KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Henzetai » czwartek, 12 kwietnia 2018, 09:58

Jeśli masz pytania przy rozliczeniu PIT, zadzwoń 12 kwietnia

Akurat dzisiaj MF robi telefoniczną akcję z pomocą przy wypełnianiu PITów. Może podzwonimy do nich i popytamy jeszcze raz czy coś się zmienia w sprawie kryptowalut. Zwłaszcza mając teraz opinię z kancelarii prawnej.

Początkujący
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mosteque » czwartek, 12 kwietnia 2018, 10:22

Oni tam na stronie wyliczyli, w jakich sprawach udzielają porad. Akurat krypto tam nie widzę ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 184
Reputacja postu: 
3

Postautor: aprojection » czwartek, 12 kwietnia 2018, 10:32

Mosteque pisze: Oni tam na stronie wyliczyli, w jakich sprawach udzielają porad. Akurat krypto tam nie widzę ;)
W tym przypadku to raczej oni potrzebuja porad.

Początkujący
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

Postautor: rycho » czwartek, 12 kwietnia 2018, 12:18

@BitHub.pl, zbieraliście informacje od firmy czy udostępnili dane. Czy są jakieś nowe informacje
Przez ten PCC wszystko się skupiło na podatkach. Co z naszą prywatnością i bezpieczeństwem? Jakieś newsy w tej sprawie?

Początkujący
Reputacja: -6
Reputacja postu: 
0

Postautor: zapolskiej » czwartek, 12 kwietnia 2018, 20:51

Proszę poradźcie co mam zrobić . W 2013 na giełdzie bitcurex kupiłem klilkanaście BITCOIN:ów w sumie za 40,000 PLN trzymałem przez 3 lata do 2012 ( w międzyczasie kurs mocno poszedł w dół) Kiedy w 2016 wrócił do tego z 2012 czymprędzej wpłaciłen na BITBAY i sprzedałem (według mnie "wyszedłem na zero") więc nie wpisalem tej sprzedaźy do PIT . Co radzicie czy zgłosić "czynny żal " i przyznać się do tego , boję sie że jak zaczną sprawdzać przelewy z giełdy BB to mi nałożą domiar kary itp, jak wykazać koszty zakupu jak było to w 2012 na nieistniejącej już giełdzie .Jak to rozwiązać aby stracić jak najmniej.

Dzięki
pozdrawiam

Weteran
Reputacja: 251
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » czwartek, 12 kwietnia 2018, 20:59

Koszty zakupu możesz udowodnić wydrukiem potwierdzenia przelewu z 2012 roku na giełdę Bitcurex, nawet jeśli nie masz tego potwierdzenia, to na Twój wniosek, bank wyda Ci jego duplikat, powiem więcej, jeśli w ewentualnym postępowaniu o takie potwierdzenie wystąpi Urząd Skarbowy, to też od banku go otrzyma. A wracając do rozliczenia z roku 2016, to z całą pewnością miałeś obowiązek wykazać przychód w PIT, niezależnie czy wystąpił dochód, strata, czy wyszedłeś na zero, ale skoro tego nie zrobiłeś, to niestety przez kilka lat musisz żyć w niepewności, albo złożyć korektę zeznania zeszłorocznego. Jeśli faktycznie kupiłeś kilkanaście BTC za 40 tys. i masz na to dowód to podatku nie zapłacisz, ale przy braku dowodów będziesz dłużny podatek od całego przychodu ze sprzedaży w 2016 roku.

Swoją drogą pierwsza duża bańka na BTC miała miejsce pod koniec 2013 roku i to właśnie wtedy Bitcoin osiągnął cenę ponad 3 tys. PLN, ale nie w 2012 roku. O, widzę, że już zmieniłeś na rok 2013.
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:12 przez topnetdeal, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: zapolskiej » czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:14

ok ale ,jak obliczamy dochód w 2016 jak koszty były w 2013 ? Na GPW tylko 50 % straty można odliczyć w następnym roku podatkowym ? No i co ztym PCC za jednorazowy zakup BITCOIN w 2013r

Dodano po 9 minutach 35 sekundach:
Tak tak kupiłem w 2013 a nie w 2012 .

jaką karę mi nalożą za roczna zwłokę ?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:17

PCC od krypto można sobie odpuścić, nikt w Polsce do tej pory go nie płacił i prawdopodobnie nikt płacić go musiał nie będzie.

Jeśli chodzi o rozliczenie podatkowe, to martw się raczej o dowód nabycia tych BTC, a nie sposób rozliczenia, bo ono ma wyglądać identycznie jak by wyglądało w roku 2017, czy rozliczenia robione obecnie za rok 2017.

Podstawowa stopa oprocentowania odsetek od zaległości podatkowych to 8% w skali rocznej, czyli zakładając sprzedaż w kwietniu 2016 to będzie około 16% od kwoty niezapłaconego podatku, oprócz tego kwota zaległego podatku i ewentualna kara skarbowa w wysokości zależnej od humoru urzędnika rozpatrującego korektę zeznania.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: zapolskiej » czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:20

czyli co przychód z 2016 minus koszty (cała kwota za nabycie w 2013 r ) równa się dochód w 2016 ? Koszt zostaly poniesione 3 lata wcześniej. I to wszystko jako prawa majatkowe?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:26

Tak, nie ma znaczenia kiedy kupione, ważne jest kiedy jest przychód ze sprzedaży.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: zapolskiej » czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:30

jak byś był w mojej sytuacji to złożylbyś korektę (czynny żal) ? ,czy czekał że może do tego nie dojdą ,BB pewnie wyda im wszystkie numery kont na ktore przelewał pieniądze .

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 305
Reputacja postu: 
0

Postautor: xbladexx » czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:54

zapolskiej pisze: jak byś był w mojej sytuacji to złożylbyś korektę (czynny żal) ?
sądząc po tonie jakim piszesz to masz pełno w majtkach że ktoś kiedyś Cie znajdzie. Czytając byle newsa skarbówka złapała bitcoinowaca będziesz widział się w wiezieniu itp... Nie masz do tego psychiki to to rozlicz i tyle. Osobiście nie wiem przy małych kwotach miałbym może wyjebane przy większych wolałbym być czystym, a bawić się w odpowiedni sposób na przyszłość w Azji jak mówił Me**zen na niezweryfikowanym koncie jak coś.
Jak masz małą tolerancje na ryzyko to nie baw się w to bo to nie dla Ciebie szkoda twojego życia na zadręczanie się i wypatrywanie skarbówki z za każdego krzaka.

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: frostbite » czwartek, 12 kwietnia 2018, 22:04

Ale z tego co mi się wydaję to zakup z 2013 roku nie jest kosztem w 2016 roku więc będziesz musiał zapłacić podatek od całej kwoty. Jeżeli coś pomieszałem to poprawcie mnie, ale jeżeli nie masz DG to nie możesz przenosić straty na kolejny rok podatkowy.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » czwartek, 12 kwietnia 2018, 22:21

Nie mieszaj, gdzie tu mowa o stracie ? Koszt można zadeklarować nieważne jak stary, byle mieć dowody na jego wystąpienie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » czwartek, 12 kwietnia 2018, 22:26

nikt tu tego nie przewidzi jak konkretny US zareaguje... @zapolskiej, dla pewności powinienes wystapic o indywidualna interpretacje do swojego US
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: zapolskiej » czwartek, 12 kwietnia 2018, 22:30

Proszę czy ktoś może potwierdzić na 100% że koszty z 2013 (zakup na giełdzie w 2013) można wykazać jako koszt w zenaniu w latach następnych ?

Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
czy nikt z was nie robił w latach ubiegłych PITa od sprzedaży Bitcoina i nie wie na 100% jak rozliczyć koszty? I czy US czepial sie tego albo kwestionował?

Początkujący
Reputacja: 212
Reputacja postu: 
0

Postautor: multan » czwartek, 12 kwietnia 2018, 23:20

@zapolskiej

od 15:34

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
2

Postautor: mnemonick » czwartek, 12 kwietnia 2018, 23:55

Dzisiaj się trochę działo.

Konferencja partii Wolność (Korwin) w sejmie gdzie widać TVN, TVPinfo itd:

A wcześniej spotkanie zorganizowane przez Jacka Wilka w sejmie:

Miłego oglądania...

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 184
Reputacja postu: 
0

Postautor: aprojection » czwartek, 12 kwietnia 2018, 23:55

zapolskiej pisze:
czy nikt z was nie robił w latach ubiegłych PITa od sprzedaży Bitcoina i nie wie na 100% jak rozliczyć koszty? I czy US czepial sie tego albo kwestionował?
Zwroc uwage co sie teraz dzieje w swiecie krypto podatkow. Dopiero co ludzie rozliczajacy sie juz jakis czas z krypto zalapali zonka jak ms wywalil bombe z PCC. NIE ma konkretnej metody na rozliczenie sie z krypto - na ten moment panuje chaos. Ci co skladaja zeznania podatkowe, maja pewnie w swiadomosci mozliwe przyszle korekty.

Ja polecam poczekac jeszcze na jakas kolejna setna intepretacje ms, a noz.

// Oczywiscie, prosze tego nie traktowac jako porady (prawne/podatkowe). Kazdy ma swoj rozum, ale tylko spokoj nas ratuje :)

Początkujący
Reputacja: 22
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » piątek, 13 kwietnia 2018, 00:07

zapolskiej pisze: ok ale ,jak obliczamy dochód w 2016 jak koszty były w 2013 ? Na GPW tylko 50 % straty można odliczyć w następnym roku podatkowym ? No i co ztym PCC za jednorazowy zakup BITCOIN w 2013r

Dodano po 9 minutach 35 sekundach:
Tak tak kupiłem w 2013 a nie w 2012 .

jaką karę mi nalożą za roczna zwłokę ?
Zarówno na GPW jak i przy kryptowalutach koszt powstaje w momencie sprzedaży a nie kupna. W twoim przypadku to najłatwiej byłoby zrobić korektę PITu z 2016, wpisać w koszta 40tys. i przychód 40tys., dochód 0 i po problemie bo odsetków nie ma skoro dochodu też nie ma.

Wróć do „Kwestie prawne”