju.
Tak na chłopski rozum te posty wydają się nie być żadnym dowodem bo kto ci zabroni pisać nieprawdę tu na forum i przecież nikt nie jest w stanie zweryfikować prawdziwości postów ;)
Ja sam czasem wspominałem ze zrobię zakupy na takim poziomie a sprzedam na takim i wcale tak nie robiłem i nikomu w żadnym wątku nie tłumaczyłem że nagle zmieniłem zdanie, a więc posty to jedno życie to drugie i wydaje mi się iż nie mogą stać się żadnym dowodem w sprawie bo to tylko słowa nie czyny :)
Na upartego ludzie grożą innym śmiercią i nie tylko (nie mówię ze tu) i nikt ich nie ściga z urzędu dopiero gdy coś się wydarzy, a i wtedy post jest pretekstem do śledztwa, a nie dowodem ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: benq » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 08:15

@BobQ, Oczywiście, że post na forum nie jest dowodem, bo pozerstwo w internecie kwitnie. Jednak zakładam, że jakaś część postów traktujących o własnych tradach jest prawdziwa, więc przy uzyskaniu danych i identyfikacji użytkownika-podatnika można mu zrobić magiel i próbować ustalić, co prawdą jest, a co nie ;)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
1

Postautor: xbladexx » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 08:24

maky pisze:
Przypominam, że w UK za odmowę podania hasła idzie się do więzienia.
Więc nic tylko jak podrzucić Ci jakiś plik zaszyfrowany o nazwe "topSecretweapon" gdzie hasla nie bedziesz znal i idziesz do paki .
Świetne.

Dodano po 4 minutach 37 sekundach:
benq pisze: , bo pozerstwo w internecie kwitnie. Jednak zakładam, że jakaś część postów traktujących o własnych tradach jest prawdziwa,
raczej mała część i to piszą piszą ludzie co maja z 5000zł zysku na tym. Osoba z większą kasą jest bardziej rozgarnięta i ma księgowych od pewnych rzeczy jesli chodzi o ilosci.
Większość niebotycznych zysków jest tyle warta co posty, jak to wyprzedali wszystko na ATH 19500$.

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
2

Postautor: Początkujący81 » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 08:41

Może się komuś przyda u nas jak na razie nie musisz podawać hasła:
Kodeks postępowania karnego.
Art. 74. § 1. Oskarżony nie ma obowiązku dowodzenia swej niewinności ani obowiązku dostarczania dowodów na swoją niekorzyść.
Art. 183. § 1. Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.

Wróć do „Kwestie prawne”