Jak promować Bitcoin w mediach?

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Jak promować Bitcoin w mediach?

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 21 listopada 2015, 11:57

Pieselfan pisze:
Można by tłumaczyć całymi dniami i nocami dlaczego Bitcoin jest lepszy i i tak to nic nie da.
Bitcoin jest lepszy w kilku rzeczach, w innych jest gorszy, w zależności od tego z czym porównujemy.
Bitcoin to tak genialny, rewolucyjny i epokowy wynalazek, że jego aktualne wady są po prostu mało istotne.
Tym bardziej, że w produkcji są już rozwiązania które wyeliminują lub zminimalizują te wady.
Pieselfan pisze:Jeśli chodzi o mikropłatności, to jest lipa
Z aktualnymi łatkami proponowanymi w BitcoinXT (Thin Blocks), "nie ma lipy" jakby to powiedział Hardkorowy Koksu. Poza tym jak już BTC się rozrośnie to będą też sidechainy, Lightning etc.
Pieselfan pisze: i chyba lepiej jest uczciwie to przyznać, gdy zapyta.
Na pewno nie warto słodzić i namawiać za wszelką cenę, bo będzie to miało odwrotny efekt.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Gaduła
Reputacja: 97
Reputacja postu: 
0

Postautor: asocjal » sobota, 21 listopada 2015, 12:50

Podejście idealistyczno-technologiczne: Promowanie Bitcoina jako alternatywy dla banków i zepsutego systemu, podkreślenie że wariant cypryjski nie dotyczy Bitcoina, że rządy nie mają nad tym kontroli, podkreślenie że Bitcoin jest przełomową technologią tak jak Internet, mówienie o wielkości idei Bitcoina.
Prawdopodobieństwo sukcesu: Małe
. Bitcoin musi być widziany nie tylko jako coś anty-establishmentowego (bo to przyciągnie tylko młodych gniewnych, których jest może 5-10%), ale też musi być COOL
Gdyby udalo sie osiagnac wynik 5% to i tak bylby olbrzymi sukces. Taki wynik sprawilby ze praktycznie kazdemu kto prowadzi biznes oplacaloby sie przyjmowac bitcoiny. I tak nie da sie od razu przekonac wszystkich. Lepiej najpierw przekonac mala, ale za to zdeterminowana grupe. Tym bardziej ze mlodzi gniewni maja tendencje zeby sami przekonywac potem kolejnych.

Szkoda ze w swiecie Bitcoina nie ma takiego Korwina. Kogos kto promuje bicoina ale jednoczesnie jest zapraszany do mediow chocby po to, zeby ozywic dyskusje, nie tylko na dyskusje o bitcoinie.

Oczywiscie trzeba rowniez podkreslac ze btc jest cool, ze to waluta ludzi samodzielnych i myslacych. Ze jak ktos nie lubi bankow to przeciez ma alternatywe. Czemu jeszcze z niej nie korzysta?

Przekonanie znanych osob do uzywania btc to fajny pomysl, ale jak to zrobic?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pieselfan » sobota, 21 listopada 2015, 13:11

ShadowOfHarbringer pisze:Tym bardziej, że w produkcji są już rozwiązania które wyeliminują lub zminimalizują te wady.
Wiesz, w produkcji są też inne kryptowaluty (m.in. Dash, Zerocash), które w tej chwili rozwiązują problemy Bitcoina. Ja znam proponowane rozwiązania, ale dopóki nie będą wdrożone, możemy sobie jedynie mówić jaka to przyszłość jest świetlista. Na razie jest lipa i tyle;) Jak środowisko poradzi sobie dobrze z problemem rozmiaru bloków i zapewni lepszą obsługę mikropłatności to będzie super. Mnie denerwuje jak ktoś mówi, że w Bitcoinie mikropłatności jak najbardziej działają i wszystko śmiga w sekundę. Zachęcanie ludzi do akceptacji płatności bez potwierdzeń w blokach to mocne naciąganie i duże ryzyko. Jestem pełen podziwu dla InPay, że biorą to ryzyko na klatę.

No ale wątek jest o promocji Bitcoina, więc nie będę robił offtopa

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » sobota, 21 listopada 2015, 13:25

Pieselfan pisze: Zachęcanie ludzi do akceptacji płatności bez potwierdzeń w blokach to mocne naciąganie i duże ryzyko.
Naprawdę? A ile znasz przypadków udanego double spendu na Bitcoinie? :)

Dash i inne krypto mogą sobie robić za poligon i za królika doświadczalnego ale na Bitcoinie który ma x70 większa kapitalizację (od dasha) takie numery już nie przejdą. To nie jest zabawka i tu się nie ryzykuje funduszami jego użytkowników, wszystko musi być przemyślane, przetestowane, sprawdzone i 100% pewne. Naprawdę nie ma problemu aby z Bitcoina zrobić nagle Dasha ale nie o to tu chodzi.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0005 BTC

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 21 listopada 2015, 13:34

Pieselfan pisze:
ShadowOfHarbringer pisze:Tym bardziej, że w produkcji są już rozwiązania które wyeliminują lub zminimalizują te wady.
Wiesz, w produkcji są też inne kryptowaluty (m.in. Dash, Zerocash), które w tej chwili rozwiązują problemy Bitcoina.
Żadne inne kryptowaluty nigdy nie prześcigną Bitcoina, o ile nie zdarzy się jakaś ultra-katastrofa, którą trudno przewidzieć.

Poczytaj sobie o efekcie sieciowym. Efekt sieciowy jest niewyobrażalnie potężny i często niedoceniany przez ludzi.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_sieciowy

Efekt sieciowy jest najważniejszą przyczyną powstawania praktycznie wszystkich popularnych standardów, a także monopolów telekomunikacyjnych i innych. Przykłady ogromnych efektów sieciowych:
- Facebook
- TPSA/Orange
- Rozstaw torów na świecie / Rozmiar końskiej dupy - http://joemonster.org/p/1028698/size/oryg (serio serio !)
- Protokoły u podstaw internetu
- Praktycznie każdy popularny standard telekomunikacyjny

Aby pokonać efekt sieciowy, potrzebny jest przełomowy wynalazek minimum o rząd wielkości (10x) lepszy, niż dotychczasowe rozwiązania. Ani Dash, ani żadna inna kryptowaluta nie jest 10x lepsza od Bitcoina, więc nigdy go nie prześcignie.
Pieselfan pisze:Ja znam proponowane rozwiązania, ale dopóki nie będą wdrożone, możemy sobie jedynie mówić jaka to przyszłość jest świetlista. Na razie jest lipa i tyle;)
Spokojnie, nie od razu rzym zbudowano.
My tutaj sobie dyskutujemy przy kawce i herbatce bez stresu, ale problemy o których rozmawiamy są problemami, których ludzkość nie rozwiązała mimo 5000 lat historii. To nie jest tak, że to stanie się natychmiastowo. Programiści ciężko pracują, aby to każdą kolejną cegiełkę dołożyć.
Pieselfan pisze:No ale wątek jest o promocji Bitcoina, więc nie będę robił offtopa
To nie jest offtop, jesteśmy w temacie.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 21 listopada 2015, 13:40

Bitmar pisze:
Pieselfan pisze: Zachęcanie ludzi do akceptacji płatności bez potwierdzeń w blokach to mocne naciąganie i duże ryzyko.
Naprawdę? A ile znasz przypadków udanego double spendu na Bitcoinie? :)

Dash i inne krypto mogą sobie robić za poligon i za królika doświadczalnego ale na Bitcoinie który ma x70 większa kapitalizację (od dasha) takie numery już nie przejdą.
Pełna zgoda.

Można by nawet skalkulować ile kosztowałby double spend na Bitcoinie. Jestem na 99% pewien, że koszt wykonania double spenda na tak potężnej i zabezpieczonej sieci jak Bitcoin wynosi co namniej 10.000 PLN.

Nie sądzę, aby dla kwot powyżej PLN 9999 ktokolwiek odważył się używać 0-potwierdzeniowych transakcji. A jeżeli ktoś chce wydać 10000 złotówek, to spokojnie może poczekać 10-15 min. na jedno potwierdzenie.

Ba !
Czytałem gdzieś, że duzi gracze mają już mechanizmy wykrywania double spendów - nie jest to wcale trudne, a jest to bardzo w ich interesie.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0003 BTC

Postautor: opengrid » sobota, 21 listopada 2015, 14:54

Jesteśmy w stanie się bronić przed double spend i akceptować 0-conf dla większości typów transakcji od jakiegoś czasu.
Już większym problemem jest obcinanie kwot wypłat przez giełdy przy używaniu ich jako portfele. Mam wrażenie, że giełdy nie traktują poważnie tego, że są traktowane również jak portmonetki do płacenia.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » sobota, 21 listopada 2015, 15:23

opengrid pisze:Jesteśmy w stanie się bronić przed double spend i akceptować 0-conf dla większości typów transakcji od jakiegoś czasu.
Już większym problemem jest obcinanie kwot wypłat przez giełdy przy używaniu ich jako portfele. Mam wrażenie, że giełdy nie traktują poważnie tego, że są traktowane również jak portmonetki do płacenia.
O proszę, miałem rację.

Teoretycznie, aby obronić się przed double-spendem wystarczy mieć dobrą łączność sieciową z klientami BTC na kilku kontynentach (Europa, Azja, obydwie Ameryki) i dzięki temu można w ciągu kilku sekund wykryć próbę takiego oszustwa. Nie powinno to być żadnym problemem dla dużych graczy w branży takich jak InPay, Coinbase, BitPay etc.

Ryzyko jest minimalne [więc można je wrzucić w koszta], a już z pewnością dla transakcji poniżej 10.000 PLN.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pieselfan » niedziela, 22 listopada 2015, 11:06

Źle mnie zrozumieliście. W drugim poście w tym wątku napisałem
Bitcoin jest lepszy w kilku rzeczach, w innych jest gorszy, w zależności od tego z czym porównujemy.
i chodziło mi przede wszystkim o to, aby mówić w czym Bitcoin naprawdę jest dobry, a nie promować go w dziedzinach, w których najlepszy nie jest. Za przykład podałem mikropłatności. Teraz zaczynacie mi mówić, że:
1. już pracują nad rozwiązaniami, które mają poprawić działanie Bitcoina w mikropłatnościach
2. jest sobie BitcoinXT, który sobie trochę lepiej radzi z mikropłatnościami (ja pisałem również o innych kryptowalutach, które także sobie lepiej radzą w tym temacie jak np. Dash)
3. rzeczy w stylu "Nie sądzę, aby dla kwot powyżej PLN 9999 ktokolwiek odważył się używać 0-potwierdzeniowych transakcji.", co nie bardzo łapie się pod mikrotransakcje... albo inaczej. Chciałbym, żeby to były moje mikrotransakcje ;)
4. bitmar się pyta ile znam przypadków udanego double spendu na Bitcoinie
5. Bitcoin jest najlepszy i odsyłacie do czytania o efekcie sieciowym

Także cieszę się, że tyle wątków poruszacie odpowiadajac na mój zarzut dot. wykorzystania Bitcoina w mikropłatnościach, ale piszecie jakby "obok".

Ad 1. To że programiści pracują nad poprawą obsługi mikropłatności protokołu znaczy tylko tyle, że na tę chwilę JEST lipa i w przyszłości może być lepiej, tak jak w przyszłości Elon Musk ma wysłać człowieka na Marsa. Oczywiście można promować produkt mówiąc o świetlanej przyszłości, ale to nie znaczy, że teraz BTC jest liderem w tej dziedzinie, bo po prostu nie jest.
Ad 2. Są sobie oprócz BitcoinXT różne inne alty, bo wiemy, że BitcoinXT jest altem. ShadowOfHarbringer jest tego alta zwolennikiem, no ale to nie Bitcoin. Może Bitcoin sobie coś zapożyczy z BitcoinXT, który może być świetnym testerem nowych rozwiązań, ale podobnie możemy traktować inne kryptowaluty - jako testowe wdrożenia nowych rozwiązań
Ad 3. Niezwiazane z mikropłatnościami
Ad 4. Trochę takie nie w porządku pytanie. A ile znam przypadków udanych kradzieży kont e-mail albo włamów do banków? Z własnego doswiadczenia żadnego, tyle co wyczytane w sieci. Mógłym zapytać Ciebie ile razy korzystałeś z mikropłatności BTC. Jak często w ogóle ludzie korzystają z mikropłatności BTC, bo moim zdaniem raczej rzadko. Nie ma wielu wdrożeń, to i przypadków jest niewiele "podwójnego wydatkowania", bo nie każdemu chce się bawić w wykorzystywanie pewnych cech charakterystycznych protokołu. Tak, mówię o cesze protokołu, która powoduje, że dla 0 potwierdzeń transakcji WSZYSTKO może się stać. W jakiś sposób operatorzy płatności typu InPay mogą sobie próbować problem rozwiązywać, ale to zawsze jest ryzyko. Gdy nie korzystamy z pośrednika sprawa wygląda jeszcze gorzej, bo "goły" protokół nie zapewni nam żadnego bezpieczeństwa i tyle. Litecoin był jedna z pierwszych prób skrócenia czasu oczekiwanian na potwierdzenie.
Ad 5. To też nie ma związku z tym o co chodziło, ale również jestem zdania, że prawdopodobnie liczyć będzie się właściwie tylko Bitcoin. W przyszłości oczywiście już mocno zmieniony.

Pozdro!

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 22 listopada 2015, 16:33

XT na chwilę obecną NIE jest altem, bo protokół, bloki i transakcje są wspólne z BTC.
Altem stanie się, gdy zaskoczy zakodowany w nim hardfork zwiększający wielkość bloku - co raczej nie nastąpi szybko (o ile wcale). Ponieważ mechanizm załączenia hardforka wymaga zgody superwiększości kopalni, będziemy mogli mówić o "zwykłym" BTC jako alcie, bo tak powszechna zgoda oznaczać będzie chęć zmiany protokołu pod tym względem.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » niedziela, 22 listopada 2015, 20:50

Jak już, to BitcoinXT jest forkiem, ale nie altem. Alty mają odrębny łańcuch bloków, odrębną bazę monetarną i zasady miningu czy działania sieci :P

EDIT: Łopata roku, tak to jest jak otworzę kartę i przeczytam po 5h :D

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 listopada 2015, 21:09

Pieselfan pisze:Są sobie oprócz BitcoinXT różne inne alty, bo wiemy, że BitcoinXT jest altem.
Boshe....

Dalej nie czytam, bo nie chcę zacząć obrażać.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 22 listopada 2015, 21:33

rav3n_pl pisze:Altem stanie się, gdy zaskoczy zakodowany w nim hardfork zwiększający wielkość bloku - co raczej nie nastąpi szybko
Hehe ;)

Jak dla mnie, to Core może stać się altem, a XT będzie Bitcoinem.

Już widzę jak daleko zajedzie Core zostając przy 1MB gdy przyjdzie następna bańka. Adam Back i jego Blockstream wyleci na kopach z ekosystemu BTC :). Ostatnio chyba zorientowali się, że ich propozycje są bezsensowne, bo nawet poluźniają cenzurę od czasu do czasu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » poniedziałek, 23 listopada 2015, 03:57

Wytłumaczenie ludziom spoza tego forum, który bitcoin to teraz prawdziwy bitcoin, że poprzedni bitcoin już jest nieaktualny bo wyszedł nowy bitcoin, czy to alt czy nie alt, czy to fork czy nie fork (co to jest ten fork?) może być zbyt skomplikowane.

To tak jak próbować wytłumaczyć ludziom że teraz powinni używać dolaraXT tylko dlatego że jedni banksterzy chcą używać dolara a inni banksterzy chcą używać dolaraXT.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: opengrid » poniedziałek, 23 listopada 2015, 10:08

Bardzo ciężko wytłumaczyć ludziom jakie ponoszą koszty, jeżeli nie widać ich na pierwszy rzut oka i na dodatek są rozciągnięte w czasie. Mam tu na myśli cały system bankowy od prozaicznych kosztów utrzymania kont, kart przez ujemne stopy procentowe, profilowanie transakcji, po najbardziej ordynardą inflację, kontrolę przepływu kapitału lub procedury bail-in. Dla większości osób to są abstrakcyjne problemy, które nie mają większego znaczenia w życiu codziennym. Najgorsze jest jednak, że pokornie godzą się zawsze z narzuconą rzeczywistością. Już nie wspominam, że nikt nie rozumie dlaczego profilowanie transakcji / brak prywatności jest negatywnym zjawiskiem nawet jak nie masz nic do ukrycia. Dla tych ludzi społeczność bitcoin jawi się jako najdelikateniej mówiąc sekta spekulantów i hazardzistów.

W tym kontekście Bitcoin adresuje te abstrakcyjne problemy, które w niektórych krajach już ewidentnie nie są abstrakcyjne. Natomiast Bitcoin srogo przegrywa z nawykami większości ludzi już nie wspominając o tak prozaiczych problemach jak to, że nawet doświadczeni użytkownicy nie robią backupu portfeli. Płacenie bitcoinami pobiera jawnie prowizję bezpośrednio od płacącego, nie ma też tanich trików typu cash back i promocji ze znanymi aktorami na billboardach.

Bardzo mało ludzi jest w stanie pojąć asymetrię inwestycji w Bitcoin w porównaniu z innymi aktywami na przestrzeni kilku nadchodzących lat.

Ostatnio prowadziłem wykład, który trwał aż półtorej godziny, który był atechniczny (zero teorii o działaniu Bitcoin poza ćwieczeniami praktycznymi z portfelami na smartfonach), a i tak dotknęliśmy zaledwie podstaw całego zagadnienia. Teraz kiedy w programie TV ma się setkę lub nawet kilka minut ciężko coś ugrać.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: PakoMat » poniedziałek, 23 listopada 2015, 11:51

Nic prostszego. Nie wiem nad czym tu się zastanawiać. Po prostu przygotuj infografiki zestawiające fakty.
Fajnie to zostało ukazane na stronie bitcoiny.pl
- Bitcoin VS inne metody płatności (dzienny wolumen transakcji, dane z grudnia 2013 roku)
Obrazek
Źródło
- Brak konieczności bardzo kosztownego przewalutowania środków (często kilkukrotnie) przy transferach międzynarodowych
- Koszt transferu środków Bitcoin VS MoneyGram itp.
https://www.quora.com/How-much-does-it- ... money-gram
https://www.quora.com/How-much-does-it- ... the-States
- Eliminacja ograniczeń ze strony instytucji finansowych w otrzymywaniu środków
- Bitcoin VS Western Union
http://cointelegraph.com/storage/upload ... 146111.png
Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na kapitalizację rynku Bitcoin
- Ukazanie podobnych sytuacji jak ta:
Dla mnie jest dziecinnie proste wytłumaczenie komuś zalet Bitcoin na przykładzie faktów i statystyk podając przy tym konkretne przykłady z życia. Nic prostszego.

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » poniedziałek, 23 listopada 2015, 13:11

powered pisze:Wytłumaczenie ludziom spoza tego forum, który bitcoin to teraz prawdziwy bitcoin, że poprzedni bitcoin już jest nieaktualny bo wyszedł nowy bitcoin, czy to alt czy nie alt, czy to fork czy nie fork (co to jest ten fork?) może być zbyt skomplikowane.
To tak jak próbować wytłumaczyć ludziom że teraz powinni używać dolaraXT tylko dlatego że jedni banksterzy chcą używać dolara a inni banksterzy chcą używać dolaraXT.
No cóż, w takim razie możliwe jest że będzie przez to kolejny kryzys (a właściwie to już jest).

Tak czy inaczej, Bitcoin przetrwa. To, że ludzie go nie rozumieją, to nie jest jego problem. Jego zalety pozostają takie same niezależnie od tego czy ktoś je rozumie, czy nie.

Odpowiedzialność za ten kryzys spoczywa w 100% na ekipie developerów Bitcoin-Core. Mam więc nadzieję, że przynajmniej gdy już opadnie kurz po bitwie to ci ludzie zostaną odsunięci od władzy.

Może w końcu kiedyś lud zrozumie.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pieselfan » poniedziałek, 23 listopada 2015, 19:06

Boshe....

Dalej nie czytam, bo nie chcę zacząć obrażać.
Tak, lepiej nie czytaj. Tyle emocji, a złość urodzie szkodzi :lol:
majkel_94 pisze:Alty mają odrębny łańcuch bloków, odrębną bazę monetarną i zasady miningu czy działania sieci
Ano nie do końca, bo w przypadku hard forka już możemy mówić o alcie, więc jak najbardziej można opierać się na "starym" (do pewnego momentu) łańcuchu bloków. Większy rozmiar bloków, to już jest odmienne "działanie sieci".

Najpełniej to opisał rav3n_pl, jednakże ja określiłem BitcoinXT mianem alta, ponieważ wszyscy wiemy w jakich okolicznościach powstał XT, i o co chodzi z tą całą "aferą" dotyczącą rozmiaru bloków. Przecież docelowo programiści Bitcoina XT chcą realizować swoją wizję rozmiaru bloków, która wymaga hard forka. Możecie pluć jadem i próbować nie rozumieć kontekstu nazwania przeze mnie Bitcoina XT altem albo odnieść się do meritum mojego posta (m.in. mikropłatności). Jak będę miał problemy ze zrozumieniem kwestii technicznych, z całą pewności zapytam na forum i skorzystam z rad tutejszych "pouczaczy". Normalnie jak na polskich drogach. Wyprzedzisz takiego, to Ci trąbi i mryga światłami :D

Wróć do „Bitcoin w mediach”