Wywiad z Radcą Prawnym

Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1L7PpjCGBgu6MhPfatAHLJQ2jcwDzjnCTw

Re: Wywiad z Radcą Prawnym

Postautor: hienas » poniedziałek, 12 września 2011, 13:33

Moim zdaniem priorytetowym pytaniem jest: CZY BITCOIN JEST TRAKTOWANE PRZEZ POLSKIE PRAWO JAKO WALUTA?

Nawiązuję tutaj choćby do "waluty" pośredniej na naszej rodzimej NaszejKlasie, gdzie złotówki można wymienić na jakieś tam EuroGąbki, za które to znowu mogę wykupić usługę. Jeśli BTC nie jest akceptowalnym środkiem płatniczym, to nie może być traktowane jako waluta, a jednocześnie nie powinno być włączane do bilansu zysków/strat. To tak jakby kupić/dostać po atrakcyjnej cenie EuroGąbki na NK, a potem je sprzedać innemu klasowiczowi - zysk jest, ale czy powinien być uwzględniony w rozliczeniu PIT?
Poszukiwacz samorodków - dorzuć 0,00...1 Bitcoina na koparkę: 1L7PpjCGBgu6MhPfatAHLJQ2jcwDzjnCTw :)

Wygadany
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kazik » poniedziałek, 12 września 2011, 14:35

hienas pisze:Moim zdaniem priorytetowym pytaniem jest: CZY BITCOIN JEST TRAKTOWANE PRZEZ POLSKIE PRAWO JAKO WALUTA?

Nawiązuję tutaj choćby do "waluty" pośredniej na naszej rodzimej NaszejKlasie, gdzie złotówki można wymienić na jakieś tam EuroGąbki, za które to znowu mogę wykupić usługę. Jeśli BTC nie jest akceptowalnym środkiem płatniczym, to nie może być traktowane jako waluta, a jednocześnie nie powinno być włączane do bilansu zysków/strat. To tak jakby kupić/dostać po atrakcyjnej cenie EuroGąbki na NK, a potem je sprzedać innemu klasowiczowi - zysk jest, ale czy powinien być uwzględniony w rozliczeniu PIT?
I to jest tak samo jak kupić zemniaki taniej i sprzedać drożej. To jak kupić coś taniej i sprzedać coś na allegro drożej. Jeżeli to nie jest waluta, tylko "zwykły towar", i działalność ma postać ciągłą. No to dlaczego nie PIT? Dlaczego odrazu nie działalność gospodarcza? Takie moje pytanie.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: dublet » poniedziałek, 12 września 2011, 17:56

http://e-firma.wieszjak.pl/podatki/2602 ... a-VAT.html

jak to w Polsce, każdy urzędnik skarbowy ma swoje prawo.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: DejvitLimited » piątek, 16 września 2011, 17:54

Witam,

Zapraszam do wysłuchania wywiadu z Radcą Prawnym Rafałem Fabisiakiem na temat Bitcoin http://www.radiownet.pl/#/publikacje/bi ... abisiakiem
-----------
Dawid
Dejvit Ltd
Co. No. 07303123
Marble Arch London
E-mail: office@dejvit.com
http://www.dejvit.com

Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”