Rozliczenie z kryptowaluty

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: siwykamil » środa, 3 stycznia 2018, 13:45

Mam pytanie muszę się rozliczyć z ETH które wydobyłem i sprzedałem za około 600 na bitcantor. Jeśli tak to to jakiś pit itd itd l byłbym wdzięczny.
Dodam, że jesten bezrobotny. Nie wiem czy to jakoś na to wypływa.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 30
Reputacja postu: 
3

Postautor: bitmon » środa, 3 stycznia 2018, 14:22

dochody z kryptowalut trzeba rozliczać tak jak dochody ze sprzedaży praw majątkowych, a więc doliczyć do innych rodzajów wpływów i opodatkować według zasad ogólnych.

Potwierdziło nam to biuro prasowe Ministerstwa Finansów:

- Kryptowaluta, jakkolwiek pozbawiona substratu materialnego, niewątpliwie posiada określoną i wymierną wartość. Należałoby ją zatem zakwalifikować jako rodzaj dobra niematerialnego, będącego mieniem w rozumieniu Kodeksu cywilnego. Z tych względów przychód ze sprzedaży waluty kryptograficznej, co do zasady, zaliczany jest do źródła przychodu, jakim są prawa majątkowe, o którym mowa w art. 18 ustawy PIT – napisało MF.

Czyli według polskiego fiskusa, Bitcoin nie jest walutą, nie jest instrumentem pochodnym, nie jest też rzeczą. Jest prawem majątkowym.

Czyli dochód ze sprzedaży kryptowalut trzeba doliczyć do innych dochodów i zapłacić podatek na zasadach ogólnych, czyli wg skali podatkowej 18% lub 32%.
I tutaj jest petarda. Jak zarobisz wiecej niż 85 tyś zł to trzeba zapłacić podatek od kwoty powyżej 85 tyś 32%.
Czyli jeśli ktoś wybrał np. 300 tyś zł to do zapłacenia będzie miał
15 395 zł 04 gr + 32% nadwyżki ponad 85 528 zł a na przykładzie 300 000 zł wyjdzie podatku = 15 395,04 + 68 631,04 = 84 026,08zł

podstawa obliczenia podatku w złotych

85 528 -> 18%
powyżej 85 528 -> 32%

Taką interpretację potwierdza ekspert ds. podatków inwestycyjnych Robert Morawski:

Czyli w picie bym musiał

Przychód otrzymany ze sprzedaży bitcoinów wpisujemy w zeznaniu rocznym PIT-36 rubryka 74 (w części D.1., rubryka – Prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art. 18 ustawy). Można wpisać także koszty uzyskania przychodu (nabycia bitcoinów),

Źródła

https://blogprezesa.pl/jak-rozliczyc-po ... bitcoinow/
https://strefainwestorow.pl/artykuly/bi ... yptowaluty
bitmon.pl - Portal o miningu i najciekawszymi informacji o bitcoin | Pomogłem Obrazek

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: siwykamil » środa, 3 stycznia 2018, 16:55

A takie jeszcze jedno pytanie. Czy jest sposób na sprzedaż kryptowaluty lub wykorzyatanie w taki sposób żeby tego nie opodatkowac ?

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Alwego » środa, 3 stycznia 2018, 19:23

Możesz komuś zapłacić za coś w ETH zamiast w gotówce. Wtedy nie ma przelewu na Twoje konto w banku i US nie widzi sprawy.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: ttmy » czwartek, 4 stycznia 2018, 21:13

A jak wygląda sytuacja w momencie kiedy obracam krypto -> PLNy i znowu PLNy -> krypto, nic nie wypłacam i ostateczenie trzymam krypto?

Początkujący
Reputacja: 22
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » piątek, 5 stycznia 2018, 15:59

ttmy pisze:A jak wygląda sytuacja w momencie kiedy obracam krypto -> PLNy i znowu PLNy -> krypto, nic nie wypłacam i ostateczenie trzymam krypto?
na każdej wymianie na PLN jest przychód/strata, teoretycznie powinno się rozliczyć, a jeśli to jest ciągłe i zorganizowane to również na wymianie krypto-krypto

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ttmy » piątek, 5 stycznia 2018, 18:30

Barragol pisze:
ttmy pisze:A jak wygląda sytuacja w momencie kiedy obracam krypto -> PLNy i znowu PLNy -> krypto, nic nie wypłacam i ostateczenie trzymam krypto?
na każdej wymianie na PLN jest przychód/strata, teoretycznie powinno się rozliczyć, a jeśli to jest ciągłe i zorganizowane to również na wymianie krypto-krypto
Czy muszę zapłacić 18% od każdej kwoty którą zamieniłem na pln'y?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » piątek, 5 stycznia 2018, 18:54

ttmy pisze:
Barragol pisze:
Nie, od zysku, czyli kupno za 10000pln, sprzedaz za 15000pln to podatek od 5000pln, i nie podatek 18% a podatek 18%/32%

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ttmy » piątek, 5 stycznia 2018, 19:36

Barragol pisze:
ttmy pisze:
Barragol pisze:
Nie, od zysku, czyli kupno za 10000pln, sprzedaz za 15000pln to podatek od 5000pln, i nie podatek 18% a podatek 18%/32%
Ale zysk liczę od ostatniej wymiany na pln'y? 1000pln --> 2500pln
Czy za każdym razem kiedy wymieniłem krypto na FIAT? 1000pln --> 1500 --> 2300 --> 2500

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » piątek, 5 stycznia 2018, 19:42

ttmy pisze:
Barragol pisze:
ttmy pisze:
Czy za każdym razem kiedy wymieniłem krypto na FIAT? 1000pln --> 1500 --> 2300 --> 2500
od każdej, w przypadku stratnej transakcji można przez kolejne 5 lat odliczyć od przychodu 50% tej straty (oczywiście jednorazowo a nie 5 razy)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ttmy » sobota, 6 stycznia 2018, 09:47

Barragol pisze:
ttmy pisze:
Barragol pisze:
od każdej, w przypadku stratnej transakcji można przez kolejne 5 lat odliczyć od przychodu 50% tej straty (oczywiście jednorazowo a nie 5 razy)
Ale w przypadku straty nie odliczam podatku od tego co straciłem? Było by to trochę bez sensu ale pierwszy raz to robię i mam wątpliwości co do US...
I rozumiem, że mój zysk który mam oddać w podatku nie dotyczy prowizji, którą pobrała giełda?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » sobota, 6 stycznia 2018, 16:07

ttmy pisze:
Barragol pisze:
ttmy pisze:
Ale w przypadku straty nie odliczam podatku od tego co straciłem? Było by to trochę bez sensu ale pierwszy raz to robię i mam wątpliwości co do US...
I rozumiem, że mój zysk który mam oddać w podatku nie dotyczy prowizji, którą pobrała giełda?
Nie ma podatku dochodowego od straty. Działa to na zasadzie takiej 1000pln --> 2000pln (zysk 1000) --> 1000pln (strata 1000) --> 3000pln (zysk 2000)

Masz łącznie 3000 zysku od którego powinieneś zapłacić podatek, ale możesz sobie odliczyć od niego 50% straty czyli 500zł i wtedy byś płacił podatek od 2500, z tym że podatek od zysku płacisz w tym samym roku a na te odliczenie straty masz 5 kolejnych lat.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: agatapiatek4092 » sobota, 6 stycznia 2018, 17:48

potrzebuje informacji, czy może mi ktoś ją tu udzielić?
Otrzymałam przelew na skrilla w wysokości 2000 zł z bitcoina od znajomego (sama go nie posiadam), czy jakbym chciała przelać to na swoje konto bankowe, muszę odprowadzić podatek?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Barragol » sobota, 6 stycznia 2018, 21:48

agatapiatek4092 pisze:potrzebuje informacji, czy może mi ktoś ją tu udzielić?
Otrzymałam przelew na skrilla w wysokości 2000 zł z bitcoina od znajomego (sama go nie posiadam), czy jakbym chciała przelać to na swoje konto bankowe, muszę odprowadzić podatek?
podatek to musisz zapłacić niezależnie od tego czy zostało przelane na twoje konto czy nie, bo przychód uzyskałaś, prawda taka że raczej US nigdy się nie dowie o takim przychodzie ale mówie jakie jest prawo, jeśli dobrze rozumiem co napisałaś to od tego należy się podatek od darowizn

Początkujący
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0

Postautor: bartek_maj » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 21:58

mi w US urzędnik powiedział, że mam się rozliczyć na PIT38. w świetle rozbieżnych informacji chyba wystosuję pismo do mojego US z prośbą o interpretację bo jak widzę co US to inny obyczaj..

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 22:10

@bartek_maj, po prostu złe mu wytłumaczyłeś i pomyślał że grasz na prawdziwej giełdzie a tak nie jest, mam być pit36 i nie ma tu żadnej filozofii. A jak chcesz interpretacje to poczytaj sobie tutaj
https://interpretacje-podatkowe.org/wyn ... cf62c9&p=1

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bartek_maj » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 22:33

@bl4ck, wydaje mi się, że wytłumaczyłem mu dobrze. pierwszy w ogóle nie wiedział czym są kryptowaluty i poszedł po drugiego. drugi przyszedł, usłyszał hasło "kryptowaluty", kiwnął głową, że wie o co chodzi i wybełkotał "PIT38". i bądź tu mądry :)

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 22:42

@bartek_maj, Czytałem już z dobry 30 różnych interpretacji w żaden ale to żadnej nie było mowy o pit 38, to że krypto jest brane za prawa podatkowe wiadomo już od bardzo dawna.

PT 38

odpłatnego zbycia:
papierów wartościowych,
pożyczonych papierów wartościowych (sprzedaż krótka),
pochodnych instrumentów finansowych oraz realizacji praw z nich wynikających,
udziałów w spółkach mających osobowość prawną;
objęcia udziałów (akcji) w spółkach mających osobowość prawną albo wkładów w spółdzielniach w zamian za wkład niepieniężny w innej postaci niż przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: bartek_maj » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 23:29

rozumiem, i ma to dla mnie sens, tylko cytuję to co mi urzędnik powiedział.

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: kiedis » wtorek, 9 stycznia 2018, 00:34

agatapiatek4092 pisze: potrzebuje informacji, czy może mi ktoś ją tu udzielić?
Otrzymanie kwoty pieniężnej, to nic innego jak uzyskanie darowizny. Nie jest istotne czy kwota została przelana na konto bankowe, wręczona w gotówce czy udostępniona na platformie skrill, o ile tylko możesz nią faktycznie dysponować.

Rozumiem, że "2000 zł z bitocina" oznacza jedynie, że znajomy te pieniądze zarobił na sprzedaży BTC, ale Tobie udostępnił już faktycznie kwotę 2000 zł. W takim przypadku, to, że pieniądze pochodzą ze sprzedaży BTC, nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia - przychód ze sprzedaży BTC uzyskał Twój znajomy.

Uzyskana przez Ciebie darowizna mogałby podlegać natomiast opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn.

Nabycie własności i praw majątkowych od osoby zaliczonej do III grupy podatowej (w praktyce są to osoby trzecie, w żaden sposób z nami niespokrewnione ani spowinowacone - rozumiem zatem, że Twój znajomy jest właśnie taką osobą), zwolnone jest od podatku do kwoty 4 902 zł

Nie wchodząc w szczegóły zaznaczę, że powyższa kwota wolna odnosi się do wszystkich nabyć od danej osoby w terminie 5 lat (tzn. darowizny od tej samej osoby się sumują).

Jeśli jednak otrzymana kwota była pierwszą tak znaczną darowizną otrzymaną od tego znajomego, nie będzie podlegać opodatkowaniu i nie będzie musiała być także w żaden sposób wykazana.
bartek_maj pisze: mi w US urzędnik powiedział, że mam się rozliczyć na PIT38. w świetle rozbieżnych informacji chyba wystosuję pismo do mojego US z prośbą o interpretację bo jak widzę co US to inny obyczaj..
PIT -36.
Faktycznie, organy podatkowe nie bardzo jeszcze wiedzą jak podejść do tematu.

Wróć do „Kwestie prawne”