Japu już rozmawialiśmy o tym wyroku.japu pisze: @kajetan, dzieki za to orzeczenie NSA. Potwierdzono w nim, ze przychody z krypto nie stanowia przychodow z DG i to by sie zgadzalo z ustawa pdof. I nie wiem skad taka panika wsrod graczy, ze powinni sie rozliczac w ramach DG niezaleznie czy ja prowadza czy nie. Zauwazcie, ze w uzasadnieniu napisano ze skarzacy nie prowadzil dziallanosci zwiazanej z obrotem kryptowalutami i nikt mu nie kazal zalozyc DG ani za jej brakngo nie ukaral. Moim zdaniem ma to sens i jest logiczne. Niemniej ciagle nie moge zrozumiec na jakiej podstawie ktos to robi w ramach DG i na potrzeby PIT traktuje krypto jako towar. Na potrzeby VAT ok bo ta ustawa jest oderwana od rzeczywistosci
Jest to ciekawe, że facet wykonał wiele tysięcy transakcji w roku, nie miał działalności,a mimo tego Minister uznał, że powinien to opodatkować jako prawa majątkowe, a nie jako pozarolnicza działalność gosp.
Tyle tylko, że on pracował jednocześnie na etacie.
Pytanie co z osobami, które tylko zajmują się kryptowalutami i nie pracują nigdzie indziej.
Czy nie będzie to wprost omijanie obowiązku płacenia składek.
Nie jestem ekspertem od podatków od osób fizycznych, ale DG ma takie zalety:
-można rozliczać stratę przez 5 lat
-można opodatkować zyski 19%
-możesz płacić duży ZUS odkładając na emeryturę
I takie wady:
-nie można legalnie rozliczać kryptowalut będąc na KPIR.

Sam myślę, czy nie przenieść tych moich transakcji do praw majątkowych.
Nie wiem tylko czy jest taka możliwość.
Choć gdyby krypto dawały mi duże zyski, to jednak to 19% kusi.