Przechowalnia kluczy prywatnych

Gaduła
Reputacja: 97
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: asocjal » środa, 22 marca 2017, 19:13

Hej,

Mam pomysł na pewien produkt, który by mi się bardzo przydał. Ciekaw jestem czy komuś jeszcze by się przydał. Chodzi o rodzaj zimnego portfela działającego dla wielu kryptowalut. Zastanawiam się nad stworzeniem aplikacji open source która działałby tak:

1. Wgrywamy ją na płytę lub pendriva (bootowalnego)
2. Restartujemy komputer i odpalamy tak, żeby wystartował z tej płyty (lub pendriva)
3. W programie możemy generować nowe klucze dla różnych kryptowalut jak też ustalać różne hasła. Przykładowo dla Bitcoina możemy wygenerować sobie 10 kluczy.
4. Program szyfruje te dane na podstawie wprowadzonych haseł i zapisuje to np. na dysku komputera lub pendrive
5. Program kończy działanie

Efekt jest taki, że na naszym komputerze pojawił się nowy plik który zawiera zaszyfrowane klucze prywatne. Możemy sobie ten plik skopiować w różne miejsca (google drive, smartphone itp), żeby go przypadkiem nie stracić. Jest to bezpieczne rozwiązanie, ponieważ plik jest mocno zaszyfrowany. Program użył własnego wbudowanego systemu (jakiegoś linuksa), który nie jest zawirusowany, a więc nie ryzykujemy że jakiś keylogger podejrzał hasła wpisywane na klawiaturze.

Możemy teraz na wygenerowane adresy wpłacać kryptowaluty. Jeśli np. dla bitcoina wygenerowaliśmy sobie 10 kluczy (dla każdego mamy odpowiadający mu adres), to możemy np. na pierwszy adres wpłacić 1 BTC, na drugi np. 4 BTC a na trzeci 10 BTC. Tutaj jest dowolność.

Załóżmy teraz, że chcemy wziąć z tego 4 BTC. Krótko mówiąc musimy wyciągnąć z tego zaszyfrowanego pliku klucz publiczny na którym trzymamy te 4 BTC. Robimy tak:

1. Znów restartujemy kompa i bootujemy tak, że uruchamia się ten program
2. W programie po podaniu odpowiedniego hasła możemy wyciągnąć klucz prywatny i zapisać go gdzieś na dysku naszego komputera

I w sumie tyle. W ten sposób wyciągnęliśmy część środków na zewnątrz. Po ponownym uruchomieniu komputera w sposób normalny (startuje nasz system operacyjny) klucz do tych 4 BTC jest już gdzieś na dysku. Te 4 BTC nie są już takie bezpieczne, ale ryzykujemy tylko tymi 4 BTC. Cała reszta kluczy prywatnych jest cały czas bezpiecznie schowana w zaszyfrowanym pliku.

Jak myślicie? Potrzebne to czy nie? A może jest już coś takiego?
Ostatnio zmieniony środa, 3 maja 2017, 20:54 przez asocjal, łącznie zmieniany 2 razy.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
1

Re: Przechowalnia kluczy publicznych

Postautor: rav3n_pl » środa, 22 marca 2017, 19:53

To wszystko robi Armory :)

Dodano po 49 sekundach:
A, i chodzi Ci o klucze prywatne.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Przechowalnia kluczy publicznych

Postautor: rav3n_pl » środa, 22 marca 2017, 19:53

A, i chodzi Ci o klucze prywatne.
Bitcoin Core 0.29

Gaduła
Reputacja: 97
Reputacja postu: 
0

Przechowalnia kluczy publicznych

Postautor: asocjal » środa, 22 marca 2017, 20:18

@rav3n_pl, Aaahhh, nie wiem dlaczego często piszę na odwrót. Tak podejrzewałem, że problem przechowywania tych kluczy jest już zbyt stary, żeby go jeszcze nikt nie rozwiązał. Trzeba oblookać Armory. Dzięki za info.

Dodano po 19 minutach 45 sekundach:
@rav3n_pl, Z tym armory to chyba tak nie do końca. Właśnie wyczytałem w ich FaQ (https://www.bitcoinarmory.com/faq/#do-y ... currencies):

"Do You Have Plans To Support Alternative Coins And Other Virtual Currencies?"

"Armory developers are working non-stop on advanced bitcoin features to include multi-signature transactions, lite versions, offline wallet options, and even mobile integration. Our primary focus is on building a foundation that supports the growing needs of our user base. Although we are not working specifically on alternative currency implementation at this time, we’re aware of the need, and we may entertain the idea in the future."

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Przechowalnia kluczy prywatnych

Postautor: rav3n_pl » środa, 22 marca 2017, 20:26

Ok, nie doczytałem o innych walutach. Pochodne BTC nie stanowią problemu, gorzej z wynalazkami typu eth czy pas gdzie inaczej generowane są adresy i transakcje.
Bitcoin Core 0.29

Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”