Jak bardzo spóźniłeś się z Bitcoin?

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak bardzo spóźniłeś się z Bitcoin?

Postautor: Prze_koles » wtorek, 31 maja 2011, 22:04

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Re: Jak bardzo spóźniłeś się z Bitcoin?

Postautor: Kimono » środa, 1 czerwca 2011, 01:50

Kiedyś przypadkiem trafiłem na twórczość tego "blogera" i przyznam, iż bardzo mnie wtedy odrzuciła taka chora, wręcz dzika pretensjonalność wyrażona mrowiem makaronizmów i innych zaścianko-nietuzinkowych zwrotów i słówek. Pomyślałem, że jakiś zakompleksiony chłopczyk z pipydów odkrywa wielki świat.

Tekst merytorycznie bardzo dobry. Nawet podobało mi się, że wreszcie (bo czekam na to od kiedy o BTC usłyszałem) ktoś spróbował wyobrazić sobie jakiś scenariusz upadku Bitcoina po ataku spekulacyjnym.
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 1 czerwca 2011, 01:56

A co do pytania w tytule, to oczywiście się nie spóźniłem. Ani pewnie nie spóźniłbym się, gdybym na BTC za rok. Rynek usług jest praktycznie wcale niezagospodarowany. A możliwości są nieograniczone :-).

Spekulantom i kopaczom oczywiście kij w oko ;-).
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » środa, 1 czerwca 2011, 02:32

Tekst bardzo dobry, ale nie rozumiem zupełnie dlaczego jak ktoś da 1000 ofert SPRZEDAŻY BTC za $1000/BTC to kurs poszybuje w górę. No troche brakiem logiki mi tu zawiało, przecież nikt nie zwraca uwagi na najgorsze oferty, a jedynie na najlepsze (czyli najbliższe aktualnemu kursowi).
Drugi błąd:
Może to nawet być 1000 różnych osób, które dogadają się na jakiejś grupie dyskusyjnej jak licytować albo korzystają z automatu do licytacji. Przecież specyfikacja jest otwarta, więc możesz sobie napisać program, który założy Ci 1000 kont licytujących tak jak im każesz. Witamy w świecie open source.
Autor tekstu traktuje Bitcoin jako kantor sam w sobie. A to przecież nie od Bitcoina zależą zasady jakie panują na danym kantorze wymiany.

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: SHV » środa, 1 czerwca 2011, 12:33

W tej chwili bardzo łatwo (musimy mieć co najmniej 1M$) zrobić atak spekulacyjny na cenę bitcoina na największej giełdzie czyli mtgox. Momentalnie można podnieść cenę o jakieś 50%. Z tego co zauważyłem skoki cenowe w górę są bardzo szybkie, po takich skokach cena znacznie wolniej opada.
Scenariusz takiego ataku może być taki, że powoli wykupujemy bitcoiny po cenie rynkowej wszędzie gdzie się da, zakładamy np wykupienie 100 000 BTC. Zajmie nam to około tydzień. Wydamy około 900 000$ albo trochę więcej. Później obliczamy ile potrzebujemy kasy do podbicia ceny o 50%. Teraz to na mtgox wygląda tak: Buy 26200 BTC for 273753.77 USD (calculator na bitcoincharts obliczył).
Wtedy cena momentalnie skacze do 15$ za 1BTC i zalewamy rynek ofertami kupna po 10, 11, 12, 13, 14 $ na to wydajemy około 100 000 $ tyle mniej więcej wynoszą obroty z 12h na mtgox czyli mamy dużą pewność, że nikt nam szybko nie zbije ceny do pierwotnej, czekamy trochę na ustabilizowanie kursu w granicach 13, 14 i wystawiamy co raz to większe kwoty po kursie nie mniejszym niż takim jak na wykalkulowany zysk i jesteśmy jakieś 300 000$ do przodu po takiej zabawie.
Oczywiście ryzykujemy ponad 1 000 000 $ ale z tego możemy stracić tylko 20, 30% w najmniej optymistycznym scenariuszu. Równie dobrze można to zrobić w odwrotnej kolejności jeśli chcemy grać na spadki.

Wróć do „Bitcoin w mediach”