Historia, czyli moje pitolenie, można śmiało przewinąć. Ta część nie podlega dyskusji.
A więc zaczęło się od foto... selfie? no nie. Zaczęło się od fotowoltaiki. Popracowałem trochę w tym, i będąc w stanie założyć własną "instalację", aczkolwiek nie czując się dość kompetentny zleciłem to innej firmie niż w tej której pracowałem. Bla bla bla, ucinamy długi niepotrzebny wątek. Natrafiłem na film Fotowoltaika - jak sprzedać prąd po 0,8pln i jednocześnie ogrzać nim dom ? No i co? Jako aspirant na majsterkowicza postanowiłem zrobić to taniej, lepiej i ch**j. A w ogóle to kto to Panu tak spier***. Międzyczasie dowiedziałem się o cieczy niskowrzącej i projekcie PNT? Tutaj wstawię pewne zasłyszane słowa "jakbym kur*** dorwał tych inżynierów, nie szło tego prościej wymyślić?" jakoś tako

Plan:
Stworzyć projekt w którym każdy potrafiący trzymać młotek, kręcić w odpowiednią stronę będzie w stanie stworzyć swoją własną grzałkę mając trochę oleju w głowie.
Założenia:
-Grzejemy 1:1, ew z minimalną stratą. (wstępnie za 1 kW dwa warianty 1. 35g 2. 60 gr)
-W zimie grzejemy CO (centralne ogrzewanie) oraz CWU (centralną wodę użytkową)
-temp niech będzie max 45c
* podłogowe 30c
*pompy ciepła (powietrze woda) mają przelicznik ok. 1kw na 4kw -> wytworzonego ciepła tj. 1kw przy 60gr kosztuje Nas 15gr. Pomijając oczywiście koszty serwisowania. (śmieszna sytuacja PC wraz PV- postawię sobie farelkę przed pompą ciepła)
Problemy koparki:
1. Koszt koparki oraz jej rentowność. tj. 1:1
2.Trwałość
3. Moc grzałki. Potrzebujemy 1-2 kW/h
Hydraulika
1. Wymiennik ciepła
- Typowe akwarium z grzejnikiem. Topimy ile możemy w oleju transformatorowym, z boku wrzucamy grzejnik (wymiennik). Oczywiście mówię tu o samych rurkach, bądź profesjonalnym wymienniku z pompką. Zabezpieczenie przed przegrzaniem do wymyślenia. ( myślałem o wystającym "grzejniku" oraz wentylatorach, ale to tylko bez potrzebne generowanie kosztów).
Ew. niezależne pompki, jedna przemiela nam olej, druga "resztę"
A Ty? Jesteś w stanie dorzucić swoje 3 grosze? Zabić bądź posunąć to dalej? Jesteśmy w stanie stworzyć coś, co "Janusz" zrozumie gdy Passat zdechnie?
Zanim napiszesz proszę, abyś to pomyślał
Jeśli projekt będzie w stanie się utrzymać jestem w stanie zorganizować pomieszczenie, dom na 130-150m2 i?