Do bitomat_pl

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Do bitomat_pl

Postautor: ches » piątek, 17 czerwca 2011, 21:38

Nie wiem na ile jest to dobre miejsce, ale uznałem, że to będzie najbardziej efektowna forma kontaktu z twórcami bitomatu.

Chodzi o to:

Obrazek

Taka historia transakcji jednoznacznie wskazuje na bota. Nie jest to pewnie w żaden sposób zabronione działanie, ale czyni fakt braku API do transakcji bardzo wkurzającym. Ściganie się z botem w składaniu zleceń nie ma sensu, jedyne co można robić to składanie tylko tych bardziej długotrwałych, tymczasem codziennie taki bot będzie na wahaniach generował olbrzymi zysk. Dodatkowo zniknięcie jutro/pojutrze wpisów w tej formie z bitomatu, wcale nie będzie oznaczać zażegnania problemu - problem będzie jeszcze większy jeśli bot będzie na tyle zaawansowany, że nie da się go nawet odróżnić w logach od ultraszybkiego w podejmowaniu decyzji i pisaniu na klawiaturze użytkownika.

W świetle powyższego proponuję bitomatowi skupić całą swoją uwagę na stworzeniu API do transakcji. Proporcja wymiaru inwestycji (czasowej/finansowej) w taki system do funkcjonalności serwisu jest minimalna, dodatkowo może to wpłynąć na popularność, ze względu na wysyp programów do obsługi, które umożliwią przeciętnym użytkownikom reakcje na sytuację na rynku w dużo szybszym czasie.
Obrazek

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Re: Do bitomat_pl

Postautor: Tanner » piątek, 17 czerwca 2011, 22:37

Byl już ten screen ale nie moge go znaleźć - podbijam, bo sam jestem ciekawy stanowiska na takie transakcje.
Obrazek

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ches » piątek, 17 czerwca 2011, 22:45

Był bo założyłem temat kilka dni wcześniej, ale patrząc na czasy nabrałem wątpliwości. Dzisiaj mam już 100% pewności bo bot grasuje po bitomacie 24/7.
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » piątek, 17 czerwca 2011, 22:47

A ileż on zarabia? 1 grosz na transakcji. Na godzinę może 0,5 PLN. Bieda.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: KiLeRrosS » piątek, 17 czerwca 2011, 23:05

Najlepsze są jelonki, które wystawiają oferty sprzedaży poniżej bota :)
Ja byłbym za wprowadzeniem chociażby CAPTCHA, żeby blokować taką rozpierduchę w ofertach.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Obrazek

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » piątek, 17 czerwca 2011, 23:09

KiLeRrosS pisze:Najlepsze są jelonki, które wystawiają oferty sprzedaży poniżej bota :)
Najlepsze są jelonki, które od nich kupują - to i tak wciąż drożej niż na rynku. I znacznie drożej niż będzie niebawem. Ba, już jest o dwie dychy (Mt Gox) taniej niż na tym screenshocie.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zupa Czekoladowa » sobota, 18 czerwca 2011, 00:30

KiLeRrosS pisze: Ja byłbym za wprowadzeniem chociażby CAPTCHA, żeby blokować taką rozpierduchę w ofertach.
+1

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitownik » sobota, 18 czerwca 2011, 01:00

CAPTCHA, good idea. Osobiscie wprowadzilbym tez minimalna transakcje = 1 BTC, pozniej juz z krokiem 1 grosza. Kto jest za? :)
polish bitcoin blog: bitpoint.pl

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ches » sobota, 18 czerwca 2011, 01:16

Minimalna transakcja na poziomie 1 BTC nie jest rozwiązaniem, małe CAPTCHA można rozważyć, ale najlepiej byłoby zrobić jakiś system poznawania bota <nadludzkie cechy z jednego IP>.
Obrazek

Gaduła
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: severson » sobota, 18 czerwca 2011, 07:37

W tym przypadku boty nie są złe. Mogłoby być ich z 7 i z większą kwotą do dyspozycji. Bot ma również pozytywny wpływ na rynek.
Captcha to złe rozwiązanie (ogólnie złe). Captcha ma głównie dwie wady: jest zbyt prosta dla robota i często zbyt trudna dla człowieka. ;) Ma ich więcej, ale nie będę wymieniał, bo i tak coś pominę.

Niezależnie jak jest trudna dla komputera, jeśli jest rozwiązywalna dla człowieka, to zawsze captche da się rozwalić - człowiekiem. Chyba że ktoś akurat potrzebuje sto tysięcy sztuk na teraz, to może sobie nie poradzić.

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » sobota, 18 czerwca 2011, 12:33

Boty upłynniają i stabilizują rynek.

Oficjalne API nie jest rzeczą priorytetową. Bardzo łatwo napisać klienta bitomatu wykorzystując istniejące "API" HTML-owe. Swój głos na liście TODO Bitomatu oddałbym na bezpieczeństwo i niezawodność platformy (mirroring bazy!).

CAPTCHA nie ma sensu. Boty wrócą na arenę uzupełnione o odczytywanie CAPTCHY w ciągu kilku dni, natomiast normalni użytkownicy będą mieli obrzydzony handel na zawsze.

Jeśli już szanowny właściciel Bitomatu chciałby blokować boty, to jest na to znacznie skuteczniejszy sposób - randomizacja struktury HTML-a. Taki zabieg będzie skutkował ciągłym wywalaniem się bota lub - jeszcze gorzej - odczytaniem odwrotnych informacji i podjęciem odwrotnej decyzji.

Przy czym nie mam wątpliwości, że właściciel doskonale rozumie pozytywną rolę botów i światowy trend automatyzacji wszelkiego rodzaju obrotu walutowego i giełdowego i ostatnia rzecz jaką zrobi, to podjęcie walki z botami.

Granie na wahaniach ma sens, ale wcale nie ma z tego kokosów, bo wolumen transakcji jest bardzo skromny. Jak ktoś słusznie zauważył, przykładowy bot zarabia bardziej hobbistycznie niż realnie.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 czerwca 2011, 18:37 przez qertoip, łącznie zmieniany 1 raz.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ches » sobota, 18 czerwca 2011, 14:02

To Twój bot?
Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » sobota, 18 czerwca 2011, 14:24

Nie, mój operuje większymi kwotami.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: KiLeRrosS » sobota, 18 czerwca 2011, 15:45

Jasno widać w tym temacie, że botów bronią i będą bronić jedynie ich właściciele.
Dziękuję im serdecznie za zaśmiecanie, a do właściciela bitomatu mam prośbę (i nie tylko ja) o uniemożliwienie tego typu praktyk.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Obrazek

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ches » sobota, 18 czerwca 2011, 16:48

KiLeRrosS pisze:Jasno widać w tym temacie, że botów bronią i będą bronić jedynie ich właściciele.
Dziękuję im serdecznie za zaśmiecanie, a do właściciela bitomatu mam prośbę (i nie tylko ja) o uniemożliwienie tego typu praktyk.
+1
Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » sobota, 18 czerwca 2011, 16:53

KiLeRrosS pisze:Jasno widać w tym temacie, że botów bronią i będą bronić jedynie ich właściciele.
Jasno widać w tym temacie, że nie umiesz napisać własnego bota.

Nie ma zmiłuj. Technologia jest i będzie wykorzystywana do zdobycia przewagi konkurencyjnej.

Jeśli do transakcji do chodzi z botem, to znaczy że lepiej dopasował on swoją ofertę do rynku niż Ty. Czyli lepiej służy kupującym i sprzedającym. Np. szybciej zaoferował niższą cenę.
KiLeRrosS pisze:Dziękuję im serdecznie za zaśmiecanie
Masz na myśli zaśmiecanie listy ostatnich transakcji? Przefiltruj sobie albo pokoloruj. (Akurat mój bot sporadycznie handluje i nie zaśmieca tej listy, ale to szczegół).
KiLeRrosS pisze:do właściciela bitomatu mam prośbę (i nie tylko ja) o uniemożliwienie tego typu praktyk.
ROTFL. Boty animują rynek. Zastój i mała płynność nikomu nie jest na rękę, a już na pewno nie właścicielowi Bitomatu.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » sobota, 18 czerwca 2011, 16:57

Też do końca nie wiem w czym wam przeszkadzają te boty.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jason » sobota, 18 czerwca 2011, 18:06

Prze_koles pisze:Też do końca nie wiem w czym wam przeszkadzają te boty.
No własnie ja tez nie wiem.
Napisał chłopak program zainwestował w niego czas i pieniądze a on nie robi nic innego jak skupuje taniej i sprzedaje drożej.Tyle ze może tak 24 godziny.

Niech zdolny człowiek stworzy program dla właścicieli sklepów który będzie im wyświetlał pod towarem AKTUALNA zsynchronizowana cenę w BTC w oparciu o bitomat lub mtgox.A w przypadku kliknięcia w przycisk kupuje to automatycznie wykona transakcje w kantorze. Zamieniając BTC na PLN lub USD lub EUR.Po aktualnym kursie.

Zwiększy to bardzo płynność i spowoduje wzrost wartości BTC.

Zdolny czlowiek dostanie sławę i myślę niemałe pieniądze właściciel sklepu PLN lub USD a właściciel kantoru płynności o obrót.
Zawsze mile widziany bitcencik:)
1Pcg8HMRFM7iTHaSPozW3fxD9Y2J8D91bY

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitomat_pl » sobota, 18 czerwca 2011, 18:50

Zlikwidowanie botów jest technicznie niewykonalne bez wprowadzania irytujacych captcha'y.

Postaram sie ASAP prowadzić "trading API" aby wyrównać szanse.
https://bitomat.pl Kupuj i sprzedawaj Bitcoiny za złotówki

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: KiLeRrosS » sobota, 18 czerwca 2011, 19:07

qertoip pisze:
Jasno widać w tym temacie, że nie umiesz napisać własnego bota.
Że jak? To, że bronisz botów, widać gołym okiem.
Po czym wnosisz, że nie posiadam takiej wiedzy?

Jeśli naprawdę
qertoip pisze:(...) mój bot sporadycznie handluje i nie zaśmieca tej listy (...)
to po kiego wała się odzywasz, skoro Ciebie to nie dotyczy?

qertoip pisze: ROTFL. Boty animują rynek. Zastój i mała płynność nikomu nie jest na rękę, a już na pewno nie właścicielowi Bitomatu.
A to z pewnością oceni właściciel bitomatu. SROTFL.

Zrozum, nie mam nic przeciwko botom, które normalnie pracują, szlag mnie trafia jak widzę SPAM!
Ciekaw jestem, ile osób zrezygnowało z zakupu/sprzedaży widząc taką rozpierduchę po 0,10BTC w ofertach.

Wyraziłem swoje zdanie - z mojej strony EOT.
Obrazek

Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”