Travel Rule - czy to koniec anonimowych transakcji w sieci?

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: prezes » sobota, 26 października 2024, 11:52

Co myślicie o wchodzących nowych regulacjach na krypto? Czy to koniec anonimowych transakcji w sieci, przynajmniej w Europie? Czy powstaną dwa obiegi krypto, 1. legalny z zaznaczonymi i przypisanymi do ludzi adresami i 2. szara strefa z adresami niepowiązanymi ale potencjalnie uznawanymi przez władze za nielegalne?

https://gieldykryptowalut.pl/od-30-grud ... i-kantory/
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
5

Postautor: domator » sobota, 26 października 2024, 15:53

Powstana dwa obiegi to oczywiste poniewaz EU to nie caly swiat.
Ja szczerze mowiac na razie nie wiem co to znaczy dla hodlera/tradera. Jak handlujesz to i tak jestes zweryfikowany na gieldzie. Jak hodlujesz duze kwoty - to i tak musisz sie opodatkowac (gdzies/jakos). Jak masz BTC za (przykladowe) 10k pln to jestes ponizej radaru czegokolwiek i wszystkie systemy maja cie w dupie.
Kierunek jest oczywiscie grozny ale nie wiem na ile dzisiaj to cos zmienia.
Pisze tu z punktu widzenia "kowalskiego" bo dla krypto-biznesow zmiana jest przeogromna.
Nie wiem tez - i jestem pewien ze nikt nie wie - co z sytuacjami kiedy na twoj "legalny", zgloszony np. na gieldzie - adres BTC ktos przysle 1 BTC z niewiadomego zrodla. Co masz zrobic? Isc do komistariatu :-) ?
Chyba nie bo przeciez KYT nie obejmuje transakcji p2p o ile wiem wiec dalej bedziesz mogl kupic odemnie 1 BTC. Pytanie czy masz na to miec jakies kwity? Umowe K-S jak przy samodzhodzie? A moze notariusza jak przy nieruchmosci.
Pytan wiele odpowiedzi malo.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: domator » poniedziałek, 28 października 2024, 06:10

@prezes
Niesamowite, myslalem ze ten watek przez weekend bedzie mial 100 wpisow. Mam wrazenie ze srodowisko kompletnie nie rozumie co sie dzieje....

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: pomocny » poniedziałek, 28 października 2024, 07:52

Dobrze rozumiem, że najrozsądniejszym wyjściem będzie korzystaniem z giełd spoza EU ?
domator pisze: sobota, 26 października 2024, 15:53co z sytuacjami kiedy na twoj "legalny", zgloszony np. na gieldzie - adres BTC ktos przysle 1 BTC z niewiadomego zrodla. Co masz zrobic?
A co w przypadku z adresami ETH? - tam cały czas przychodzą jakieś scamowe transakcje, do każdej takiej transakcji przychodzące, trzeba będzie pisać wyjaśnienie ? :cry:
Tak jak piszesz, dużo pytań a mało odpowiedzi, pewnie będzie się to rodzić w bólach, ja na ten moment jakoś sobie nie wyobrażam sobie tych wszystkich dodatkowych formalności, pewnie skończy się w znacznej części wycofaniem środków i zaprzestania korzystania z giełd EU.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » poniedziałek, 28 października 2024, 09:29

Tylko widzisz praktycznie nie ma juz gield "nie-EU" bo kazda np binance i tak zaklada spolki w EU.
Druga sprawa to zaufanie - wszystkie gieldy ktorym ufam na tyle zeby im wyslac cos chocby na chwile sa w EU. I co teraz?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
0

Postautor: fusywszklanejkuli » poniedziałek, 28 października 2024, 11:09

Od zawsze każdy kto korzysta z giełd powinien liczyć się z tym, że adresy używane przy transferach w obie strony będą przez analityka blockchaina uznane w pierwszej kolejności za jego. Formalne potwierdzenie tego niewiele zmienia pod względem utraty anonimowości. Najwyżej wyciek danych z giełdy będzie ciut bardziej interesujący, bo na tacy podane będzie to, co i tak można by było ustalić w sposób pośredni.

Co do rzekomej konieczności udowodnienia źródła pochodzenia środków na danym adresie, poproszę o cytat z oficjalnych wytycznych
dotyczących reguły podróży
. Ja nic takiego tam nie znalazłem, a fragment artykułu na prośbę giełdy bądź kantoru Krzysiek musi wykazać pochodzenie środków na swoim adresie i udowodnić ich legalność uważam za dezinformację.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
1

Postautor: prezes » poniedziałek, 28 października 2024, 22:26

domator pisze: poniedziałek, 28 października 2024, 06:10 @prezes
Niesamowite, myslalem ze ten watek przez weekend bedzie mial 100 wpisow. Mam wrazenie ze srodowisko kompletnie nie rozumie co sie dzieje....
Też tak myślałem, co prawda już są wdrażane powoli wszelkie procedury i było już o tym wiele artykułów, ale na forum nie znalazłem wątku, który dogłębnie by się zajął tematem. Wydaje mi się, że już mało osoby czynnie bierze udział w rozmowach na forum, tylko ewentualnie czyta.

Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
fusywszklanejkuli pisze: poniedziałek, 28 października 2024, 11:09Co do rzekomej konieczności udowodnienia źródła pochodzenia środków na danym adresie, poproszę o cytat z oficjalnych wytycznych
dotyczących reguły podróży. Ja nic takiego tam nie znalazłem

Po pierwsze, osobiście już się spotkałem z pytaniem o pochodzenie środków i nie chodziło o fiaty, tylko o kryptowaluty, więc procedury są już powoli wdrażane.

Po drugie, są kantory na których możesz sprzedać kryptowaluty tylko zakupione u nich przykład pierwszy z brzegu: 4coins.pl ("Poprzez przelew możesz wypłacić tylko te środki, które zakupiłeś w 4coins." A nie ma tam innej formy sprzedaży, jest tylko przelew na konto bankowe)

A po trzecie tu masz rozporządzenie:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32023R1113

„Artykuł 19a

1. Państwa członkowskie wymagają od dostawców usług w zakresie kryptoaktywów, aby identyfikowali i oceniali ryzyko prania pieniędzy i finansowania terroryzmu związane z transferami kryptoaktywów kierowanymi do adresu niehostowanego lub pochodzącymi z takiego adresu. W tym celu dostawcy usług w zakresie kryptoaktywów posiadają wewnętrzne polityki, procedury i środki kontroli. Państwa członkowskie wymagają od dostawców usług w zakresie kryptoaktywów stosowania środków ograniczających ryzyko proporcjonalnych do zidentyfikowanego ryzyka. Te środki ograniczające ryzyko obejmują co najmniej jeden z poniższych środków:

a) podejmowanie środków opartych na analizie ryzyka w celu identyfikacji i weryfikacji tożsamości inicjatora lub beneficjenta transferu dokonanego z adresu niehostowanego lub na taki adres lub beneficjenta rzeczywistego takiego inicjatora lub beneficjenta, w tym poprzez poleganie na osobach trzecich;

b) żądanie dodatkowych informacji na temat pochodzenia i przeznaczenia transferowanych kryptoaktywów;

c) prowadzenie wzmocnionego bieżącego monitorowania tych transakcji;

d) wszelkie inne środki mające na celu ograniczenie ryzyka prania pieniędzy i finansowania terroryzmu oraz zarządzanie nim, a także ryzyka niewdrożenia i uchylania się od stosowania ukierunkowanych sankcji finansowych i ukierunkowanych sankcji finansowych związanych z finansowaniem proliferacji.

2. Do dnia 30 grudnia 2024 r. EUNB wydaje wytyczne w celu określenia środków, o których mowa w niniejszym artykule, w tym kryteriów i środków identyfikacji i weryfikacji tożsamości inicjatora lub beneficjenta transferu dokonanego z adresu niehostowanego lub na taki adres, w szczególności poprzez poleganie na osobach trzecich, z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć technologicznych.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
3

Postautor: polipropylen » środa, 30 października 2024, 13:35

domator pisze: poniedziałek, 28 października 2024, 06:10 Niesamowite, myslalem ze ten watek przez weekend bedzie mial 100 wpisow. Mam wrazenie ze srodowisko kompletnie nie rozumie co sie dzieje....
99% obecnego środowiska ma w dupie jakąkolwiek anonimowość, bo kryptowaluty to dla nich wyłacznie instrument spekulacyjny, a ich monety nie opuszczają nawet platformy wymiany na której się znajdują. Widać to choćby po tym, jak wymiana kryptowalut w Polsce jest zdominowana przez giełdy i scentralizowane podmioty, a niezależny handel praktycznie nie istnieje.

fusywszklanejkuli pisze: poniedziałek, 28 października 2024, 11:09Co do rzekomej konieczności udowodnienia źródła pochodzenia środków na danym adresie, poproszę o cytat
prezes pisze: poniedziałek, 28 października 2024, 22:29 Po pierwsze, osobiście już się spotkałem z pytaniem o pochodzenie środków i nie chodziło o fiaty, tylko o kryptowaluty, więc procedury są już powoli wdrażane.
Przecież analiza pochodzenia środków w kryptowalutach istniała od zawsze. Ta regulacja nie wprowadza nic nowego.

Odnośnie wymiany kryptowalut, mam nadzieję, że rynek przejmą po prostu niezależni handlarze albo struktury stwarzające pozory dokonywania operacji finansowych przez niezależnych handlarzy - coś a'la Kanga, która przecież od wielu lat działa w taki sposób. Historia kołem się toczy - 40 lat temu cinkciarze omijali komunistyczną politykę dewizową, a za 2 miesiące zacznie się powtórka, tylko że z bitcoinami zamiast dolarów i eurokołchozem zamiast PRLu.

Bardziej interesuje mnie wpływ regulacji na przyjmowanie płatności przez podmioty gospodarcze zlokalizowane w UE. Kryptowaluty bardzo dobrze przyjęły się w branży hostingowej i domen internetowych, gdzie są właściwie standardem i stanowią spory procent obrotu dostawców. Gdyby regulacja miałaby odciąć ich od przyjmowania płatności, oznaczałoby to de facto upadek branży hostingowej w UE.

Początkujący
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
0

Postautor: SKULL » środa, 30 października 2024, 16:44

polipropylen pisze: środa, 30 października 2024, 13:3599% obecnego środowiska ma w dupie jakąkolwiek anonimowość
Otóż to. Ja na zadane pytanie co sądzę o końcu anonimowych transakcji miałem przekornie napisać:
NARESZCIE :evil:
I spokojnie czekać na brak jakiejkolwiek reakcji społeczności :mrgreen:

Anonimowe kryptowaluty kosztują obecnie: 23 38 164 i 370 USD.
A programiści tworzący anonimizujące rozwiązania bywają aresztowani: Deweloperzy blockchain na celowniku służb

Tymczasem: Prezes KNF zrobi wszystko aby ludzie w Polsce nie inwestowali w kryptowaluty

Edit: Na prośbę dodałem wiarygodne źródło informacji o aresztowaniach deweloperów blockchain.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 listopada 2024, 18:30 przez SKULL, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: rudan » niedziela, 3 listopada 2024, 13:51

Aresztowani? Jakieś przykładowe info? Źródło?
Jak widzicie takie pożyczki dla firm z UE - https://wisemove.pl/pozyczki-unijne/ ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 listopada 2024, 08:09 przez rudan, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » niedziela, 3 listopada 2024, 15:27

polipropylen pisze: środa, 30 października 2024, 13:35Gdyby regulacja miałaby odciąć ich od przyjmowania płatności, oznaczałoby to de facto upadek branży hostingowej w UE.
Skąd ty te bzdury wymyśliłeś?
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: SKULL » poniedziałek, 4 listopada 2024, 17:13

Oddawanie w ręce KNF-u nadzoru nad rynkiem krypto w Polsce jest trochę tak, jakby szatan miał przyznawać ... licencje na kościoły w Watykanie.
Dojdzie do przewrotu na polskim rynku kryptowalut. KNF kontra główni gracze. KONFRONTACJA
Sylwester Latkowski - KONFRONTACJA
Sławek Zawadzki - Kanga Exchange
Zbigniew Wiliński - Dyrektor Departamentu Innowacji Finansowych FinTech KNF
prof. Krzysztof Piech
Przemysław Kral - CEO at zondacrypto

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: polipropylen » wtorek, 5 listopada 2024, 11:20

CzarnaOwca pisze: niedziela, 3 listopada 2024, 15:27 Skąd ty te bzdury wymyśliłeś?
Dlaczego bzdury? Z czym konkretnie się nie zgadzasz?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » wtorek, 5 listopada 2024, 12:30

polipropylen pisze: środa, 30 października 2024, 13:35Kryptowaluty bardzo dobrze przyjęły się w branży hostingowej i domen internetowych, gdzie są właściwie standardem i stanowią spory procent obrotu dostawców.
1. Skąd te dane?
polipropylen pisze: środa, 30 października 2024, 13:35 Gdyby regulacja miałaby odciąć ich od przyjmowania płatności, oznaczałoby to de facto upadek branży hostingowej w UE.
to jest bzdurą.
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: SKULL » czwartek, 7 listopada 2024, 00:00

Kolejne informacje o nadchodzących regulacjach deanonimizujących i nawet konfiskujących kryptowaluty:
Skarbówka PRZEŚWIETLI Twoje KRYPTOWALUTY | Maciej Grzegorczyk

- od 30 grudnia 2024 roku firmy krypto będą musiały legitymować Was z dowodu osobistego od każdej kwoty
- zabrudzenie adresu transakcją bez imiennego potwierdzenia zakupu - to konfiskata całości środków
- zawsze bierzcie imienne potwierdzenia nabycia kryptowalut, bo będzie łatwiej wpisać to w koszt nabycia
- uwaga na handel NFT, bo może nie być uznany jako wirtualna waluta i opodatkowany stawką 32%
- airdrop to darowizna z obowiązkiem podatkowym z momentu otrzymania a nie momentu zbycia
- staking może być neutralny podatkowo lecz gdy nie ma walidacji to należy go rozliczyć natychmiast
- banki nienawidzą handlu p2p, ale jest to legalne do 30 czerwca 2025

Nadchodzi AML6:
- do 2029 roku powstanie rejestr dozwolonych adresów kryptowalutowych
- transakcja zostanie obsłużona przez firmę tylko wtedy, gdy adres będzie wcześniej zarejestrowany w urzędzie

Czytajcie zabawne komentarze pod filmem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » czwartek, 7 listopada 2024, 17:34

SKULL pisze: czwartek, 7 listopada 2024, 00:00- od 30 grudnia 2024 roku firmy krypto będą musiały legitymować Was z dowodu osobistego od każdej kwoty

Pobieznie patrzac na projekt zmian to tam jest wspomniane ze stosowanie srodkow bezpieczenstwa powinno nastapic powyzej 1000 EUR/24h. Chyba ze cos zle intereptuje albo cos sie zmienilo.

https://legislacja.gov.pl/projekt/12382 ... g/13040387

5) w art. 35 w ust. 1 w pkt 2 lit. c otrzymuje brzmienie:
c) z wykorzystaniem kryptoaktywów o równowartości 1000 euro lub większej, bez względu na to, czy transakcja jest przeprowadzana jako pojedyncza operacja, czy kilka operacji, które wydają się ze sobą powiązane – w przypadku instytucji obowiązanych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 12;”;

Obecnie wyglada to tak:

Art. 35. [Przesłanki stosowania środków bezpieczeństwa finansowego]
1. Instytucje obowiązane stosują środki bezpieczeństwa finansowego w przypadku:
1) nawiązywania stosunków gospodarczych;
2) przeprowadzania transakcji okazjonalnej:
a) o równowartości 15 000 euro lub większej, bez względu na to, czy transakcja jest przeprowadzana jako pojedyncza operacja, czy kilka operacji, które wydają się ze sobą powiązane, lub
b) która stanowi transfer środków pieniężnych na kwotę przekraczającą równowartość 1000 euro,
c) z wykorzystaniem waluty wirtualnej o równowartości 1000 euro lub większej - w przypadku instytucji obowiązanych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 12;
3) przeprowadzania gotówkowej transakcji okazjonalnej o równowartości 10 000 euro lub większej, bez względu na to, czy transakcja jest przeprowadzana jako pojedyncza operacja, czy kilka operacji, które wydają się ze sobą powiązane - w przypadku instytucji obowiązanych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 21-23;
[..]

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 093/art-35

https://www.kpr.pl/jak-system-prania-pi ... toaktywow/

Początkujący
Reputacja postu: 
2

Postautor: SKULL » czwartek, 7 listopada 2024, 18:27

Oglądałeś film? Pan Grzegorczyk dokładnie wyjaśnia to o co pytasz łącznie z ustawą którą linkujesz.
Musiałem go jeszcze raz obejrzeć by dla Ciebie znaleźć w którym konkretnie momencie to robi (czas: 12:00):

- od 30 grudnia wg. Unijnego TFR firmy krypto zawsze będą sprawdzać dowód osobisty
- wyjątkiem jest sytuacja korzystania z w pełni regulowanego stablecoina EURT
- nie można już korzystać z limitu do 1000 euro pomimo zapisu w polskiej ustawie

To jest jego interpretacja nadchodzących przepisów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » czwartek, 7 listopada 2024, 18:31

@SKULL
no to juz ma wiecej sensu, dzieki za podanie konkretnej minuty, czyli jest jakies rozporzadzenie nadrzedne. Nie mialem czasu aby obejrzec calosc.

Czyli co, bitomaty pewnie wprowadza EURC? :)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: strona_domowa » sobota, 9 listopada 2024, 10:16

Czy odnośnie przepisów DAC8 - MICA - TRAVEL RULE.

jeżeli ktoś był na giełdzie do pażdziernika 2024 np. coinbase i konto zostało zamknięte, wg tych przepsiów urzędy skarbowe dowiedzą się o przeszłych użytkownikach?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » sobota, 9 listopada 2024, 11:58

strona_domowa pisze: sobota, 9 listopada 2024, 10:16jeżeli ktoś był na giełdzie do pażdziernika 2024 np. coinbase i konto zostało zamknięte, wg tych przepsiów urzędy skarbowe dowiedzą się o przeszłych użytkownikach?
To wogole nie o to chodzi.
Odpowiadajac na twoje pytanie. Kazda gielda ktora postawila noge w UE a binance jest taka gielda na zapytanie z US, KNF, GIIF, i dowolnej trzyliterowej sluzby o twoje transakcje na ich gieldzie z ostatnich lat przesle je bez zmruzenia oka i nie wiem skad pomysl ze nie.
Travel Rule oznacza ze zaczynaja patrzec na transfery na blockchainie i chca miec wiedze do kogo nalezy ktory adres.

Wróć do „Kwestie prawne”