Bitfon - 10% taniej, zniżki dla powracających

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Bitfon - doładuj telefon bitcoinami - OFICJALNY START!

Postautor: qertoip » poniedziałek, 18 marca 2013, 16:51

Bit-els pisze:To może skrócisz okienko czasowe dla klienta.
Te 15 minut narzuca BitPay i nie mam nad tym kontroli. Ale to jest pikuś, o czym za chwilę.
Bit-els pisze:Przecież można się przygotować. Mieć otwartą kartę z kontem np. na bitcurexie, albo portfel online czy apkę w telefonie. I okno bitfonu.
To jest niestety całkowicie nierealne, z wielu powodów. Przede wszystkim - przecież nie będę nad tym siedział i czekał aż ktoś kupi, żeby szybko wymienić na PLN :-) To musi działać 100% bezobsługowo.

Druga sprawa: bitcoiny dostaję dopiero następnego dnia z BitPaya.

A trzecia sprawa, że w miarę możliwości w ogóle nie chcę wymieniać bitcoinów na złotówki. Wolałbym nimi poopłacać co się da, coś odłożyć i ewentualnie nadwyżkę wymienić. Więc ryzyko kursowe to nie minuty tylko raczej dni i tygodnie ;-)

Oczywiście, można to wszystko obejść, można zrezygnować z BitPaya, samemu zrobić przyjmowanie płatności, potem zrobić bota który będzie to forwardował na bitcurexa i następnie sprzedawał PKC. Ale to kupa zachodu i skomplikowanie systemu, a na razie realia to śladowa liczba klientów i groszowe prowizje ;-)
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: yaardai » poniedziałek, 18 marca 2013, 17:49

Bitpay:

1. No właśnie myślałem, że Bitpay zaczął przelewać PLN - ale na stronie ciągle mają: Payments in Euros are only available to bank accounts in Germany, France, Spain, Italy, Finland, Belgium, and the Netherlands. Z drugiej strony 0,99% "includes guaranteed exchange rate" jak to rozumieć? Tylko za przyjęcie płatności i powiadomienie, czy czasem nie jest tam ukryte ryzyko kursowe po ich stronie?
Ja widzę to tak:
- ty do BitPaya: daj fakturę na 20$
- BitPay: kalkuluje po kursie bid z MtGox (pewnie?) i pokazuje adres i kwotę BTC
- jeśli kwota BTC po wpłaceniu (w skutek nagłego spadku kursu) nie jest równa 20$ (po 15 min albo jakiś kurs średni dobowy), to BitPay w ramach "guaranteed exchange rate" pokrywa różnicę
Udało ci się gdzieś o tym doczytać?

2. Czy BTC trafiają do jakiegoś portfela na BitPay z którego sam wypłacasz, czy definiujesz adres na stałe wypłaty? Czy to wymaga codziennego zalogowania się do BitPay'a i przelania ręcznie zgromadzonych BTC w danym dniu?

3. Czy BitPay daje jakieś możliwości potestowania (sandbox?)?

4. Czy potrzebna jest weryfikacja w BitPay? Jeśli tak, to na czym polega?

Doładowania:
1. Site scraping - tak właśnie podejrzewałem :), bo sam nie znalazłem nic sensownego - bank, czy inny operator - nie podawaj nazwy z wiadomych przyczyn :)
2. Masz kilka wdrożonych na wypadek, gdy zablokują (zmienią formularz)?
3. Railsy czy coś innego?

Wymiana na PLN i ryzyko kursowe:
1. Do BitPay'a w jakiej walucie podajesz do faktury?
2. Nie myślałeś, żeby zrobić sobie bufor BTC np. w Bitcurexie gdzie przez API będziesz jednocześnie po dotarciu do BitPay'a BTC od klienta sprzedawał PKC - pełen automat, nie siedzisz z otwartą przeglądarką i nie czekasz.
3. Rozumiem argument, żeby za otrzymane BTC płacić również w BTC - znasz tyle miejsc, gdzie można codziennie wydawać BTC??, no chyba że hazard :)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 18 marca 2013, 17:54

Bit-els napisał:
Przecież można się przygotować. Mieć
otwartą kartę z kontem np. na bitcurexie,
albo portfel online czy apkę w telefonie. I
okno bitfonu.
To jest niestety całkowicie nierealne, z wielu
powodów. Przede wszystkim - przecież nie
będę nad tym siedział i czekał aż ktoś kupi,
żeby szybko wymienić na PLN To musi
działać 100% bezobsługowo.

Miałem na myśli klienta doładowującego telefon, nie Ciebie oczywiście

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » poniedziałek, 18 marca 2013, 18:21

yaardai pisze:1. No właśnie myślałem, że Bitpay zaczął przelewać PLN - ale na stronie ciągle mają: Payments in Euros are only available to bank accounts in Germany, France, Spain, Italy, Finland, Belgium, and the Netherlands. Z drugiej strony 0,99% "includes guaranteed exchange rate" jak to rozumieć? Tylko za przyjęcie płatności i powiadomienie, czy czasem nie jest tam ukryte ryzyko kursowe po ich stronie?
Wydaje mi się, że to dotyczy tylko walut, które w pełni obsługują. Ale szczerze mówiąc nie drążyłem tego do końca, bo te 15 minut nie ma dla mnie większego znaczenia.
yaardai pisze:2. Czy BTC trafiają do jakiegoś portfela na BitPay z którego sam wypłacasz, czy definiujesz adres na stałe wypłaty? Czy to wymaga codziennego zalogowania się do BitPay'a i przelania ręcznie zgromadzonych BTC w danym dniu?
Raz ustawiasz adres i oni Ci z automatu codziennie przesyłają.
yaardai pisze:3. Czy BitPay daje jakieś możliwości potestowania (sandbox?)?
Nie.
yaardai pisze:4. Czy potrzebna jest weryfikacja w BitPay? Jeśli tak, to na czym polega?
Tak. Polega na tym, że piszesz kilka słów o swoim serwisie, i oni Cię akceptują :-)
yaardai pisze:2. Masz kilka wdrożonych na wypadek, gdy zablokują (zmienią formularz)?
Nie mam.
yaardai pisze:3. Railsy czy coś innego?
Railsy oczywiście :-)
yaardai pisze:Wymiana na PLN i ryzyko kursowe:
1. Do BitPay'a w jakiej walucie podajesz do faktury?
BTC
yaardai pisze:2. Nie myślałeś, żeby zrobić sobie bufor BTC np. w Bitcurexie gdzie przez API będziesz jednocześnie po dotarciu do BitPay'a BTC od klienta sprzedawał PKC - pełen automat, nie siedzisz z otwartą przeglądarką i nie czekasz.
Wykluczam to ze względu na konieczność trzymania salda na giełdzie. Z zasady nie trzymam sald na giełdach. Za długo w bitcoinie siedzę ;-)
yaardai pisze:3. Rozumiem argument, żeby za otrzymane BTC płacić również w BTC - znasz tyle miejsc, gdzie można codziennie wydawać BTC??, no chyba że hazard :)
Najpierw muszę mieć codziennie klientów, potem będę się martwił gdzie wydawać te bitcoiny ;-)
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » wtorek, 19 marca 2013, 17:40

Bit-els pisze:Miałem na myśli klienta doładowującego telefon, nie Ciebie oczywiście
Sorki, źle zrozumiałem.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » środa, 20 marca 2013, 16:55

Pytanie do Was:

Zauważyłem, że zaskakująco wiele osób pomyślnie przechodzi pierwszy krok (formularz) i porzuca przy drugim (płatność).

Pytanie, co Was powstrzymuje?

1) chcieliście tylko się rozejrzeć i/lub sprawdzić przelicznik bez zamiaru doładowania?
2) brak zaufania przed wysłaniem BTC?
3) zbyt wysoka cena doładowania?
X) ...?

Proszę o feedback!

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Factor » środa, 20 marca 2013, 17:23

Po prostu popatrzeć ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Cuife » środa, 20 marca 2013, 17:27

U mnie była chęć rozejrzenia się po sklepie.
Dodatkowo na stronie głównej nie ma informacji ile bitcoinów będzie kosztowało doładowanie.
1G3xKn3y4MzpuwT9Y9PB2uAwcm6Jh3qoSX

Weteran
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: grzem » środa, 20 marca 2013, 18:57

Nie mów, że tylko ja doładowałem synkowi komórkę.
A zadziałało perfekcyjnie.
Zapraszam na https://cryptox.pl

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: barton » środa, 20 marca 2013, 21:17

Ja doładuje jak będę potrzebował :)
Swoją drogą ciekawe czy dało by się zrobić tanią sieć komórkową, w której płaci się tylko bitcoinami...

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 20 marca 2013, 22:19

Na razie nie.
Sieć komórkowa jest pod szczególnym nadzorem, a w Polsce obowiązującym środkiem płatniczym jest PLN.

Wygadany
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
0

Postautor: McGravier » czwartek, 28 marca 2013, 14:14

Feedback: Ja się chciałem rozejrzeć - mam nadzieję że za miesiąc albo dwa zrobię doładowanie za BTC :)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » sobota, 30 marca 2013, 06:40

Wielkie gratulacje!!
Usługa działa expresowo, ani sekundy opóźnienia w stosunku do klasycznego doładowania.
Trzeba uzupełnić swoje podejście do bitów. Oczywiście tezauryzacja, ale także comiesięcznie zasilenie swojego portfela jakąś drobną kwotą. 3 do 10% pensji zamieniać na bity. I używać wg. potrzeb i rozwijających się usług.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 13:11

Bit-els pisze:Wielkie gratulacje!!
Usługa działa expresowo, ani sekundy opóźnienia w stosunku do klasycznego doładowania.
Dziękuję wszystkim w tym wątku za feedback :-)

PS Święta się kończą i czas doładować telefony po rodzinnych pogaduchach ;-)

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: marcin » czwartek, 4 kwietnia 2013, 15:02

Bardzo fajny serwis, sprawnie i szybko doładowałem telefon - będę korzystał z niego dość często :)
1Mb5ZQ1XR8ZJoavnNVcghFUA7FtJR5t2sX
Sprzedam: 2 x HD5870, 2 x HD5850 info na PW.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: receptor » czwartek, 4 kwietnia 2013, 16:04

Również polecam Bitfona!
Dwa razy korzystałem z serwisu i jestem zadowolony.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » piątek, 5 kwietnia 2013, 10:21

@receptor, @marcin: dzięki, miło mi to słyszeć!

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: marcin » piątek, 5 kwietnia 2013, 18:24

Ciekawą opcją wg mnie byłoby również wprowadzenie możliwości rejestracji i wcześniejszego zasilenia konta. Wtedy nie posiadając żadnego portfela przy sobie łato byłoby doładować telefon korzystając z samej przeglądarki (chociażby w samym telefonie). To jedna opcja albo druga bardzo podobna - możliwość dokonywania płatności z jakiegoś internetowego portfela (http://blockchain.info/api/api_receive ? ). Druga opcja wydaje się łatwiejsza do wdrożenia :)
1Mb5ZQ1XR8ZJoavnNVcghFUA7FtJR5t2sX
Sprzedam: 2 x HD5870, 2 x HD5850 info na PW.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 6 kwietnia 2013, 17:29

Przetestowałem przy okazji testując portfel na blockchain.info
Wszystko działa tylko czas realizacji dłuższy niż przy normalnym doładowaniu przez internet za normalną walutę, może przez LTC byłoby szybciej ;)
czekałem ok. 15 minut (chyba aż wyskoczy pierwszy blok)
z prędkością transakcji na BTC ciężko będzie przeskoczyć bez specjalnych serwisów pośredników
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » sobota, 6 kwietnia 2013, 17:39

Też przez portfel na blockchainie robiłem i miałem natychmiast na koncie.
Dosłownie parę sekund

Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”