KAS żąda baz danych transakcji
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
-
Strona 100 z 116
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- …
- 116
- Następna
- Początkujący
- Reputacja: -6
Postautor: zapolskiej » piątek, 13 kwietnia 2018, 20:52
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-roz ... 31305.html
Na podstawie tego artykułu o ile dobrze rozumiem: (poprawcie mnie i upewnijcie jeśli się mylę bo nie jestem pewny)
1) BitCoiny należy wykazać zawsze w każdym roku jeżeli się je zakupiło (wartość) oraz mieć wydruk z przelewu jako dowód
2) Potrącić koszty uzyskania przychodu można tylko w tym samym roku kiedy się rozliczyło przychód (czyli trzeba sprzedać w tym samym roku, żeby zapłacić nie od całości tylko od zysku podatek)
3) Do 5 lat można rozliczyć straty.
więc czy koszty z 2013 b roku można rozliczyć w całości np w 2018 roku?
Dodano po 6 minutach 43 sekundach:
i takie coś jeszcze: wynika ze koszty z 2013 roku trzeba było wykazać w 2013 a jatego nie zrobiłem.
Sporadyczny zakup i sprzedaż a rozliczenie PIT
Jeżeli doszło do sporadycznego zakupu jednostek kryptowaluty i obecnie rozważana jest jednorazowa lub sporadyczna sprzedaż, to przychody ze zbycia należy opodatkować w ramach źródła prawa majątkowe i zastosować do nich podatek ustalony według skali podatkowej 18-32%.
W takim przypadku do rozliczenia przychodu podatnik wybrać musi PIT-36, a przychód wycenić po średnim kursie NBP z dnia bezpośrednio poprzedzającego dzień uzyskania przychodu. Datą uzyskania będzie dzień otrzymania lub postawienia do jego dyspozycji środków pieniężnych (w walucie lub w złotówkach) ze sprzedaży. Podatnik nie rozlicza natomiast przychodów lub kosztów z tytułu różnic kursowych – o ile pomiędzy datą otrzymania wynagrodzenia w walucie obcej - za sprzedaż kryptowaluty, a datą wymiany waluty zmienił się kurs przeliczeniowy lub też zmienił się kurs średni NBP, to występująca z tytułu wymiany różnica kursowa nie stanowi przychodu lub kosztu podatkowego.
Wśród wykazywanych w deklaracji PIT-36 kosztów podatkowych wymienić należy w takim przypadku wszelkie faktycznie poniesione i prawidłowo udokumentowane wydatki poniesione w celu nabycia jednostek kryptowalut. Koszty to nie tylko wydatek bezpośredni – czyli koszt nabycia prawa majątkowego, ale również wszelkie wydatki pośrednie, związane z obsługą rynku, jego kontrolą i prowadzeniem transakcji. Koszty wykazać należy w dacie ich poniesienia – zatem wyłącznie w roku, w którym faktycznie zostały one poniesione.
zapolskiej
- Początkujący
- Reputacja: 13

Postautor: lesefere » sobota, 14 kwietnia 2018, 01:08
lesefere
- Weteran
- Reputacja: 11355

Postautor: Wymazywanie » sobota, 14 kwietnia 2018, 01:22

Dodano po 5 minutach 9 sekundach:
Ps. Ale też nie znam sprawy, która by podważała ich zapisy. Może dlatego, że nikt na ich danych nie dochodził jeszcze należności podatkowej czy nie było to przedmiotem sprawy o oszustwo przez giełdę czy na giełdzie. Ale w sądzie łatwo podważyć ich bazę danych, bo jak sam zauważasz, nic ich nie reguluje.
Wymazywanie
- Początkujący
- Reputacja: -6
Postautor: zapolskiej » niedziela, 15 kwietnia 2018, 07:39
zapolskiej
- Weteran
- Reputacja: 5091

Postautor: benq » niedziela, 15 kwietnia 2018, 08:10
benq
- Weteran
- Reputacja: 2732

Postautor: janku66 » niedziela, 15 kwietnia 2018, 17:35
Wchodzę i myślę sobie po tytule, że pewnie poparcie spada, więc znów coś wymyślili by opłacić czymś głosy w urnach.
Czekałem by link się otworzył i druga myśl, że przecież będą mieli kasę z podatków za krypto.
Czytam i widzę:
Ma rację, wystarczy rzucić okiem na sto stron tego wątku.Przekonywał jednocześnie, że skutki zmian wprowadzonych przez pierwsze 2,5 roku "odczuwa większość Polaków".
...
Wymienił w tym kontekście m.in. "całkowicie inną atmosferę" dla przedsiębiorców i dla "kreatywności Polaków". - Dzisiaj w Polsce różne rzeczy można zrobić, za PO wszystko było niemożliwe - dodał Dworczyk.
Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
Albo tego https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... ad#p481598
Albo kilku innych osobnych wątków z tej tematyki.
janku66
- Wygadany
- Reputacja: 72

Postautor: mnemonick » niedziela, 15 kwietnia 2018, 22:56
Jak ktoś ma jeszcze konto na FB, to tutaj jest to wydarzenie:vjankuv pisze:
Ma rację, wystarczy rzucić okiem na sto stron tego wątku.
Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
Albo tego https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... ad#p481598Albo kilku innych osobnych wątków z tej tematyki.
mnemonick
- Weteran
- Reputacja: 316

Postautor: Bemx2k » niedziela, 15 kwietnia 2018, 23:01

Bemx2k
- Weteran
- Reputacja: 11355

Postautor: Wymazywanie » niedziela, 15 kwietnia 2018, 23:55
Pracownicy skarbówki mają gdzieś kryptowaluty i dla nich jest to coś, co nie wiedzą jak rozliczyć, bo nie ma jedynej słusznej wykładni. Więc jest dla nich tematem, którego woleliby nie mieć, bo oni lubią prostą robotę ściśle wg ustaw. Czytanie przez nich forum, by czytać jaki kto ma za problem z podatkami by ludzi udupić? Oj coś dużo musiało być tych browców.

Wymazywanie
- Orator
- Reputacja: 821

Postautor: Bagder » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 00:34
Bagder
- Wygadany
- Reputacja: 72

Postautor: mnemonick » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 01:42
Wait, wait , wait....Bagder pisze: @Bemx2k @Wymazywanie - cieszy mnie wasza naiwność. O ile w UK - to nie do pomyślenia - tu jest Polska, gdzie kontroler zamiast ruszyć w teren - otwiera "internety" i sobie czyta w pracy różne przemądrzałe wypowiedzi. Jak coś znajdzie ciekawego robi screeny i wszczynają postępowanie. Serio!
Czyli co ? Skarbówka ma "wjazd" na wszelkie fora dyskusyjne ?

mnemonick
- Orator
- Reputacja: 821

Postautor: Bagder » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 02:10
Bagder
- Moderator
- Reputacja: 4404

Postautor: kozaki_wiesi » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 07:22
kozaki_wiesi
- Orator
- Reputacja: 38
Re: KAS żąda baz danych transakcji
Postautor: jacek1973 » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 07:32
Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. Lenovo TB-8504X przy użyciu Tapatalka
jacek1973
- Weteran

Postautor: benq » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 07:50
benq
- Weteran
- Reputacja: 1663

Postautor: maky » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 07:54
Przypominam, że w UK za odmowę podania hasła idzie się do więzienia.Bagder pisze: @Bemx2k @Wymazywanie - cieszy mnie wasza naiwność. O ile w UK - to nie do pomyślenia - tu jest Polska, gdzie kontroler zamiast ruszyć w teren - otwiera "internety" i sobie czyta w pracy różne przemądrzałe wypowiedzi. Jak coś znajdzie ciekawego robi screeny i wszczynają postępowanie. Serio!
KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody
maky
- Początkujący
- Reputacja: 34
Postautor: BobQ » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 08:10
Tak na chłopski rozum te posty wydają się nie być żadnym dowodem bo kto ci zabroni pisać nieprawdę tu na forum i przecież nikt nie jest w stanie zweryfikować prawdziwości postówbenq pisze:@Bagder, Kilkanaście dni temu pytałem gdzieś w wątku Bitmara, jaką będzie reakcja bitcoin.pl, gdyby pojawiło się żądanie KAS o pełne dane użytkowników forum. Niestety odpowiedzi nie otrzymałem. Wiele osób tutaj pisze co kupiło, kiedy, za ile, jak sprzedało. Osobiście nie wierzę, w zakładanie kont przez urzędników w celu jednostkowego wyciągania danych od poszczególnych użytkowników, jednak próba wymuszenia informacji od ogółu jest jak najbardziej realna w tym chorym kraju.

Ja sam czasem wspominałem ze zrobię zakupy na takim poziomie a sprzedam na takim i wcale tak nie robiłem i nikomu w żadnym wątku nie tłumaczyłem że nagle zmieniłem zdanie, a więc posty to jedno życie to drugie i wydaje mi się iż nie mogą stać się żadnym dowodem w sprawie bo to tylko słowa nie czyny

Na upartego ludzie grożą innym śmiercią i nie tylko (nie mówię ze tu) i nikt ich nie ściga z urzędu dopiero gdy coś się wydarzy, a i wtedy post jest pretekstem do śledztwa, a nie dowodem

BobQ
- Weteran

Postautor: benq » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 08:15

benq
- Gaduła
- Reputacja: 305

Postautor: xbladexx » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 08:24
Więc nic tylko jak podrzucić Ci jakiś plik zaszyfrowany o nazwe "topSecretweapon" gdzie hasla nie bedziesz znal i idziesz do paki .maky pisze:Przypominam, że w UK za odmowę podania hasła idzie się do więzienia.Bagder pisze: @Bemx2k @Wymazywanie - cieszy mnie wasza naiwność. O ile w UK - to nie do pomyślenia - tu jest Polska, gdzie kontroler zamiast ruszyć w teren - otwiera "internety" i sobie czyta w pracy różne przemądrzałe wypowiedzi. Jak coś znajdzie ciekawego robi screeny i wszczynają postępowanie. Serio!
Świetne.
Dodano po 4 minutach 37 sekundach:
raczej mała część i to piszą piszą ludzie co maja z 5000zł zysku na tym. Osoba z większą kasą jest bardziej rozgarnięta i ma księgowych od pewnych rzeczy jesli chodzi o ilosci.
Większość niebotycznych zysków jest tyle warta co posty, jak to wyprzedali wszystko na ATH 19500$.
xbladexx
- Początkujący
- Reputacja: 9
Postautor: Początkujący81 » poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 08:41
Kodeks postępowania karnego.
Art. 74. § 1. Oskarżony nie ma obowiązku dowodzenia swej niewinności ani obowiązku dostarczania dowodów na swoją niekorzyść.
Art. 183. § 1. Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.
Początkujący81
-
Strona 100 z 116
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102