Bitomaty nie będą anonimowe, co robić ?

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: julek3401 » środa, 25 grudnia 2024, 01:45

Od września 2025 bitomaty nie będą już anonimowe, dostaję wypłatę w krypto, skoro nie będę mogl wykonywać anonimowo transakcji sprzedaży moich krypto na złotówki, to będę musiał płacić podatek belki ? Czy bitomat będzie przekazywał moje transakcje do US?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 25 grudnia 2024, 12:00

julek3401 pisze: środa, 25 grudnia 2024, 01:45dostaję wypłatę w krypto, skoro nie będę mogl wykonywać anonimowo transakcji sprzedaży moich krypto na złotówki, to będę musiał płacić podatek belki

No coś Ty, jeśli dostajesz wypłatę w krypto, to dla Ciebie nic się nie zmieni - będziesz nadal płacił podatek dochodowy.

O ile oczywiście nie osiągasz dochodów z krypto, czyli sprzedajesz je bez zysku. Jeśli osiągasz zysk (czyli np. w dniu wypłaty krypto w którym dostajesz wypłatę jest warte X a do momentu sprzedaży wzrosło o np. 3%, to od tych 3% płacisz 19%. Ale rozliczasz to dopiero w zeznaniu rocznym w PIT-38. Oczywiście musisz mieć pasek wypłaty jako dowód kosztów, bo inaczej naliczą Ci od całości. No i niezależnie od tego czy osiągasz zysk, czy nie i tak powinieneś zgłaszać zakup / sprzedaż krypto.
Ale tu też nie ma żadnej zmiany - takie przepisy obowiązują przecież od lat. Zresztą ja nie jestem specem, pogadaj z jakimś księgowym ogarniającym krypto.

A co do anonimowości to przecież Twój pracodawca i tak opłaca zaliczkę w US i ZUS, więc i tak nie jesteś anonimowy.

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
1

Postautor: pomocny » środa, 25 grudnia 2024, 16:22

nie wiem na jakiej podstawie przyjąłeś żałożenie, że z tej wypłaty w krypto jest płacony jakikolwiek podatek i składki :lol:

równie dobrze może być tak, że to coś mocno nielegalnego :P , a właśnie ktoś się zorientował, że ta quasi anonimowość za jakiś czas się skończy 8-)

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » niedziela, 29 grudnia 2024, 12:07

julek3401 pisze: środa, 25 grudnia 2024, 01:45 Od września 2025 bitomaty nie będą już anonimowe, dostaję wypłatę w krypto, skoro nie będę mogl wykonywać anonimowo transakcji sprzedaży moich krypto na złotówki, to będę musiał płacić podatek belki ? Czy bitomat będzie przekazywał moje transakcje do US?

Dlaczego od września, weryfikacja miała być stosowana od 30 grudnia od każdej transakcji w bitomatach tak pisał na stronie Flyyingatom.

Generalnie to nie wiele zmienia, teraz zamiast rozbijać wypłaty na 1000e, będzie można robić pojedyncze na wyższe kwoty,
 ! Wiadomość z: kozaki_wiesi
wyedytowałem, nie udzielamy tutaj porad jak łamać prawo

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: twardowsky » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 10:16

julek3401 pisze: środa, 25 grudnia 2024, 01:45anonimowe
Brzmisz jakbyś myślał, że kiedykolwiek były. Żaden bitomat nie jest anonimowy jeśli przyjdziesz go użyć ubrany w czapkę z daszkiem i okulary przeciwsłoneczne i zablokuje ci pieniądze dopóki się nie wylegitymujesz z dowodem osobistym w placówce. Oprócz tego nawet jakby nie blokowały środków to wszystkie są obstawione przez niebieskich albo monitoring na miejscu lub po drodze i to od wielu lat.

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: tyraxx » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 18:39

Dziwne, ja czyściłem wielokrotnie bitomat do zera, wiele transakcji po 1000e za jednym razem, robiłem to również w masce kilka razy i nie zauważyłem żadnej policji, bitomat nigdy nie zablokował środków, widocznie miałem szczęście.

Dodano po 1 minucie 4 sekundach:
Mam na myśli bitomat flyingatom

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 21:53

twardowsky pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 10:16 Oprócz tego nawet jakby nie blokowały środków to wszystkie są obstawione przez niebieskich albo monitoring na miejscu lub po drodze i to od wielu lat.

Naprawdę w to wierzysz? :) W każdym większym mieście braki w policji sięgają już tysięcy etatów, ale poświęcają cenny czas na... właściwie to nie wiem na co? Na złapanie kogoś jak np. przez 100 dni wypłaca 100 tys. EUR?
Faktycznie mafia i wyzwanie na miarę naszej dzielnej policji :)

A nawet gdyby tak było, to w sumie to z jakiego paragrafu? Przecież podatek płaci w kwietniu następnego roku, a obowiązek AML czy KYC ciąży nie na kliencie a na operatorze.

Wygadany
Reputacja: -58
Reputacja postu: 
0

Postautor: kuba9449 » wtorek, 31 grudnia 2024, 11:53

twardowsky pisze: poniedziałek, 30 grudnia 2024, 10:16Brzmisz jakbyś myślał, że kiedykolwiek były
Były cały czas anonimowe.

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » czwartek, 14 sierpnia 2025, 22:13

tyraxx pisze: niedziela, 29 grudnia 2024, 12:07 Dlaczego od września, weryfikacja miała być stosowana od 30 grudnia od każdej transakcji w bitomatach tak pisał na stronie Flyyingatom.
bo w grudniu wchodzi MiCA a we wrześniu masz pełne wdrożenie.
tyraxx pisze: niedziela, 29 grudnia 2024, 12:07 Generalnie to nie wiele zmienia, teraz zamiast rozbijać wypłaty na 1000e, będzie można robić pojedyncze na wyższe kwoty,
Niewiele ? nie zrobisz ŻADNEJ transakcji bez KYC. A możliwość 15k poległa w marcu tego roku więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
0

Postautor: revo » piątek, 15 sierpnia 2025, 08:34

@fetek
kanga umożliwia zakup i sprzedaż krypto przez bon odpowiednio we wpłatomatach i bankomatach blikiem przez rok można jeszcze korzystać bez kyc dopóki nie dostaną licencji Mica w Europie.

fixedfloat.com
:!: handluj tanio XMR i innymi krypto bez rejestracji :!:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » piątek, 15 sierpnia 2025, 09:31

@revo nie wiedziałem, ale korzystamy z pośrednika zwanego bankiem więc KYC mamy po drugiej stronie

Pamiętaj! Wypłacając środki przez BON, musisz przejść procedurę KYC lub mieć ją ukończoną na koncie na trade.kanga.exchange!
https://kangakantor.pl/#kantory-kanga

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: revo » piątek, 15 sierpnia 2025, 09:48

@fetek to jest chyba tylko prawny dupochron kangi teraz nie trzeba mieć konta na kandze żeby kupować i sprzedawać krypto w bankomacie nie ma kyc jak wpłacasz i wypłacasz bo jak ma być kyc w bankomacie?

fixedfloat.com

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » piątek, 15 sierpnia 2025, 22:33

revo pisze: piątek, 15 sierpnia 2025, 09:48@fetek to jest chyba tylko prawny dupochron kangi teraz nie trzeba mieć konta na kandze żeby kupować i sprzedawać krypto w bankomacie nie ma kyc jak wpłacasz i wypłacasz bo jak ma być kyc w bankomacie?
Nie wiem nigdy nie korzystałem ale w każdym miejscu piszą że musi być apka kangi ale ona chyba nie wymaga KYC.

Ogólnie przy Kandze wszystkie "bitomaty" wychodzą bardzo niekorzystanie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » sobota, 16 sierpnia 2025, 05:54

Transakcje f2f nawet w swietle wszystkich nowych przepisow sa ciagle legalne i nie wymagaja od nikogo weryfikowania czegokolwiek/kogokolwiek. Pamietajcie ze wszystkie te przepisy dotycza firm/podmiotow gpspodarczych a nie osob fizycznych. Oczywiscie transakcje f2f sa obarczone znacznie wiekszym ryzykiem. No ale to juz kazdy musi sobie sam zdecydowac....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » niedziela, 24 sierpnia 2025, 22:09

@revo bez KYC się nawet nie zalogujesz a bony nie działają od grudnia 2024.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: revo » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 08:17

@fetekbony działają tylko trzeba przez VPN otwierać jak masz np. przeglądarkę operę i włączony VPN to nie ma problemu, popatrz https://kanga.exchange/pl/chcesz-kupic- ... tarczy-bon
najlepiej napisać do nich na telegram wszystko odpowiedzą

fixedfloat.com

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: fetek » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:30

revo pisze: poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 08:17@fetekbony działają tylko trzeba przez VPN otwierać jak masz np. przeglądarkę operę i włączony VPN to nie ma problemu, popatrz https://kanga.exchange/pl/chcesz-kupic- ... tarczy-bon
najlepiej napisać do nich na telegram wszystko odpowiedzą
ok, faktycznie przez VPN śmiga, dzięki.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
5

Postautor: revo » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 10:48

@fetek bony możesz realizować również u lokalsów i nie musisz mieć w ogóle konta na kandze

fixedfloat.com

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 17:21

tak wiem, nie wiedziałem tylko jak go wystawić.

Wróć do „Kwestie prawne”