Adam Cohen ekonomista nie zostawia na BTC suchej nitki !
smok
- Początkujący
- Reputacja: 0
Re: Adam Cohen ekonomista nie zostawia na BTC suchej nitki !
Postautor: uncaer9 » wtorek, 17 maja 2011, 18:42
uncaer9
- Początkujący
Postautor: toy » wtorek, 17 maja 2011, 18:44

toy
- Początkujący
Postautor: magnus » wtorek, 17 maja 2011, 20:21
A może idea jest dobra, ale jeszcze nie czas na nią i się nie przebije.
Natomiast to, co mówią ekonomiści i przedstawiciele rządów należy brać z dużym dystansem. Polecam obejrzeć sobie ten film: o przyczynach ostatniego kryzysu finansowego na świecie. To był dopiero scam a wielu wybitnych ekonomistów, profesorów renomowanych uczelni i polityków pomagało dmuchać tą bańkę tylko żeby zarobić, chociaż wiedzieli dokładnie, że to pierdolnie z hukiem

magnus
- Gaduła
Postautor: pr0myk » wtorek, 17 maja 2011, 20:36
Nie mogę patrzeć jak ściągają się bloki. Nie mogę... 1,5,20,43,79,40,20,4,...,0.5 dzizas,kur*a,ja pie*dole

pr0myk
- Dyskutant

Postautor: MacDada » środa, 18 maja 2011, 09:29
MacDada
- Moderator
Postautor: phoebe » środa, 18 maja 2011, 09:39
Nawet ten co sprzedał pizzę za 10 000 btc

phoebe
- Rozmowny

Postautor: Bincode » czwartek, 19 maja 2011, 09:47
Z mojego punktu widzenia, osoby która wchodzi dopiero w system Bitcoin, było tak.
Papierowy pieniążek ma tą moc, że jest fizycznie namacalny, widzisz go więc istnieje. Wiesz że każdy go chce mieć bo może go wymienić na co mu się podoba.
Boisz się wydać pieniądze na BTC bo z doświadczenia wiesz, że niczego w życiu za darmo nie ma, a jeżeli jest to kiedyś przyjdzie za to zapłacić inną cenę (polityczną, moralną, społeczną...).
Obecnie Bitcoin jest ogromnym ryzykiem z punktu widzenia możliwości i miejsc ich wymiany na dobra fizyczne.
Moja ukochana spytała się mnie, czy jak kupiła by BTC to czy za rok można było by za nie pojechać na wakacje. Pytała nie pod kątem zarobku, ale możliwości wypłacenia BTC i kupienia np za złotówki wycieczki.
Miałem spory problem żeby jej wytłumaczyć, że ta krtypto-waluta jest jak złoto. Na początku masz duże szanse znalezienia go bo nikt nie szuka, ale jak wzrasta ilość kopaczy to jeden drugiemu wyrobisko zasypuje i jest coraz trudniej coś znaleźć. Jak trudniej znaleźć to rośnie cena..
Sęk w tym, że żeby się opłacało dalej kopać, to trzeba mieć też kupca na to złoto. I tu jest wspomniana w artykule faworyzacja pionierów, dla których okres popytu (w sumie to nadpopytu) będzie poprostu dniem wypłaty.. Najwięcej ponoszą ryzyka więc najwięcej zarobią! Żadna faworyzacja tylko wymierne kożyści do poniesionego ryzyka! Więc ten argument na minus dla Bitcoina jest totalnie debilny, bo jest to jedno z praw ekonomii.
Skoro chcemy sprzedać złoto to najpierw musimy wiedzieć komu je możemy sprzedać.. jubiler, bank, labolatorium. Jubiler przerobi je na świecidełka które tylko wyglądają, bank schowa je i będzie trzymał wykupując je powoli przez wypłacanie nam emerytury, labolatorium będzie próbowało wmontować złoto w elektronikę, nowe technologie lub różne badania.
W sumie to jedynie labolatoria pozwalają na dalszy jego obieg. Złoto użyte do produkcji czegoś elektronicznego / mechanicznego zaczyna na siebie pracować. Chodzi o to, że jedynie właściwości złota pozwalają na pracę tego urządzenia.
A co z Bitcoinem... jaką ma wartość oprócz kosztów prądu? Co powoduje, że jest wartościowy dla kogoś.. do czego Bitcoin się najlepiej nadaje?
Największą wartością jest ANONIMOWOŚĆ, którą coraz szybciej tracimy przez portale typu "klaster facjat" i "nasza banda". Firmy dążą do chomikowania danych o użytkownikach. Wartość Bitcoina jest więc tak wysoka, jak cena za którą trzeba wykupić profile konsumenckie każdego jej użytkownika...
Ile wara jest baza danych profili konsumenckich Allegro? A ile Google? Więc taką potencjalną wartość ma Bitcoin gdyby był używany przez wszystkie osoby z profilu np. Allegro.
No dobra.. to mamy już rynek zbytu bo ludzie nie chcą pokazywać że kupili np. wibrator lub masturbator.
Jak teraz zapłacić za towar, albo wymienić BTC na papierki?
Wersja anonimowa:
Nasze Konto BTC -> Konto BTC Kupca
Nasza ręka <- Pieniądze lub towary Kupca BTC
Wersja nieanonimowa:
Nasze Konto BTC -> Konto BTC Giełdy
Nasze konto bankowe <- Pieniądze Giełdy BTC
W przypadku wersji anonimowej wartość BTC jest wyższa jak wartość na giełdzie (cena za anonimowość).
Jest pokrycie? Jest.. ale z czasem i proporcjonalnie do wzrostu ilości użytkowników oraz pazerności firm.
W sumie jedynym prawdziwym zagrożeniem dal Bitcoina jest.. nagła anonimowość wszystkich. Wtedy nikomu taka waluta nie jest potrzebna..
Niech teraz jakiś ekonomista mi powie, że Bitcoin to piana... To jest odpowiedź społeczenstwa na dojenie ich portfeli... dlatego wiara w niego będzie rosła, a razem z nią wartość tej waluty.
Problemem będą powstające sieci analogiczne. A zdrowo jest uzależnić świat od jednej waluty papierowej? I znów ekonomiści zaliczają epic fail...
Dla systemu ekonomicznego to zdrowe, nie uzależniać od jednej waluty tak zróżnicowanych regionów świata. Pewną prawidłowością można bybyło uznać powstanie krypto-walut dla każdej obecnie istniejącej waluty.
Kto będzie posiadał BTC ten będzie bankiem sam dla siebie. To Pionierzy BTC będą pierwszymi odpowiednikami banków w momencie ustania generowania monet. Wymagane jest jednak do działania sytemu ustanowienie opłat za transfer dla węzłów, tak jak wyregulowano ilość monet w obiegu.. bez tego wszystko stanie po czasie.
Bitcoin i papierowe pieniądze są jak ogień i woda.. Muszą się zbalansować, aby nie doprowadzić do kolejnego kryzysu.. Teraz gdy inflacja pieniądza ma narzędzie regulacji w postaci deflacji Bitcoina... mamy w końcu święty spokój.
Głowa do góry.. jesteśmy na prostej.
Wspomóż polską inteligencję: 1GYxxgoLNMMdtUmfDXzvU7nEHipoKgrBtu choćby kwotą do siedmiu zer (po przecinku).
Bincode
- Orator
- Reputacja: 2

Postautor: Kimono » czwartek, 19 maja 2011, 10:37
To niewątpliwie ciekawy pogląd :-).Bincode pisze:Papierowy pieniążek ma tą moc, że jest fizycznie namacalny, widzisz go więc istnieje.
Kto się boi, ten się boi...Bincode pisze:Boisz się wydać pieniądze na BTC bo z doświadczenia wiesz, (...)
To przesąd.Bincode pisze:(...), że niczego w życiu za darmo nie ma,
Oczywiście.Bincode pisze:Obecnie Bitcoin jest ogromnym ryzykiem z punktu widzenia możliwości i miejsc ich wymiany na dobra fizyczne.
Spekulantka? :-)Bincode pisze:Moja ukochana spytała się mnie, czy jak kupiła by BTC to czy za rok można było by za nie pojechać na wakacje. Pytała nie pod kątem zarobku, ale możliwości wypłacenia BTC i kupienia np za złotówki wycieczki.
Ale to jest nieprawda. Od kiedy złoto jest używane w przemyśle? I od kiedy jest utożsamiane (przez ludy starego świata) z wartością?Bincode pisze:W sumie to jedynie labolatoria pozwalają na dalszy jego obieg. Złoto użyte do produkcji czegoś elektronicznego / mechanicznego zaczyna na siebie pracować. Chodzi o to, że jedynie właściwości złota pozwalają na pracę tego urządzenia.
Znaczy się, "czapka niewidka"? No, to ja jestem w stanie zdzierżyć takie zagrożenia :-).Bincode pisze:W sumie jedynym prawdziwym zagrożeniem dal Bitcoina jest.. nagła anonimowość wszystkich. Wtedy nikomu taka waluta nie jest potrzebna..
Więc to taki głos ludu, powiadasz?Bincode pisze:Niech teraz jakiś ekonomista mi powie, że Bitcoin to piana... To jest odpowiedź społeczenstwa na dojenie ich portfeli... dlatego wiara w niego będzie rosła, a razem z nią wartość tej waluty.
Dlaczego?Bincode pisze:Dla systemu ekonomicznego to zdrowe, nie uzależniać od jednej waluty tak zróżnicowanych regionów świata.
Jego głowa oczywiście. Ludzie np. z jakiegoś powodu uważają, że Audi 100 z napędem na cztery koła, skórą i klimatyzacją jest warte trzy tysiące złotych, a nowe Audi A6 też z napędem na cztery głowa, skórą i klimatyzacją jest warte 300 tys. złotych. Wyjść ze zdumienia nie mogę.Bincode pisze:A co z Bitcoinem... jaką ma wartość oprócz kosztów prądu? Co powoduje, że jest wartościowy dla kogoś..
H. L. Mencken

18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)
Kimono
- Rozmowny
Postautor: Lokusta » czwartek, 19 maja 2011, 18:15
1. jak złoto nieinflacjonuje, więc jest zabezpieczeniem portfela na ciężkie czasy upadku walut systemu fiat money,
2.jest łatwo wymienialny na dobra (tak, tak- platformy, giełdy typu bitomat czy mtgox)
3.Do tego poza łapskami rządów, banków centralnych
4.przez swą "dzielność" jego cena nominalna nie ma znaczenia
Zapewne jeszcze jakies arg. by się znalazły. Czekam na podpowiedzi i pozdrawiam
Lokusta
- Początkujący
Postautor: gacoperz » czwartek, 19 maja 2011, 20:43
gacoperz
- Moderator
Postautor: phoebe » piątek, 20 maja 2011, 15:16
phoebe
- Rozmowny

Postautor: Bincode » niedziela, 22 maja 2011, 15:34
Pardon.. nie dopowiedziałem, że chodzi o aspekt psychologiczny. Podejście ludzi do rzeczy materialnych jest bardziej ufne.Kimono pisze:To niewątpliwie ciekawy poglądBincode pisze:Papierowy pieniążek ma tą moc, że jest fizycznie namacalny, widzisz go więc istnieje..
Boi się ten, kto o niczym takim wcześniej nie słyszał.. nikt tu nie mówił o TobieKimono pisze:Kto się boi, ten się boi...Bincode pisze:Boisz się wydać pieniądze na BTC bo z doświadczenia wiesz, (...)

Widać z tego, że mało przeżyłeś.. lub to Ty wykorzystujesz innychKimono pisze:To przesąd.Bincode pisze:(...), że niczego w życiu za darmo nie ma,

Nie, każdy jeden potencjalny użytkownik, który usłyszał o Bitcoin, a nie posiada chęci zgłębiania wiedzy o ekonomii. Dla takich osób liczy się prosty rachunek zysk/strata.Kimono pisze:Spekulantka?Bincode pisze:Moja ukochana spytała się mnie, czy jak kupiła by BTC to czy za rok można było by za nie pojechać na wakacje. Pytała nie pod kątem zarobku, ale możliwości wypłacenia BTC i kupienia np za złotówki wycieczki.
No proszę cię.. włóż nieco wysiłku w argumentację.Kimono pisze:Ale to jest nieprawda. Od kiedy złoto jest używane w przemyśle? I od kiedy jest utożsamiane (przez ludy starego świata) z wartością?Bincode pisze:W sumie to jedynie labolatoria pozwalają na dalszy jego obieg. Złoto użyte do produkcji czegoś elektronicznego / mechanicznego zaczyna na siebie pracować. Chodzi o to, że jedynie właściwości złota pozwalają na pracę tego urządzenia.
http://www.e-numizmatyka.pl/portal/stro ... mysle.html
Ironizujesz? Pytasz retorycznie?Kimono pisze:Znaczy się, "czapka niewidka"? No, to ja jestem w stanie zdzierżyć takie zagrożeniaBincode pisze:W sumie jedynym prawdziwym zagrożeniem dla Bitcoina jest.. nagła anonimowość wszystkich. Wtedy nikomu taka waluta nie jest potrzebna...
A z czego zrodził się pomysł krypto-waluty? Bazową koncepcją było wsparcie przestępczości czy raczej stworzenie możliwości uniezależnienia się społeczeństwa od monopolu banksterów? Co chcesz uzyskać tym komentarzem, bo nie bardzo wiem czy potwierdzasz, czy negujesz moją wypowiedź.Kimono pisze:Więc to taki głos ludu, powiadasz?Bincode pisze:Niech teraz jakiś ekonomista mi powie, że Bitcoin to piana... To jest odpowiedź społeczenstwa na dojenie ich portfeli... dlatego wiara w niego będzie rosła, a razem z nią wartość tej waluty.
W innym poście wytłumaczyłem to dokładniej..Kimono pisze:Dlaczego?Bincode pisze:Dla systemu ekonomicznego to zdrowe, nie uzależniać od jednej waluty tak zróżnicowanych regionów świata.
http://bitcoin.pl/forum/viewtopic.php?f ... 9&start=20
Normalnie tak fachowo selekcjonujesz treść cytowaną, że czuję się jakby mnie edytował ktoś z SuperEkspresu gdzie puszanie bąków urasta do rangi katastrofy ekologicznej.Kimono pisze:Jego głowa oczywiście. Ludzie np. z jakiegoś powodu uważają, że Audi 100 z napędem na cztery koła, skórą i klimatyzacją jest warte trzy tysiące złotych, a nowe Audi A6 też z napędem na cztery głowa, skórą i klimatyzacją jest warte 300 tys. złotych. Wyjść ze zdumienia nie mogę.Bincode pisze:A co z Bitcoinem... jaką ma wartość oprócz kosztów prądu? Co powoduje, że jest wartościowy dla kogoś..
Wspomóż polską inteligencję: 1GYxxgoLNMMdtUmfDXzvU7nEHipoKgrBtu choćby kwotą do siedmiu zer (po przecinku).
Bincode
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet